NALEŚNIKI Z CIECIORKĄ I OGÓRKIEM KISZONYM 214sól pieprz dodatkowo: 5 kiszonych ogórków ,sos czosnkowo - jogurtowy Sposób wykonania: Składniki na ciasto wymieszać mikserem, odstawić na pół godziny do pooddychania i po tym czasie smażyć placki. Cieciorkę ugotować wg przepisu na opakowaniu, pamiętając o namoczeniu przynajmniej na 12h . Sezam z oliwą i czosnkiem zmiksować blenderem. Następnie również za pomocą blendera zmiksować cieciorkę. Wszystko razem
pieprzny smaczek
chleb mieszany z czerstwym razowym pieczywem 206mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji zwartego, elastycznego ciasta. Tak wyrobione ciasto, formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego podłużny bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie ponownie zagniatamy bochenek ( kawałki
Miód i pieprz
Maminkowe zapiekanki z kaszanką i sosem grzybowym 254pieprzem. Do masy ziemniaczanej dodajemy 2 solidne szczypty czosnku niedźwiedziego i wyrabiamy. Kamionkowe, żaroodporne naczynka natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Dłonie nawilżamy wodą i porcje masy ziemniaczanej formujemy na placki, większe od naczynka, układamy w naczynkach. Wypełniamy kaszanką, zawijamy brzegi, aby ją zakryć. Smauyjemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Maminek kulinarny
Rogaliki z dyniowego ciasta drożdżowego z powidłami śliwkowymi. 258około 60 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy, żeby je odgazować i dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na 3 mm, okrągły placek, który dzielimy (jak pizzę) na 8-12 części (w zależności od tego jakiej wielkości rogale chcemy otrzymać). Na każdy trójkąt nakładamy porcję dżemu i zwijamy w kształtne rogaliki, układamy
Rozpustne gotowanie
Bezglutenowe ciasto drożdżowe z figami i śliwkami 206Skład mieszanki bezglutenowej do wyrobu ciasta: mąka ryżowa, skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, pektyna (substancja zagęszczająca), sól, cukier *** PLACEK DROŻDŻOWY *** składniki: 1 opakowanie koncentratu 2 jaja 20g świeżych drożdży 100 ml napoju sojowego 30g oleju lub roztopionego masła 2 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego figi śliwki Przyrządzenie: Do ciepłego mleka dodać cukier i pokruszone drożdże, pozostawić
ClauditteMissCooking
Pachnące ciasteczka 199wrzucamy do miski i zagniatamy ciasto (ja zrobiłam to za pomocą miksera). 2. Wkładamy do lodówki na 10-20 minut. Zimne ciasto wykładamy na blachę urywamy kawałek i rozwałkowujemy. Placek nie może być za cienki, bo ciasteczka się przypalą. Wykrawamy ciasteczka. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasteczka smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 20 minut (będą jaśniutkie). Mmm Pycha
NA MOIM TALERZU
Orzechowiec II 321się mleka, mieszamy dokładnie aby nie powstały grudki . Ugotowany budyń studzimy. Do wystudzonego budyniu dodajemy cukier, cukier waniliowy, oraz margarynę, dokładnie wszystko ucieramy. Masę budyniową wykładamy na pierwszy upieczony placek, przykrywamy drugim z karmelem orzechowym. Ciasto upiekła Basia Smacznego
kgwjanczewo
Bułki do kebebu 204zagniatamy na jednolitą masę. Odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je od razu na blaszkę piekarnikową (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia). Rozklepujemy placek o średnicy około 28-30 cm. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w nagrzanym do 200*C przez 25 minut. Po ostygnięciu kroimy na 4 części
VioletoweKucharzenie
zaparzany litewski razowy chleb żytni 289mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji zwartego, elastycznego ciasta. Tak wyrobione ciasto, formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego okrągły bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie ponownie zagniatamy bochenek ( kawałki
Miód i pieprz
Drożdżowe rogaliki bez jajek i wyrastania 208resztę śmietany. Wszystko zagniatamy na gładką jednolitą masę. Gdy ciasto wydaje się nam klejące podsypujemy mąką. Zagniecione ciasto dzielimy na 6 równych kawałków. Każdą z części rozwałkowujemy na placek o średnicy 26 cm. Następnie wycinamy 8 trójkątów. Na każdym z nich (po szerszej stronie) układamy dowolne nadzienie (po 1-2 łyżeczki). Rolujemy dość ciasno w kierunku środka koła. Przybieramy
VioletoweKucharzenie
Tarta z pieczarkami 231roztrzepać jajka, dokładnie wymieszać ze śmietaną (creme fraiche), dobrze doprawić solą i pieprzem, ja dodałam także ostrej papryki w proszku i posiekanych ziół. Ciasto rozwałkować na w miarę cienki placek, ułożyć w naczyniu do pieczenia tarty, ponakłuwać widelcem, przykryć folią aluminiową, można ją wysypać grochem, fasolą lub specjalnymi kuleczkami do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym
Codzienne Gotowanie
Pieczarkowe tartletki z jajkiem przepiórczym 208takie jakie było i okazało się trochę zbyt grube, a ponieważ pieczarki są delikatne, to i ciasto powinno być cieniutkie, jeżeli przygotowujecie własne ciasto także rozwałkujcie je na cienki placek), przykryć folią aluminiową lub papierem wysypać grochem, fasolą lub kulkami do pieczenia i piec w 180 stopniach przez niecałe 10 minut lub aż się zrumienią. Wyjąć
Codzienne Gotowanie
Enchilady z siekaną wołowiną 259chili jest obowiązkowa, w przeciwnym razie nie możemy mówić o enchiladzie. Enchilady znane były już za czasów Majów, kiedy to zawijano różne rodzaje jedzenia (np. małe rybki) w kukurydziane placki. W zapiskach pochodzących z czasów hiszpańskich podbojów tego regionu, odnaleźć można relację o ucztach, na których serwowano jedzenie zawinięte w kukurydziane tortille. Nieco później enchilady serwowane były jako
Codzienne Gotowanie
Chlebek naan 176posypaną mąką i podzielić na trzy równe części i uformować kule. Rozwałkować je na kształt łezki o grubości 5-8mm, posmarować wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Umieścic rozwałkowane placki w piekarniku i piec przez kilka minut aż urosną, zorbią się puszyste i lekko zbrązowieją na wierzchu. Wyjąć z piekarnika, posmarować roztopionym masłem i natychmiast podawać. Smacznego
Codzienne Gotowanie
Ravioli z mięsem krabowym 233cytryny sol i pieprz do smaku. Wszystko dokladnie wymieszac na jednolita mase. Przygotowanie ravioli: Stolnice delikatnie popruszyc maka, ciasto podzielic na mniejsze czesci i rozwalkowac na bardzo cienki placek. Kolkiem do wycinania faworkow wyciac pasy ciasta, na jednym ulozyc farsz, brzegi delikatnie posmarowac niewielka iloscia wody, przykryc drugim pasem ciasta, lekko przyciskajac, aby ciasto sei zlepilo, kolkiem poprzecinac
Codzienne Gotowanie