piszemy tego po to, żeby wytykać błędy, bo samiśmy pełni winy w tym zakresie. Niedawno jeden z czytelników zwrócił nam uwagę, że w przepisie na sałatkę z arbuzem i serem feta brakuje składników dressingu… Cóż jeśli redakcji „Polityki” zdarzają się takie gafy to czujemy się odrobinę lepiej z naszym niezgulstwem:) Po tuningu powstało bardzo smakowite, sycące ciasto, które śmiało(...)patelni o średnicy 30 cm. Mimo to ciasto było dość grube, na 2 cm. Jeśli macie mniejszą patelnię albo naczynie do zapiekania pamiętajcie, żeby nieco wydłużyć czas pieczenia, żeby placek ładnie się upiekł w środku. Składniki: Szklanka mąki 2 łyżki masła plus łyżeczka do nasmarowania patelni 2 jajka 1/3 szklanki maślanki lub śmietany 2 łyżki cukru 1 łyżeczka esencji
Niedzielny kucharzznowu trzeba poćwiczyć. Składniki: na biszkopt: 6 jaj 1 szklanka drobnego cukru 1 szklanka mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową: 0,5 kg białego sera dwukrotnie zmielonego pół kostki masła dwa jajka 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie budyniu śmietankowego 50 gram białej czekolady 100 gram gorzkiej czekolady dodatkowo: drobne owoce sezonowe dwie galaretki dopasowane smakiem(...)się rozpuszczą i dobrze połączą. Budyń rozmieszać w połowie szklanki mleka i dodać po połowie do każdej masy. Mieszać aż masy zgęstnieją. Ciemną gorącą masę serową wylać na pierwszy placek biszkopta i przykryć drugim. Masę jasną wylać na biszkopt i pozostawić do wystudzenia. W tym czasie przygotować galaretki według przepisu na opakowaniu dodając o pół szklanki mniej wody
Pysznie & PięknieNie znam nikogo kto by nie lubił naleśników! Smak tego cudownego ciasta. Delikatne, miękkie cienkie ciasto (choć tu już kwestia gustu, niektórzy wolą nieco grubsze, bardziej
Zasmakuj Kuchnikrólik w sosie cytrynowym, duszona wieprzowina. Zachwycały przesłodkie desery: ciasto czekoladowe w syropie, baklava, pudding, świeże oraz kandyzowane i suszone owoce. Cudownie smakowała oliwa, feta – zupełnie inna niż nasza, ser halloumi, tzatziki z jogurtem greckim i oliwki. Przywiozłam do domu greckie słodycze, oliwę tłoczoną w oliwiarni i mnóstwo przypraw, które smakują inaczej niż kupione u nas. Są aromatyczne i doskonale(...)także regionalna kuchnia. Zajadałam się oscypkami, które uwielbiam w każdej postaci, także z grilla z dodatkiem żurawiny. Odkryłam też świetne miejsce, “Jakubówkę” – niedużą knajpkę, w której serwują pyszne placki ziemniaczane przyrządzane na 15 sposobów. Dawno nie jadłam tak dobrego placka z lekko pikantnym gulaszem. Oprócz smacznego jedzenia, w “Jakubówce” można degustować regionalne piwo “Pienińskie” – tradycyjne jasne, miodowe
W mojej kuchnimoże być smażony, grillowany, wędzony, suszony. Może być dodatkiem do wielu potraw: sałatek, zapiekanek, potraw z ryżem lub pizzy. U mnie dzisiaj grillowany stek z tuńczyka w towarzystwie warzyw, sera mozzarella oraz sosu 1000 wysp, a wszytko to owinięte tortillą. Zamiast steku, który może być niedostępny w naszych sklepach możemy użyć tuńczyka z puszki w sosie własnym. Polecam! Tortilla(...)minuty z każdej strony. Gotowy stek dzielimy widelcem na mniejsze części. Cebulę kroimy w talarki, paprykę w paseczki, oliwki w plasterki, a mozzarellę w kostkę. Każdy placek tortilli podgrzewamy na suchej patelni, na środku rozsmarowujemy łyżkę sosu. Następnie układamy po kilka paseczków papryki, oliwek, kilka kostek mozzarelli, kilka kawałków tuńczyka i kilka talarków cebuli. Tortille zwijamy i grillujemy
Smak mojej kuchnimięs (królika, wołowiny oraz kaczki) z polskim afrodyzjakiem czyli lubczykiem podanym z lanymi kluskami. Znajdziemy również polskiego śledzika, owczy ser oraz tatar. Z czystym sumieniem polecam Wam owczy smażony ser z pieczonym burakiem, który marynowany jest w orzechowym sosie (17 zł). Dania główne to przede wszystkim mięsa, zjemy tradycyjnego schabowego z kością (29 zł) smażonego na smalcu w towarzystwie(...)Kolejnym ciekawym rozdziałem w karcie są podpłomyki, zapomniane i niedocenione przez współczesną Polską kuchnię. Grecy mają swoją pite, Włosi pizzę a Polacy?? Otóż mamy podpłomyki, czyli drożdżowe chrupiące placki wypiekane w piecu, o którym Inny Wymiar smacznie przypomina do wyboru jest pięć rodzajów m in. ze szpinakiem, albo chrupiącym boczkiem czy też łososiem
Wylizany Rondeldobra gospodyni piekła aż kilkanaście mazurków, a dziś z tej okazji podawanych jest ich maksymalnie kilka sztuk, ale mimo to cukiernicy mają spore pole do popisu. Są prostokątne, owalne placki z różnych gatunków ciasta (kruche, makaronikowe, marcepanowe biszkoptowe) lub ze smażonych owoców ułożonych na opłatkach (pomarańczowe, jabłkowe, z suszonych śliwek, pigwy), z dodatkiem przypraw aromatycznych (wanilia, cynamon, goździki(...)Sernik Dawniej, ze względu na dodawanie do nich drogie wyszukiwane składniki, były one wyłącznie świątecznymi ciastami. Jest to ciast słodkie, którego głównymi składnikami są: biały, dobrze odciśnięty z wilgoci ser, jajka, masło i cukier. Słynny sernik królewski uchodzi za jedną ze specjalności kuchni polskiej. Przeróżne warianty serników spotyka się dość często w kuchni innych narodów. W kuchni polskiej serniki (serowce
Ciastka - domowe słodkościktórej gospodynie przygotowują zupę cebulową czy zalewajkę. Pomidory i oczywiście ziemniaki to dwa kolejne warzywa bez, których nie byłoby kuchni wielkopolskiej. Na obiad często podaje się tutaj plyndze – ziemniaczane placki z cukrem czy pyzy ziemniaczane z kiszoną kapustą. Mało kto wie, że Wielkopolska słynęła z wybornego pszenicznego piwa, które będzie bohaterem jednego z dwóch dań, które przygotowałam ramach tego(...)zagotowujemy. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i dolewamy ją do piwa. Dokładnie mieszamy. Galaretkę przelewamy do pucharków i zimną odstawiamy do lodówki na całą noc. Pieczone pomidory z serem i koperkiem Drugim daniem przygotowanym w ramach tego wpisu były pieczone pomidorki, które chyba na stałe zagoszczą w naszym menu. Są szybkie w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczne. Składniki
Życie ze smakiemuciecze, no i w końcu jest ;D Skąd się wziął pomysł? a mianowicie w ubiegły piątek moja koleżanka z pracy miała urodziny, z uwagi że nie ma piekarnika przygotowała placek bez pieczenia który zwie się DOMEK BABY JAGI ;D świetnie wyglądał no i słuchając komentarzy też genialnie smakował. No i czemu by nie spróbować przygotować dietetycznej wersji tego ciacha(...)dodajemy do białek pozostałą masę ciasto wykładamy na wyłożona papierem do pieczenia blachę pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20 minut studzimy w tym czasie miksujemy ze sobą ser, jogurt, rodzynki, rozpuszczoną (dokładnie) we wrzątku żelatynę oraz stewię ostudzone ciasto przekładamy na folię aluminiową i kroimy na 3 części (pasy), ważne żeby środkowa część była o około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćszparagi minął, nad czym bardzo ubolewam ;( Ja jednak mam zamrożone 2 pęczki na specjalną okazję ;) Może i wy zamroziliście, więc prezentuję dzisiaj propozycję na wykorzystanie właśnie szparag, jajek i sera. To takie 3 podstawowe składniki do tego trochę mleka, cebula i boczek. Prawda że intrygująco brzmi? W moim rodzinnym domu nie jadało się tart na słono, ich tajniki(...)cebulą smażymy pokrojony boczek lub wędlinę. Odstawiamy do ostygnięcia. Zioła siekamy drobno. Mleko, jajka i serek topiony i musztardę miksujemy na gładki krem. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy placek większy od naszej blachy do tarty i wykładamy nim tartę lekko uklepując. Nakłuwamy. Pieczemy w piekarniku 10 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy, ale nie studzimy. Składamy tartę. Na podpieczony
Życie zaczyna się w kuchnibotwiną? Ano tak, są przepyszne. Do tego sos czosnkowy i wychodzi super danie:) Składniki: na farsz: pęczek botwiny pęczek szczypiorku 2-3 ząbki czosnku około 150 g sera typu feta pieprz łyżka masła do smażenia na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wrzącej wody płaska łyżeczka soli 2 łyżki roztopionego masła na sos: 6 łyżek majonezu 2 łyżki jogurtu(...)było elastyczne. Ja wszystkie składniki wrzucam do malaksera, robot całą mozolną, brudną robotę robi za mnie:) Wyrobione ciasto, wykładamy na stolnicę obsypaną mąką, i wałkujemy cienkie placki. Wykrawamy kółka szklanką, nakładamy po łyżeczce farszu i dokładnie zlepiamy pierożki. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie po około 4 min. Wszystkie składniki sosu mieszamy dokładnie i polewamy nim pierożki wyłożone
na moim stole...Pyszne drożdżowe bułeczki wypełnione truskawkami i rabarbarem. Można je zrobić z różnymi dodatkami: z jagodami, serem, samymi truskawkami lub budyniem. Na wierzchu można posypać kruszonką, ja posypałam tylko tartymi migdałami. Z podanych składników wyszło 12 bułeczek. składniki: ciasto 3 szklanki mąki u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 25 g świeżych drożdży 1 jajko(...)wyrosnięcia, aż podwoi obiętość. Potem ciasto ponownie zagnieść i podzielić na mniej więcej równe części, u mnie 12. Każdą część ciasta uformować w kulkę a następnie spłaszczyć na placek i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Ja ułożyłam po 6 szt na dużej blaszce z piekarnika ponieważ bułki jeszcze urosną. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 20-30 minut. Truskawki
Monia miesza i gotujeChyba wszyscy lubimy naleśniki. Mniej więcej raz w miesiącu serwuję je, jako drugie danie obiadowe, podając z powidłami, cukrem lub serkiem. Pięknie
Walijskie PichceniePosmarowałam ją sosem bianco, posypałam orzechami i wstawiłam do piekarnika. Pięknie się upiekła, więc ładnie ją przystroiłam.Wczoraj zrobiłam pesto , miałam jeszcze kilka szparagów i kozi twaróg. Uwielbiam kozi ser. Jest kremowy i posiada taki specyficzny smak. Kupuję go w małych opakowaniach, pokrojonego na grube plastry. Pizza smakuje z nim wyjątkowo! Taka domowa pizza ze szparagami to coś dla wielbiciele(...)pizzę , przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia. Szparagi pokrój i obgotuj w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty, odcedź i opłukaj zimną wodą. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na podłużny owalny placek. Wymieszaj serek z parmezanem i oliwą, dopraw solą i rozprowadź na spodzie. Posyp połową orzechów i końcówkami szparagów, kłosy zachowaj do nadzienia. Wstaw pizzę do nagrzanego na 250ºC piekarnika
codojedzeniaLahmacun-turecka pizza, najczęściej spożywana na drugie śniadanie. Drożdżowe ciasto z mięsnym nadzieniem i dodatkiem warzyw, bez użycia sera (aż mnie korciło,żeby dodać ale opamiętałam się)niejednemu, na długo. zapadnie w pamięci SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki soli 10 g świeżych drożdży łyżeczka cukru 150 ml ciepłej wody łyżka oliwy FARSZ: 250 g mielonej wołowiny cebula(...)skórki pomidora(pokrojonego w drobną kostkę)sól, świeżo zmielony pieprz. Całość dokładnie łączymy ze sobą. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3-4 porcje. Rozwałkujemy cienko na, oprószonej mąką, stolnicy. Placki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakładamy mięsny farsz i pieczemy przez 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. WSKAZÓWKI: do podania sos czosnkowy lub sos curry
Kopystką po garachczubate łyżeczki przyprawy do piernika Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Pomarańczę dokładnie wyszorować szczoteczką. Zetrzeć skórkę z całej pomarańczy. Jajka lekko roztrzepać z cukrem, dodać mascarpone, wymieszać. Dodać ser i puree z dyni. Pomarańczę przekroić na pół. Wycisnąć z jednej połówki sok i dodać do masy serowej. Wymieszać masę szpatułką lub dużą łyżką do połączenia się wszystkich składników. Wsypać(...)końcówką dużą gwiazdką. Schłodzony sernik udekorować śmietaną wedle uznania. Oprószyć śmietanę lekko cynamonem. Przechowywać w lodówce. Smacznego! :-) __________________________________________________________________________________ ZOBACZ TAKŻE: Pur é e z dyni - najprostsze! Pumpkin Pie - amerykański placek dyniowy
maniapieczeniaCebulaki są już u mnie na blogu..i to nawet kilka wersji [ z pieczarkami , z makiem , z dodatkiem sera i znów z makiem ...] ale chyba nic nie stoi na przeszkodzie , żeby był kolejny wpis z cebulakami.. te cebulaki były upieczone w ramach Wypiekania na śniadanie ..tym razem prowadzonego przez Pawła i Madzię .Polecam .. NA FARSZ(...)wystudzone wymieszać z resztą składników na ciasto i zagnieść. Następnie odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. [ u mnie rosło w misce Tupperware] .Po tym czasie uformować około 15 placków [ ja rozwałkowałam i wycinałam dużym kubkiem] , robić dnem szklanki wgłębienie na środku. W tym wgłębieniu kłaść 1-2 łyżki cebuli, a brzegi smarować roztrzepanym jajkiem. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut
Moje domowe kucharzenie