odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło. W tym czasie możemy przygotować nadzienie: ser biały przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko oraz przyprawę do sernika i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na placek o wielkości ok. 40 x 40 cm. Na połowie placka rozsmarowujemy masę serową i przykrywamy drugą połową. Następnie
Kuchnia MagdaLenySPAGHETTI BOLOGNESE ŁOPATKA W CIEMNYM SOSIE. PLACKI ZIEMNIACZANE MOJEJ BABCI PAELLA Z QUINONĄ, MAŁŻAMI I KREWETKAMI! GRILLOWANA RYBA Z MŁODĄ MARCHEWKĄ I SZPARAGAMI! SZYBKI OBIAD:PIECZONE WARZYWA Z MAKARONEM, SEREM FETA, PRAŻONYMI ORZECHAMI WŁOSKIMI I PASTĄ Z SUSZONYCH POMIDORÓW! MAKARON Z KURCZAKIEM PO WŁOSKU! KROKIETY Z MIĘSEM. TAAAKIE PYSZNE! MAKARON ZE SZPINAKIEM PO WŁOSKU! MAKARON DRWALA OBIAD
SMYKWKUCHNIswoją objętość ponownie zagniatamy a następnie odstawiamy, aż podwoi swoją objętość. składniki na farsz: ok. 250 g sera feta ok. 250 g mozzarelli 1 jajko wykonanie: Fetę kruszymy, mozzarellę ścieramy i mieszamy z jajkiem. Ciasto dzielimy na cztery części, formujemy placki, na każdy nakładamy porcję farszu, i zawijamy ciasto w formie sakiewki, zlepiając farsz w środku. Podsypujemy ciasto mąką
Domowy Smak Jedzeniazorientowaliście nie przepadam za sernikami, szczególnie tymi na zimno. Całkiem inaczej ma się sprawa z białym serem i twarogiem, które uwielbiam! Wszelkie serowe nadzienia nęcą mnie zwykle bardziej niż budyniowe czy owocowe. Jakiś czas temu pokusiłam się o przygotowanie placków z twarogu i były przepyszne! Kiedy zobaczyłam w "Mamuszce" przepis na to ciasto od razu sobie
Dzieje kuchennej Wiewióryketchupem, na to posypać obficie oregano i oprószyć pieprzem. Prostokąt podzielić na dwie części. Na jedną położyć ser, pieczarki, ogórka i szynkę a drugą częścią (tą bez farszu) ketchupem do wewnątrz nakryć tą pierwszą tak by farsz zamknąć w środku. Placek pizzy podzielić na paski o szerokości około 3-4 cm i każdy kawałek zawijać jak świderek
Poezja Smaków - blog kulinarnyboczkiem i jabłkiem, odstawić do przestudzenia. W misce roztrzepać jajo ze śmietaną. Połączyć z farszem cebulowym i serem. Doprawić tymiankiem, gałką, solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 180°C Schłodzone ciasto pokroić na 6 plastrów. Każdy plaster rozwałkować na cienki placek, wyłożyć nimi foremki. Do każdej tarteletki nałożyć farsz. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec na środkowym poziomie
Pełny talerzschłodzić w zamrażarce około dwie godziny. Wykonanie masy serowej: Zmielić ser, masło utrzeć i dodawać po trochę sera, cukru i żółtka. Z sześciu białek ubić sztywną pianę, dodać do masy serowej razem z kaszą manną, aromatem i skórkami pomarańczowymi. Wykonanie placka: Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Jedną część zetrzeć na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną wiórkami
Tradycyjna Kuchniasuchej patelni (najlepiej takiej, która jest przystosowana do smażenia bez tłuszczu) przez 2-3 minuty, obracając placki co 1/2 minuty na drugą stronę. Tortillę podajemy z ulubionymi dodatkami (u nas pomidory, papryka, cebula, sałata, usmażone kawałki piersi z kurczaka, ser żółty, majonez + ketchup (lub sos przyrządzony według tego przepisu )). Zapraszam również do wypróbowania tortilli
paapilotkaasuchej patelni (najlepiej takiej, która jest przystosowana do smażenia bez tłuszczu) przez 2-3 minuty, obracając placki co 1/2 minuty na drugą stronę. Tortillę podajemy z ulubionymi dodatkami (u nas pomidory, papryka, cebula, sałata, usmażone kawałki piersi z kurczaka, ser żółty, majonez + ketchup (lub sos przyrządzony według tego przepisu )). Smacznego
paapilotkaaskładniki na placku. W rondlu gotujemy pomidory na małym ogniu; przecieramy je przez sitko i dalej gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekany czosnek, zioła, ocet, sól i pieprz. Na całym placku rozsmarowujemy cienką warstwę sosu pomidorowego. Układamy kawałki mozzarelli, chorizo, jalapeno i karczochy. Pieczemy w 225º C aż brzegi pizzy się zrumienią a ser rozpuści. Na upieczonej
OstryKęsskładniki na placku. W rondlu gotujemy pomidory na małym ogniu; przecieramy je przez sitko i dalej gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekany czosnek, zioła, ocet, sól i pieprz. Na całym placku rozsmarowujemy cienką warstwę sosu pomidorowego. Układamy kawałki mozzarelli, chorizo, jalapeno i karczochy. Pieczemy w 225º C aż brzegi pizzy się zrumienią a ser rozpuści. Na upieczonej
OstryKęsśniadanie w weekend gdy mamy więcej czasu. Składniki: piada: 1,5 szkl mąki pszennej+do podsypania 100 ml ciepłej wody 3 łyżki oliwy sól do smaku pasta:200 g sera mozzarella Galbani Mini 4 jajka ugotowane na twardo pęczek dymki ze szczypiorkiem 2 łyżki majonezu 1/2 łyżeczki soli i pieprzu oraz: kilka liści sałaty pomidor rzodkiewki Przygotowanie: Piada: do miski(...)cienkie placki. Bardzo mocno rozgrzewamy patelnię i na suchej smażymy(pieczemy) placki chlebowe z obu stron, aż miejscami zrobią się brązowe plamki. Układamy piady na talerzu i przykrywamy je wilgotna ściereczką aby zmiękły. Pasta: mozzarellę odsączamy z płynu, jajka obieramy ze skorupek a dymkę myjemy. Ser razem z jajkami ścieramy na tarce jarzynowej wprost do miseczki. Dymkę
słodkie i nie tylko historie kulinarne4min (najwyższe fale). Masa serowa : 2 kostki sera po 250g 200 ml jogurtu naturalnego łyżka żelatyny słodzik (masę należy próbować, ponieważ to zależy od naszych upodobań,jak bardzo lubimy słodkie) Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. W tym czasie kiedy żelatyna ma nam trochę przestygnąć zajmujemy się serem. Dwie kostki sera rozduszamy i wlewamy do tego jogurt naturalny. Dodajemy(...)miksujemy. Dodajemy żelatynę i dalej wszystko mieszamy. Ja do masy serowej dodałam jeszcze pokrojoną w kostkę galaretkę. Galaretka : - 1/2 szkl soku -2 szkl wody -2 łyżki żelatyny Na pierwszy placek wykładamy masę serową i przykrywamy to następnym plackiem. Wkładamy do lodówki na 30 min i możemy jeść ! ;) Ze względu na taką ilość otrębów ciasto ma nam starczyć
charlotte gotujejogurt naturalny 1 łyżka proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki sól opcjonalnie 1/2 szt ser mozzarella light 50 g słodziwa opcjonalnie Sposób przygotowania Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy masło, jajko i jogurt i wyrabiamy ciasto. Ciasto wałkujemy lub ugniatamy dłonią na placek o grubości ok. 1,5 cm. Szklanką lub foremką wycinamy kółka, które układamy
Kucharzycaoliwek - 2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej - 0,5l ciepłej wody ( nie gorącej) Dodatkowo: -suszone lub świeże oregano, sos pomidorowy i dowolne dodatki, np: pieczarki, szynki, salami, sery , oliwki, papryki, cebulę, itp. Drożdże rozpuścić w 1 szklance ciepłej wody i odstawić aż się spienią. Zaczyn przelać do misy malaksera, dodać oliwę , sól, resztę wody i powoli mieszając dodawać(...)ciasto dzielimy na 4-6 części i z każdej formujemy płaski okrągły placek ( można lekko podsypać mąką , wówczas łatwiej się wałkuje) . Wałkuję od razu na papierze do pieczenia. Na rozwałkowane ciasto wykładamy 2-3 łyżki sosu pomidorowego i dodajemy swe ulubione dodatki, np. pieczarki, starty ser, szynkę, szynkę parmeńską, kulkę mozzarelli, salami, różne gatunki serów pleśniowych, paprykę , oliwki
Smaczne ZdroweSer kroimy w kostkę i wrzucamy do szpinaku żeby się rozpuścił. Jeśli trzeba dodajemy soli. 3. Patelnię spryskujemy delikatnie olejem lub smarujemy cieniutko pędzelkiem. Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewamy cieniutko ciasto i smażymy po kilka minut z każdej strony. 4. Po usmażeniu i przestudzeniu placków, smarujemy je farszem i zawijamy albo w rulon albo w trójkąt. 5. Kiedy wszystkie placki
Mama z miastaSer kroimy w kostkę i wrzucamy do szpinaku żeby się rozpuścił. Jeśli trzeba dodajemy soli. 3. Patelnię spryskujemy delikatnie olejem lub smarujemy cieniutko pędzelkiem. Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewamy cieniutko ciasto i smażymy po kilka minut z każdej strony. 4. Po usmażeniu i przestudzeniu placków, smarujemy je farszem i zawijamy albo w rulon albo w trójkąt. 5. Kiedy wszystkie placki
Mama z miastacukinię i nie potrafiłam przejść obok obojętnie ;) Tak powstały placki w nieco odchudzonej wersji z jogurtem greckim 0% i łososiem wędzonym. Połączenie to jest niesamowite w smaku, także nie zastanawiajcie się ani chwili, po cukinię- marsz! ;) Składniki: 2 średnie cukinie jajko 3 czubate łyżki mąki sól, pieprz 100g startego sera żółtego czerwona cebula olej do smażenia łosoś wędzony jogurt
Czerwona Porzeczka