składniki na ciasto: ok. 350 g mąki orkiszowej lub pszennej 25 g drożdży 180 ml letniej wody 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na sos: 4 łyżki śmietany 3 ząbki czosnku 4 łyżki sera żółtego 1/2 łyżeczki suszonego tymianku świeżo mielony pieprz suszona ostra papryka sól wykonanie: Ser
Domowy Smak Jedzeniaszczęście stolików do wyboru miałam mnóstwo. Szybkie spojrzenie na tablicę i zdecydowałam się na burger Włoska robota (22 zł, ale z racji kuponu 14,99), a Mąż zamówił pizzę Czuły Pirat (23 zł). Do tego postawiliśmy na Caffè Latte (6 zł) i herbatę cytrynowo-limonkową (4zł). Do wyboru są także różne rodzaje piw oraz soków. Wśród zagryzek m.in.: tatar, pajda(...)miejscu kucharza, jest przecież tyle innych sosów, które fajnie łączą się z burgerami. Domowe frytki są dobrze zrobione, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Cena trochę za wysoka, Lub Burger wypada po tym względem lepiej. Burger Włoska Robota Pizza Czuły Pirat to cukinia, pesto, kozi ser i krewetki (prawie niewidoczne, czuć, że nie są to krewetki koktajlowe najlepszej jakości
Pasja Smakumożna kupić w wielu dyskontach czy supermarketach—jednak wersje sklepowe to pieczywo głęboko mrożone… Sami możemy upiec zdrowszą, domową bułkę czosnkową. Najlepsza forma bułki niby bez dodatków ( typu plastry cebuli, pieczarki , itp.) a jednak można nią pojeść jak zapiekanką czy pizzą. Składniki na ciasto drożdżowe: Zaczyn: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka
Domowe ciastazmieni twierdzenia, że domowe jest najlepsze. Znamy skład, jest zdrowiej, jest smaczniej. Zatem przygotowałam smaczną, domową przyprawę do dań włoskich i nie tylko. Świetnie sprawdzi się jako przyprawa do mięs lub główny składnik marynaty. Można posypać nią pizzę lub zrobić delikatny dip do sałatek. Przyprawa jest mocno ziołowa, a co za tym idzie? Piękne zapachy, aromaty, woń
Kuchnia Pauletteswywodzi się ze starożytnej Grecji. Nie bez powodu nazwano ją z łacińskiego focacio , czyli ognisko domowe. Nazwa podkreśla ważną rolę jaką odgrywała od wieków gromadząc rodzinę wokół paleniska , na którym początkowo była wypiekana. Uważana za prekursorkę współczesnej pizzy , pierwotnie byłą jedynie mieszanką wody, mąki i soli. Ze względu na śródziemnomorski klimat nie sprzyjający fermentacji drożdży, oryginalnie pieczona była
KUCHARNIAlodówki, pozostawić na blacie, żeby się ociepliło i urosło. Zamrażarka – ciasto drożdżowe można również mrozić, niewyrośnięte, wyrobione ciasto trzeba zawinąć w folię, schować do zamrażarki. W dniu pieczenia pizzy, 4 godziny przed pieczeniem, wyjąć ciasto z zamrażarki, zostawić na blacie do całkowitego rozmrożenia, następnie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Pieczenie – wyrośnięte ciasto ze składnikami pieczemy w piekarniku(...)było rumiane, i pięknie pachniało. Około 15-20 min. Sos – używam zazwyczaj domowego sosu pomidorowego, jeżeli jest wodnisty przekładam go do garnuszka i odparowuje wodę, konsystencja sosu powinna przypominać koncentrat pomidorowy. Do sosu dodaję czosnek, zioła – bazylię, oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz. Ciasto na pizze smaruję sosem, nie za dużo, bo nie chcę aby pizza była zakalcowata. Składniki
moj przepis naBardzo prosta trzyskładnikowa przekąska. Składniki: -ciasto francuskie -sos pomidorowy (gotowy ze słoika, domowy z pomidorów w puszce, przecier pomidorowy lub po prostu keczup) -ser żółty
DiteczPizza z kurczaka, mac&cheese w słoiku, prowansalska zupa pomidorowa z grzanką, sałatka z pieczonej cieciorki i krewetek, makaron ryżowy z warzywami – oto pięć pysznych, domowych dań na 5 dni. Sprawdź nasze menu na tydzień dla dwóch osób za 115 zł, które zrobisz w 1,5 godziny! Powrót do korzeni – tak powinniśmy zatytułować menu na ten tydzień, bo zostało(...)Menu na ten tydzień wygląda tak: Poniedziałek: Makaron ryżowy z wieprzowiną na ostro Wtorek: Sałatka z pieczonej cieciorki i krewetek Środa: Zapiekanka mac&cheese ze słoika Czwartek: Pizza z kurczaka Piątek: Prowansalska zupa pomidorowa z bruschettą z figi Jak gotowaliśmy Jesteście już zmotywowani, żeby gotować na tydzień? Jeśli tak, to przyda Wam się ściągawka jak gotowaliśmy. Jak już pisaliśmy
Niedzielny kucharzuniwersalny! Zapewne u wielu z Was gości on często na domowym stole. U mnie najczęściej pojawia się on w lazanii. Konsystencja sosu jest idealna także do wszelkiego rodzaju makaronów (np. Spaghetti Bolognese), naleśników, pizzy oraz warzyw. Sos pomidorowy z wołowiną. Składniki 400 g wołowiny np. łopatka, łata, szponder, mostek, wołowinę zmiel dwa razy na najgrubszych oczkach 50 g selera
Szybko Szybkowaruniwersalny! Zapewne u wielu z Was gości on często na domowym stole. U mnie najczęściej pojawia się on w lazanii. Konsystencja sosu jest idealna także do wszelkiego rodzaju makaronów (np. Spaghetti Bolognese), naleśników, pizzy oraz warzyw. Sos pomidorowy z wołowiną. Składniki 400 g wołowiny np. łopatka, łata, szponder, mostek, wołowinę zmiel dwa razy na najgrubszych oczkach 50 g selera
Szybko SzybkowarSmakuje wyśmienicie na pizzy, hot dogach, sałatkach, suchych przekąskach, jako dodatek do mięs czy warzyw. Można go użyć jako sos do gołąbków, makaronu, czy też do domowych zapiekanek. Jest uniwersalny, szybko się wykonuje i smakuje bardzo dobrze. Chyba każdy go lubi:) Polecam i życzę smacznego:) Składniki: 2 duże i dojrzałe pomidory pół szklanki passaty 1 duża cebula 1 ząbek czosnku
Zasmakuj Kuchnipyszny dressing nierosyjski. Dziś napiszę i podam dokładny przepis na dressing rosyjski idealny do pastrami, ale także do domowych burgerów, frytek itd. Jest bardzo prosty i robię go często, bo jadamy go też z kanapkami. Tym razem przydał mi się do Pizzy Cazone w stylu Reuben . Mówię Wam, pyszności! Składniki: 3 łyżki majonezu 3 łyżeczki ketchupu 3 łyżeczki chrzanu
Blondynka GotujeDomowe zapiekanki to jeden z kilkunastu smaków dobrze zapamiętanych z dzieciństwa. Któż ich nie lubi?. Osobiście w tej wersji smakują mi najbardziej. Takie zapiekane bagietki z pieczarkami i kiełbasą są idealne na każdą okazję. Tym razem dodałam do farszu mieszankę suszonych ziół do pizzy, którą przywiozłam sobie z Toskanii. Pachnące, suszone na słońcu zioła nie mają sobie równych. Nie martwcie
Pieguskowa Kuchnia