przełamują. Dlatego rolada jest idealnym pomysłem na zrobienie czegoś innego i niepowtarzalnego, czegoś, co zaskoczy naszych gości. Składniki: 6 białek 330g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Składniki na krem: 1 kostka masła 1 szklanka mleka 1/3 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy 2 żółtka 1 łyżka żelatyny konfitura z czarnej porzeczki Białka ubić(...)Ugotować budyń z 2 żółtkami w 1 szkl mleka i ostudzić. Masło utrzeć na puszysty krem, ciągle mieszając dodawać budyń. Na koniec dodać namoczoną i rozpuszczoną żelatynę. Na upieczonym placku bezowym rozsmarować konfiturę z czarnej porzeczki, a na to nałożyć masę budyniową. Zwinąć roladę. Smacznego
Słodki ZakątekSkładniki: ( tort wielkości 24 cm) Biszkopt: * 5 jajek * 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej * 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru Krem: * 500 g mascarpone * 400 ml śmietanki 30 % * 4 łyżki cukru pudru * 350 g truskawek Poncz: * 150 g truskawek * 1/3 szklanki wody ok. 10 łyżek Dekoracja * ażurki z czekolady * 500 g truskawek Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać(...)suchego patyczka". wyjąć z piekarnika i rzucić biszkopt w tortownicy na podłogę z wysokości ok. 40 cm. ( zapobiegnie to opadnięciu ciasta). Po wystygnięciu przekroić na trzy równe placki. ( biszkopt najlepiej kroi się na drugi dzień lub po kilku godzinach) Do miski przekładamy mascarpone, śmietanę oraz puder. ( mascarpone oraz śmietanka musi być dobrze schłodzona) Miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Kulinarne przygodypowszechnie wiadomo, o tej porze roku nie ma nic lepszego niż korzenne wypieki! Pachnące cynamonem, kardamonem, imbirem i gałką muszkatołową otulają nas w jesienne dni niczym najcieplejszy koc. Te placek z batatów to idealny przykład takiego ciasta! Pachnący, aromatyczny i rozgrzewający ciało i duszę od środka. Mówiąc o duszy, warto wspomnieć, skąd ten przepis się wywodzi. Otóż mowa tutaj(...)oryginał ! Gorąco polecam na jesienne wieczory z kubkiem gorącej herbaty. * SKŁADNIKI na formę 20 cm Kruchy spód: 1 szklanka płatków orkiszowych/owsianych 3 łyżki mąki ryżowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 ml oleju kokosowego 3 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki ksylitolu Dodatkowo: kilka łyżek śmietanki kokosowej orzechy włoskie cynamon Nadzienie: 2-3 bataty (ok 800 g) 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki
Food Squareszklanki oleju po pół łyżeczki pieprzu, majeranku, papryki i cząbru kilka plasterków boczku do wyłożenia formy i na wierzch (200 g) kwaśna gęsta śmietana do dekoracji Jak przygotować babkę ziemniaczaną z marchewką? Od kiedy odkryłam, że warzyw nie trzeba trzeć na tarce i że można użyć do tego przystawki do blendera, dużo częściej robię babkę. Kiedyś w połowie tarcia(...)pieczenia (keksówkę) wykładam połową boczku, wlewam masę i układam na niej resztę boczku. Piekę w 180 stopniach przez godzinę. Ostatnio babka smakuję mi jako dodatek do dań hinduskich, zamiast placka nan. Ale klasyczna wersja ze śmietaną też jest dobra. Zwykle jem ją prosto z pieca, ale na zimno też jest super. Następnego dnia można ją pokroić w grube plastry
Ugotowane pozamiatanemusi mieć temperaturę pokojową oczywiście :) jeśli będzie zimna, to ciężko będzie połączyć wszystkie składniki. Masa twarożkowa: 400 gramów twarożku homogenizowanego naturalnego , 4 łyżki cukru , 3 jajka , 3 łyżki maki ziemniaczanej . Wszystkie składniki łączymy razem - można zrobić to mikserem. ...oraz: 1 kg jabłek . Prostokątną (średniej wielkości) blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Utarte ciasto przełożyć na blaszkę, na nim ułożyć obrane(...)drzwiczki piekarnika i pozwolić ciastu "odpocząć" do lekkiego przestudzenia. Ja użyłam średniej blaszki (28X25 cm), więc moje ciasto wyszło dość wysokie. Jeśli jednak użyjecie większej blaszki, wtedy wyjdzie cieńszy placek :) Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane lukrem - jak kto lubi. Zaletą ciasta jest to, ze nie jest za słodkie, a twarożkowa masa ma dość neutralny smak, przez co bardzo
Codzienna kuchnia niecodziennarosnę :) Wszędzie jabłeczniki więc trochę się wyłamuje i dziele się swoim ulubionym przepisem jesiennym na pyszna strudle. Składniki: ciasto: 300 g maki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 75 ml oleju (niewielka ilość do posmarowania ciasta) 45 g cukru 150 ml letniej wody szczypta soli nadzienie: 700 g umytych, obranych jabłek 100 g orzechów laskowych 50 g masła(...)lubicie możecie dodać rodzynki). Nadzienie smażymy ok 10 minut aby za mocno się jabłka nierozpadły - studzimy. Na czystym obrusie albo większej ścierce rozwałkowujemy placek bardzo cienko, nadzienie układamy z jednej strony placka i przy pomocy obrusu/ścierki zawijamy strudla, końcówki smarujemy wodą i ładnie łączymy. Gotowego strudla przekładamy na większa
Niezły Młynekdbających o linię. A jeśli lubicie zdrowe śniadania na słodko to jest idealna propozycja dla Was. * SKŁADNIKI na około 12 sztuk Pancakes: ¼ szklanki mąki kokosowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 jajka 50 ml mleka kokosowego 2 łyżki ksylitolu/erytrytolu olej kokosowy do smazenia szczypta soli Do podania: śmietanka kokosowa syrop klonowy świeże truskawki granat * PRZYGOTOWANIE Wszystkie składniki na placuszki wymieszaj(...)placuszka, formując okrąg. Smaż do zrumienienia, a następnie obróć na drugą stronę. Gotowe pancakes podawaj z łyżką kokosowej śmietanki, owocami i syropem klonowym (w wersji BT możesz go pominąć, placki są wystarczająco słodkie
Food SquareSkładniki: marchew 2 kubki, ziemniaki 1 kg, cebula 2 sztuki, jajka 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, pieprz kolorowy ziarnisty - ile potrzeba, mąka tortowa 1 szklanka, bułka
W Mojej Kuchni Lubiępieczenia kilka kropel aromatu waniliowego lub 1 łyżkę cukru z wanilią Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 1 budyń waniliowy bez cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 250 g masła lub margaryny Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 1/2 szklanki cukru pudru Wykonanie(...)wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i wysypać bułką tartą, wlać ciasto. Piec w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku 25 - 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu placek wyjąć z formy i wystudzić. Na czekoladowy placek wyłożyć masę budyniową, dokładnie wyrównać i wstawić na około 10 minut do lodówki. Łatwiej będzie złożyć warstwy ciasta. gdy spód
Kuchcik gotujeRobię go w ten sam sposób co górę, z taką różnicą, że starte wióry lekko uklepuje, aby powstał właśnie ala placek. Efekt gwarantowany taki sam jak przy wykonaniu placka, a nie trzeba nie męczyć z rozwałkowywaniem i przekładaniem. :) W tej wersji ciasta wykorzystałam truskawki, ale śmiało możecie dać inne miękkie owoce jak maliny czy wiśnie. Nawet budyń śmietankowy(...)łyżeczki proszku do pieczenia ▪ pół szklanki cukru pudru (zmielony słodzik) masa budyniowa ▪ 2 budynie śmietankowe ▪ 3 szklanki mleka ▪ 1 galaretka cytrynowa wierzch ▪ 700 g truskawek ▪ 2 łyżki mąki ziemniaczanej ▪ cukier puder do posypania Przygotowanie: 1. Do większej miski lub na stolnicę dajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier puder, jajo, masło pokrojone z kostkę i zagniatamy ciasto
zdrowo i aktywnieRobię go w ten sam sposób co górę, z taką różnicą, że starte wióry lekko uklepuje, aby powstał właśnie ala placek. Efekt gwarantowany taki sam jak przy wykonaniu placka, a nie trzeba nie męczyć z rozwałkowywaniem i przekładaniem. :) W tej wersji ciasta wykorzystałam truskawki, ale śmiało możecie dać inne miękkie owoce jak maliny czy wiśnie. Nawet budyń śmietankowy(...)łyżeczki proszku do pieczenia ▪ pół szklanki cukru pudru (zmielony słodzik) masa budyniowa ▪ 2 budynie śmietankowe ▪ 3 szklanki mleka ▪ 1 galaretka cytrynowa wierzch ▪ 700 g truskawek ▪ 2 łyżki mąki ziemniaczanej ▪ cukier puder do posypania Przygotowanie: 1. Do większej miski lub na stolnicę dajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier puder, jajo, masło pokrojone z kostkę i zagniatamy ciasto
Zdrowie i pysznie na talerzujajek 100 g masła szczypta soli Masa serowa: 1 kg białego sera (trzykrotnie zmielonego) lub dobrego wiaderkowego 1 szklanka cukru 5 jajek 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy Masa maślano-śmietanowa: 400 ml kwaśnej śmietany 18% 300 g masła 5 czubatych łyżek cukru pudru cukier waniliowy Polewa: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej(...)pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Do blachy wyłożonej papierem do pieczenia przelać ciasto i piec w temp. 170 stopni C, około 35 minut. Wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki. Masa serowa: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać ser, budyń w proszku i mąkę. Zmiksować i wylać masę do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około
talerz przyjemnościproszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodawać do masy.ciasto przełożyć do tortownicy i piec w 180 st C ok 30 min. 125 g cukru wymieszać z mąką ziemniaczaną.Białka ubić z sokiem z cytryny i szczyptą soli,stopniowo dodawać mąkę z cukrem.Konfiturę wiśniową rozmieszać.Połowę tj 2 łyżki wymieszać z 1/4 wiśni i ostrożnie dodać(...)skórką z cytryny.Żelatynę wymieszać z 3-4 łyżkami kremu serowego,po czym połączyć z pozostałym kremem.dodać kremówkę i wiśnie.krem wyłożyć na spód ciasta.Przykryć drugim plackiem,tym z bezą.Wstawić do lodówki,najlepiej na noc. Przed podaniem polałam domową wiśniówką....wyszło pysznie
Niespełnione zdolności kulinarneMasa serowa : 50 dag półtłustego twarogu, 2- krotnie zmielonego 5 jajek 15 dag cukru 10 dag masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat pomarańczowy bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa) Żółtka utrzeć z cukrem, masłem i aromatem. Dodać twaróg, proszek do pieczenia oraz mąkę. Wmieszać bakalie. Z białek ubić sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą. Formę(...)cukru 1 galaretka pomarańczowa Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Udusić z cukrem do miękkości. Na koniec dodać galaretkę (proszek), dokładnie wymieszać. Gorącą masę wyłożyć na placek makowo - serowy. Przykryć ciastem orzechowym. Oblać polewą. Schłodzić
w mojej kuchniNo, w końcu się za nie zabrałam, bo aż wstyd- śliwki już tyle czasu 'rządzą' na straganach, a ja dopiero dzisiaj zrobiłam knedle z ich dodatkiem
Kraina Miodem PłynącaSkładniki: ziemniaki młode 1 kg jajka 2 sztuki kucharek 1 łyżeczka mąka pszenna 3/4 szklanki bułka tarta 2 łyżki papryczka chili - do smaku olej do smażenia
W Mojej Kuchni Lubię