placki - 22990 przepisów (strona:823/1533)

Podpłomyki z koperkiem 189

miski. Dodajemy posiekany koperek i sól. Wszysto łączymy z wodą. Dodajemy tyle wody, aby powstało gładkie ciasto. Z ciasto formujemy wałek. Dzielimy na grubsze plastry. Formujemy większe lub mniejsze placki. Smażymy na suchej patelni, z każdej strony. Najlepiej smakują na gorąco

Moja smaczna kuchnia
Kresowe buleczki 182

pieczenia lub silikonową matą. Bułeczki będą pieczone na środkowej półce przez ok 10 - 15 min, do zrumienienia, zwłaszcza pod spodem. Ciasto szybko wyrabiamy i wałkujemy na ok 1 cm placek. Szklanką wycinamy kółka. Na każde z nich wykładamy po łyżeczce farszu i sklejamy. Układamy na blasze łączeniem do dołu. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, aby nieco urosły

Kuchnia od dwojga
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 238

upalny dzień dla tego zapachu jestem w stanie odpalić piekarnik ;). Przepis na drożdżówki z powodzeniem możecie wykorzystać z innymi owocami czy innym nadzieniem. Kruszonka robiona z przepisu na placek z rabarbarem i kruszonką , ponieważ nie chciało mi się już jej zagniatać. Ciasto wyrasta szybko i łatwo się formuje. Lubię wchodzić do kuchni i patrzeć, czy wierzch ciasta wraz

Mieszam w Garnku
Rurki z bitą śmietaną 317

ciasto chwilę. Owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na godzinę. Ciasto się chłodzi, a my na leżaczek. Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkujemy je na cienkie placki (2-3 mm). Teraz kroimy długie paski o szerokości 1,5 cm.     Bierzemy foremki do rurek (rurki kupimy w każdym sklepie z gospodarstwem domowym), smarujemy je olejem

Niunioki
Domowy makaron 292

minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze kule. Każdy kawałek ciasta rozplaszczamy najpierw w dłoniach. Następnie rozwałkowujemy je na stolnicy wysypanej mąką. Muszą wyjść cienkie placki. Tak przygotowane ciasto kroimy w paski. Można robić to ręcznie, można również specjalną maszynką do makaronu, która najpierw wałkuje ciasto, potem je kroi. Pokrojony makaron zostawiamy na kilka minut żeby ciasto przeschło

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Naleśniki z masłem orzechowym i bananami 238

następny dzień zabrać np do szkoły czy do pracy. naleśniki (np z tego przepisu) masło orzechowe dojrzałe banany opcjonalnie starta czekolada Smażymy naleśniki według swojej ulubionej receptury. Każdy placek smarujemy cienko masłem orzechowym (polecam to z kawałkami orzechów, ale może być i gładkie), wykładamy plasterki lub całego banana. Zawijamy naleśnik w rulonik i posypujemy startą drobno czekoladą

Smaki Na Talerzu
Kruche ciasteczka z jabłkami i cynamonem 263

cukrem, cukier oraz cukier wanilinowy. następnie dodajemy masło oraz śmietanę. Całość dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wyrobione ciasto wałkujemy na cienki placek. Całość dzielimy na kwadraty, na których układamy jabłka. Wszystko posypujemy cukrem oraz cynamonem. Zlepiamy w warkocz lub dwa rogi razem ze sobą po skosie. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Sernik zebra 226

sernik to placek, jest tak prosty,że nie wymaga większych zdolności kucharskich. Ale zaskoczy wszystkich swoją urodą. Dwukolorowy, w paski przypomina zebrę, stąd jego nazwa. Upieczony na herbatnikowym, kruchym spodzie będzie miłym dodatkiem do popołudniowej kawki. Zapraszam. Przepis znalazłam u Bereniki. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
placek ziemniaczano-pieczarkowy z sosem grzybowym... 266

ół, piec około 45 minut, następnie na termoobiegu w 160 C z 10 minut, skórka będzie przypieczona na wierzchu wg opisu na opakowaniu przygotować sos grzybowy, dodać śmietanę - placek ziemniaczany jest pyszny, sycący..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto z jabłkami i budyniem 137

mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy całość drewnianą łopatką. Przelewamy ciasto do wyłożonej papierem tortownicy.Pieczemy ok. 30-40 min w 170-180C. Po wystudzeniu przekrawamy na dwa placki. masa jabłkowa :jabłka obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i smażymy do miękkości.Następnie dodajemy galaretkę i mieszamy. Całość studzimy. krem : do zimnego mleka wsypujemy budynie i kaszę, zagotowujemy

Raj dla Podniebienia
Wytrawne naleśniki z cukinią i kolorowymi paprykami 150

Były naleśniki na słodko. Zostały zjedzone. Zostało kilka naleśnikowych placków, więc śmiało można było zmienić obiadowy wariant na wytrawny. Nadzienie to mięso wieprzowo-wołowe, kolorowe papryki i wspaniała cukinia, która zawsze świetnie się komponuje w wielu daniach. Szybkie, proste i dobre!   Składniki na 7-8sztuk naleśniki 1 szklanka mąki pszennej 250ml mleka 2 jajka szczypta soli 3/4 szklanki(...)Papryki pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę, dodać do mięsa. Na sam koniec wrzucić pokrojoną również w kostkę cukinię oraz pomidora (lub koncentrat). Całość poddusić, przyprawić do smaku. Na placku naleśnikowym rozsmarować cieniutką warstwę majonezu. Dodać nadzienie i równo rozprowadzić. Naleśnika zwinąć w rulon. Gotowe! Naleśniki świetnie smakują również w wersji zapieczonej z sosem beszamelowym! Polecam! Artykuł Wytrawne naleśniki

Raj dla Podniebienia
Chleb na płatkach owsianych 259

upieczenia tego bochenka zaczęła się moja przygoda z pieczeniem domowego chleba. Dotąd moje próby spełzały na zakalcach, jakichś niewyrośniętych, niedopieczonych plackach, które nie miały nic wspólnego z pysznym, chrupiącym pieczywem. Dałam sobie więc spokój. Nie na długo. Pomyślałam, że skoro tak bardzo marzy mi się własne pieczywo, to je zrobię! Metodą prób i błędów, ale w końcu zrobię

Raj dla Podniebienia
Pizza bianco z pesto i szparagami 276

pizzę , przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia. Szparagi pokrój i obgotuj w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty, odcedź i opłukaj zimną wodą. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na podłużny owalny placek. Wymieszaj serek z parmezanem i oliwą, dopraw solą i rozprowadź na spodzie. Posyp połową orzechów i końcówkami szparagów, kłosy zachowaj do nadzienia. Wstaw pizzę do nagrzanego na 250ºC piekarnika

codojedzenia
Placuszki z ziemniaków i cukinii 213

Pyszne , złociste i chrupiące - takie są te placuszki. Potrzeba do nich zaledwie tylko parę ziemniaków i cukinia , która sprawia , że placek jest wilgotny w środku a na zewnątrz niezwykle chrupki. Świetnie pasują posypane tylko cukrem , ale można też polać odrobiną śmietany. Szybkie ,proste w wykonaniu i przepyszne :) Składniki dla 4-6 osób 1 cukinia 10-12 ziemniaków

Różne smaki w kuchni
Rolada wuzetkowa 334

dużą piekarnikową blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. ( dobrze wyrównać wierzch ciasta łyżką ). Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 10 minut. ( cały czas sprawdzamy , aby cienki placek się nie przypalił ). Gorące ciasto wykładamy na ściereczkę i zwijamy w roladę. Odkładamy w chłodne miejsce. Krem: Masło roślinne ( musi być koniecznie miękkie o temp. pokojowej) ucieramy z cukrem

Różne smaki w kuchni

Proponowane wyszukiwania