Mąki mieszamy razem, dodajemy oliwę, wodę i sól. Zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części, rozwałkowujemy cienkie placki i smażymy na mocno rozgrzanej patelni, bez tłuszczu z obu stron. Po zdjęciu z patelni trzymamy pod przykryciem i studzimy. Wtedy tortille trochę zmiękną i łatwiej się będą zawijać. Roladki z tortilli
Czerwona Porzeczkaśmietanki, tak żeby zostały nam same granulki tuńczyka również odsączamy na sicie szczypiorek kroimy dodajemy do jajek wszystkie składniki, miksujemy smażymy pod przykrywką na rozgrzanej teflonowej patelni lekko przetartej oliwą, na jeden placek około łyżka ciasta SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprzez ok 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką, czy masa się ścięła. Wyjąć patelnię z piekarnika, przyłożyć do patelni drewnianą deskę lub talerz i odwrócić patelnię dnem do góry, tak aby placek znalazł się na talerzu. Pokroić na kawałki i podawać z zieloną sałatą. Smacznego
Stare Garynajwyższych obrotach przez około 2 minuty dodajemy twarożek,mąkę miksujemy na jednolitą masę na sam koniec dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni lekko przetartej oliwą, na jeden placek około łyżka ciasta SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmoździerzu Przygotowanie: Płatki owsiane mielimy w młynku do kawy. Wbijamy 2 jajka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy odsączonego z puszki tuńczyka . Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżką masę i formujemy placki. Obieramy 1/2 rzepy. Kroimy w cienkie plastry. 1/2 cebuli obieramy i wyciągamy środek. Kroimy w piórka. Do miseczki wyciskamy ketchup. Dodajemy koncentrat pomidorowy
CzarnawisienkaMąkę pszenną zaparz wrzątkiem, potem dodaj mleko, proszek, sol i mąkę kukurydziana. Na końcu dodaj masło i wyrób na gładką, elastyczną masę. Uformuj z niego placki i smaż na suchej, rozgrzanej patelni. Następnie włóż je jeden na drugim do torby na mrożonki ( dostępne w każdym hiperze na dziale mrożonek) i zostaw na chwile by zmiękły. Smacznego
Wielki apetytrodzynki, cukier/syrop, olej i proszek do pieczenia. Masa ma być dość gęsta (jeśli nie jest, dodaj jeszcze trochę mąki). Dokładnie wymieszaj. Smaż małe placuszki na suchej patelni (1 łyżka ciasta na 1 placek). Podawaj ciepłe. Česká Hospoda Bardzo mile wspominam pobyt w Czechach, ludzi i tamtejsze jedzenie. Nie bez powodu nogi zaniosły mnie do Českiej Hospody (ul. Rynek
Qlinarnie i Qlinarniewylewamy powoli do warzyw ciasto, ale tylko tyle, aby zrobić z tego gęstą masę. Chodzi o to, żeby warzywa nie pływały w cieście. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i tak jak placki ziemniaczane smażymy na złoty kolor. Odstawiamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu i podajemy z tzatzikami. Sos Tzatziki : 1 duży jogurt naturalny typu greckiego
vegetaniejogurt naturalny (200 g) ½ limonki garść posiekanej natki kolendry szczypta cukru sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: "Kanapka": 1. Tortille przecinamy na pół. Na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju rumienimy połówki placków z obu stron. 2. Pierś kurczaka kroimy na cienkie paski, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na odrobinie oleju na zloty kolor z obu stron. 3. Paprykę, awokado
W kuchni Katiedowolne dodatki ( u mnie syrop klonowy i olej lniany)*płatki i otręby możemy zastąpić 60g mąki pełnoziarnistejJabłko trzemy na dużych oczkach i mieszamy z resztą składników. Placki smażymy na rozgrzanej lekko natłuszczonej patelni. Przekładamy na talerz i zjadamy z dowolnymi dodatkami lub pakujemy do pojemniczka i zabieramy ze sobą do pracy/szkoły/na uczelnię
Kuchenny Skrawek Niebapieprz i inne przyprawy do smaku jak kto lubiPierś pokroić w drobną kosteczkę. Dodać jajka, mąkę i majonez - wymieszać. Dodać przyprawy i ponownie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć jak placki ziemniaczane.Smacznego życzy Coffee :)Jeśli chcesz, aby i Twój przepis pojawił się na moim blogu - napisz do mnie na adres blog@daylicooking.pl Przyślij zdjęcie (zdjęcia), listę składników
Codzienna kuchnia niecodziennałyżką- gdy ciasto jest już gładkie po ok 5 minutach mieszania zostawiam do wyrośnięcia na ok 1h- gdy ciasto już wyrośnie odcinam sobie kawałki ciasta formuję placek i kładę go na rozgrzaną patelnie z olejem, piekę do zrumienienia z obu stron- równie dobrze można w środek racucha przed upieczeniem włożyć jabłko- do ciasta można również dodać odrobiny aromatu waniliowego
Basia w kuchnimrożonego szpinaku100 g fety1 łyżka masła2 łyżki śmietany 18 %1-2 ząbki czosnkusól i pieprz do smakuPrzygotowanie :Pierś dzielimy na dwie części i rozbijamy na cienki placek. Doprawiamy solą i pieprzem.Na patelnie rozgrzewamy masło, wrzucamy zamrożony szpinak i smażymy do czasu, aż wyparuje nam woda. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, śmietanę i pokruszoną fetę. Mieszamy i doprawiamy do smaku
charlotte gotujetarce, dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, sól i mąkę orkiszową i dokładnie zamieszać. Odstawić na chwilę, aż trochę puści sok. Ciasto ma być gęste i mokre (suche placki będą się rozwalały). Na rozgrzaną patelnię nakładamy olej (u mnie kokosowy) i po 1 łyżce masy na każdy placuszek, spłaszczamy lekko (formujemy placuszki) i smażymy po kilka minut z każdej strony
Smaczne Zdrowetakże ją wsiąknęły. Do ostudzonej kaszy dodajemy mąkę, cukier, oliwę oraz płatki owsiane. Mieszamy. W razie potrzeby, gdyby masa za mało się kleiła, dolewamy trochę wody. Placki wykładamy na dobrze nagrzaną, nieprzywierającą patelnię. Gdy będą już gotowe, możemy utworzyć z nich kanapki przełożone dżemem i posypać cukrem pudrem. Możemy też zajadać się nimi pojedynczo
Weganizm infantylnyWkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na około 3-4 minuty, po to by potrawa połączyła się. Podajemy gościom gorący omlet prosto z patelni. Podobnie łatwo i szybko robi się placki po węgiersku . Makaron z tuńczykiem Składniki: ½ paczki makaronu, 1 puszka tuńczyka w zalewie lub wędzony łosoś, 2 łyżki oliwy, 4 łyżki śmietanki, 1 ząbek czosnku(...)łyżki koperku, pieprz, sól, 3-4 łyżki tartego żółtego sera np. grana padano. Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Odcedzamy rybę z zalewy. Na patelni rozpuszczamy masło i wlewamy śmietankę. Dodajemy makaron, rybę, czosnek oraz przyprawy i całość odrobinę podduszamy. Na koniec dodajemy ser i dokładnie mieszamy. Po chwili będzie już gotowe i można podawać z dekoracją z posiekanego kopoerku. Post
CodogaraSposób przygotowania: Białko ubijamy na sztywną pianę pozostałe składniki mieszamy w oddzielnej misce delikatnie mieszając dodajemy białko smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni, przetartej oliwą z oliwek (po każdym placku), pod przykryciem, na małym ogniu przewracamy dopiero kiedy góra placka się zetnie SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćtortilli pszennej, ale w zdrowszej wersji można zamienić je pełnoziarnistymi. Jak już pisałam w poprzednich postach, przepis na placki pojawi się na blogu po moim powrocie do Polski, póki co używam kupnych. MEKSYKAŃSKIE BURRITO (składniki na 6 tortilli) - 6 placków tortilli - 300 gram mięsa mielonego wołowego - torebka ryżu - duża cebula - ząbek czosnku - czerwona papryka - papryczka chili - pół puszki fasoli(...)bokami z tortilli). Do farszu dodać fasolę czerwoną, kukurydzę oraz oregano. W razie potrzeby doprawić do smaku. Na koniec do farszu dodać ugotowany ryż. Placki tortilli skropić lekko wodą i podgrzać na patelni lub w mikrofali. Ułożyć farsz, zawinąć. Burrito można podawać z kwaśną śmietaną. Smacznego
Zgrabne Gotowaniesię. Omlet: 2 jajka połowa cebuli sól, pieprz papryka Drobno kroimy cebulę i paprykę. Łączymy z jajkami, dodajemy sól i pieprz smażymy omlet na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła Na sam koniec układamy placek chapati na talerzu, na wierzch wędruje omlet, można dodać świeżego pomidorka rzymskiego drobno pokrojonego. Rolujemy i gotowe
noteskulinarnyfigapapryka zmięknie, odsącz fasolkę i wsyp do mięsa. Chilli, świeże oregano i cząber drobno posiekaj i dodaj do farszu, dopraw do smaku solą i pieprzem. Placki tortilli podgrzej z obu stron na suchej patelni, na każdy nałóż gorący farsz, zwiń i podawaj na gorąco. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąDzisiaj na śniadanie zrobiłam smaczne i delikatne placki z truskawkami. Bardzo łatwe do wykonania, bo wystarczy wymieszać wszystkie składniki i usmażyć. Polecam. Składniki: 1 szklanka śmietany (dałam 18%) 2 jajka 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka truskawek olej do smażenia Wykonanie: Do miski wlać śmietanę(...)mleko. Dodać cukier,jajka,przesianą mąkę,sodę ,proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać widelcem lub zmiksować. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do ciasta. Na patelni rozgrzać olej i nakładać małą chochelką placki. Smażyć z dwóch stron na rumiany kolor. Podawać ciepłe. placki śmietankowe z truskawkami
O kuchni z uczuciempół szklanki mleka z dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej i wlewamy do sera, zagotowujemy. Gorącą masę wykładamy na pierwszy placek i przykrywamy drugim plackiem. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy na patelni. Ściągamy z ognia, dodajemy galaretkę i dobrze mieszamy. Gorące jabłka wykładamy na drugi placek i przykrywamy trzecim. Placki przełożone ciepłymi jabłkami
Trzeci talerzobtaczamy bardzo dokładnie w cieście i kładziemy na gorący już olej. Jeśli plaster jabłka pochodzi ze skrajnej części owocu i ma przez to nieco stożkowaty kształt, kładziemy go na patelni stroną o większej powierzchni (tak, aby zwężał się ku górze). Racuchy smażymy na średnio rumiano po 3 minuty z każdej strony. Następnie kładziemy na talerz do góry tą stroną, która(...)dodać również do surowego ciasta – zamiast posypywać nim gotowe racuchy. Jeśli po usmażeniu wszystkich jabłek zostanie nam trochę ciasta, możemy zrobić z niego dodatkowy placek już bez owoców – po prostu smażąc je na patelni. Powyższe proporcje ilości mąki i wody są pewnym kompromisem między delikatnością ciasta a jego na tyle dużą gęstością, aby nadmiernie nie ściekało z jabłka
Kulinarna Pokusa