placek - 3000 przepisów (strona:60/200)

Pizza a`la Caprese z Sosem Balsamicznym Malinowym 196

odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie uderzam pięścią w ciasto aby pozbyć się powietrza i z kulki rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Smaruje placek sosem pomidorowym, układam plastry pomidora na przemian z plastrami mozarelli. Piekę pizzę w piekarniku nagrzanym do 22-240 stopni przez około 20 minut. Ostatnie 10 minut pieczenia piekłam z termoobiegiem

Blondynka Gotuje
Pizza z Salami i Wędzonymi Szprotkami 200

ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie uderzam pięścią w ciasto aby pozbyć się powietrza i z kulki rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Placek posmarowałam sosem pomidorowym, na który mój syn poukładał sobie plasterki salami i kilka wędzonych szprotek. Wszystko zasypał serem żółtym startym na tarce o grubych oczkach. Piekliśmy pizzę w piekarniku

Blondynka Gotuje
Kruchy torcik z białej czekolady i kiwi 179

części i rozwałkowujemy na placki grubości około 3- 4 mm. Wycinamy za pomocą talerza, miski etc. Resztki ciasta ugniatamy w kulkę, rozwałkowujemy i tworzymy ostatni placek.Wszystkie placki pieczemy około 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C.W tym czasie przygotowujemy krem.Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy pokruszoną białą czekoladę i cukier. Gotujemy do rozpuszczenia się składników. Odstawiamy

Słodkie Przyjemności
PIZZA Z PALUSZKAMI SEROWYMI 203

C.Kamień do pizzy (lub blachę) wstaw do piekarnika, aby się trochę podgrzał.Po upływie 2-ch godzin podziel ciasto na dwie części. Jedną rozwałkuj lub rozciągnij na placek podsypując kaszą manną na wielkość kamienia lub blachy do pizzy.Z drugiej części oderwij połowę i rozwałkuj ją na dwa niezbyt szerokie (około 3,5 cm) i długie(...)mozzarellę w cienkich kawałkach (albo tartą) i zlep cały pasek wzdłuż u góry. Następnie pokrój go w równych odstępach na mniej więcej 3 cm odcinki - paluszki. Brzegi rozwałkowanego placka zwilż lekko wodą i układaj paluszki w połowie brzegu dookoła pizzy.Środek pizzy posmaruj połową porcji sosu. Posyp tartą mozzarellą wymieszaną z serem morskim. Ułóż salami, cebulę, oliwki

Słodko-Słony Świat Ilony
Chlebki pita 170

Pita   -  كماج  - okrągłe, pszenne, płaskie placki, popularne w krajach Bliskiego Wschodu i Maghrebu, jedzone są najczęściej z pikantnymi sosami. Mają tę właściwość, że podczas pieczenia pęcznieją, tworząc naturalną kieszonkę na farsz. Pita przywędrowała do Europy z Iranu i jest zachodnią nazwą na arabski chleb chubz. Daria i jej Wspólne gotowanie z Formułą - Abu Zabi było dobrym pretekstem na poznanie(...)elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 7- 8 części, formujemy kulki, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Każdą kulkę wałkujemy na placek grubości ok. 5mm, oprószamy mąką i odstawiamy przykryte na 20 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230° C przez 6 -7 minut, aż się napuszą i lekko zrumienią.Kiedy

mojewypiekiinietylko
Pszenne tortille z zielono serowym wnetrzem z rukoli 205

Sobota była dniem wyjadaczy. Jedliśmy mnóstwo smacznych rzeczy ot tak bez okazji a niedziela była nie lepsza :)Hitem sobotniego popołudnia były pszenne tortille. Placki jak placki ale jakie nadzienie! dla miłośników intensywnych smaków nie bardzo, ale dla osób kochających zieleń na talerzu i mozzarellę wielkie TAK!!!Przepis na tortille podpatrzony na blogu Przy kuchennym stole. Koncepcja

Dzieje kuchennej Wiewióry
Deserowy consensus - Seromakowiec 367

godzinę. Po tym czasie wałkujemy ciasto na cienki placek, przenosimy go do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wym. 25 cm na 40 cm i nakłuwamy placek widelcem. Spód podpiekamy w nagrzanym do 180*C piecu ok. 10-15 minut, aż lekko się zarumieni. Masa makowa: Mak mielimy dwa razy w maszynce. Następnie zmielony mak przekładamy

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto św. Jakuba 469

taki sam sposób pieczemy jeszcze dwa placki z pozostałych składników.5. Z mleka, budyniu i cukru gotujemy budyń. Ostudzony budyń ucieramy z masłem na gładki krem.6. Wystudzone placki przekładamy kremem budyniowym (ciasto-krem-ciasto-krem-ciasto). Całość posypujemy cukrem pudrem.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Sernik gotowany 230

kakaowaSposób przygotowania:1. Mąkę z tłuszczem posiekać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Schować do lodówki na 30 minut, po czym wyjąć, podzielić na 3 części i upiec 3 placki (190 st C na złoty kolor).2. Do garnka włożyć ser, dodać masło, jajka, cukier, cukier waniliowy. Wymieszać i podgrzać ciągle(...)mieszając, aż masa będzie lejąca. Następnie dodać mleko wymieszane z mąką (lub budyniem) i wlać do sera. Wymieszać i zagotować, aż masa trochę zgęstnieje.3. Ciepłą masą przełożyć kruche placki. Na wierzch wyłożyć polewę, udekorować.4. Najlepiej smakuje na 2-3 dzień.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Sernik gotowany na miodowym cieście 399

miała konsystencję gęstego budyniu.4. Gorącą masą przekładamy miodowe placki. Całość dociskamy. Polewamy polewą i posypujemy posypką.5. Ciasto wkładamy do lodówki na 24 godziny, by masa stężała, a placki zmiękły.6. Najlepiej smakuje na drugi, a nawet trzeci dzień.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Sfincione czyli pizza z Sycylii - Lutowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 246

plasterki, pomidory, oliwki. Wierzch posypać suszonym oregano i okruszkami chleba.Jeśli pieczemy placki: kamień rozgrzewamy w piekarniku do 250 st C (ok 40 min). Kładziemy na nim placki i pieczemy je ok. 8-10 minut.Jeśli pieczemy w formie: piekarnik rozgrzewamy do 200 st C. Wstawiamy formę i pieczemy ok. 20-30 minut. Smacznego!Uwagi: Ciasto na pizzę

Stare Gary
Ostre roladki z tortilli 230

połączyć z masą serową. Posolić do smakuTortillę lekko podgrzać, najlepiej w kuchence mikrofalowej, aby dawała się łatwo zwijać. Pomidory pokroić w paski Na każdym placku rozsmarować masę serową, posypać płatkami chili, w 1/3 placka ułożyć po 2 plastry szynki i a na niej kawałki pomidorów. Szynkę i pomidory układać na całej szerokości placków. Zawinąć w rulon, dosyć ścisły. Zwiniętą

Stare Gary
Pikantny burger wołowy 191

smakuczarny pieprz mielony  do smakuOlej roślinnybułki do hamburgerów -opcjonalnieprzygotowanieMieloną wołowinę podzielić na 2  części, Każdą część podzielić jeszcze na na dwie.   Z każdej części uformować płaski placek - 4 jednakowej wielkości.Na 2 plackach położyć po plasterku sera, na to  połowę pokrojonej papryczki jalapeno, drugi plaster sera, przykryć mięsem. Każdy, z tak zrobionych burgerów, wziąć

Stare Gary
Chlebki nadziewane gutap 415

ręcznie dłużej aż ciasto będzie elastyczne. Dzielimy ciasto na 6 części, przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 10 minut. Następnie każdy kawałek rozwałkujemy na placek. 3. Na każdy placek nakładamy kawałki kurczaka, szpinak i ser -u mnie kostka była za duża, lepiej pokroić na mniejszą. Łączymy brzegi i te złączenia podwijamy pod spód. Kładziemy na rozgrzaną patelnię

UgotujmyTo.pl
PLACUSZKI Z CUKINII Z BIAŁĄ FASOLĄ I DIPEM JOGURTOWO-KOPERKOWYM 210

zostać grudki).Wbij jajko, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę i pieprz i dokładnie wymieszaj wszystko łyżką.Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wykładaj łyżką masę cukiniową na placki (po 1-2 łyżki na każdy placek). Smaż placuszki na lekko złoty kolor po około 2-3 minuty z każdej strony.Placuszki podawaj z dipem jogurtowo-koperkowym lub innym

Słodko-Słony Świat Ilony