każdego dnia roku. Ostatnio jedna z nas miała urodziny. Jej chrześniak koniecznie chciał dla niej coś przyrządzić, a że umiejętności 5 latka w tym zakresie są raczej ograniczone zrobiliśmy pizze. Wyszła pięknie i smacznie. Polecamy na co dzień, dla każdego :) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 15 minut + 1 godz rośnięcia ciasta(...)ciasto: 300g mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 170g wody 8g świeżych drożdży Na sos: 4 łyżki ketchupy Łyżeczka oregano Łyżeczka bazylii Szczypta chili Farsz do takiej pizzy może być dowolny, skomponowany według naszych gustów i upodobań. Naszą propozycję przedstawiamy poniżej: Na farsz: 300g pieczarek 200g żółtego sera 3 parówki Oregano Łyżeczka masła Łyżka oleju Przygotowanie ciasta
Kolizje SmakówZapraszam na kolejną pizzę, tym razem „otwartą”, prostokątną, dużą. Z czym popadnie.Bo możesz dać co masz. Ciasto -1 łyżeczka suchych drożdży -120 ml letniej wody -250 g mąki pszennej 500 MŁYN KOPYTOWA -2 łyżki oliwy z oliwek OLITALIA -pół łyżeczki soli Z podanych składników wyrób ciasto i wstaw na 2 godziny do lodówki w zamknietym naczyniu.Ciasto wyrasta(...)Polej serem topionym. Pokrój w kawałki ryckiego Ramzesa i daj na wierzch. Kilka kropel oliwy oraz bazylia na koniec i do piekarnika. Nagrzej go do 230 stopni. Pizza ma siedzieć około 15- 20 min. Pizza jak z prawdziwej włoskiej pizzerii, na cienkim cieście, ALE Z CZYM POPADNIE! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniKażdy chyba szuka najlepszego przepisu na ciasto do pizzy, ale z całą pewnością mogę wam powiedzieć, że jeżeli dotarliście na mojego bloga to wasze poszukiwania dobiegły końca :) Bardzo proste i pyszne! Na dwie duże pizze potrzebujemy: 3 szklanki mąki pół opakowania drożdży 3 łyżki oleju 1 szklanka wody szczypta soli i cukru Mąkę przesiewam przez sito, dodaję sól i cukier.Nast(...)Ciasto przykrywam ściereczką kuchenną. Nie ma określonego czasu ile powinno wyrastać, ja nigdy go nadmiernie nie pilnuję. Po prostu w tym czasie nagrzewam piekarnik i kroję wszystkie składnik do pizzy :) Jeżeli podobał Ci się post zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u - klik A jeżeli chcesz być na bieżąco obserwuj mojego bloga - klik
Kolejny blog o gotowaniuPizza capriciosa Czas przygotowania: 180 minut Proporcje na 2 placki Składniki: 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek EV 1 łyżeczka suszonej bazylii Wierzch pizzy: 80 g szynki konserwowej w plasterkach 100 g pieczarek kilka plasterków salami 80 g startego żółtego(...)ciasto wyrośnie skrapiamy je delikatnie oliwą i posypujemy oregano. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, wkładając do niego uprzednio kamień do pieczenia. Gdy piekarnik z kamieniem się nagrzeje, pizzę delikatnie zsuwamy z łopatki na rozgrzany kamień i pieczemy 10-12 minut
Kulinarne przygody Gatityjuż odważyłam jestem chyba największą fanką szparagów. Jest to warzywo bardzo sezonowe, a sezon nie jest długi. Dlatego sprytnie zamroziłam sobie szparagi na zimę :). Dzięki temu zrobiłam ostatnio rodzinie pizzę ze szparagami. Powiem wam że smak jest wyjątkowy i to chyba jedna z moich ulubionych kompozycji. W przypadku jeśli stosujemy szparki świeże polecam je najpierw zblanszować. Przepis na ciasto(...)pizzy znajdziecie TUTAJ. Nowy post Pizza ze szparagami pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i RumieńceMoje ulubione danie? PIZZA. Jest to jedyne danie, któremu nie umiem odmówić. Poza uniwersalną margaritą chyba większości zasmakuje pizza 4 sery. W dobrze serów należy kierować się ich smakami, warto dodać delikatną mozzarellę, wonny ser pleśniowy, charakterystyczny parmezan, słony i wyraźny chedar, lub lubianą przez większość goudę. Przepis na ciasto znajdziecie TUTAJ. Nowy post Pizza 4 sery pojawił się
Wypieki i RumieńceDziś przepis dla tych, którzy uwielbiają pizze, a nie potrafią lub nie mają ochoty robić prawdziwą na drożdżowym cieście. Rozwiązaniem są te racuchy, które smakiem przypominają pizze, a ich wykonanie jest ekspresowe. SKŁADNIKI: 2-3 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1-2 szklanek mąki 30 dkg usmażonych pieczarek 10 dkg startego żółtego sera pokrojona w kostkę papryka(...)surowa lub konserwowa) pokrojona w kostkę szynka przyprawa do pizzy WYKONANIE: Ubić jajka Do jajek dodać mleko, wodę oraz mąkę i ubić jak na biszkopt Do masy dodajemy pozostałe składniki Smażymy na złoty kolor Dobrou chut
Zofianaplacku trudno mi stwierdzić jednoznacznie, czy to ciasto, czy klasyczne ciasto do pizzy jest smaczniejsze. Z pewnością upiekę i pizzę, ale i to ciasto wykonam jeszcze raz, gdyż wydaje mi się, że przez dodatek mąki typu 0, czyli w tym przypadku włoskiej mąki do pizzy ciasto zyskało fajną puszystość? Trudno to opisać, nie jest puste i wyrośnięte, ale takie fajne
Blondynka Gotujedomowi mięsożercy łaskawie pozostawili do dyspozycji. Więc jeśli w lodówce uda się znaleźć pare plasterków szynki, trochę różnego rodzaju sera i oczywiście paczkę tortilli na stół wiedzie ekspresowa pizza:) SKŁADNIKI:3 tortillewszystko co pod ręką:)u mnie:Przecier pomidorowy duży4 plasterki szynkiplaser wędzonego łososia 1/3 puszki kukurydzyczerwona cebulasery po kawałku:mozarellafetatofupleśniowyzłółty1/2 opakowania szpinakujogurt greckipieprzPRZYGOTOWANIE:W miseczce mieszam przecier pomidorowy(...)pieczenia włączam grzanie z wentylatorem od góry aby brzegi ładnie się zrumieniły i były chrupkie.Ot i cała filozofia, zajmuje około 20 minut a do tego jest całkiem dietetyczną wersją pizzy:)SMACZNEGO
Magiczna kuchnia Dariimiejscowości, będę się spotykać na targowiskach ;)? Kto wie? W każdym razie, teraz jeszcze odpoczywam i ładuje baterie, a najlepiej to robić przy przepysznym jedzeniu. A dziś jest to Mini pizza ze szparagami, fetą i świeżymi pomidorami. Chce ktoś? Zapraszam na Pizzerinki ze szparagami."Składniki:350 g mąki20 g świeżych drożdży2/3 łyżeczki soliłyżka oliwy1/2 szklanki mleka1/2 szklanki gorącej wodyDodatkowo(...)zakrywały środek. Po dwa przekrojone w pół szparagi i kilka kosteczek fety. Całość posypujemy startym serem żółtym i posypujemy przyprawami - bazylią, tymiankiem i oregano.Pieczemy na blaszce od pizzy w piekarniku rozgrzanym do 220`C przez 10 minut, bądź do zarumienienia się pizzy.Podajemy na ciepło.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościDziś pierwszy dzień wiosny z tej okazji coś kojarzącego się z ciepłem i słońcem czyli pizza. Nie znam nikogo kto jej nie lubi. Myślę, że sekret pizzy polega na tym, iż możemy sobie dowolnie komponować składniki na niej według własnego smaku i gustu. Ja proponuję dziś jej chyba najprostszą formę margharitę, a Wy oczywiście możecie ją modyfikować w dowolny sposób(...)ilości ciasta wychodzą 2 pizze 30 cm.Składniki ciasto:25 g drożdży,1/2 łyżeczki cukru,250 ml ciepłej wody,500 g mąki,1 łyżeczka soli,1 łyżeczka oliwy.Składniki sos:500 g pomidorów (ja poza sezonem używam z puszki),1 ząbek czosnku,kilka łyżek oliwy,Sól, Pieprz.Do tego mozzarella, liście bazylii, oliwa, oregano. Wykonanie ciasto:Do miski wrzucić drożdże
Kulinarna rozmowaFocaccia to potrawa z kuchni włoskiej, jest podstawą pizzy. Nie ma na niej sera i sosu pomidorowego. Dzisiaj przygotowałam letnią, kolorową focaccię. Żytnia focaccia z papryką, pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem. Pomidory koktajlowe muszę powiedzieć są własnoręcznie wyhodowane przez Piotra, z nasion, nie z sadzonek. Składniki: 2 szkl mąki żytniej, 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli(...)olejem i 2 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką soli, lekko podgrzewamy. Do misy robota wsypujemy oba rodzaje mąki, suche drożdże i płynne składniki, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy 5 minut. Zawsze wstawiam stalową misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut do wyrośnięcia, ale tym razem ze względu na upały, misę przykryłam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwzględu na skład, ale na ciekawy kształt, pokusiłam się po raz drugi na domową pizzę. Poza tym miałam dziś mało czasu na pichcenie, byłam w rozkroku między lekarzem a położną, więc pizza sprawdziła się idealnie. Pomysł wyszperałam tutaj. Autorka zachwala ciasto. I ma rację, bo jest po prostu genialne! Rzeczywiście przyjemnie się z nim pracuje. Od dziś(...)mój nr 1 wśród ciast na pizzę. rozczyn drożdżowy (2 łyżki mleka, 1 łyżka cukru, 30g drożdży) 3 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 1 szklanka letniej wody Rozczyn drożdżowy połączyłam z mąką i resztą składników. Ciasto zagniatałam ok. 10min. Odstawiłam na wyrastanie do ciepełka (u mnie po 40min było gotowe). W tym czasie można przygotować sosy
bastalenapizze robiłam jakiś czas ..[znów sporo zaległych przepisów czeka na opublikowanie]....Czasem robię pizzę na grubym spodzie, a czasem na cienkim...dzisiaj była pizza na cienkim spodzie, ale dla odmiany na słodko..przepis wkrótce na blogu.. 3 szkl. mąki pszennej 6 g drożdży 1,5 szkl.ciepłej wody 1,5 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko
Moje domowe kucharzenie