pizza przepis - 7229 przepisów (strona:24/482)

Pizza jak z włoskiej pizzerii...i kilka słów o kamieniach! 595

Kochani....dzisiaj będzie trochę o...kamieniach! Jakiś czas temu , przywędrowały do mnie 3 kamienie- deska do krojenia, kamień do pieczenia pizzy oraz podstawka pod znicze. Naturalnie najpierw wzięłam pod lupę deskę i kamień do pizzy. Chciałam sprawdzić ,czy oby na pewno pizza będzie jak....z włoskiej pizzerii i czy czas pieczenia skróci się trzykrotnie. Kamień do pieczenia pizzy Absolute Black(...)np.pizzy , którą dziś sobie zrobimy. Fantastyczne jest to, że najpierw wkładamy kamień do piekarnika i przez około pół godziny nagrzewamy go w ok. 230 stopniach. Następnie kładziemy szybko gotową pizzę i pieczemy do 7 minut! W przypadku brytfanny czas jest o wiele dłuższy, a efekt końcowy nie tak bardzo zachwycający. Jeśli chcemy pizzę jak z włoskiej pizzerii, ten kamień się

Z Kuchni Do Kuchni
Włoska Pizza Eksperymentalna 112

Ostatnio moja świadkowa zaprosiła nas na pizze...  Robi ona tradycyjną włoską pizze na cienkim chrupiącym cieście. Rewelacja! Trochę jej tego pozazdrościłam, bo ja zawsze robiłam taką domową pełną składników pizze. Sekretem jej przepysznego ciasta jest "kamień do pieczenia pizzy".  Poszperałam w internecie...taki kamień  to koszt ok 90 zł.  My nie robimy zbyt często pizzy(...)chyba nie mamy potrzeby wydawać takich pieniędzy.  Oferowany kamień do pizzy jest z szamotu, w sklepach typu Castorama, Obi można kupić płytki szamotowe o wymiarze 23x11,5x3, kupiliśmy 3 szt. Będziemy mieć prostokątną pizze... zobaczymy jak wyjdzie... Nasz zestaw: 3 płytki szamotowe - 9,99 zł sklejka(jako łopata)- 2,86 zł nóż do krojenia - 6,19 zł SKŁADNIKI

MarciochaKucharzy
Pizza z bresaolą, gruszką i gorgonzolą / Bresaola, pear and gorgonzola pizza 180

Uwielbiam pizzę, szczerze przyznaję, że czasami kupujemy w chwili słabości. Jednak mimo wszystko lepiej zrobić ją samemu, jakoś mam wrażenie, że są wtedy zdrowsze i mniej tłuste. Dziś proponuję wersję troszkę inną niż standardowa, bo z bresaolą (można zastąpić szynką parmeńską lub inną ulubioną wędliną), gruszką i 3 serami: gorgonzolą, mozzarellą i goudą. W smaku dosyć specyficzna, jak dla mnie(...)przepyszna, chociaż mój połówek stwierdził, że jak dla niego nie powinna nazywać się pizza Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Pizza z bresaolą, gruszką i gorgonzolą (1 duża 32 cm) Składniki: 1 porcja ciasta do pizzy, kupionego, ewentualnie z tego lub tego przepisu 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki szczypta soli i pieprzu 1 łyżeczka listków świeżego tymianku

karmelowy
Pizza ze szparagami i gorgonzolą (lekko zjarana ale smaczna) ;) 183

znowu zjarałam pizzę :) to znaczy, pomidorki się za mocno przypiekły ;) tym razem zagadałam się przez telefon. O 5 minut za długo była w piekarniku. Ale w sumie i tak była dobra, a to za sprawą szparagów :) Składniki na ciasto: 400 g mąki 30 g drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek 2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół) pół(...)pomidorowym. Układamy plastry mozzarelli, posypujemy suszonym oregano, układamy szpinak, szparagi, pomidorki suszone a na sam koniec pokruszoną gorgonzolę. Pieczemy z dodatkami około 20 min w 220 stopniach C. Gotową pizzę dekorujemy świeżą bazylią.  przed pieczeniem po upieczeniu

Bon Appetit Małgorzaty
Turecka pizza czyli Lahmacun 203

Bardzo smaczne placki , popularne w Turcji. Łączą w sobie to co lubię czyli pizze z jagnięciną. przepis znaleziony  tutaj . Nigdy nie jadłam Lahmacun w miejscu jej powstania czyli w Turcji. Pierwszy i ostatni raz zetknęłam się z takim plackiem w tawernie prowadzonej przez turecką rodzinę gdzieś w głębi wyspy Kos i było to na tyle dawno że nie potrafię(...)chili posiekane,  sól i świeżo zmielony czarny pieprz . Wymieszać dokładnie za pomocą rąk . Powinniśmy uzyskać gładki farsz . Piekarnik nagrzać do 240 - 250 st C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy umieścić go na środkowej półce i nagrzewać co najmniej 40 minut zanim zaczniemy piec placki. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części. Placki przygotowywać po kolei. Rozwałkować pierwszy na cienki okrąg

Stare Gary
Pizza z gruszką, orzechami włoskimi i kozim serem 211

Składniki na ciasto: 1/2 szklanki ciepłej wody 1/2 łyżki soli 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczka cukru 15g drożdży 1 łyżka oliwy   Dodatki do pizzy: 1 gruszka orzechy włoskie ser kozi lub inny ser o intensywnym smaku, może być pleśniowy łyżka miodu pieprz kilka listków mięty  Przygotowanie: W misce mieszamy drożdże z wodą, cukrem, solą. Po kilku minutach(...)cieście układamy gruszkę pokrojoną w plastry, orzechy włoskie, ser i delikatnie polewamy miodem i posypujemy grubo mielonym pieprzem. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 220 stopni, aż brzegi pizzy będą złociste. Podajemy z listkami świeżej mięty

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto na pizzę – subiektywnie najlepsze ;) 239

rzadkie dodać odrobinę mąki). Odkładamy ciasto w ciepłe i suche miejsce do wyrośnięcia (mniej więcej do podwojenia jego objętości). Ciasta powinno wystarczyć na dwie duże blaszki, jeśli robicie pizzę na dość cienkim cieście. Spokojnie można część ciasta zamrozić – ostatnio tak robiłam i smakowało tak samo dobrze jak świeże ;) Filed under: Ciasto drożdżowe , Pizza

kuchcikownia
Sos pomidorowy do pizzy 182

Najlepszy według mnie sos pomidorowy do posmarowania spodu pizzy. Nie jest przesadnie aromatyczny i nie jest za rzadki. Przepis własnego autorstwa dopracowany metodą prób i błędów. SKŁADNIKI 100 g koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku 3 łyżki rzadkiego przecieru pomidorowego (można użyć łagodnego ketchupu lub wody) 1,5 łyżeczki suszonego oregano ¼ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru Czosnek obrać i drobno posiekać. Wszystkie(...)składniki umieścić w garnuszki i dokładnie wymieszać. Wstawić na ogień, doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć płomień i gotować przez kilka minut. Przestudzić po czym rozsmarować na spód pizzy. Taka ilość sosu powinna wystarczyć na dwa duże spody . Smacznego

Złote przepisy
Pizza ziemniaczana z leśnymi grzybami. 164

Potato pizza with  mushrooms. Składniki. 125 ml ciepłego mleka 50 g drożdży świeżych 1/2 łyżeczki cukru 170 g ziemniaków tłuczonych 125 g mąki 2 łyżki posiekanego oregano sól, pieprz Wierzch. 500 g grzybów leśnych 1 cebula 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki czerwonej 1-2 łyżki oleju sól, pieprz 2 łyżki keczupu 2 łyżki sera mozzarella Wykonanie. Z mleka, drożdży(...)pokroić w piórka i przesmażyć wraz z grzybami na rozgrzanym oleju. Doprawić solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypana mąką i wyrabiać delikatnie 2 minuty. Formę do pizzy wysmarować grubo oliwą i  ułożyć ciasto.  Ciasto posmarować keczupem ,posypać startą mozzarellą i wyłożyć grzyby z warzywami . Piec w temp. 210 stop. 25 minut i podawać

Kulinarny karnet Christophera
Pizza prawdopodobnie najlepsza na świecie! 142

pomidorowy: 3 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyżka oliwy,  2 rozgniecione ząbki czosnku, sól, pieprz, zioła wg.upodobań Przepis podaje na cienkie ciasto, składniki wystarczają na 3 pizza o średnicy 25-30 cm. Rozcieramy drożdże z cukrem, dodajemy letnią wodę mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, olej, wyrośnięte drożdże, zagniatamy, dzielimy(...)trzy części, formujemy kule i w rękach wyrabiamy okrągłe placki. Na papier do pieczenia dajemy troszkę oleju i kładziemy pizzę. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym…a co do nadzienia to już sprawa każdego z nas …u nas podstawą jest dobry ser. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200-220 stopni przez ok. 8-10 minut – czas sami oceniamy podczas pieczenia

Apetyczna babeczka
Pizza z gyrosem 193

Ciasto na pizzę jest bardzo elastyczne, nie przykleja się w ogóle do rąk a smakuje jeszcze lepiej :) Składniki ciasto: 0,5 kg mąki, 125 ml mleka, 125 ml wody, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli, 15 g drożdży, 3 łyżki oleju, dodatki: 2 piersi kurczaka, przyprawa do gyrosa, 1 cebula, 60 g sera żółtego, 100 g pieczarek, 1 papryka, kukurydza(...)Następnie ciasto smarujemy ketchupem i posypujemy oregano. Kolejno układamy pokrojone pieczarki i paprykę. Dodajemy kukurydzę. Kurczaka kroimy i posypujemy przyprawą do gyrosa. Smażymy razem z pokrojoną cebulką. Układamy na pizzy, na to starty żółty ser i oregano. Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach

Aga w kuchni
Pizza dwie pory roku 161

cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku, wodę, oliwę i zioła. Pieczarki kroimy w plasterki, wykładamy na blaszkę i w 150 stopniach w otwartym piekarniku lekko podsuszamy. (robię tak, by ciasto na pizzę nie zrobiło się mokre od puszczonego soku z pieczarek). Ciasto smarujemy sosem. Układamy na jednej połowie salami, pieczarki, pokrojone czarne oliwki, kukurydzę, połówki pomidorków koktajlowych i żółty ser. Na drugiej(...)połowie układamy pieczarki, brokuły wcześniej gotowane około 15 minut, kukurydzę, ser solankowy, ser pleśniowy i żółty ser. Całą pizzę posypujemy oregano i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni. Pieczemy około 20 minut

Aga w kuchni
Pizza z oliwkami, pomidorem i groszkiem 149

domowa pizza nie jest najlepsza... sami sobie dobieramy składniki i ich ilość... ja osobiście bardzo lubię na pizzy oliwki, kukurydzę i groszek :) Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki, 125 ml mleka,  125 ml wody  2 łyżki cukru,  1 łyżeczka soli,  15 g drożdży,  3 łyżki oleju, sos:  1 mała cebula,  1 ząbek czosnku

Aga w kuchni
Razowa pizza z kurczakiem 169

Pizzzzza co tu dużo mówić chyba każdy kocha...Tym razem pizza na cienkim razowym cieście... Składniki: Na ciasto: 1 szkl. mąki razowej 0,5 szklanki maki pszennej 50 ml. mleka ciepłego 50 ml. wody sól 20 gram drożdży Farsz: 3 szt. pieczarek 3 łyzki kukurydzy 1 pierś z kurczaka  mieszanka przypraw do kuchni  meksykańskiej 6 plastrów sera(...)przecieru dodajemy przyprawy i rozdrobniony czosnek. Smarujemy nim placek. Na wierzch układamy warzywa i pokrojona pierś obsypaną przyprawami oraz ser żółty Pieczemy w tem. 180 st. przez 30 min. Pizze podałam z sosem czosnkowym przepis   tu  !!! Smacznego!!! var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-44911160-1']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https

NaKońcuJęzyka
Pizza ze szparagami 142

znaleźli można zastąpić szynkami długo dojrzewającymi np. szwarcwaldzką) dowolne sery (my użyłyśmy radamera a na to mozzarelle w kostce by się ładnie ciągnęło) sól, pieprz, ulubione przyprawy Ciasto na pizze: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie ( musimy uważać by nie była gorąca bo wówczas zabijemy drożdże). Mieszamy mąkę wraz z oliwą, nieco solimy. Ręce smarujemy oliwą by mąka nam się(...)wyrabiamy ciasto. Musi mieć nieco ciągnącą się konsystencje. Po wyrobieniu, odkładamy do miski na jakieś 40 minut by odpoczęło. Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce. Wierzch pizzy: W czasie gdy ciasto nam rośnie to przygotowujemy pozostałe składniki. Serek risotta przekładamy do miseczki, dodajemy 3 łyżki oliwy i doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami np. oregano, bazylia. Można dodać

Kolizje Smaków