placki - 22990 przepisów (strona:252/1533)

Schacciata, czyli focaccia z winogronami 154

pięknie ją opisała po prostu nie mogłam się powstrzymać. Do czego i Was serdecznie namawiam, bo warto ! Schacciata, czyli focaccia z winogronami Proporcje na 2 placki Czas przygotowania: 200 minut Składniki: 3/4 szklanki ciepłej wody 2 łyżki letniego mleka 1 1/2 łyżeczki cukru 1 1/4 łyżeczki drożdży instant 1/2 łyżeczki soli 250 g mąki pszennej 6 łyżek oliwy(...)wysmarowaną oliwą papier do pieczenia, ciasto również smarujemy oliwą i zostawiamy na 20 minut.  Po tym czasie palcami umoczonymi w oliwie każdy kawałek ciasta rozciągamy na podłużne placki, przykrywamy na 60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni. Wyrośnięte placki smarujemy oliwą, układamy winogrona i posypujemy solą, cukrem i rozmarynem. Pieczemy przez 15 - 20 minut, aż ciasto się

Kulinarne przygody Gatity
Cebularze 766

Placki cebulowe z serem i makiem – są bardzo dobre na ciepło jak i na zimno. Są one bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Czas wykonania: 2 h 30 min Ilość porcji: 12 sztuk Składniki: 500 g mąki pszennej 50 g drożdży 1 łyżka cukru 1 szklanka mleka (250 ml) 1 jajko(...)Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Gdy ostygnie dodać mak, starty ser żółty i całość wymieszać. Ciasto podzielić na 12 części. Każdą część rozwałkować, tworząc placek o średnicy 15 – 20 centymetrów. Tak uformowane placki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. A na nie wyłożyć farsz cebulowy i odstawić

KuchniaWeDwoje.pl
Pieczone placki ziemniaczano-twarogowe 296

Placki z sera twarogowego i gotowanych ziemniaków. Dzięki pieczeniu w piekarniku środek jest miękki, a skórka robi się lekko chrupiąca. Mogą stanowić dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Można podawać np. z sosem grzybowym i ulubioną surówką. 600 g ziemniaków 250 g sera twarogowego półtłustego 1 średnia cebula 2 łyżeczki pieprzu szczypta soli 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej(...)nieco więcej mąki ziemniaczanej. Z ciasta odrywać po kawałku i ręką formować kule. Lekko je rozpłaszczać i wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z przepisu wychodzi 8 grubych placków. Placki posmarować po wierzchu olejem (najlepiej smarować przy pomocy pędzelka), Piec ok. 20-25 minut w temperaturze

Bullio
Placki „sodziaki” smażone 327

dzieciństwa. Bardzo często smażyliśmy je z rodzeństwem, a największym ich smakoszem był mój brat Adam. Z tego też powodu nazywaliśmy je nawet „Adaśki „. Placki na sodzie są kruche i podczas smażenia ładnie rosną. Najlepiej smakują na ciepło z dżemem lub śmietaną, albo tylko posypane cukrem pudrem(...)porcji wychodzi około 10 placków. Składniki: – 300 g mąki pszennej – 1 jajko – 2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany – 1 cukier wanilinowy – 3 łyżki cukru – 1 płaska łyżeczka sody – 1 łyżeczka octu – olej do smażenia – cukier puder do posypania lub dowolny dżem   Wykonanie: – Wymieszać ze sobą wszystkie

To co kocham
Jak zrobić domowe calzone? Calzone ze szpinakiem i ricottą. 178

ciasta pod spód.  4. Weź kulę ciasta i rozpłaszcz ją dłońmi na podsypanej mąką desce. Delikatnie porozciągaj ciasto (dobrze jest to zrobić częściowo w powietrzu), aż uzyskasz placek o średnicy ok. 23 cm. Możesz też rozwałkować ciasto wałkiem - delikatnie wałkuj ciasto w górę i w dół, obróć je o 90 stopni i powtórz wałkowanie. Aby uzyskać idealne(...)odciąć nierówne końce przy pomocy noża. 5. Na jedną połowę placka nałóż 1/4 farszu, pozostawiając ok. 1-centymetrowy margines. Brzeg ciasta posmaruj wodą i przykryj drugą połową placka, mocno zlepiając brzegi tak uzyskanego pieroga. Możesz zrobić ozdobną falbankę lub użyć widelca, aby uzyskać ładny wzorek.  6. Natnij wierzch calzone w trzech miejscach i posmaruj go oliwą

Chilli Czosnek i Oliwa
Tortilla z łososiem i sosem pistacjowym 162

łyżek oliwy 100 g obranych pistacji 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny szczypta pieprzu Przygotowanie: Wszystkie składniki na sos zmiksować blenderem na gładką masę. Placki do tortilli przygrzać. Wyłożyć sałatę, sos i łososia. Zawinąć tortillę i gotowe. Całość można ewentualnie jeszcze raz podgrzać w piekarniku przez minutę. Krok(...)kroku: 1. Zmiksować składniki na sos 2. Placki posmarować sosem, wyłożyć sałatę i łososia 3. Zwinąć tortille Pobierz wersję do druku: Pobierz Tortilla z łososiem i sosem pistacjowym Artykuł Tortilla z łososiem i sosem pistacjowym pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Pita 218

oprószoną mąką stolnicę, podzielić na 8 części. Z każdej uformować kulkę, przykryć i zostawić do napuszenia na ok 20 minut. Następnie każdą kulkę spłaszczyć paluszkami i rozwałkować na placek o średnicy ok 12-14cm. Wałkować należy tylko z jednej strony. Placki ułożyć(...)papierze do pieczenia (po 4 na jednym kawałku) i pozostawić przykryte na 20-30 minut, żeby lekko podrosły. W tym czasie nagrzać piekarnik z blachą w środku do 250stC. Placki razem z papierem zsunąć na blachę, piec ok 8 minut w temp. 250stC aż będą napuszone i złapią kolor. Upieczone pity studzić na kratce przykryte ściereczką. Przechowywać w folii

Obiad gotowy
Pomarańczowiec - aromatyczne ciasto 185

minut w temp. 180  o  C. Gdy ciasto wystygnie kroimy je na dwa placki. Jeżeli nie mamy wprawy przy krojeniu ciasta, możemy upiec dwa oddzielne placki po około 12 minut każdy. Z pomarańczy wyciskamy sok. Do garnka wlewamy wodę dodajemy cukier i zagotowujemy. Do soku pomarańczowego dodajemy 2 żółtka, kisiel pomarańczowy i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Dodajemy(...)powoli do wrzącej wody. Przez cały czas mieszamy. Chwilę gotujemy. Gorącą masę wykładamy na jeden placek, przykrywamy drugim. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy na wolnym „ogniu” razem z mlekiem. Mieszamy. Jednolitą masą polewamy ciasto o posypujemy płatkami migdałowymi. Czekamy do wystygnięcia. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
Placki twarogowo-bananowe 150

Następnie dodać mąkę, śmietanę, pokruszony twaróg i całość dokładnie zmiksować. Placki smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym na patelni oleju. Z przepisu wychodzi 12 średniej wielkości placków. Po usmażeniu placki można polać miodem i posypać pokrojonymi orzechami

Bullio
Rollsy z chrzanowym serkiem, wędliną i sałatą 213

dużą ilość rollsów, każdy może wziąć sobie porcje) lub przebijać rollsy pojedynczo (tak dziś zrobiłam, zostały mi kawałki patyczków (odcięte czubki) z innych dań). Składniki: (na 1 porcję) 1 placek tortilli 20 cm 2-3 plastry ulubionej wędliny 4 liście mini sałaty rzymskiej 2 czubate łyżki serka śmietankowego naturalnego* 1/2 – 3/4 łyżeczki chrzanu luksusowego (u mnie Społem Kielce(...)serek śmietankowy naturalny z chrzanem (ilość chrzanu zależy od indywidualnych upodobań, ale nie może być go za dużo, polecam 1/2 lub 3/4 łyżeczki). Tak przygotowanym chrzanowym serkiem smarujemy nasz placek tortilli. Na serek układamy liście sałaty rzymskiej (mają pokryć całą placek), na wierzch układamy ulubioną wędlinę. Ostrożnie zwijamy tortillę w rulon. Tniemy ją następnie na mniejsze części. Nabijamy

Słodkie okruszki
Sposób na chrupiące frytki z piekarnika – płukane, moczone w słodkiej kąpieli i tylko z odrobiną oleju 213

uniwersalne. Ziemniaki o średniej twardości, nierozsypujące się, w końcowej fazie gotowania stają się kruche, zaś przy smażeniu pozostają miękkie wewnątrz, a z wierzchu chrupiące. Dobry materiał na frytki, chipsy, placki. Idealne będą do duszenia i gotowania np. w zupie (Irys, Irga, Orlik, Flaming, Gala, Bila, Justa).   Typ C to ziemniaki najbardziej mączyste, zawierające najwięcej skrobi- one łatwo się(...)rozpadają, mają najczęściej jasny i sypki miąższ. Doskonałe na pieczone babki, farsze, np. do pierogów, na kluski, do purée, jako smażone placki, pyzy czy kopytka (Bryza, Tajfun, Ibis, Gracja, Bursztyn, Etiuda, Legenda).   W Polsce oficjalnie jest zarejestrowanych około 100 odmian ziemniaków. Mimo wszystko ciężko się czasami zorientować, co kupujemy. Dawno nie spotkałam w warzywniaku podpisanych kartofli – trzeba dopytać

Karo in the Kitchen
Domowy makaron 203

minut. Etap III - Placki Ciasto pokrój na mniejsze plastry ok.5 cm.  Każdy kawałek rozpłaszcz najpierw w dłoniach, następnie rozwałkuj na stolnicy wysypanej mąka na jak najcieńsze placki.  Etap IV - Kształtujemy Rozwałkowane placki, kroimy na pożądany kształt ( paski, nitki) Etap V Pokrojony makaron pozostaw na stolnicy na kilka minuty, by przesechł.  Etap VI - gotowanie Wrzucamy

Wylizany Rondel
Fasolia 171

mąki dodajemy wody, aby powstało nam naleśnikowe ciasto. Dodajemy sody oczyszczonej i cytryny. Cytryna da nam specyficzny kwaśny smak typowy dla placków injera (oryginalnie w wyniku fermentacji), a poza tym, w połączeniu z sodą spowoduje, że placki będą bardziej puszyste. Fasolę kroimy na 3-4 cm kawałki. Podobnie robimy z marchewką, z tym, że musimy włożyć w to więcej(...)czosnkiem i imbirem. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na małym ogniu. Kiedy zmięknie dosypujemy trochę cukru i chwilę smażymy żeby ją skameralizować. Mieszamy wszystko razem i podajemy na plackach

Kryzysowa Książka Kucharska
Arepa pizza czyli latino fusion 177

jednak różne języki :) W każdym razie łączy ich również religia, a nawet można powiedzieć, że jej specyficzna odmiana, zakazana przez władze kościoła.  Sama arepa czyli płaskie smażone placki z mąki kukurydzianej, pochodzi z tak znanej fanom serialu  Narcos Kolumbii oraz mniej znanej Wenezueli :) Farsz zapożyczyłem z północnego krańca Ameryki Łacińskiej - Meksyku - kraju, który zasłynął tym, że był(...)Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy fasolę bez zalewy, kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę oraz trochę wody i dusimy chwilę. Zagęszczamy koncentratem pomidorowym. Całość nakładamy na usmażony placek

Kryzysowa Książka Kucharska