placek z serem - 3325 przepisów (strona:173/222)

Rurki z kremem z bitej śmietany i dżemem porzeczkowym. 152

rodzinnego domu, gdzie na każde święta musiały być rurki z kremem budyniowym postanowiłam je odtworzyć. Z taką różnicą ze nie z kremem budyniowym a z bitą śmietaną i serem mascarpone a dodatkowo z dżemem porzeczkowym. Oczywiście dżem czy powidło możecie dodać wedle własnych upodobań. A więc zapraszam! Składniki; 2,5 szkl. mąki pszennej 20 dag margaryny lub masła 1 szkl(...)dżemu zależy od naszych upodoban, więc sami decydujcie ile cukru dodacie. Dodatkowo; kilka łyżek cukru 2 jajka Rurki metalowe nasmarować dokładnie margaryną. Z lodówki wyjąc ciasto, rozwałkować na cienki placek około 3-4 mm. Pociąć go na paski o szerokości ok 2 cm. Każdą rurke szczelnie owinąć paskami ciasta. Przygotować dwa talerze - do jednego wsypać kilka łyżek cukru

Radość kipiąca uśmiechem.
Tarta warzywna z kolorowych pasków 125

paski. Użyłam do tego obieraczki do warzyw – mam jedną, która nie obiera szczególnie cienko i sprawdza się do takich zadań. Dobrze może się sprawdzić też łopatka do krojenia sera (przynajmniej w przypadku cukinii) albo standardowo ostry nóż. Tarta warzywna w paski też ma swój urok. Tym razem postanowiłam poeskperymentować również z ciastem i zrobiłam go z mąki, oliwy, soli(...)sól i tymianek, wlać oliwę i wodę. Zarobić ciasto i jeśli potrzeba, wlać jeszcze trochę wody, żeby ciasto dało się rozwałkować. Utworzyć kulę, przenieść na stolnicę i rozwałkować. Rozwałkowany placek przenieść do formy i wyłożyć pokrojonymi w paski warzywami. Ja je układałam spiralnie od krajuszka do środka. Kiedy tarta wypełni się warzywami, roztrzepać jajka i wymieszać je z jogurtem

Dietolog
Sałatka fattoush z bobem, fasolką szparagową i labneh 155

sprzeczne z ideą sałatki zużywającej stare pieczywo. Aby być bliżej oryginałowi możecie wykorzystać suche wrapy czy inne flatbready. Ja zazwyczaj mam takie w szafce kuchennej - po otwarciu opakowania placki szybko robią się suche i kruche, idealne do tego przepisu. Ale jakikolwiek czerstwy chleb, pokrojony w kostkę, sprawdzi się równie dobrze. Zrobicie wtedy coś bardziej przypominającego włoską panzanellę . Klasyczny(...)stopni C, aż będzie je można połamać na kawałki) na sos: sok z 1 cytryny, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki sumaku, sól, 6 łyżek oliwy 8 kulek domowego sera labneh odsączonych z oliwy (można pominąć) Przygotowanie sałatki fattoush: W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć do niej zieloną fasolkę i bób i gotuj przez ok. 5 minut (mają być nadal

Chilli Czosnek i Oliwa
Pizza bianca z szynką parmeńską i rukolą 203

się do jednej z łódzkich pizzerii, gdzie spróbowali czegoś zupełnie innego i do tej pory im nieznanego, a mianowicie takiej własnie pizzy bez tradycyjnego sosu pomidorowego i tłustego żółtego sera. Byłam zaskoczona ich wyborem, a jeszcze bardziej zdziwiło mnie to, że ta pizza bardzo im smakowała. Chwalili ją jako ciekawostkę i coś odmiennego od tego co znali do tej pory(...)instant 360ml ciepłej wody mozzarella mielony czarny pieprz szynka parmeńska rukola parmezan semolina oliwa z oliwek extra virgin *Jest to dość duża porcja ciasta - wyjdzie z niej 6-8 placków. Przygotowanie : Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól i drożdże, dokładnie wymieszać. Stopniowo dolewać ciepłą wodę mieszając ciasto drewnianą łyżką, aby się zlepiło. Dodać oliwę i ponownie wyrobić. Przełożyć

Codzienne Gotowanie
Piątek: Pizza gotowa w 10 minut 143

przykładać, jak w przypadku ciasta drożdżowego, chodzi tylko o połączenie składników. Krok 3 Uformuj z cista kulę, podziel na połowy, podsyp blat mąką i rozwałkuj jedną część na cienki placek, podsypując mąką, żeby ciasto nie kleiło się do blatu i wałka. Krok 4 Są dwa sposoby pieczenia pizzy: szybki i wolnieszy, choć tak naprawdę łączny czas oczekiwania na gotową(...)przesuwał się po powierzchni. Dopiero wtedy smarujemy go sosem i nakładamy nadzianie. Następnie zsuwamy ciasto na kamień lub blaszkę. I do piekarnika. Kiedy ciasto ładnie się zarumieni, a na serze na powierzchni zaczną się robić bąble to znak, że można pizzę wyciągać z pieca. Smacznego! Artykuł Piątek: Pizza gotowa w 10 minut pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Na powrót. Ciepły i pachnący domem. Chleb. 178

prawdziwego chleba. Prawie 120 dni wśród nijakich, suchych i gąbczastych prostokątów, których termin ważności przekraczał często wytęsknioną datę powrotu do domu, do chleba, do kromki z masłem i białym serem.  Teraz rozstaniemy się na krócej, ale już mi go brak. Zjadam kromka za kromką z nadzieją , że robię w ten sposób kolejne zapasy smaku, w pamięci, w sercu(...)Wieść niesie, że pewna niewolnica miała upiec chleb dla swojego pana. Ale zapomniała o pozostawionej na słońcu papce, która zaczęła fermentować. Wystraszona, chcąc uniknąć kary, mimo wszystko upiekła chlebowe placki ze sfermentowanej papki. Jakież było jej zdziwienie kiedy okazało się, że placki są o wiele pulchniejsze i smaczniejsze.  Moja historia z zakwasem ma swoje wzloty i upadki

KUCHARNIA
JABŁECZNIK Z BUDYNIEM + FILMIK 193

Jabłecznik z budyniem to pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Idealne na każdą okazję. Polecam.                     

Kulinarne Fantazje Marioli
Rolady szwajcarskie z knedlami i kiszoną kapustą 154

Kuchnia szwajcarska, to kuchnia bardzo bogata. Szwajcaria jest sercem Alp, gdzie łączy się północ i południe Europy. Mieszają się tutaj smaki różnych kultur - śródziemnomorskiej z Włoch

Pełny talerz
513. Domowy makaron smażony w sosie. 210

Domowy czekoladowy makaron* smażony w soku pomarańczowym i miodzie podany z ricottą *żytni inspiracja  Dzisiaj bez szkoły, za to był lekarz. Teraz teoretycznie mam wole

More food, love and dreams
Placuszki z dynią i twarogiem 203

Dynia to taki wdzięczny produkt. Doskonale odnajduje się zarówno w słodkich deserach jak i wytrawnych potrawach. Lista przepisów z wykorzystaniem dyni jest nieskończenie długa, z czego

Smakowity Blog Kulinarny
Przepisy na dania fit 141

smażymy z obu stron, najlepiej bez tłuszczu lub na jednej łyżce oleju, aż zrobią się złociste. Placki są chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. W czasie gdy placki się smażą, robimy sos. Łączmy wszystkie składniki i bardzo dokładnie mieszamy. ZDROWA KOLACJA Tosty z batatów Składniki: 1 średni batat 1 łyżka oleju roślinnego, oleju kokosowego roztopionego bądź roztopionego(...)batatowe posmarujmy guacamole, połóżmy jajko, ozdóbmy pomidorkami pokrojonymi w plasterki. ZDROWA PRZEKĄSKA Źródło: pixabay.com Cukiniowe chipsy Składniki: 1 cukinia sól, pieprz i ulubione przyprawy główka czosnku (zmiażdżona) starty żółty ser – ilość wg uznania Sposób przygotowania Pokroić cukinię w bardzo cienkie talarki, razem ze skórką. Rozgrzać piekarnik do 110 stopni Celsjusza. W misce wymieszajmy przyprawy z czosnkiem, tartym serem i odrobiną

Dajet
Pierogi a’la kebab 300

Wpis pochodzi z mgotuje.pl Pierogi a’la kebab Pierogi a’la kebab to drożdżowe pierogi pieczone w piekarniku z rewelacyjnym farszem

Marta Gotuje
Jabłkowo - cynamonowy odrywaniec - pycha! 235

Gdzieś zobaczyłam odrywańca cynamonowego, gdzieś przeplatanego serem i ziołami, gdzieś przekładanego krążkami jabłka. Tak powstało to ciasto - połączenie przeróżnych przepisów. Rewelacyjne, słodkie, cynamonowe, jesienne. Połowa zniknęła zanim zdążyło ostygnąć. Poparzyliśmy sobie opuszki ale zdecydowanie w słusznej sprawie. Cały dom pachnie cynamonem, jabłkami i masłem. Idealne na niedzielę, z resztą od poniedziałku do soboty też będzie idealne ;). Składniki: ciasto(...)ciasto - mąkę, cukier, sól. Wbijamy jajka. Dolewamy roztopione masło i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (40min-1h). Rozwałkowujemy ciasto na duży placek 40cm x 80cm. Kroimy wzdłuż dłuższego boku na 6 pasów. Środkowy pas smarujemy roztopionym masłem, nakładamy jabłka, posypujemy cukrem trzcinowym i cynamonem. Przykrywamy go kolejnym pasem i powtarzamy czynność

Brzuszki Łakomczuszki
Jaglane kluseczki z sosem malinowym i migdałami 254

Kluseczki na bazie jaglanej pozostałej z obiadu, z dodatkiem mąki gryczanej. Wyjdzie nam szybka przekąska lub ciepła kolacja, do podania z pysznym sosem malinowym lub innym

SzczyptaSmaQ
Pierogi z jabłkami 165

Pierogi z jabłkami nierozłącznie kojarzą mi się z dzieciństwem. Babcia zawsze gdy robiła pierogi z serem, kapustą czy mięsem i gdy zostawało jej ciasto, to lepiła właśnie na koniec takie pierogi z jabłkami. Nie było ich zbyt wiele, ale smakowały wybornie. Ja preferowałam gorące wyjęte z wody i posypane(...)pierogów • Jabłka obrać ze skórki i pokroić w ósemki, a jeśli jabłka są duże, to jeszcze cieniej. • Każdą część ciasta rozwałkować na cienki placek i wycinać krążki metalową foremką lub szklanką. • Nakładać po kawałku jabłka, zlepić formując pierożki. • Ja robię ozdobną falbankę – jak na zdjęciu. • Zagotować wodę

To co kocham

Proponowane wyszukiwania