placki z serem - 3507 przepisów (strona:154/234)

Votà'-Votà' – sycylijska przekąska teściowej 236

cebulka dymka -cukinia baby starta na dużych oczkach -oliwa z oliwek -brokuł ugotowany na parze -ser koryciński swojski suszony pomidor i szczypiorek od  CZESŁAWY ZARZECKIEJ  To wyjątkowy ser. Bardzo przypomina mi Sycylie, stąd ta przekąska, sentymentalna i przepyszna.Pokrój go w kosteczkę. -sól,pieprz Rozpuść drożdże w wodzie i wlej do mąki, dodaj sól, dodaj 2 łyżki oliwy(...)wyrób ciasto . Odstaw w CHŁODNE miejsce, najlepiej do lodówki na około 2 godziny.Jest to typ ciasta , który wyrasta w chłodzie. Wyjmij z lodówki i wałkuj cienkie i długie placki, jakbyś robił pizzę. Dodaj po trochę składniki- nadzienie. Skrop oliwą z oliwek i zawijaj mniej więcej jak...nasze krokiety. Lekko dociśnij wierzch.Posmaruj każdą przekąskę oliwą z oliwek. Połóż delikatnie

Z Kuchni Do Kuchni
Z dalekich wypraw #2 "Po prostu weź dużo dobrego sera i jakieś ciasto" 280

Gruzińskie chaczapuri z kolorowymi warzywami Ciasto drożdżowe: o,5 kg mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka soli Nadzienie: 400g sera (ja miałam twarogowy półtłusty) 1 jajko szczypta soli Wszystkie składniki ciasta połączyłam ze sobą i odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 1h). W międzyczasie przygotowałam serowe nadzienie: twaróg(...)miski, dodałam jajko i nieco posoliłam. Wymieszałam na jednolitą masę. Odstawiłam na bok.Wyrośnięte ciasto wyrobiłam na omączonym blacie, podzieliłam na 2 części i każdy rozgniotłam na płaskie placki o grubości 1 cm. Rozłożyłam na nich serowe nadzienie, pozostawiając ok. 1 cm od brzegu. Zebrałam boki do środka i utworzyłam sakiewkę, którą ostatecznie spłaszczyłam na placek. Zapiekałam

bastalena
Pizza na cienkim cieście – przepis i poradnik 349

sekwencja prostych ruchów, która pozwala uzyskać naprawdę cieniutki i okrągły placek ciasta z niskim i lekko puszystym rantem. Sprawdza się i przy małych (do 30cm) i przy dużych plackach ciasta (45-50cm). Film pokazuje jak uformować ciasto i jednocześnie go nie odgazować. To samo u mnie na zdjęciach (jak zawsze – zdjęcia się powiększają). PIECZENIE Nie korzystam(...)zależności od użytych składników nadzienia przez 4,5 do 6minut, na ostatnie 30-50 sekund przekładam blachę pod górną grzałkę, do momentu ciemnych kropek pokazujących się na serze i lekkiego zrumienienia (bez pieca chlebowego ta pizza zawsze będzie bladzioszkiem, no, chyba że ją spalicie). UWAGI W przepisie ważna jest kolejność umieszczania składników w misie miksera – najpierw woda, potem mąka. Robot

Karo in the Kitchen
Tarta z boczkiem, warzywami i serem ricotta 261

przy pieczeniu *folia spożywcza *folia aluminiowa SKŁADNIKI na masę do tarty: 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cukinia 200 g boczku parzonego 200 g sera ricotta 200 g sera mozzarella (wiórki) 3 jajka 3 łyżki śmietany 18% 1 cebula dymka 1 ząbek czosnku szczypiorek natka pietruszki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE kruchego ciasta: Mąkę i sól przesypujemy na stolnicę. Dodajemy zimne(...)PRZYGOTOWANIE tarty z boczkiem i warzywami: Formę na tartę smarujemy masłem.  Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę wyłożoną folią spożywczą. Przykrywamy ciasto folią spożywczą i rozwałkowujemy na 4 mm placek. Zdejmujemy wierzchnią warstwę foli i całość nawijamy na wałek w rulon. Rulon z ciasta rozwijamy na formę do pieczenia tart. Dociskamy ciasto do spodu i boków formy. Zdejmujemy folię

kulinarnyJa
Quiche Lorraine - francuska miłość podniebienia 204

dziś jedna z najpopularniejszych potraw tamtych stron, którą można nabyć prawie w każdym spożywczaku i piekarni. Na moim stole Quiche Lorraine, znany u nas także jako Placek Lotaryński, pojawił się po raz pierwszy i od razu zawładnął podniebieniami wszystkich jedzących. To było, jak wypieczona podróż na jedną z bocznych uliczek urokliwego francuskiego miasteczka z małymi kafejkami i piekarenkami, przed(...)prostych składników i rozkochajcie swoje podniebienia w smaku francuskiej tradycji :) Quiche Lorraine Potrzebujesz: Spód: 110g mąki 50g masła szczypta soli 2 łyżki zimnej wody Nadzienie: 140g wędzonego boczku 75g sera Gruyere (lub innego wyrazistego, ja użyłam długo dojrzewającej Goudy) 2 jajka 1 żółtko 280ml śmietany (18%) szczypta soli 3 szczypty czarnego mielonego pieprzu Sposób przyrządzenia: Spód: 1. Z podanych składników

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pizza makaronowo- serowa 159

jednak dopiero po upieczeniu, ale dzielę się nim, bo fajnie jest Was inspirować do działania, tak jak mnie zainspirowała #Lubella. Składniki:   150g makaronu Lubella mini 5 warzyw 150g sera mozzarella 1 jajko 1 łyżka mąki Pieprz 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli Kilka plastrów wędzonego boczku Ok 3 łyżeczki kapar Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al’dente w osolonej wodzie(...)dodatkiem oleju. Odcedzamy. Mozzarellę drobno kroimy lub ścieramy na tarce, dodajemy do makaronu razem z jajkiem i mąką. Doprawiamy odrobiną pieprzu, mieszamy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i formujemy placek o śr ok 20 cm. Układamy plastry boczku i posypujemy kaparami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170⁰C z termoobiegiem przez ok 15 min (do zrumienienia). Podajemy z ulubionym

Kuchnia w czekoladzie
Domowe krakersy z czarnuszką 201

upiec i wypróbować, a przy okazji zaskoczyć przyjaciół i gości 😊. Domowe krakersy z czarnuszką Czas przygotowania: 90 minut Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki startego żółtego sera 4 łyżki oliwy z oliwek 3/4 szklanki zimnej wody 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: czarnuszka do posypania gruba sól morska do posypania jajko Wykonanie: Ze składników zagniatamy gładkie ciasto (gdyby było(...)suche dodajemy nieco więcej wody), owijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Ciasto wałkujemy na omączonym blacie na cienki prostokątny placek.  Następnie radełkiem dzielimy go na kwadraty czy też inne figury 😏 i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.  Malujemy je rozkłóconym jajkiem, posypujemy solą

Kulinarne przygody Gatity
Sernik z bialej czekolady 664

W mojej francuskej Rodzinie raczej nikt nie slynie z wypiekania ciast, dlatego za kazdym razem gdy spotykamy sie przy kawie w moim domu, szczegolnie gdy sa

Przysmaki Karolki
Prawdziwa włoska pizza z szynką włoską, figami, gorgonzolą i rukolą 191

łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka tymianku, najlepiej świeżego 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli dodatki: 1 gruszka, raczej twardawa 100g sera gorgonzola lub innego sera pleśniowego ok. 80 g szynki parmeńskiej w cienkich plastrach (ok. 5-6 plastrów) 3-4 dojrzałe figi 2 garści rukoli kilka orzechów włoskich ok. 150g mozzarelli (może być taka w zalewie(...)blachy) lub podzielić na 2 części i uformować 2 klasyczne placki. Ciasto przed rozwałkowaniem należy trochę (naprawdę trochę) podsypać mąką i rozwałkować na grubość maks. 5 mm (amerykańskim plackom – nie mylić z pizzą – mówimy „nie”). Ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej oliwą z oliwek. Odstawić znów do wyrośnięcia

Pociąg Do Kuchni
Roladki z piersi kurczaka z szynką, serem i ogórkiem konserwowym. 175

zostały wyróżnione. I powiedzcie jak to jest....gdy je opublikowałam spotkałam się z opiniami, że wydziwiam, że to komiczne robić placki z ryżem. I proszę te dziwne placki zostają docenione przez fachowców. Ja jestem w stanie zrozumieć, że bezpiecznie jest się schować za schabowym i ziemniakami, które osobiście też bardzo lubię. Skoro komuś tak wygodnie to nich sobie(...)się dobrze miewam , czego i Wam życzę. :) Czas na przepis, proste, łatwe do zwijania roladki z aromatycznym wnętrzem.  3 piersi kurczaka 3 plastry dobrej szynki 3 plastry żółtego sera 2 niewielkie korniszony szczypta soli i pieprzu łyżka masła 0,5 łyżeczki słodkiej papryki Czyste mięso rozbijamy na cienkie płaty, na każdym układamy po plastrze  szynki, sera

Dieta moja pasja
Wtorek: Warzywne muffiny 155

Kilka jaj, włoszczyzna i kawałek żółtego sera. Do tego odrobina przypraw i rozgrzany piekarnik. To wystarczy by przygotować pyszne warzywne mini frittaty. Czas: ok. 1 h 30 minut (z czego praca w kuchni to raptem kwadrans, ok. 45 minut zajmie upieczenie warzyw, a 30 minut pieczenie muffinów) Poziom trudności: średni Szacowana cena dla dwóch osób: w tym przepisie chodzi(...)odgrzana, co sprawia że jest równie dobra jako danie śniadaniowe jak i lancz do pracy. Lancz z mini frittaty U nas wystąpiła dzisiaj w tej drugiej roli. Zamiast jednego placka, robionego standardowo na szerokiej patelni, upiekliśmy frittaty w foremkach do mufinek. Wyglądają ładnie i co ważne wymagają mniej zachodu niż klasyczna frittata z patelni. Wystarczy po prostu wrzucić

Niedzielny kucharz
Czwartek: tarta z pieczoną kapustą, batatem i buraczkami 112

plus łyżka do posmarowania formy do pieczenia Jajko 5-6 łyżek ciepłej wody Pesto: Garść szpinaku Mała garść natki pietruszki Mała garść orzechów włoskich Ząbek czosnku 2 łyżki tartego sera (parmezan, dziugas lub bursztyn) 1/3 szklanki oleju rzepakowego Ciasto: 2 szklanki mąki Półtorej łyżeczki suchych drożdży Pół łyżeczki cukru Pół łyżeczki soli 4 łyżki oliwy 10 łyżek ciepłej wody Jajko(...)Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw do środka warzywa. Piecz 30 minut. Wyciągnij do przestudzenia. Krok 4 Wyciągnij ciasto z miski. Posyp lekko mąką i rozwałkuj na bardzo cienki placek. Przełóż do natłuszczonej formy i wstaw do pieca na 5 minut. My użyliśmy jednorazowej formy aluminiowej o średnicy 30 cm. Krok 5 W rondelku podgrzewaj ocet balsamiczny z dodatkiem

Niedzielny kucharz
Kuchnia Dobromil - smakowite Podlasie 97

drewniany domek. Dookoła lasy, lasy i lasy. Spodziewajcie się tu prostej, pysznej i domowej kuchni regionalnej. W menu znajdziecie przede wszystkim tradycyjne dania kuchni podlaskiej. Jest babka ziemniaczana, placki ziemniaczane, kartacze, pielmieni i różnego rodzaju pierogi. Oczywiście są też serwowane pyszne klasyczne  domowe obiady. Na naszym stole pojawiła się najpierw zupa grzybowa, a następnie obłędne ruskie pierogi(...)ciężko jest mnie w tym temacie zaskoczyć, ale Dobromilowi się udało. Idealne miękkie ciasto, nie za grube, nie za cienkie, a w środku wspaniały farsz z przewagą białego sera. Niebo w gębie. Zamówiliśmy też pielmieni; pyszne i delikatne ciasto, a  w środku idealnie przyprawiony mięsny farsz. Na slodko spróbowaliśmy pierogów z jagodami i gęstą wiejską śmietaną. Też rewelacyjne. Byliśmy

Kulinarne przygody Gatity
Pierożki z makiem 127

polecam przygotowanie swojej własnej mieszanki, będzie dużo lepsza niż ta kupna To co, smacznego Pierożki z makiem przepis na ok. 40 pierożków 300 g masła 300 g białego sera łyżka cynamonu + domowa masa makowa Do miski przesiej mąkę, dodaj cynamon, masło pokrojone w kostkę oraz twaróg. Całość zagniataj aż do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Następnie owiń je folią(...)minut do lodówki. W tym czasie przygotuj masę makową. Po schłodzeniu ciasto podziel na trzy części. Każdą z nich rozwałkowuj na cienki (ale też nie za cienki) placek. Za pomocą kubka wycinaj pierogi. Następnie wykładaj na nie niewielką ilość masy makowej, a następnie dokładnie sklej. Gotowe pierożki przełóż na blachę do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym

365 dni dookoła kuchni
Tortille z szynką 282

Składniki: 4 placki tortilli serek śmietankowy ( naturalny lub smakowy, np. chrzanowy ) 8 plastrów szynki 1 ogórek listki rukoli Wykonanie: Ogórka obrać ze skóry i pokroić w paski. Każdy placek tortilli smarować serkiem śmietankowym, na serku układać liście rukoli, plastry szynki i paski ogórka. Rolować tortillę, ciasno zwijając. Tak zwiniętą tortillę odłożyć na kilka minut. Następnie kroić pod skosem(...)talerzyku przybranym listkami rukoli. Tortille możemy nadziewać także: cienko krojonymi wędlinami świeżymi warzywami  łososiem kurczakiem pastami warzywnymi, np z ciecierzycy pastami rybnymi innymi pastami suszonymi pomidorami różnymi serami i serkami liśćmi sałat Smacznego

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania