polewą, sosem lub kremem. Sprawdźcie jakie to proste! Sypkie składniki kruchego ciasta – mąkę, cukier i sól mieszamy. Dodajemy pokrojone masło, siekamy razem. Wbijamy trzy żółtka (białka będę idealne na BEZĘ ) i zagniatamy ciasto. Wszystko ręcznie lub szybciej – w misie malaksera. Ciasto dzielimy na części, pakujemy w folię, lekko spłaszczamy na placki i chłodzimy minimum godzinę. Ciasto po schłodzeniu wyjmujemy
Karo in the Kitchenoczu. Danie jest smaczne, kolorowe, a do tego proste. Polecam je jako imprezową przystawkę. Można je jeść rękoma. Doskonale smakuje z guacamole. Przepis przygotowany w ramach współpracy z serwisem ZpierwszegoTłoczenia.pl oraz Fooder.pl. Znajdzie się on w e-booku, którego mam przyjemność być współautorką:) Składniki: 1 kg piersi kurczaka 6 placków pszennej tortilli 50 ml oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem(...)tarce o grubych oczkach ścieramy ser. Na placku tortilli układamy starty ser, następnie kawałki kurczaka, paprykę z fasolą, ponownie posypujemy startym serem i przykrywamy tortillą. Wkładamy na rozgrzaną patelnię grillową i podgrzewamy z jednej strony, obracamy i podgrzewamy z drugiej strony do momentu rozpuszczenia sera. To samo robimy z pozostałymi plackami tortilli. Zdjęte z patelni tortille kroimy na trójkąty
Smakowity Blog KulinarnyDelikatne w smaku, smaczne ciasto, które idealnie pasuje do filiżanki kawy. Zajadają się wszyscy- i duzi i mali ;) Zapraszam! Placek z serem i makiem
Tagebuch po polskuBezglutenowe naleśniki zainspirowane przepisem Małgosi ze Smaków Alzacji. Cienkie i delikatne, cudowne z samymi miodem, ale także prażonymi jabłkami czy w wersji wytrawnej. Bardzo szybkie
Kuchnia bezglutenowaspełzały na zakalcach, jakichś niewyrośniętych, niedopieczonych plackach, które nie miały nic wspólnego z pysznym, chrupiącym pieczywem. Dałam sobie więc spokój. Nie na długo. Pomyślałam, że skoro tak bardzo marzy mi się własne pieczywo, to je zrobię! Metodą prób i błędów, ale w końcu zrobię! I zrobiłam. Zaczęłam małymi krokami. Od czegoś prostego. Od chleba na płatkach owsianych
Raj dla Podniebieniapaprykę i już macie barwne kotleto-placki , które nie tylko ładnie wyglądają, ale są też bardzo smaczne. Swoje kotleciki podałam tym razem z sosem ze świeżo zebranych grzybów, ale możecie też grzyby dodać do środka. Jeśli nie macie leśnych to wykorzystajcie pieczarki hodowlane - kotlety drobiowo pieczarkowe też są pyszne ! To takie proste, wiejskie jedzenie przygotowane w leśnej chacie gdzieś
Smaczna PyzaProsty, szybki i smaczny sposób na kolację a także jako przekąski imprezowe. Do przygotowania tortilli wykorzystałam paprykę konserwową od Dagoma . Od razu przepraszam Was za jakość zdjęć, ale tortille robiłam wieczorem a były tak smaczne, że ani jedna nie wytrwała by do dnia dzisiejszego :) Składniki: * placki tortilli * ser starty na tarce o dużych oczkach
Zrób to smaczniepodawali tam ten prosty posiłek. Jest naprawdę prosty. Wszystkie dodatki przecież często są w domu, zresztą można w tę ciepłą kanapkę z "puchnącego" chleba włożyć, co nam fantazja podpowie. Przygotowanie bułek nie jest trudne i nie odbiega znacząco od jakiegokolwiek innego ciasta drożdżowego. Poniższy przepis pochodzi ze strony kitchn.com Na 8 sztuk placków potrzeba: - 240 ml ciepłej wody - 2 płaskie(...)obficie mąką. Przy pomocy dłoni lub płaskiej szpatułki, ja używam tzw. skrobaka, przenosimy placuszki na rozgrzaną, odwróconą blachę w piekarniku. Szybko zamykam drzwiczki piekarnika. Po ok. 3 minutach placki "spuchną", Po 4, maksymalnie 5 wyjmujemy. Drugi sposób to podpiekanie na rozgrzanej patelni, trwa trochę dłużej. Odwracamy wówczas pite, kiedy utworzy poduszeczkę i dopiekamy minutę z drugiej strony
I tu będę miała takie teUwielbiam takie szybkie ciasta z dużą ilością owoców. Połączenie kwaskowatego rabarbaru ze słodkim cukrem pudrem sprawia, że ciężko skończyć jedzenie na jednym kawałku ;) Mamy jeszcze jakiś
Corner With RecipesCukinia , to moje ulubione warzywo, zwłaszcza gdy jest na tyle młoda, że nie trzeba jej obierać ze skórki. Jest na nią wiele prostych i szybkich
Gosia gotujeciasto jest genialnie proste , im dłużej leży , tym lepiej smakuje. Można jej jeść „z ręki”, można widelczykiem. Najlepiej smakuje jak sobie poleży w nocy w lodówce , stężeje i przegryzie się. Kruche blaty mają fajną , piaskową strukturę. Złocisty kolor, posmak miodu i zero proszku do pieczenia sprawią, że taki placek pokochają i duzi i mali! Podzielne i pyszne.Sezon na jabłak
Z Kuchni Do Kuchniprzepis na domową masę cukrową jestem nim absolutnie zachwycona. Masa nie tylko "działa" bez sztucznych ulepszaczy, ale też świetnie smakuje. W dzisiejszym wpisie zobaczycie krok po kroku jak zrobić proste kwiaty z masy cukrowej. Niektórzy twierdzili, że to piwonie, ale zdania są podzielone :) Każdy może w tym zobaczyć co tam chce. Podobnie jak w przypadku różyczek, które już kiedyś pojawiły(...)chwilę w dłoniach, żeby zmiękła i stała się bardziej plastyczna.Ja zdecydowałam się na różowe kwiaty, dlatego dodałam do masy kilka kropel barwnika spożywczego.Masę rozwałkowujemy na stole na cienki placek podsypując w razie potrzeby cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną.Kieliszkiem lub foremką wycinamy pięć kółek.Składamy je na cztery, tak żeby powstały małe rożki, ważne, żeby nie dociskać brzegów
Ciastkozercyprzez kilka minut obijamy wałkiem z każdej strony - ciasto dobrze się napowietrzy i faworki będą kruchutkie i lekkie. Wkładamy ciasto na pół godziny do lodówki. Wałkujemy cieniutkie placki. Radełkiem lub nożem wycinamy paski o szerokości 2.5-3 cm i długości 10-12 cm (najlepiej tniemy z długości po skosie) Każdy pasek nacinamy po środku i przekładamy(...)Smażymy na złoto na rozgrzanym tłuszczu (najlepiej na smalcu, ale może być też olej). Odsączamy na papierowym ręczniku. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) Zapraszam też na faworki błyskawiczne , proste pączki z serka i na ekspresowe pączki bananowe
Moje Kuchenne Rewelacjepatelni granitowej Ballarini z linii Positano Granitium. Już drugi raz miałam przyjemność testować produkt tej firmy i się nie zawiodłam. O pierwszym teście możecie poczytać tutaj. Czy wiecie, że placki typu pancakesy można smażyc bez tłuszczu? Ja nie wiedziałam, dopóki nie użyłam patelni granitowej. Jestem nią po prostu zachwycona i polecam z czystym sumieniem. Powierzchnia patelni Granitium składa się(...)indukcyjnych, ceramicznych, gazowych, elektrycznych czy halogenowych. Dzięki wysokim sciankom można w niej dusić miesa, warzywa, czy inne potrawy. Nie bez znaczenia jest również aspekt wizualny. Jest elegancka, ale prosta, solidna i dość ciężka, taka, jaka powinna być moja idealna patelnia. Po więcej szczegółów odsyłam Was na stronę firmy Ballarini (click). Przy pomocy patelni Positano Granitium wyczarowałam niebiańsko lekki omlet cesarski.Dwa
Mia Cucina Sofieta