Andrzejkowe szybkie przysmaki 292zimno: Sałatka z boczkiem i jajkiem Tortilla wegetariańska z pasta z czerwonej fasoli Łososiowa przekąska na szybko Na słodko: Błyskawiczny jabłecznik sypany Skubaniec, czyli szybki kruchy placek z budyniem i owocami Gruszka Moniki, czyli tarta z gruszką na miodzie cynamonowym Życzę wszystkim udanej zabawy i samych szczęśliwych wróżb :) a Andrzejom oczywiście wszystkiego najlepszego
Codzienna kuchnia niecodzienna
Makowe Gwiazdki 252migdałowego Wykonanie : Mąkę posiekać z masłem , dodać pozostałe suche składniki , wbić jajo , dodać aromat migdałowy i całość zagnieść na gładkie ciasto , Schłodzić ok pół godziny w lodówce/ Rozwałkować na placek o grubości 3-4 mm , Wykrawać gwiazdki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Ciastka pieczemy ok 8-10 min w 170'C Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenka
Łazanki z makiem 273szklanki mleka -4-5 łyżek miodu -garść orzechów włoskich i garść rodzynek Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie porcje i rozwałkowujemy na cienkie placki. Pozostawiamy do przeschnięcia. Zagotowujemy mleko. Dosypujemy mak i na małym ogniu gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy do smaku miód. Dosypujemy pokrojone
Maminek kulinarny
Tortilla z kurczakiem 293kostkę , przyprawiam solą i sokiem z cytryny. Do miski wlewam jogurt naturalny, dodaję majonez, czosnek, przyprawiam i dokładnie mieszam. Gdy mam już przygotowane składniki zaczynam zwijanie tortilli . Najpierw podgrzewam placki (w mikrofali lub na patelni), smaruję sosem, posypuję sałatą, kładę kurczaka, pomidory, cebulę i polewam sosem. Zwijam, a końcówkę okręcam folią aluminiową by łatwiej było trzymać. Zamiast pomidorów można
NA MOIM TALERZU
Faworki 237jednolitą kulę. Ciasto przykryłam folią i wstawiłam do lodówki na około 45 minut. Po tym czasie, wyjęłam ciasto na stolnice, podzieliłam na małe kawałki i zaczęłam rozpłaszczać na nieduży placek, składać na pół i rozwałkowywać, znów składać i rozwałkowywać (starając się wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza). Powtarzałam czynność kilka razy. Nożem wycięłam paski. W środku każdego paska
NA MOIM TALERZU
Ciasteczka dla Świętego Mikołaja - z masłem orzechowym i dżemem malinowym 353czas miksując. Ma powstać miękkie ciasto. 5. Na blacie rozkładamy papier do pieczenia, wykładamy na niego kulę ciasta, lekko ugniatamy dłońmi, przykrywamy kolejną warstwą papieru do pieczenia. Wałkujemy na placek grubości 0,5 cm. 6. Smarujemy ciasto dżemem na całej powierzchni, po czym zawijamy w rulon. Odkładamy do lodówki, aby odrobinę stwardniało (najlepiej na całą
W kuchni Katie
Babeczki z kruchego ciasta wypełnione porem i boczkiem 298doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość mieszamy i dorzucamy lekko przestudzony boczek i por. Na końcu wrzucamy ser. Mieszamy. Schłodzone ciasto delikatnie wałkujemy na blacie. Wycinamy okrągłe placki i wykładamy nimi formy do muffinek. Formę możną wcześniej posmarować tłuszczem, ale nie jest to niezbędne. Do każdej miseczki nakładamy farsz. Pieczemy około 20-25 minut w temp 190 stopni
Kolizje Smaków
Chili con carne 186powstać gęsty sos. Gdy papryka już zmięknie wrzucić opłukaną z zalewy fasolę i pogotować jeszcze chwilę. Na koniec doprawić ewentualnie solą i sosem Tabasco. Podawać z ryżem. Polecam również placki meksykańskiej tortilli, guacamole, czy nachosy jako dodatek. Smacznego
Food Square
Pestiños 218powinniśmy ugniatać przez około 5 minut, aż stanie się odpowiednio elastyczne. Z gotowej masy formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę rozwałkowywać dość cienko na kształt koła. Gotowy placek umieszczać na palcu wskazującym, dwa końce ciasta skleić ze sobą, formując rurkę. Pozostałe na bokach fragmenty ciasta zgiąć do środka. Tutaj znajduje się instrukcja z obrazkami, jeżeli macie
Food Square
Ravioli z grzybami i ricottą 242makaron. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody. Dodatkowo: roztrzepane jajko otarty parmezan masło gałązki świeżego rozmarynu świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Ciasto rozwałkować na dwa duże, cienkie placki (trochę cieńsze niż na pierogi) tej samej wielkości (można je podzielić również na mniejsze części). Na pierwszym z nich, w równych odstępach, wykładać farsz łyżeczką. Odstępy na cieście posmarować jajkiem
Food Square
Gruzińskie bakłażany z orzechową pastą 251tylko pomyślę o kuchni gruzińskiej od razu mam w głowie trzy dania: pierożki chinkali, placek chaczapuri oraz te cudowne roladki z bakłażana, wypełnione aromatyczną orzechową pastą i posypane pestkami granatu. Stanowią one niebanalną i pyszną przystawkę. Składniki (na około 20 roladek) : 2 duże bakłażany 250 g orzechów włoskich 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej kozieradki 1 łyżeczka mielonych
Food Square
Kartacze 230Uzyskaną "ciapę" ziemniaczaną musimy odcisnąć, najlepiej przez ścierkę. Odciśnięte surowe ziemniaki łączymy z ugotowanymi i wyrabiamy jednolitą masę. Gotowa masa: A teraz na dłoni formujemy placek, nakładamy na to mięso, zawijamy brzegi tak, aby mięso się schowało, formujemy kartacza i odkładamy na tackę. W sporym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i oleju
Maminek kulinarny
Jabłecznik 253margaryny -1 jajko -aromat śmietankowy -łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie produkty wkładamy do miski, łączymy ze sobą i ciasto gotowe. Zostawiamy mały kawałek a resztę rozwałkowujemy na cienki placek, którym wykładamy blaszkę z brzegami. Wykładamy część tartych jabłek, aby pokryły spód. Teraz korzystamy z jabłek z syropu. Kroimy je na ćwiartki i wykładamy na tarte jabłka
Maminek kulinarny
Serowe słoneczniki 222masy twarogowej dosypujemy pokrojone rodzynki i mieszamy. Przygotowujemy foremki, garstkę wiórków kokosowych i roztrzepujemy jedno całe jajko. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Wykrawamy kółka odpowiednio dopasowane do rozmiaru foremek. Kółka posypujemy mąką i układamy jedno na drugim( nie więcej niż 5 szt.) Ostrym nożem wykrawamy kształt słoneczników. Ciastem wypełniamy foremki. Napełniamy
Maminek kulinarny
Bułeczki ziemniaczane z pieczarkami 214łyżki bułki tartej, mieszamy, doprawiamy i gotowe. Przygotowujemy panierkę, czyli roztrzepane jajko (może być doprawione delikatem do mięs) i bułkę tartą. Na wilgotnej dłoni układamy placek z ziemniaków, nakładamy farsz grzybowy, sklejamy brzegi, formując kulę. Moczymy ją w jajku, obtaczamy w bułce tartej i układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego
Maminek kulinarny