już sezon truskawkowy. Nie wiem jak Wy, ale ja wykorzystałem go jak należy. Nie próżnowałem w kuchni, robiłem ciasta, salse z truskawek oraz placki. Teraz przerzucam się na moje ulubione maliny. Z tej okazji mam dla Was rewelacyjny w smaku i prosty w przygotowaniu shake malinowy
kuron.com.plnaleśników np. dżem, nutella Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy ze sobą na jednolitą masę. Ciasto będzie bardzo rzadkie. Na wysmarowana olejem, rozgrzana patelnię wylewamy jak najcieńszą warstwę ciasta. Placki podczas pieczenia będą pulchnieć. Smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami
Z Majeczką w kuchnipropozycją na drugie danie i odmianą od standardowych kotletów schabowych czy kotletów mielonych . Polędwica jest jedną ze smaczniejszych części wieprzowiny. Osobiście, bardzo lubię polędwicę wieprzową podaną z ziemniaczkami lub plackami ziemniaczanymi – na zdjęciu jest podana z kopytkami ze szpinakiem . Aby polędwica była smaczna, należy pamiętać o jednej zasadzie – przed smażeniem warto wyjąć polędwicę z lodówki, aby nabrała
Kuchnia Bazyliioznaczającego pas lub obręcz. Rzeźnicy w obszarach przygranicznych Teksasu i Meksyku używali tego określenia w odniesieniu do wołowej przepony. Dziś jest większa dowolność zarówno w mięsie które podajemy do placka jak i warzyw. Ja dziś za sprawą Ani użyłam awokado piklowanego i mięsa wieprzowego, wcześniej porwanego na mniejsze kawałki - zostało mi z dnia poprzedniego. Użyłam tutaj sosu ostrygowego
Moje Małe Czarowaniewyrośnięcia. Do mąki dodajemy zaczyn i pozostałe składniki, wyrabiamy ręcznie lub maszyną gładkie ciasto, zostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy niezbyt cienko na prostokąty. Każdy placek smarujemy musztardą, obkładamy plastrami boczku. Ciasto zwijamy jak rolady. Ostrym nożem kroimy plastry rolady – powstałe ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką, zostawiamy
Dorota SmakujePyszne domowe proziaki , czyli jeden z ciekawszych regionalnych przepisów na "placki na prozie", czyli na sodzie. Zapraszam do szykowania, bo to proste i przyjemne zajęcie. Można je jeść i na słodko i na słono. - sprawdzony przepis na proziaki - w wersji do podania na słodko i na słono - super pomysł na ciekawe śniadanie dla każdego
AniaGotuje.plmąką ziemniaczaną. Do rozpuszczonej margaryny z cukrem stopniowo dodajemy ser. Podgrzewamy. wlewamy rozmieszane jajka z mlekiem i mąką. Gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Masę wylewamy na podpieczony placek, pieczemy. Polewa czekoladowa 1 czekolada kilka łyżek mleka Czekoladę roztapiamy z mlekiem w garnuszku. Na upieczone ciasto wylewamy polewę czekoladową
Moje Wyrobywyrośnięcia. Do mąki dodajemy zaczyn i pozostałe składniki, wyrabiamy ręcznie lub maszyną gładkie ciasto, zostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy niezbyt cienko na prostokąty. Każdy placek smarujemy pesto, obkładamy listkami botwinki, posypujemy posiekaną szynką, posiekanymi łodygami botwinki, rozkruszonym serem kozim. Chlebki zwijamy jak rolady, zostawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Pieczemy ok 30 min w 180st
Dorota Smakujewysuszone jagody mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i krótko wyrabiamy. Ciasto zwijamy w rulon i tniemy na równe części. Z każdej części formujemy placek na którego nakładamy 1 łyżkę przygotowanych jagód, brzegi dokładnie zlepiamy i odkładamy złączeniem na dół, aby nie otworzyły się podczas pieczenia. Gdy mamy przygotowane wszystkie bułeczki, układamy
Księga-Smakuswoim wyglądem. Gorąco polecam i życzę smacznego. Gdzie jeszcze na blogu znajdziecie przepisy z wykorzystaniem borówki amerykańskiej: Jagodzianki puszyste jak bawełna Ptasie mleczko borówkowe w czekoladzie Pierogi drożdżowe gotowane Placek biszkoptowy z borówką amerykańską Tarta z borówką amerykańską i kremem budyniowym Drożdżówki z borówką amerykańską Pierogi z borówkami Muffinki jogurtowo waniliowe z borówkami Sernik jagodowy Wydrukuj przepis The post
mojewypiekiinietylkonajlepiej wybrać dość miękkie i słodkie. Wtedy po upieczeniu będą rozpływały się w ustach i nie trzeba będzie ich dosładzać. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na cienki placek o kształcie zbliżonym do koła (około 0,5 cm grubości). Następnie przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku układamy owoce „na zakładkę” (jak na zdjęciu
Analiza SmakuJeżeli nie mam możliwości przywiezienia warzyw i owoców od rodziców kupuję je na targu. Mam taki swój ulubiony i wszystko byłoby pięknie, gdyby nie to, że
Cynamonowe szczęściewlać przestudzoną masę maślano-miodową, dodać jajo. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrabiać aż będzie gładkie i jednolite w przekroju. Ciasto rozwałkowywać partiami na dość cienki placek. Wycinać pierniczki, układać na blasze z zachowaniem odstępów (pierniczki urosną). Ciastka piec w nagrzanym piekarniku około 7-8 minut (180 st). Trzeba uważać, żeby nie zrumieniły się zbyt
Moja kraina smakówspirytus. Zagnieść ciasto na jednolitą masę, tak aby po przekrojeniu widać było pęcherzyki powierza. Ciasto odstawić na godzinę. Następnie podzielić na 5-6 porcji i rozwałkować na cieniutkie placki. Pokroić w paski o wymiarach około 12x3 cm. Pośrodku każdego paska zrobić nacięcie, przez które przełożyć jeden z końców. Faworki smażyć w głębokim tłuszczu rozgrzanym do 180 stopni
Moja kraina smakówszczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonego tymianku sol, pieprz do smaku kilka płatków parmezanu sos: 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka ketchupu, sól, pieprz placki chlebowe (lawasz) Wykonanie Na patelni rozgrzej masło, wrzuć pokrojone w plastry pieczarki i podsmaż lekko, dodaj mięso i przyprawy (gałkę muszkatołową, tymianek i oregano). Duś na małym ogniu przez
Raj dla Podniebienia