drożdży olej do smażenia Uwielbiam banany i wszelkie masy budyniowe, więc kiedy zobaczyłam ten przepis - koniecznie musiałam go wypróbować. Ciasto w tych naleśnikach przyrządza się na drożdżach - dzięki temu placki będą puszyste i delikatne, a zarazem elastyczne. Nadzienie natomiast to mieszanka budyniu o smaku bananowym, serka homogenizowanego, rodzynek i kawałków banana. Gotowe naleśniki dodatkowo można udekorować bitą śmietaną(...)sporo niekonsekwencji, zmieniłam niektóre ilości składników. Drożdże pokruszyć i rozpuścić w niewielkiej ilości letniego mleka. Dodać pozostałe składniki, zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę. Następnie usmażyć na patelni, na rozgrzanym oleju około 8 naleśników. Rodzynki wsypać do kubka i zalać wrzątkiem, żeby namiękły. Odstawić. Teraz czas na masę budyniową. Z 700 ml (dajemy trochę mniej niż wynika
Świat Domowej Kuchnigrzyby, 1 łyżkę masła i przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie i sól). Gotować powoli przez około 1 godzinę aż kapusta stanie się miękka. W między czasie przesmażyć na patelni drobno pokrojoną cebulę podkładając łyżkę masła. Następnie dodać do niej ugotowaną kapustę i wszystko razem przesmażyć, czosnkiem, majerankiem i pieprzem. Wystudzić a następnie albo farsz drobno posiekać nożem(...)Wsypać mąkę do miski. Zrobić dołek i wbić do niego jajko, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta wycinać krążki za pomocą szklanki, rozmieszczając je jak najbliżej siebie. Na wszystkie krążki nakładać farsz i formować pierogi, uważając aby nadzienie
Świat Domowej KuchniSkładniki: 2 opakowania Almette śmietankowego 2 opakowania łososia wędzonego (200g) 1 opakowanie szpinaku mrożonego 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 1 łyżeczka masła Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy czosnek, następnie dodajemy szpinak, sól i pieprz. Smażymy do całkowitego rozmrożenia szpinaku. Odsączamy na sitku i studzimy. Do wystudzonego szpinaku dodajemy żółtka, łyżkę mąki i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę(...)wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy 15-20 min w 190 stopniach. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i na ściereczce zawijamy w roladę. Pozostawiamy do ostygnięcia. Placek rozwijamy, smarujemy Almette, kładziemy równo plastry łososia i znowu zawijamy. Owijamy sreberkiem i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego! :) Wskazówka: Do rolady
My Culinary Artczosnek sól, pieprz Przygotowanie: Mięso zamarynowałam przez 1h w mieszance czosnku, słodkiej i ostrej papryki, kminku i majeranku. Następnie podsmażyłam je ok. 5 min., przełożyłam do głębokiego garnka. Na patelni po mięsie podsmażyłam cebulę, lekko ją wystudziłam i dodałam paprykę (ciekawostka! papryki nie należy dodawać na gorący tłuszcz, ponieważ traci swoje walory smakowe). Cebulę przeniosłam do mięsa, zalałam wodą(...)osobnym garnku ugotowałam groch, po czym oddzieliłam łuski i dodałam do zupy. Na koniec dodałam 2 łyżki koncentratu pomidorowego, doprawiłam do smaku. Podobnie można przygotować sos gulaszowy do placków po węgiersku. Może jedynie zamiast grochu dodać pokrojoną paprykę i/ lub pieczarki. * W Polsce gulyás błędnie zwana jest gulaszem, a to nic innego jak zupa gulaszowa. Tradycyjny gulasz
bastalenaprzerywać duszenia. Gdy mięso będzie już miękkie, do gulaszu dodajemy ogórki kiszone i całość dusimy jeszcze 10 minut. Po tym czasie sos można delikatnie zagęścić. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy kolejno składniki, rozpuszczamy trzy łyżki masła. Wsypujemy pełną łyżkę mąki pszennej, z lekkim czubem i całość smażymy, stale mieszając, około minuty. Do zasmażki wlewamy sos z rondla(...)rozprowadzamy i gotujemy jeszcze 5-7 minut, aż sos widocznie zgęstnieje. Sprawdzamy czy dopieprzyć bądź dosolić. Jeśli trzeba — przyprawiamy. Gulasz jest pyszny ze świeżym chlebem, pyzami, śląskimi kluskami lub plackiem ziemniaczanym . Zjedzcie go tak, jak lubicie. Ta porcja to danie obiadowe dla 4-6 dorosłych osób, jeśli przewidzieliście dodatki typu ziemniaki i surówka, lub obiad dla dwóch dorosłych głodomorów
Karo in the Kitchenulubiona surówka i pieczony kurczak. Można takie placki podawać niemal do wszystkiego, a wariacji jest wiele :-). Są proste w wykonaniu i mam nadzieję, że posmakują nawet dzieciom. PLACKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI. Składniki na około 18 sztuk: 200 g mąki łyżeczka drożdży instant 200 ml ciepłego mleka 1/2 łyżeczki cukru 1 jajko(...)cukru, sól, rozkłócone jajko i mleko. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Pomidory osączyć z zalewy, pokroić w kosteczkę, dodać razem z natką do ciasta. Na patelni rozgrzać olej, wykładać porcje ciasta i smażyć na średnim ogniu na złoty kolor. Podawać według uznania. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychtaka potrzeba zwiększyć ilość mąki. Tak przygotowane ciasto uformować w kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić na 1 godzinę. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na cienkie placki o grubości około 2 mm. Mieszankę serów doprawiamy do smaku,dodajemy do nich jajko i mielimy całość w maszynce do mielenia mięsa. Nożem odcinamy pasek ciasta, nakładamy nań mini(...)pokrojeniu uzyskać zgrabne kwadraty, dzielimy na pojedyncze pierożki radełkiem lub nożem.Pierożki gotujemy w lekko osolonej wodzie aż do momentu,kiedy nie wypłyną. Gdy pierożki będą już gotowe na patelni podsmażamy paprykę,cebulkę i doprawioną pierś z indyka.(jeśli mamy troszkę więcej czasu dobrze jest zamarynować mięso i pozostawić tak w lodówce całą noc). Na ravioli układamy mięso
Wielki apetytciasto :) Tym razem upiekłam dla moich maluszków pancakes. Długo szukałam odpowiedniego przepisu i w końcu uznałam, że to jest ten a przynajmniej tak stwierdziłam z dziećmi :) Przed upieczeniem tych placków kupiłam po raz pierwszy ( a mam 30 lat) syrop klonowy. Polecam go jest przeeeeeeeeepyszny, nie sądziłam, że aż tak bardzo mi zasmakuje :) Składniki: 1 szklanka mąki 2 płaskie łyżki cukru(...)roztopionego masła Przygotowanie: 1.W jednej misce wymieszać suche składniki a w drugiej miseczce mokre. 2.Następnie połączyć ze sobą wszystkie składniki i dokładnie wymieszać trzepaczką 3. Piekłam na patelni o średnicy 15 cm Na patelni
Amatorka kuchennaPyszne , złociste i chrupiące - takie są te placuszki. Potrzeba do nich zaledwie tylko parę ziemniaków i cukinia , która sprawia , że placek jest wilgotny w środku a na zewnątrz niezwykle chrupki. Świetnie pasują posypane tylko cukrem , ale mozna też polac odrobiną śmietany. Szybkie , proste w wykonaniu i przepyszne :) Składniki dla 4-6 osób 1 cukinia 10-12 ziemniaków(...)pieprz do smaku Ziemniaki, cukinię oraz cebulę myjemy ( ziemniaki obieramy) i ścieramy na tarce . Wbijamy jajko , dosypujemy mąkę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na złocisty kolor
Słodkości i nie tylkoplacki z cukinii Gotowe placki z cukinii składniki Danie dla czterech osób 4 średnie cukinie 2 żółtka jajek 6 łyżek mąki pszennej 5 łyżek oleju pół pęczka szczypioru gałka muszkatołowa sól, pieprz sposób przygotowania Obieramy warzywa (jeśli skóra cukinii jest delikatna, zostawiamy ją na jednej lub dwóch sztukach) , ścieramy na tarce o grubych oczkach, zostawiamy(...)około 20-30 minut, po czym bardzo mocno odciskamy miąższ z nadmiaru soku. Dodajemy żółtka jaj, sól, pieprz, szczypior, mąkę i całość mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy masę z cukinii w porcjach ( z półtorej dwóch łyżek stołowych). Smażymy obustronne na złoty kolor a następnie podajemy z jogurtem naturalnym, posypując szczypiorkiem
Miód i pieprzwyrabiamy ciasto do połączenia składników, dodając w razie konieczności odrobinę wody. Owijamy ciasto folią i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na cienki placek. Wylepiamy ciastem foremkę i nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy suchy groch lub fasolę lub kulki ceramiczne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni(...)dopiekamy kolejne 10-15 minut aż ciasto będzie koloru złotego. 2. Szpinak opłukać i odsączyć. Cebulę oprać i pokroić w półplasterki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelnię wlać olej rzepakowy i podgrzać, (nie może być bardzo gorący bo czosnek się przypali i będzie gorzki) dodać przeciśnięty czosnek i smażyć na małym ogniu 1-2 minuty. Dodać cebulę, doprawić
UgotujmyTo.plSkładniki:1 woreczek kaszy gryczanej3 średnie ziemniakijajkosól, pieprzolej rzepakowy RAPSO do smażeniaWykonanie:Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu.Ziemniaki obieramy ze skóry, trzemy na tarce o dużych
kolorowotorcikowopołączenia, a następnie szybko wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli ciasto za bardzo się kruszy, dodajemy jeszcze nieco mleka. Z gotowego ciasta odkrawamy 1/3, a resztę wałkujemy na bardzo cienki placek, którym następnie wykładamy formę (wcześniej posmarowaną odrobiną masła i posypaną mąką). Gotowe – możecie przechodzić do punktu nr 3. 2. CIASTO wersja II (zwykłe, kruche ciasto na maśle(...)stopni piekarnika. W czasie kiedy się piecze, można przejść do punktu nr 3. 3. KARMELIZOWANIE OWOCÓW (10 min) Gruszkę i jabłko myjemy i kroimy w kawałki ok. 2x2cm. Na patelnię wsypujemy 1 łyżkę cukru, podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści i zbrązowieje, a następnie wsypujemy owoce. Na średnim ogniu smażymy owoce ok. 5 min – muszą być nadal lekko twardawe
Nerds Kitchenmiękkości. U mnie trwało to około 30 minut. Odcedzić na sicie i odcisnąć dobrze wodę w dłoniach. Posiekać drobno nożem. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni roztopić masło i zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać pieczarki i smażyć aż wyparuje woda. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z poszatkowaną kapustą Na stolnicę wsypać mąkę, sól i dodać(...)musi być gładkie i elastyczne. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na placek w kształcie prostokąta. Nożem do pizzy podzielić go na kwadraty o boku 4x4 cm lub większe. Nałożyć farsz na każdy kwadracik i złożyć na róg tak, aby powstał trójkąt
O kuchni z uczuciemDziś mimo, że mam wolny dzień wstałam dość wcześnie, żeby upiec placek bananowy jako niespodziankę dla mojej mamy ;) na jeden dzień wracam w rodzinne strony. Przechodząc do placuszków, robiłam je pierwszy raz znów znak zapytania czy wyjdą, wyszły niekształtne z dziurkami ale smaczne ;) Składniki: 1 jajko 200g serka wiejskiego lekkiego 1,5 łyżki budyniu waniliowego bez cukru(...)łyżeczki proszku do pieczenia jako dodatek użyłam serek homogenizowany i dżem niskosłodzony Sposób przygotowania: Od serka odlewamy śmietankę i wszystkie składniki mieszamy razem rozgrzewamy teflonową patelnie przecierając ja lekko ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą z oliwek wykładamy na patelnie po jednej łyżce ciasta na placuszek, smażymy dość długo na jednej stronie, ąz brzegi się zetną i będzie można
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćzostało się tylko to zrobione szybciorem w kuchni :D Jeśli macie dzieci nie jedzące warzyw, to chyba jeden z najłatwiejszych sposobów na dodanie cukinii do ich diety . W plackach jest nie do wykrycia a i smakowo nic się nie zmienia. Nie zapomnijcie o obraniu cukinii ze skórki i dodaniu cebuli :) SKŁADNIKI 2 cukinie 1 kg ziemniaków 2 jajka(...)drobnych otworach lub przy pomocy robota kuchennego, następnie przez sitko odcedzić nadmiar płynów. Dodać jajka, mąkę, sól do smaku i dokładnie wymieszać. Na rozgrzanej patelni z niedużą ilością oleju arachidowego smażyć cienkie placuszki przez około 4 minuty z każdej strony na rumiano. SMACZNEGO
zielonacukinkaKujawski z czosnkiem" - słoiczek koncentratu pomidorowego - przyprawy: oregano, zioła prowansalskie, bazylia, majeranek, pieprz ziołowy i prawdziwy PRZYGOTOWANIE: Cebulę oczyszczamy i kroimy w talarki. Podsmażamy na łyżce oleju, na rozgrzanej patelni. Chwilkę dusimy. Następnie przygotowujemy pozostałe warzywa. Czyli, pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki, paprykę w kostkę, a pomidorki pozostają bez naruszenia :D Gdy cebulka lekko zmięknie wrzucamy pozostałe składniki. Farsz(...)rozpuszczamy w nim drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, jajko, olej, sól i mleko z drożdżami. Ciasto odstawiamy na ok. 20 minut do delikatnego wyrośnięcia. Następnie wyrabiamy i formujemy okrągły placek :) Na blaszce wykładamy papier do pieczenia i układamy na nim ciasto. Wkładamy do piekarnika na 180 stopni na ok. 20-25 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy i smarujemy
Zdrowie na języku :Papetytu i kulinarnych zachcianek moich dzieci. Zazwyczaj robiłam z granulatem sojowym, jednak tym razem moje starsze dziecko orzekło, że musi być takie "prawidziwe" z pulpetami.No i masz babo placek:) Jest bolognese z pulpecikami z białego sera i kaszy jaglanej. Pycha!!!SKŁADNIKIsos3 łyżki oliwy1 cebula3 ząbki czosnku2 puszki krojonych pomidorów2 łyżki koncentratu pomidorowego1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka brązowego cukru BazyliaSól(...)pieprz do smakupulpety200 gram białego sera1/2 szklanki kaszy1 łyżka płatków owsianych zmielonych1 ząbek czosnku1 łyżka posiekanej bazylii 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonegosól i pieprz do smakuPRZYGOTOWANIEW głębokiej patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam na niej cebulę z czosnkiem do zeszklenia. Następnie dodaję pomidory razem z sokiem i koncentrat pomidorowy, mieszam do połączenia składników. Duszę pod przykryciem na małym ogniu
Magiczna kuchnia Dariikluski z ziemniaków z zasmażaną kapustą kiszoną. Uwielbiałam to! Zresztą, jak wszystkie kwaśne potrawy :)))No to do dzieła!(kliknij w zdjęcie, aby je powiększyć)Kluski przygotowuje się podobnie jak placki ziemniaczane. Obrałam ziemniaki, około kilograma. Starłam na tarce na drobne wióreczki, ale można też na miazgę. Przełożyłam na duże sito, żeby odciekła woda, która powoduje, że trzeba(...)wody.Kiedy ziemniaczki odciekały sobie w spokoju, nastawiłam kapustę kiszoną (około pół kilograma), żeby się ugotowała. Dodałam dwa 2 małe listki laurowe i 5 ziarenek ziela angielskiego.Na patelni podsmażyłam boczek wędzony (można go zastąpić zwykłą lub wędzoną słoniną) pokrojony w kostkę, następnie dodałam również pokrojoną w kostkę średnią cebulę i podsmażyłam, tak aby się lekko zarumieniła
Codzienna kuchnia niecodzienna