placek szybki - 2000 przepisów (strona:92/134)

Masz babo placek, bo nie dla psa kiełbasa 140

zerknijcie co wymyśliła :) Ja wybrałam dwa tematy, które połączyłam w jednej opowieści. Moi znajomi na pewno znają ją, myślę, ze i Wy uśmiechniecie się czytając :) Masz babo placek (ciasta nie będzie) W moim domu rodzinnym często piekło się ciasta, a już obowiązkowo musiało być na weekend. Był sobotni wieczór, w całym domu unosił się przecudny zapach sernika. Razem(...)leżała w przedpokoju. Na boku, z wzdętym brzuchem, ciężko dysząc. Mój tata prawie wpadł w panikę, a my za nim. Pies jest chory! nikt nie miał wątpliwości. Trzeba było szybko ubierać się i jechać do lecznicy. W domu zapanowała panika. Kiedy weszliśmy do kuchni, wszystko stało się jasne: pies zjadł prawie cały sernik! Pozostały tylko wąskie paski przy brzegach

Codzienna kuchnia niecodzienna
pyszny, miękki miodownik, zawsze się udaje :-) 293

musi długo leżeć by zmięknąć, jest super już na drugi dzień po upieczeniu. Bardzo Was zachęcam do wypróbowania tego przepisu, bo warto. Wbrew pozorom robi się to ciasto bardzo szybko i przyjemnie :-) No to zaczynamy: SKŁADNIKI:  przepis na dużą blaszkę CIASTO NA 4 MIODOWE SPODY -3 szklanki mąki pszennej tortowej -4 całe jajka -3/4 szklanki cukru(...)miski i zagniatamy ciasto. Jak się klei to można podsypać mąką. Następnie powstałą kulę dzielimy na 4 porcje. Jedną wałkujemy, resztę dajemy na ten czas do lodówki. Powstały placek dajemy na dno blaszki, pieczemy w temperaturze 170 stopni około 10 minut-do lekkiego zrumienienia. Upieczony placek ściągamy z blaszki za pomocą papieru, dajemy na ściereczkę go góry dnem

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Tortilla z indykiem, pomidorem, oliwkami i sałatą 224

przekąskę, żeby było smacznie, bez nudy, coś innego. Zawsze można z tortilli przygotować coś na szybko na wiele sposobów i na obiad i na kolację, na imprezę. U mnie dzisiaj w wersji z indykiem, pomidorem suszonym i zwykłym, do tego czarne oliwki, sałata, wszystko przyprawione kurkumą, solą i pieprzem. Można dołożyć sos czosnkowy lub inny, jaki kto woli :). Miłego(...)potem sobie go nakładać ile kto lubi ), z jednej strony indyka z pomidorem suszonym, oliwkami i pomidorem malinowym. Zawijam i kroję na 3 części. Tak robię z każdym plackiem. Smacznego

kruche babeczki
Tortilla z udkami kurczaka i warzywami 572

Tortilla z kurczakiem i warzywami to pomysł na szybkie danie obiadowe. Udka możecie zastąpić piersiami z kurczaka, ale według mnie udka są bardzo soczyste i idealnie pasują do nafaszerowania tortilli. Przygotowanie danie najlepiej smakuje, gdy jest podane z sosem czosnkowym. Składniki na 4 tortille: 1/2 kg wyluzowanych udek z kurczaka połowa czerwonej cebuli 2 pomidory połowa długiego ogórka sałata(...)skórki  i pokroić w słupki. Cebulę obrać, przekroić na 2 części i pokroić w cienkie plasterki. Sałatę rozerwać na mniejsze kawałki (nie kroimy sałaty!).  4. Każdy placek tortilli posmarować odrobiną sosu czosnkowego, dodać sałatę, cebulę, pomidora, ogórka i mięso z udek kurczaka. Całość zawinąć (najpierw spód, później bok i zrolować), a końcówkę tortilli zawinąć w folię aluminiową

Ugotować
Drożdżówki Z Herbatą Matcha, Konfiturą Figową i Malinami 168

konfitury, a maliny dały całej drożdżówie tak zwanego kopa i orzeźwiły całość. A że tego dnia byłam leniwą dziewczynką, to sobie ciasto tylko zwinęłam, tak po prostu, tak na szybko. Dla mnie genialnie, dla mojego małego "Ramseya" (czyt. syna)  niestety. Smak pochwalił, ale skrytykował kolor i użył porównania, którego tutaj nie użyję :) Mnie się podobają, a co! :) Składniki(...)ciastem przykryłam lniana ściereczką i odstawiłam na ponad godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podzieliłam je na dwie części. Każdą część rozwałkowałam tak jak widać na zdjęciu. Każdy placek na grubość około 0,5 - 1 cm. Każdy placek posmarowałam konfiturą figową i posypałam malinami. Jak widać użyłam mrożonych malin, nie trzeba ich wcześniej rozmrażać. Każdy z placków zwinęłam

Blondynka Gotuje
PYCHOTKA 169

mnie" pierniczki, którymi w oryginale pokryta jest góra ciasta.  Posypałam je w zamian płatkami migdałów.  A teraz moje odczucia co do efektu końcowego :)  Ciasto robi się szybko, muffinkowym sposobem: składniki sypkie do sypkich, mokre do mokrych. Niestety ciasto po upieczeniu jest bardzo zbite :( i ciężkie chociaż w smaku ok. Może to za sprawą dodanej coli(...)rozrobiony proszek budyniowy. Zagotowujemy. Do gorącego budyniu wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy. W misce ucieramy margarynę dodając po łyżce budyniu.Na ciasto wykładamy 1/2 porcji kremu, przykrywamy 2 plackiem, na górę wykładamy pozostały krem. Całość posypujemy płatkami migdałów, jeśli lubimy bardzo słodkie ciasta możemy oblać je dodatkowo polewą czekoladową. Chłodzimy w lodówce

Walijskie Pichcenie
Gruziński przysmak - pierożki chinkali 216

będę ukrywać, że kuchnia gruzińska, zaraz obok madziarskiej jest moją ulubioną, więc może dlatego też troszkę mocniej odczuwam jej smaki. Mimo wszystko jak najbardziej polecam ten przepis, bo jest szybki, przesmaczny i.. jakże efektownie się prezentuje! Porcja dla 4 osób ciasto: 500g mąki pszennej (u mnie tortowa) ok. 1 szklanka chłodnej wody 1 jajko pół łyżeczki soli farsz(...)dolewamy kilka łyżek bulionu i wszystko dobrze wyrabiamy. Pozostawiamy masę na 15 minut, by smaki się przegryzły. Gdy minie czas "odpoczywania ciasta" podsypujemy blat mąką i rozwałkowujemy je na placek grubości około 2 milimetrów. Wykrawamy koła mniej więcej na wielkość dłoni i nakładamy na nie po łyżce farszu. Sklejamy je palcami zawijając brzegi do siebie, po czym na końcu

Kuchenna Kontrrewolucya
Gryczane placuszki z łososiem, jajkiem poszetowym i nowalijkami! Danie FIT! 213

Danie dla sportowców czy miłośników zdrowej kuchni! Dzisiaj zapraszam na pyszne i zdrowe placuszki z mąki gryczanej, podane z grubym plastrem awokado, ogórkiem zielonym, łososiem i

SMYKWKUCHNI
Misiek owocowy 163

czekoladę. Szybkie, proste i niekłopotliwe. Ja wolę sama coś upiec. Przynajmniej wiem co jest w środku :)))Dzisiaj zapraszam Was na Miśka Owocowego.Ciasto łatwe i w sumie szybkie. Bałaganu w kuchni też wielkiego nie ma ;)Owoce do tego ciasta mogą być różne: porzeczki, maliny czy mieszanka. Najlepsze są świeże, ale zimą raczej nieosiągalne, więc można je zastąpić mrożonymi. Tylko(...)zacznie brązowieć.Na krem potrzebujemy:500 ml śmietany kremówkipaczka kremu śmietankowego (ja użyłam dr.Oetker)400 gram mieszanki owocowej mrożonejŚmietanę ubijamy, pod koniec dosypujemy krem i ubijamy jeszcze chwilę.Upieczone placki obkrawamy, aby każdy był jednakowy. Każdy z placków smarujemy kremem, na którym układamy owoce. Ostatni placek smarujemy tylko kremem, bez owoców. Obsypujemy go pokruszonymi (lub zmielonymi w blenderze

Codzienna kuchnia niecodzienna
Holenderskie ślimaki z gruszkami 271

Znowu robimy szybki deser. Uwielbiam ciasta i dania, które są smaczne i można je zrobić dosłownie w 20 minut. To jest idealny deser na niespodziewanych gości., a używamy owoców dostępnych prawie w każdym domu, możemy gruszki zastąpić jabłkami albo śliwkami. Jesienią ma być słodko, kolorowo i bardzo owocowo :) Składniki: ciasto 50 g drożdży 2 łyżki cukru 560 g mąki(...)mleko i rozpuszczone masło, jajko. Ciasto zagniatamy i pozostawiamy pod przykryciem aby powiększyło swoją objętość.  Ciasto dzielimy na dwie części rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm ( prostokąt). Rozwałkowany placek smarujemy połową nadzienia i rolujemy ciasto. Zwinięty rulon tniemy ostrym nożem na 12 kawałków. Każdy kawałek wkładamy do formy muffinkowej. Z drugą częścią ciasta i nadzienia robimy to samo

Niezły Młynek
Quiche Lorraine, Tarta lotaryńska – quiche z porem, serem Gruyère i chrupiącymi skwarkami z boczku 215

zrobić z niego chrupiące skwarki. Raz, z braku czasu pominęłam ten etap i zamiast chrupiących skwarek użyłam boczku nie dość dobrze wytopionego i miękkiego, co wpłynęło później na smak placka. Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła szczypta soli 1 jajo 1 łyżeczka soku z cytryny   Składniki farszu do Quiche Lorraine: 150 g boczku(...)jajo w kruszonce) . Zmiksować wszystko do momentu, gdy zawartość misy zaczyna się zlepiać ze sobą (ważne, aby ciasta nie wyrabiać zbyt długo, gdyż nie będzie kruche, a twarde) . Ręcznie szybko uformować kulę (gdyby ciasto nie chciało się zlepiać dodać odrobinę zimnej wody). Przygotować ciasto na tartę (wersja ręczna) Jeśli nie mamy mechanicznych wspomagaczy kuchennych to mąkę przesiać do miski

Moja Delicja
Mini tarty z cebulą, antonówką, boczkiem i serem serwowane z pilsnerem :) 174

łyżeczki soli ½ łyżeczki suszonego tymianku 2-3 łyżeczki lodowatej wody Mąkę wymieszać z solą i tymiankiem. Posiekać z masłem do uzyskania drobnych grudek (można ręcznie lub w malakserze). Zagnieść szybko kruche ciasto dodając po odrobinie wody (tylko tyle, aby składniki się połączyły). Uformować wałek, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 45 minut. W tym czasie przygotować nadzienie. Nadzienie(...)śmietaną. Połączyć z farszem cebulowym i serem. Doprawić tymiankiem, gałką, solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 180°C Schłodzone ciasto pokroić na 6 plastrów. Każdy plaster rozwałkować na cienki placek, wyłożyć nimi foremki. Do każdej tarteletki nałożyć farsz. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec na środkowym poziomie ok. 25 minut aż wierzchy tarteletek będą złoto-brązowe. Przestudzić na kratce. Można

Pełny talerz
Wyborna pizza z figami 170

bowiem upiekłam pizzę, i wyszła tak dobra, że po prostu musiałam zrobić jej zdjęcie i podzielić się z Wami przepisem.Spód to pomysł Gordona z jego World kitchen. Prosty, szybki, niezbyt gruby i chrupiący. Reszta to inwencja twórcza, choć Ameryki tutaj nie odkryłam. Połączenie słodkich fig ze słonym kozim serkiem i szynką parmeńską to klasyk. Do tego świeża rukola(...)godzinę do wyrośnięcia.Składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać.Figi i ser pokroić w plastry.Wyrośnięte ciasto podzielić na pół.Każdą część rozwałkować na okrągły, dość cienki placek. Posmarować sosem, ułożyć figi, ser i szynkę.Piec na kamieniu w 200 st. C. przez 15-20 minut.Podawać gorącą posypaną rukolą.Smacznego!To kto zabiera się za zagniatanie ciasta

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Por fawor! Karnawałowe faworki – kruche i delikatne 234

treningowy, nemezis – cokolwiek. Ciasto bez opamiętania okładamy wałkiem 8-10 minut, aż na jego powierzchni zaczną się pokazywać pęcherzyki powietrza. Co jakiś czas odwracamy bitą kulę, lekko spłaszczamy na placek, zakładamy boki na siebie, żeby ciasto było równomiernie obite.   Jeśli nie macie tyle pary w łapie – kulą ciasta dynamicznie rzucamy o blat. Efekt ten sam. Rzucamy(...)róbcie to bardzo, bardzo oszczędnie a resztki mąki zdejmijcie z rozwałkowanego ciasta szczeciniastym pędzlem. Im więcej mąki zostanie na cieście, tym więcej opadnie jej przy smażeniu na dno. Tłuszcz szybko zacznie robić się ciemny i może zacząć się palić.   Ciasto tniemy na wąskie paski nożem, ozdobnym radełkiem lub – jeśli macie –nożem do pizzy na wąskie, dwu centymetrowe paski

Karo in the Kitchen
Lemon curd - idealny krem cytrynowy 242

tego kremu przymierzałam się od dawna. I w końcu przeszedł na niego czas przy okazji pieczenia świątecznych ciasteczek. Szybko, prosto, bez sterty naczyń do zmywania, a efekt niesamowity. Teraz rozumiem te zachwyty nad lemon curd :) Krem konsystencją przypomina bardzo gęsty budyń, jest aksamitny i przede wszystkim cudownie smakuje. Przepis zaczerpnęłam od Doroty z Moje Wypieki >>klik(...)połączenia składników. I co, trudne? :)  Lemon curd najbardziej mi smakuje w połączeniu z kruchym ciastem. Można go używać jako masę do przełożenia kruchych placków lub do dekoracji kruchych ciasteczek. Jeśli dodacie więcej cukru, wtedy będzie słodszy, ale obawiam się, że cały jego urok tkwi właśnie w tym intensywnym smaku cytryn. Tym kremem udekorowałam

Codzienna kuchnia niecodzienna