placek - 3000 przepisów (strona:67/200)

Naleśniki idealne - przepis podstawowy 342

zataczając nią w powietrzu niewielkie koła, aby ciasto naleśnikowe było rozprowadzone równomiernie po całym dnie. Nadmiar ciasta odlać do miski. Smażyć na średnim ogniu, aż masa się zetnie. Przewrócić placek na druga stronę i jeszcze krótko dosmażyć. Czynności powtarzać do wykorzystania całego ciasta Smacznego

Pełny talerz
Placki z cukinii z boczkiem 201

samej cukinii: smażonej, faszerowanej, duszonej… Dziś w formie placków z cukinii z boczkiem i cebulką. Są świetne! Koniecznie wypróbuje to połączenie.     Składniki: 2 cukinie ok. 100 g wędzonego boczku 1 duża cebula 6-7 łyżek mąki 3 jajka sól, pieprz   Wykonanie:   Czytaj dalej... Artykuł Placki z cukinii z boczkiem pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Placki tortilla 355

kupować placki tortilla skoro możemy sami je zrobić w domu. Nie wymagają dużo pracy i każdy sobie z nimi poradzi. A nawet jeśli macie obawy, że się nie uda to warto się zawziąć i spróbować. Przecież nie ma rzeczy niemożliwych. Tak więc dziś robimy swoje domowe tortille. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Placki z dyni 202

Przepis na przepyszne placki pochodzi od mamy. Podczas jednej z wizyt wspólnie je przyrządzaliśmy. Zrobiliśmy je z kilku porcji. U nas w rodzinie wszystko przyrządza się z kilku porcji:) Jedliśmy je na śniadanie obiad i na kolację. Następnego dnia trochę je urozmaiciliśmy smarując dżemem truskawkowym a mąż dodatkowo dodał ser pleśniowy.  Polecamy! Składniki: - 0,7 kg zmielonej dyni

Pan i Pani Smith w kuchni
Placki dyniowo-ziemniaczane z pieca 196

małych placków): - 400 g dyni - 400 g ziemniaków - 3 łyżki mąki kukurydzianej - 3 łyżki oleju rzepakowego - sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, oregano* Ziemniaki i dynię obrać, dynię dodatkowo pozbawić nasion. Utrzeć na grubych oczkach. Dodać mąkę kukurydzianą, olej rzepakowy. Doprawić i dokładnie wymieszać. Ułożyć po 2 łyżki na blaszce, na papierze do pieczenia. Uformować w płaskie placki. Piec

Corner With Recipes
Wilgotny placek z cukinii na słodko 176

Niedawno dostałam, aż pięć dużych cukinii! Nie miałam pojęcia co z nich kompletnie zrobić, a tu bach... Padło na placek z cukinii na słodko! :) Składniki: 1/4 cukinii 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850 1/2 szklanki mąki kukurydzianej  20g WPC 80 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru trzcinowego 2 jajka 4 łyżki jogurtu greckiego Sposób przygotowania: Cukinię

Truskawkowa Fiesta
Prawie zapomniana. 191

Jogurtowe placki ryżowe z morelą*;  miodem i borówkami  *z mąki ryżowej, z ubitym białkiem  Wiecie, że dzisiaj mijają 3lata? 3 lata od kiedy tu jestem. Ostatnio będąc w pracy (wczoraj xd) coś mi po głowie chodziło, coś mąciło, bo koniec lipca bo coś było, wracam do domu, w całym tym zamieszaniu jeszcze nawet mi się udało

More food, love and dreams
65. Orkiszowe placki na maślance z truskawkami 381

bieżącą wodą, szypułkujemy i kroimy w poprzek na plastry. Nakładamy ciasto na rozgrzaną patelnię za pomocą łyżki, pamiętając, o zasadzie 1 łyżka = 1 placuszek . Od razu na każdy placek kładziemy po parę plastrów truskawek. Gdy zobaczymy, że spód placuszków już się podpiekł, delikatnie i starannie obracamy je na drugą stronę i jeszcze chwilkę podpiekamy. Musimy pamiętać, by ogień

Be Fit Be Strong
Cukiniowe szaleństwo. 185

Placki cukiniowe z karmelizowaną gruszką; rozgniecionymi malinami  Kilka prostych składników, a stworzyło coś przepysznego Taras świeżo po nocnym deszczu (już myślałam, że cały dzień będzie padać :O ) ale na szczęście przestało ^^ Dwa trojany i milion innych wirusów na świeżo zainstalowanym systemie.. tak to tylko mój komputer potrafi

More food, love and dreams
Cynamonowy miodownik z masą budyniowo-jabłkową. 189

dopiero wtedy wałkuję, następnie zdejmuję folię spożywczą i gotowe). Gotowe placki kolejno umieszczamy w piekarniku i pieczemy na jasno złoty kolor (w 190 stopniach C). Z wystudzonych placków ostrożnie zdejmujemy papier do pieczenia. NADZIENIE: 500 ml mleka 40g cukru 80 g skrobi ziemniaczanej (ewentualnie 2 budynie białe, bez cukru o wadze 40 g każdy) 50 g białej czekolady

Rozpustne gotowanie
Wieniec drożdżowy z makiem. 297

następnie dzielimy na 2 równe części. Każdą z nich wałkujemy na dość cienkie placki o długości zbliżonej do obwodu formy (u mnie o długości około 65 cm). Na placku rozkładamy połowę porcji nadzienia pozostawiając 1-2 cm rant niepokryty masą. Następnie ciasto zwijamy w roladę, tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta. Gotowe rolady zlepiamy ze sobą z jednej

Rozpustne gotowanie
Kringel- estoński warkocz. 219

dość cienki placek o wymiarach 25x40 cm. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy orzechy i mieszamy łyżką. Gotowe nadzienie smarujemy na placku  pozostawiając 1 cm rant. Zwijamy w roladę, zlepiamy brzegi. Przecinamy wzdłuż na pół pozostawiając jeden brzeg nie przecięty. Następnie zwijamy w warkocz. Pilnując, żeby strona z której wypływa nadzienie

Rozpustne gotowanie
Placek pełen botwinki i koziego sera 199

nią nie przepadałam, ot co, młody burak w babcinej zupie. Dzięki temu eksperymentowi odkryłam jej nową twarz, w duecie z kozim serem na pysznym cieście kruchym z dodatkiem drożdży ;)) Placek z botwinką i kozim serem: Składniki: Ciasto: 200g mąki pełnoziarnistej 1 opakowanie drożdży instant (7g)  1 jajko  60 ml wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki

Spektrum Smaku
Orkiszowa tarta z kurczakiem i mozzarellą 215

dzieła: Zaczynamy od spodu tarty. Do miski wsypujemy mąkę, otręby i suche przyprawy, mieszamy je razem i dodajemy resztę składników, zagniatając jednolite, elastyczne ciasto. Następnie rozwałkowujemy je na cienki placek i wkładamy do formy - możecie spokojnie wywinąć brzegi ciasta na zewnątrz naczynia; tarta będzie się lepiej prezentowała i jeśli używacie okrągłej formy - wyglądem przypominać będzie pizzę :) Ciasto dziurkujemy lekko

Spektrum Smaku
Placki harynkowe 214

Kiedyś dziwnie kojarzyło mnie się łączenie oczywistych smaków ze skrajnymi. Takie miałem odczucie przygotowując kiedyś karminadle ze śledziami. Tym razem sięgnąłem po klasykę kuchni śląskiej...połączenie placków ziemniaczanych ze...no właśnie...śledziem. Efekt oceńcie sami...mnie bardzo smakowało. Składniki 1 kg ziemniaków 1 kg filetów śledziowych 200 g wędzonego boczku cebula jajko mąka (ilość zależna od typu ziemniaków) łyżeczka mielonego(...)pokrojonym w kostkę boczkiem podsmażamy.  W misce dokładnie łączymy rybę ,ziemniaki ,cebulę z boczkiem ,mąkę ,posiekaną natką pietruszki ,imbir ,jajko i sok z cytryny ,doprawiamy pieprzem. Formujemy placki i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor

R'n'G Kitchen