łatwa w przygotowaniu. Praca polega właściwie na rozwałkowaniu ciasta na cienkie placki. Z tych proporcji możemy cieszyć się 9 plackami, tak miękkimi i elastycznymi, że nic się nie kruszy podczas zawijania, a przy tym bardzo prostymi do zrobienia. Takie tortille możemy podać z dowolnymi składnikami. Na zimno lub ciepło.Przy odrobinie chęci i poświęconego czasu
Różowa kuchniaKolejny wspaniały włoski przepis, który jest nie tylko banalnie prosty, ale po prostu oszałamiający w smaku! Mogłabym jeść bez końca - polecam! :) Focaccia to rodzaj włoskiego placka drożdżowego, który jest podstawą pizzy. Każdy region ma swoją odmianę, ale dla mnie ten placek w odróżnieniu od pizzy, powinien być pulchny i mięciutki. Podaje się go na zaspokojenie pierwszego głodu
Cooking Monstergrzybowy ze świeżych grzybów. Sos ze świeżych grzybów leśnych to smaczny dodatek do mięs, ale nie tylko, idealnie smakuje też z plackami ziemniaczanymi, kopytkami, kluskami, ziemniakami, kaszami i makaronem. Przepis na ten sos z grzybów jest bardzo prosty, wystarczy tylko cebula, śmietana, natka pietruszki, przyprawy no i oczywiście świeże grzyby przyniesione prosto z lasu. Ten przepis sprawdzi się także
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię Zuzia zajadała! Pół ciepłego jeszcze kawałka zjadła w mgnieniu oka. Sama zjadłam jeszcze więcej i już niestety nie ma po placku ani śladu. Polecam wypróbować przepis. Niekoniecznie ze śliwkami. Fajnie skomponuje się też z malinami. Ciasto proste i szybkie, byle mieć przygotowane miękkie masło. I nie polecam zamiany masła na margarynę. Odeszłam już od tego, bo smak ciasta
Anioszek w kuchnijego kwiatów (np. smażone w tempurze). Można z niej zrobić nie tylko surówki, sałatki czy zupę, ale też placki, zapiekankę, dodać do pasztetu warzywnego, do dań mięsnych, a także do ciasta. Upiekłam ostatnio takie proste ciasto cukiniowe, które właśnie dzięki jej dodatkowi było wilgotne i długo zachowało świeżość. Pokusiłam się o jeszcze jeden dodatek, czyli niewielką ilość marcepanu
Bon appetit mon amieprzy herbacie, na które Ania często zapraszała swoją najlepsza koleżankę Dianę. Najważniejsze na herbatkowych spotkaniach były desery które serwowała Maryla czyli placek cytrynowy, krajanka kajmakowa, oraz przepyszne kruche ciasteczka pomarańczowe, które są moją dzisiejsza inspiracją. Przepis bardzo prosty, ciasteczka aromatyczne i pachnące pomarańczą. Kruche ciasteczka pomarańczowe Składniki: 3/4 szklanki cukru 12 dag margaryny skórka otarta z całej pomarańczy
Apetyczna babeczkawspomnienie z ubiegłego weekendu. Recyklingowo potraktowałam sczerniałe banany i wg przepisu z książki Donny Hay (odrobinkę zmodyfikowany) powstał ten placek. Bardzo wilgotny i bananowy w smaku co niestety przeszkadzało Córci. Mi smakował bardzo więc polecam! Proste ciasto bananowo-karmelowe ciasto: 175 g masła, miękkiego 150 g cukru trzcinowego lub brązowego 100 g zwykłego cukru 1 łyżeczka cynamonu 3 rozgniecione
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżki masła. Sos przygotowany z tego przepisu idealnie smakuje z kopytkami, kluskami śląskimi, makaronem, kaszą lub plackami ziemniaczanymi. Idealny do schabu, karkówki albo polędwiczek. Jak zrobić pyszny sos grzybowy Przepis, który znajdziecie niżej, zakłada niewiele składników, a jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Głównym założeniem jest przygotowanie sosu o niezwykle delikatnej konsystencji i zrównoważonym smaku. Aby wzbogacić smak sosu(...)przygotowania tego sosu nie dodajemy mąki! To bardzo ważne, bo odpowiednią gęstość uzyskamy przez odparowanie. Dzięki temu konsystencja i smak powstałego sosu grzybowego będą najlepsze. Sos grzybowy - wypróbowany, prosty przepis. Zapisujcie i ulepszajcie go :) Polecam! sos grzybowy fot. Moja Książka Kucharska SKŁADNIKI: 40g suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki, smardze) 1/2 szklanki śmietany 36% 2 cebule, drobno posiekane 1 listek laurowy
Moja Książka Kucharskasama się zdziwiłam efektem końcowym. Po pierwsze są bardzo puszyste , po drugie mają całkiem prosty skład , a po trzecie smakują obłędnie pysznie ! Może to dzięki użyciu ekologicznego banana 😂 W każdym bądź razie polecam tę recepturę, na pewno nie będziecie mieć żadnych problemów z przygotowaniem tych placków. Jeżeli chodzi o smak to czuć dobrze zarówno owies jak i proso, ale także
Zdrowie na języku :PJak zrobić racuchy drożdżowe Jak zrobić racuchy drożdżowe Do przygotowania racuchów potrzebne nam będą następujące składniki. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłego mleka
Podstawy Gotowaniaprzepyszne, delikatne oraz dodatkowo proste w przygotowaniu. Jeśli lubicie pieczarki - koniecznie skorzystajcie przepisu. Pamiętajcie też o tym, że możecie dodać cebulę surową lub lekko zeszkloną. Surowa w usmażonych plackach będzie lekko chrupiąca. Kto się skusi? (około 10 sztuk) 100g pieczarek 1 cebula (mała) 2 jajka 2 łyżki mleka 3 łyżki mąki pszennej (płaskie) sól, pieprz Ponadto: olej
Di gotujePo raz kolejny wracam do starych sprawdzonych przepisów. Tym razem padło na placki ziemniaczane, jedno z naszych ulubionych dań. Poniżej znajdziecie przepis podstawowy, bez żadnych
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBardzo proste i szybkie w przygotowaniu placuszki bezglutenowe. Mega puszyste, mięciutkie, słodziutkie. Często zabieram takie do lunchboxa. Cudowne, słodkawo-maślane masło z nerkowców idealnie współgrało z
Zdrowie na języku :PWitam serdecznie Podzielę się przepisem na błyskawiczny piernik, piernik jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Dodatkowo możemy go polać polewą czekoladową lub inną. Polecam wypróbować
Uwaga Babcia GotujeZapraszam na pyszne kokosowo dyniowe placuszki śniadaniowe. Lekko słodkie, proste w przygotowaniu, a co najważniejsze niezwykle smaczne. U mnie w domu nawet sceptycy dyniowych smaków wprost
Słodkie okruszki