placki - 22990 przepisów (strona:1070/1533)

Pierogi z kaszą jaglaną i białym serem 215

być gładkie i jednolite. Następnie zostawiamy ciasto by trochę „odpoczęło” (jeśli nam się śpieszy można pominąć ten etap). Po jakiejś pół godzinie odcinamy małe części i wałkujemy w cienkie placki. Wycinamy kółka np. szklanką, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Tak powstałe pierogi wrzucamy do gotującej się i osolonej wody. Po wypłynięciu na powierzchnie gotujemy 3 minuty i wyjmujemy. Podajemy

Kolizje Smaków
Tort chałwowy 357

Mascarpone wymieszać z rozdrobioną chałwą i dodać do kremówki.  Chwilę razem ubijać tak, aby masa się połączyła w całość.   Upieczony, ostudzony biszkopt podzielić na 3 placki.  Pierwszy nasączyć i wyłożyć część masy.  Położyć drugi  blat, nasączyć i położyć masę.  Na wierzch położyć ostatni blat i też nasączyć.  Nałożyć pozostałą masę

Sto kolorów kuchni
Ciasteczka korzenne 224

haka do ciasta drożdżowego). Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki (dolna półka) na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości około 0,5 cm i wycinać foremkami ciastka. Ciastka układać na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka

Gospodyni Miejska
Cynamonowe choinki 254

drożdżowego, ale można także ręcznie). W razie gdyby ciasto nie chciało się dobrze połączyć dodać łyżkę śmietany (ja nie musiałam dodawać). Wyrobione ciasto rozwałkować, na oprószonej mąką stolnicy, na placek o grubości około 0,5 cm i wycinać foremką choinki. Choinki ukłdać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka

Gospodyni Miejska
SERNIK GOTOWANY 6966

dużej blaszce przez 20 minut w  170 st. Do sera dodajemy masło, jajka,cukry.Podgrzewamy ciągle mieszającna gładką masę. Dodajemy rozrobiony budyń w mleku, zagotowujemy. Gotową masą przekładamy placki. Na wierzch smarujemy cienko masą serową, starkowujemy czekoladę. Do wykonanie użyłam produktów Mlekovita : *ser twarożkowy Hanusia *mleko *masło Roślinne *kostka Dobrej Gospodyni

Z Majeczką w kuchni
TURECKIE CHLEBKI BEZGLUTENOWE Z INDYKIEM, PAPRYKĄ, KUKURYDZĄ I ZIARNAMI. 176

zdjęciu z ognia dodajemy przyprawy, zioła, ziarna. Gdy lekko ostygnie dorzucamy pokrojony/starty ser żółty. Na koniec na patelnie ląduje kukurydza. Mieszamy, doprawiamy i gotowe. Farsz wykładamy na rozwałkowane placki, składamy (2 boki do siebie, 2 pozostałe pod spód). Przekładamy na wysypaną mąką blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 15-20 minut. Powstaje nam 6 cudownych

Wypisz Wymaluj
Serowe placuszki z dynią 176

miski wbijamy jajko, rozgnieciony twaróg i cukier. Wszystko dokładnie miksujemy. Potem dodajemy pozostałe składniki i ponownie miksujemy. Konsystencja musi być bardzo gęsta. Na rozgrzaną patelnię z olejem, łyżką nakładamy placki. Po usmażeniu przekładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia, aby obciekł tłuszcz. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Domowa pizza z pieca 361

mnie: sery: gorgonzola, mozarella, parmezan mięso: grillowana pierś z kurczaka, szynka szwarcwaldzka rukola, szpinak liściasty Nagrzewamy piekarnik do 200-210 stopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 i wałkujemy cieniutkie placki. Smarujemy 2 łyżkami sosu i nakładamy ulubione składniki. Pieczemy ok 15 minut pojedynczo. Ja rukolę wykładałam na upieczoną pizze, natomiast szpinak dorzucałam w połowie pieczenia. 3 sery, kurczak grillowany

Z butelką mleczka w tle
Kugelis to, rajbak czy babka ziemniaczana? 406

żydowskiej i litwińskiej. Są rózne wersje, moja jest jedną z prostszych i mniej pracochłonnych. 1,5-2 kg ziemniaków przepuszczamy przez maszynke (mogą być zmiksowane jak na placki, lub starte na grubych oczkach, kto co lubi) 4-5 cebul siekamy w kostkę i podsmażamy ok. 150 g boczku i tyle samo dobrej kiełbasy kroimy w kostkę i przesmażamy Wszystko

Z butelką mleczka w tle
Tortilla z pergaminową piersią z kurczaka. 420

Placki tortilla powinny być pod ręką zawsze. Są super wyjściem na nagłą chęć szybkiej przekąski, lekki obiad, czy ciepłą kolację. Można je jeść jako  quesadillas lub jako  wrapy . Dziś mój sposób na wrap. Innowacyjną częścią wykonania było użycie  papirusów firmy Winiary . Do wykonania wrapów potrzebowałam: - 2 tortille szpinakowe (można użyć dowolnej, ulubionej tortilli) - 200g piersi

Z butelką mleczka w tle
Nietypowy makowiec. 258

ponownie wyrabiamy. Gdy ciasto jest dobrze wyrobione i odchodzi od ręki lub ścianek naczynia odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Następnie wyrośnięte ciasto wałkujemy na duży prostokątny placek, którego całą powierzchnię smarujemy masą makową. Zwijamy w rulon, przecinamy wzdłuż na dwa pasy, które następnie przeplatamy i tworzymy rozetę lub wieniec. Pieczemy w temperaturze 170 C przez

Z butelką mleczka w tle
Makowiec zawijany 327

odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice podsypaną mąką. Wyrabiamy. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą z części rozwałkować na prostokątne placki, nałożyć masę makową, zostawiając około 2 cm od każdego brzegu. Zwijać (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia

kulinarnyswiatdomi
Szarlotka, albo jabłecznik, jak kto woli 237

skończyć. Po kilku ostatnich szarlotkach przyszła mi ochota na odmianę, czyli ciasto z kawałkami jabłek, a nie ich miksem. Robiłam kiedyś jabłecznik tego typu, nazywał się, nie wiedzieć czemu, Placek Gaździny . Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pierniczki malowane 182

cukrem , miodem , olejem i przyprawą do piernika . Przestudzić . Do miski wsypać mąkę z sodą i solą , wbić jajko i wlać przestudzoną masę . Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na placek o grubości 2-3 mm , wykrawać dowolne kształty.. Piec ok 10 min 1 170'C Po wystudzeniu udekorować wg własnej fantazji :) Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Strucla z makiem 217

cukier , żółtka, masło roztopione i rozczyn.  Ciasto wyrabiać, dolewając resztę mleka.  Jak ciasto będzie elastyczne, odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.  Ciasto rozwałkować na prostokątny placek, posmarować masą makową, zrolować.  Formę do ciasta wysmarować tłuszczem, włożyć struclę, piec w nagrzanym piekarniku 40 minut w 180 stop.  Gotowy struclę makową,  polać polewą

Kuchnia Danusi

Proponowane wyszukiwania