placki - 22990 przepisów (strona:794/1533)

Pancakes - amerykańskie naleśniki 141

patelnię na średnim ogniu. Nabierać małą porcję ciasta i wylewać na gorącą patelnię. Smażyć aż na powierzchni placuszka pojawią się pęcherzyki powietrza, obrócić i zarumienić z drugiej strony. Kolejne placki smażyć już na suchej patelni, nie trzeba dodawać tłuszczu. Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pyszne Burrito 147

puszkę pomidorów. Czekamy aż wszystko się połączy i zgęstnieje. Nasze tortille podgrzewamy w parowarze lub piekarniku. Do farszu dodajemy fasolę, oraz kukurydzę i wszystko razem jeszcze podgrzewamy. Na placki kładziemy garść sałaty i farsz. Ja robiłam także wersję bez sałaty. Zawijamy ciasno w rulon i gotowe

Dominacja smaku
Domowy makaron orkiszowy 118

makaronu Na stolnicy przesiać mąkę robić wgłębienie i  wbić jajko, wsypać sól, wlać wodę i zagnieść ciasto. Podsypując mąką wałkować cienko ciasto  i zostawić do przeschnięcia. Wysuszony placek oprószyć mąką, zwinąć w rulon. Kroić nożem  paski makaronu (szerokość zależny od Was i od dania z którym go zjecie). Rozrzucić na stolnicy i pozostawić do przeschnięcia. Zagotować

AZgotuj!
Szarlotka pod croissantem 173

Smaczny i delikatny placek do dobrej kawki.  Składniki: Mąka pszenna 1 ½ szklanki Mąka ziemniaczana 5 łyżeczek Masło 8 dag Cukier trzcinowy 1 szklanka Jajka 2 szt. Jabłka 2 szt. Mleko 2 łyżki Proszek do pieczenia 2 ¼ łyżeczki Sól ¾ łyżeczki Tłuszcz do formy Bułka tarta do formy Ciasto croissant 1 opakowanie Cukier puder do posypki Wykonanie: Jabłka obrać

Tradycyjna Kuchnia
Szkockie placuszki ziemniaczane 147

stopniowo dosypywać mąki i zagnieść ciasto na plastyczną masę, która powinna być miękka, ale nie lepiąca się. Stolnicę oprószyć ponownie mąką i ciasto ziemniaczane delikatnie rozgnieść lub rozwałkować na placek grubości około centymetra. Ciasto pokroić na trójkąty i smażyć na suchej patelni aż będą rumiane.  Placuszki ziemniaczane są najsmaczniejsze na ciepło, świeżo usmażone, można jednak zrobić je wcześniej

Codzienne Gotowanie
Faworki (chrust). 179

oraz białe wino. Zagniatamy gładkie ciasto, a następnie przekładamy do lodówki i chłodzimy około 1 godziny. Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części, każdą z nich wałkujemy na bardzo cieniutki placek, następnie wycinamy romby, nacinamy je w środku wzdłuż i przewlekamy koniec ciastka przez otwór. Tak przygotowane faworki odkładamy na ściereczkę. Gdy już wszystkie ciastka są gotowe nagrzewamy olej

Rozpustne gotowanie
Placki ziemniaczane z grzybami leśnymi 133

Idealny przepis na smaczne placki na obiad. Składniki: Ziemniaki 5 szt. Grzyby leśne 3 szt. Cebula biała 1 szt. Papryka czerwona 1/3 szt. Sól i pieprz do smaku Tłuszcz do smażenia Bułka tarta 1 łyżka Mąka pszenna 1 łyżka  Jajko 1 szt. Wykonanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce. Cebulę, paprykę, grzyby pokroić w  drobną kostkę i obsmażyć

Tradycyjna Kuchnia
Pizza z serowymi boczkami 122

wodę, dodajemy cukier i drożdże. Rozpuszczamy drożdże, dodajemy mąkę, oliwę i sól. Wyrabiamy ciasto. Zakrywamy miskę ściereczką i czekamy aż ciasto urośnie. Około 20 minut. Ciasto rozwałkowuję na okrągły placek. Smaruję sosem pomidorowym, układam poszarpane salami, mozarellę z kulki pokrojonej na plastry, posypuję czarnymi oliwkami pokrojonymi w plastry, posypuję wszystko startym żółtym serem. Brzegi pizzy zawijam wkładając do środka

MojaQchnia.pl
Gulasz wołowy 127

śmietaną, a następnie zahartuj gorącym wywarem z garnka, tak przygotowany płyn dolej do mięsa i wymieszaj gotuj wszystko razem do zgęstnienia sosu podawaj z ulubionymi dodatkami, np z Proste placki ziemniaczane Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Bulion z makaronem naleśnikowo-bazyliowy 184

razu zjeść, a nie ma nic lepszego jak naleśnik prosto z patelni. Nawet nieudany:) Z tej ilości ciasta powinno wyjść około 5-6 naleśników. Staraj się smażyć cienkie placki Krok 3 Bulion. Umyj dokładnie, a następnie sparz wrzątkiem limonkę. Zetrzyj skórkę na tarce – jedna łyżeczka wystarczy. Wlej rosół do garnka, dodaj suszony estragon, skórkę z limonki i dobrze

Niedzielny kucharz
Hiszpańska ensaimada de Mallorca – drożdżowo-francuski zawijaniec 182

tego, jak cienko rozwałkujecie ciasto. Generalnie, najlepszy efekt uzyskamy smarując rozwałkowane ciasto masłem tak grubo, jak smarujemy serkiem kanapkę;) Możemy zwijać ciasto na kilka sposobów. Ja po posmarowaniu placka masłem dzielę go w połowie wysokości na dwie części, nie rozcinając go do końca. Zwijam każdą część w rulonik. Rulonik jest połączony w miejscu gdzie nie rozcieliśmy ciasta do końca

Mieszam w Garnku
Szybki gulasz z wieprzowiny 112

Szybki sposób na najprostszy gulasz, który jest w sam raz do pieczywa lub do placka po węgiersku. Pomysł powstał podczas przygotowania schabu, do zapieczenia w kapuście. Zakupiony schab często jest tak wykrojony, że posiada jeszcze mięso,  które nie jest potrzebne do upieczenia kotletów, czy innych dań ... Wówczas mięso "obrabiamy" tak żeby został nam schab właściwy

chleba naszego
Pyzy z mięsem (kartacze) 191

skrobię z dna miski przekładamy do ziemniaków.  Ziemniaki ugotowane łączymy z odciśniętymi tartymi oraz jajkiem, skrobią, mąką ziemniaczaną, kaszą manną i solą. Wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy placki, na środku każdego nakładamy małą kulkę z farszu, sklejamy brzegi ciasta i rolujemy w kulkę. Gotujemy ok. 15 minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku odciśniętego z tartych ziemniaków. Pyzy

Bon appetit mon amie
Amerykańska szarlotka (Apple Pie) 230

pokroić na plastry. Wymieszać je z mąką, cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny. Odstawić. Formę do "paja" wysmarować masłem i oprószyć mąką.  Schłodzone ciasto rozwałkować na dwa cienkie placki. Jedno wyłożyć na spód i boki formy. Do środka wyłożyć farsz z jabłek, który przykryć drugim ciastem. Połączyć oba płaty ciasta - górne zawinąć pod spód dolnego, z brzegu zrobić

wyzwania kuchenne
Ptasie mleczko z galaretką 125

ubijamy na sztywno białka z cukrem, łączymy z żółtkami, mąkami. Delikatnie łączymy składniki i wylewamy do przygotowanej formy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.  Składanie placka: Upieczony, ostudzony biszkopt nasączamy sokiem pomarańczowym. Kolorowe galaretki ugotować oddzielnie, każdą jednej szklance wody i odstawić do całkowitego ścięcia, dowolnie pokroić. Śmietanę wymieszać z cukrem i aromatem do smaku

Tradycyjna Kuchnia