kiełbasę. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić na gładką masę. Na patelni rozgrzać olej. Z masy ziemniaczanej uformować kotlety. Do miseczki wsypać płatki kukurydziane i lekko pokruszyć je dłonią. Każdy placek obtoczyć w płatkach i usmażyć z obu stron na rumiany kolor. Podawać gorące
O kuchni z uczuciempory placki(...)kaszy jaglanej robiłam tylko na słodko. Tym razem zdecydowałam się na wersję wytrawną, podpatrzoną u ChilliJemy . Nawet nie spodziewałam się, że będą aż takie pyszne. Fajna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Świetnie smakują z sosem - ja podałam je z pieczarkowym. Smakowały całej rodzince - na pewno będę je robić częściej. SKŁADNIKI: 100g kaszy jaglanej 3 łyżki mąki pszennej 2-3 łyżki
Kto ugości moich gości?Wydrążyć specjalnym nożykiem twardy trzpień ze środka każdego plasterka. Osuszyć plastry ananasa w papierowym ręczniku na patelni rozgrzać olej, kłaść porcje ciasta, na każdym placku położyć plaster ananasa. Gdy jedna strona się zrumieni, placki odwrócić i usmażyć na złoty kolor. Ponieważ placuszki są dość grube smażyć powoli, na wolnym ogniu, by przesmażyły się do środka podawać oprószone cukrem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!oczywiście wyśmienity smak to atuty tych prostych placuszków z cukinii. W czasie sezonu możecie dać do nich co tylko chcecie. Do przygotowania porcji dla 4 osób czyli około 16 placków będziemy potrzebowali : 1 średniej wielkości cukinii 1 papryki czerwonej 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz 300 g. mąki pszennej 2 jajka 200 g. sera żółtego olej Cukinie trzemy na grubych(...)czasie ser kroimy w paski podobnie jak paprykę. Gdy cukinia puści nam wodę odciskamy ją i dodajemy resztę składników do startej cukinii. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy nasze placki na złoty kolor. Smacznego
Full Smakupojemnik rozdrobnionego szpinaku z własnej uprawy postanowiłam wykorzystać jako farsz do naleśników. A gdy przyszło do smażenia, wrzuciłam trochę szpinaku do ciasta i wyszły zielone naleśniki :) Składniki (na 16 placków smażonych na patelni o średnicy ok. 23 cm): 10 czubatych łyżek mąki pszennej 3 jajka łyżeczka soli 2 łyżki rozdrobnionego i rozmrożonego szpinaku woda i mleko (w proporcji(...)Propozycja farszu : zblanszowane 3 liście zielonego jarmużu wędzona makrela bez ości środkowe liście selera naciowego pół cebuli ok. 50 g gorgonzoli gałka muszkatołowa Składniki farszu układać na jednym brzegu placka. Zawijać do środka brzegi i zwijać. Swoje naleśniki z farszem podgrzałam na patelni. I podałam z kiełkami rzodkiewki
Weekendy w domu i ogrodziewyrabiać, aż będzie miękkie i elastyczne. Odłożyć na bok, przykryć podgrzanym talerzem i zostawić na 30 minut, żeby odpoczęło. Ciasto podzielić na 2-3 części. Każdą rozwałkować na placek. Szklanką wycinać kółka, na środek nakładać porcję farszu, złożyć na pół, zlepić brzegi. W dużym garnku zagotować wodę. Pierogi wrzucać partiami, zamieszać łyżką, żeby się nie posklejały. Gotować około
Pełny talerzsmaku solą i sporą ilością pieprzu. Pierogi Gdy ciasto na pierogi odpocznie, podzielić je na kilka części. Nieużywane przechowywać w folii lub przykryte talerzykiem. Porcje ciasta rozwałkowywać na cieniutkie placki (1-1,5 mm). Ciasto nie wymaga podsypywania mąką. Ewentualnie można posmarować blat lub stolnicę odrobiną oleju. Szklanką wycinać koła. Kółka odwracać lekko rozciągnąć i nakładać farsz (bardzo czubatą
Pełny talerzPiekarnik nagrzać do 170°C (grzałka góra – dół). Schłodzone ciasto wyjąć na stolnicę (ja od razu wykładam na papier do pieczenia, na którym je rozwałkowuje). Rozwałkować na cieniutki placek o grubości 3-4 mm ( zimne ciasto będzie bardzo zbite na początku, ale kilka uciśnięć wałkiem lub ręką lekko je ociepli i pozwoli powoli rozwałkować. Jeśli ciasto zacznie się(...)robią się twarde, lepiej przykryć drugim arkuszem papieru do pieczenia. Za każdym przejazdem wałka odkleić górny arkusz w połowie i znów położyć – ułatwi to ciastu rozwałkowanie się ). Z placków wycinać serduszka. Na połowę serduszek położyć na środku niecałą łyżeczkę dżemu. Brzegi przejechać opuszkiem palca, zwilżonym w roztrzepanym białku. Przykryć pozostałą połową serduszek. Brzegi zlepić przy pomocy widelca (naciskać widelcem
Moja Delicjamąką, by nie kleiło się do rąk. Następnie ciasto dzielimy w zależności od tego ile placków pizzy oraz jakie duże i grube mają być. By ciasto miało jednakową grubość najlepiej rozwałkować je wałkiem, pamiętając, że ciasto podwaja swoją objętość po upieczeniu. Ja zazwyczaj wałkuje placki grubości około pół centymetra, bo nie lubię zbyt cienkiej pizzy (wtedy wystarcza na dwie
Smakowy RajPlacuszki* z płatków ryżowych; z ananasem i gorzką czekoladą *, z płatków ryżowych i mąki ryżowej i ubitym białkiem Ile czasu ja się zbierałam za tego rodzaju placki :O i ten dylemat ubić białko, nie ubić, następnym razem spróbuję jeszcze bez, tym razem idealnie nie wyszły, ale będę z nimi jeszcze kombinować :P Z racji pieczenia bezy
More food, love and dreamswyrobić z kucharkiem, pieprzem jajkiem, tartą bułką, wodą na zwartą masę zrobić placek z mięsa i posmarować musztardą, nałożyć plasterek boczku, kawałek kiszonego ogórka, kawałek cebuli nakryć drugim plackiem i zlepić dokładnie, zraz mielony owinąć boczkiem na patelni na oleju zrumienić z każdej strony i przekładać na talerz do garnka przelać tłuszcz po zrazach, podsmażyć resztę cebuli, pieczarki pokrojone
W Mojej Kuchni Lubięoryginalnym przepisie jest podane, że należy go gotować ok. 10 minut. Przyznam szczerze, że pociągało mnie połączenie bobu z twarożkiem. Byłam bardzo ciekawa jak będzie smakować. Robiłam już placki ziemniaczane , robiłam z cukinią , ale z bobem - pierwszy raz. Jedną rzecz tylko zmieniłam: dałam czosnek granulowany zamiast ząbka. Ale myślę, że następnym razem zwiększę też ilość twarożku:) Składniki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDanie na życzenie:) Z podanej ilości wychodzi 8 małych kebabów i 2 duże. Akurat tyle miałam placków do tortilli. Pomysł opiekania nie jest mój, ale się sprawdził:) Składniki: 8 placków do tortilli małych i 2 duże 3 piersi z kurczaka przyprawa do gyrosa 1/2 kapusty pekińskiej 3 łyżki ketchupu 3 łyżki majonezu Opcjonalnie: kukurydza cebula Wymieszać ketchup z majonezem(...)paseczki. Tak przygotowaną odłożyć na bok Mięso pokroić w cienkie plasterki. Do tego musi być bardzo ostry nóż, żeby mięso nie "rozsypało" się podczas krojenia Następnie, na każdym placku do tortilli, układamy na jednaj połowie najpierw kapustę, potem mięso i polewamy łyżką sosu przygotowanego z ketchupu i majonezu Zwijamy wszystko dosyć ciasno: najpierw zakładamy boki, a następnie, zwijając od siebie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comtwardo, jedno jajko surowe oraz dwie łyżki bułki tartej - wszystko mieszamy dokładnie ręką, delikatnie dociskając aby masa się zlepiła Na tej samej patelni, na której smażyliśmy warzywa, smażymy placki na złoty kolor - jak kotlety mielone Przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu Posypujemy drobno posiekaną dymką Jadłam na kolację. 3 zjadłam :) Wyszło 6 sztuk, w tym dwa małe
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzmodyfikowałam gdyż autorka podaje większą ilość produktów. Przepis na około 35 bułek: Składniki: 500 g mąki pszennej 100g cukru 100 g masła lub margaryny + 50 g do smarowania placków 2 op suszonych drożdży po 7 g ( 14 g) 250 ml mleka ( 1 szklanka) 3 jajka Sposób wykonania: 100 g masła lub margaryny rozpuścić i wystudzić. Mąkę przesiać a następnie(...)części a następnie każdą z nich i podsypując mąką rozwałkować dosyć cienko. Rozpuścić 50 g masła lub margaryny i maczając w niej pędzelek rozsmarować dokładnie powierzchnię każdego placka a następnie zwinąć w rulon . Rulon pokroić na a plasterki o długości ok. 2 cm. Blachę wyłożyć papierem i poukładać na niej pokrojone bułeczki. Pozostawić je pod przykryciem
Na słodko lub wytrawnie