pilaw - 143 przepisów (strona:2/10)

Pilaw z dynią i suszoną śliwką 135

Prosty, jednogarnkowy obiad. Słodkawy i korzenny pilaw z dynią, suszoną śliwką i pestkami dyni.  Połączenie dyni i suszonej śliwki chodziło za mną od dawna... a dokładniej od kiedy przypomniałam sobie przepis na ten tażin z wołowiną . Suszone śliwki to jedne z moich ulubionych suszonych owoców (uwielbiam też żurawinę, a nienawidzę rodzynek). Bardzo dobrze komponują się ze słodkawą dynią(...)świetnie równoważą aromat korzennych przypraw.  Tym razem na tej sprawdzonej kompozycji smaków oparłam mój apetyczny, pomarańczowy pilaw. To wywodzące się z kuchni tureckiej danie na bazie ryżu gotowanego w bulionie jest proste i jednogarnkowe - w sam raz na niekłopotliwy obiad, dlatego tak bardzo go z Mężem lubimy. Pilaw z dynią i suszoną śliwką jest w smaku korzenny i słodkawy

Chilli Czosnek i Oliwa
Pilaw z marchewką 125

Pilaw to jedno z tradycyjnych dań kuchni bliskowschodniej. Często spotykany jest także w Turcji. Przygotowane dobrego pilawu to prawdziwa sztuka, polecam jednak spróbować, ponieważ tak przygotowany ryż jest niezwykle smaczny. Pilaw może stanowić danie samo w sobie lub dodatek do dania głównego. Sekretem pilawu jest porządne wypłukanie czy nawet namoczenie ryżu, aby pozbawić go jak największej ilości skrobi. Dzięki temu(...)ryż ugotuje się na sypko, każde ziarenko będzie osobno. Więcej o pilawie z pewnością napiszę przy okazji kuchni perskiej. A tymczasem zapraszam po przepis na prosty pilaw z marchewką .  Pilaw z marchewką Składniki:  2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 350g ryżu o długich ziarnach np. basmati 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego

Codzienne Gotowanie
Pilaw z kurczakiem 152

Uzbecki (fergański) pilaw nie ma sobie równych! Soczyste i kruche mięso, delikatne kawałki marchewki, aromatyczny sypki ryż... Swój smak pilaw zawdzięcza odpowiednim przyprawom, ale duże znaczenie ma również sposób gotowania. Pilaw z kurczakiem raczej nie należy do tradycyjnych uzbeckich potraw, ale zawiera wszystkie cechy dobrego pilawu. Do jego przygotowania wykorzystałam brązowy ryż, który jest zdrowszy od białego i dłużej się(...)gotuje. Warto to wziąć pod uwagę dodając biały ryż, wtedy czas gotowania będzie nieco krótszy. Pilaw jest potrawą, którą można odgrzewać i moim zdaniem taki odgrzewany smakuje jeszcze lepiej (i ma niższy indeks glikemiczny). Polecam także przepisy na inne potrawy z ryżem i kaszą: Pilaw prawie uzbecki  Risotto z borowikami i szałwią Chłopskie kaszotto Pęczotto z grzybami i boczkiem

Obiad gotowy
Pilaw z bakłażanem, cynamonem i pistacjami 225

danie. Ku uciesze mojego Męża, który stęsknił się za moimi, jak to określa, niebanalnymi potrawami :) Jak miło było wrócić do fotografowania! Powiem Wam, że bardzo się za tym stęskniłam:) Pilaw z bakłażanem to danie niebanalne w smaku, a jednocześnie bardzo proste w przygotowaniu. Dodatek cynamonu i pistacji mile Was zaskoczy. Orzechy przyjemnie chrupią fajnie kontrastując z kremową oberżyną. Smakuje równie(...)dobrze na ciepło co w temperaturze pokojowej - właśnie taki jedliśmy w ostatnią, bardzo upalną sobotę. Polecam polać odrobiną jogurtu naturalnego i posypać posiekanymi pistacjami. Tak podany pilaw prezentuje się przepięknie :) Pilaw z bakłażanem, cynamonem i pistacjami Składniki (na 4 porcje): 1 większa lub 2 mniejsze czerwone cebule 1 duży bakłażan 2 dojrzałe pomidory 250 g (3/4 szklanki) ryżu basmati

Chilli Czosnek i Oliwa
Aromatyczny pilaw z kaszy bulgur z marchewką i szpinakiem oraz paluszkami rybnymi 137

Pilaw to proste w przygotowaniu danie wywodzące się z kuchni arabskiej, które przypomina mi modne ostatnio kaszotto. Kusi zapachem korzennych przypraw, dlatego lubię robić go, gdy jesień za oknem. Dziś przygotowałam dla Was przepis na pilaw z kaszy bulgur z dodatkiem marchewki, szpinaku, aromatycznych ziół oraz chrupiących paluszków rybnych.  To świetny pomysł na obiad w tygodniu, bo naprawdę szybko(...)nadają się do przyrządzania w piekarniku i ja właśnie tak robię. Paluszki układam na papierze do pieczenia i piekę bez dodatku tłuszczu, dzięki czemu oszczędzam na kaloriach. ➤ Zobacz także: Pilaw z dynią i suszoną śliwką. Aromatyczny pilaw z kaszy bulgur z marchewką i szpinakiem oraz paluszkami rybnymi Składniki / na 4 porcje: 2 łyżki oliwy 2 cebule pokrojone w kostkę

Chilli Czosnek i Oliwa
Wszystko o kaszy bulgur 168

trzech odmianach: drobno-, średnio- i gruboziarnistej. Drobnoziarnistą odmianę najczęściej wykorzystuje się do przyrządzania sałatek, zup i faszerowania warzyw, a średnio- i gruboziarnistą – do wykonania słynnej bliskowschodniej potrawy zwanej pilaw. Niestety, gruboziarnista kasza bulgur nie jest dla każdego. Częste jedzenie grubych kasz może zaszkodzić cierpiącym na wrzody żołądka i dwunastnicy, nadkwaśny nieżyt żołądka i refluks żołądkowo-przełykowy. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-bulgur-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-kaszy-bulgur_36948.html Kaszę(...)niej witaminach, pierwiastków mineralnych i innych substancji, które korzystnie wpływają na pracę naszego organizmu. Kasza bulgur może być m.in. składnikiem sałatek, zup, faszerowanych warzyw oraz bliskowschodniej potrawy zwanej pilaw. Możemy ją jednak spożywać także na słodko jako alternatywę popularnej jaglanki.   Jakie są właściwości prozdrowotne kaszy bulgur? Zapewne nie wiecie, że kasza bulgur posiada największą zawartość błonnika w porównaniu

Smiling Shrimp
Orientalny pilaw z pełnoziarnistego ryżu 180

powodu zaliczana jest do najsmaczniejszych kuchni świata. Wpływy tej kuchni odnajdziemy w kuchni bałkańskiej, na Bliskim Wschodzie, a także w kuchni europejskiej. Potrawą pochodzącą z Turcji jest pilaw. Pierwotnie było to danie z ryżu gotowanego razem z mięsem, często z dodatkiem suszonych owoców, orzechów i aromatycznych przypraw. Receptury pilawu ewoluowały wraz z upodobaniami kulinarnymi ludów, które go przyrządzały i dostosowane(...)były do lokalnie występujących składników. Na terenach gdzie pszenica durum była popularniejszym zbożem od ryżu, powstała wersja pilawu z kaszy bulgur. Mój pilaw z ryżu pełnoziarnistego z dodatkiem aromatycznych przypraw korzennych był ciekawym dodatkiem do  pieczonej perliczki , ale jestem pewna że równie dobrze będzie pasował w wersji wege do grillowanych warzyw. Składniki: 1 szklanka ryżu pełnoziarnistego 1 łyżka masła

Smakowity Blog Kulinarny
Pilaw sezonowy 90

Ciężko powiedzieć skąd pochodzi ten pilaw. Pilaw to danie popularne w bardzo wielu krajach, od Ukrainy przez Azerbejdżan po Afganistan i jeszcze dalej. Najważniejsze składniki pilawu to oczywiście ryż i aromatyczne przyprawy. Dodatki zależą od tego gdzie jesteśmy, a w tym wypadku od tego na co mamy ochotę, na co jest sezon i co mamy w lodówce. Już kilka razy(...)popełnialiśmy różnego rodzaju plowy, pilafy itp. Dla przypomnienia: 1) Azerski "Szaski plow"  2) Afgański "Kabulski pilaw" Tym razem dodajemy przepyszne sezonowe składniki jak: cukinia, dynia, groszek cukrowy i fasolka szparagowa! Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby ten zestaw zmienić... Składniki (3 porcje): 1) Do garnka: - 120-130g przeróznych bobowatych, czyli np. soczewica, ciecierzyca, fasola My użyliśmy

Roślinożerni urlopowicze
Ryż ze szpinakiem, pomidorami i fetą po grecku - Spanakorizo 195

grecku. Tak, Grecy są dla mnie mistrzami lekkich, warzywnych i superzdrowych dań. Tym razem przygotowałam spanakorizo (inaczej "szpinak i ryż") -  tradycyjny, obecny w praktycznie każdym greckim domu prosty pilaw z ryżu z dodatkiem szpinaku, wzbogacony o dymkę, koperek i pora. Świetny jako samodzielne danie wegetariańskie (podaje się go z dodatkiem fety i ewentualnie jajka) lub jako dodatek do mięsa(...)Spanakorizo można przygotować w wersji z pomidorami lub bez, ja jednak uważam, że ich słodycz sprawia, że pilaw jest jeszcze pyszniejszy. Dlatego też oparłam się na przepisie z bloga My Greek Dish . Spanakorizo dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, dlatego świetne sprawdzi się jako obiad do pracy. Tak naprawdę to sfotografowałam ten przepis do majowego menu

Chilli Czosnek i Oliwa
Pilaw z jarzynami 132

Pilaw zaczęłam robić kilka lat temu po powrocie z Niemiec. Przywiozłam wówczas woreczek zakupionego w tureckim sklepie kuskusu, a przynajmniej tak mi się wydaje, że to był kuskus :) W momencie, jak zobaczyłam ten specyfik w sklepie, od razu wiedziałam, że muszę go mieć. Później dopiero się zastanawiałam dlaczego właściwie go kupiłam, ale widać decyzja była dobra :) Na odwrocie znalazłam(...)angielsku przepis jak ów specyfik można przyrządzać i tak to się zaczęło. Potem oczywiście kuskus się skończył i zaczęłam robić pilaw z ryżem lub różnymi rodzajami kasz. Trzeba przyznać, że za każdym razem pilaw jest nieco inny, ale zawsze smakuje wspaniale. A więc podaję przepis. Składniki: 2 szklanki ryżu (kaszy bądź kuskusu) 3 szklanki wody 1 łyżeczka soli 1 kostka

Smakowy Raj
Pilaw z warzywami z kaszy pęczak robiony 66

PILAW Z WARZYWAMI SKŁADNIKI 200 gramów pęczaku; 2 duże zielone papryki; 1 papryczka chilli; 1 cebula; 2 duże pomidory; 1-2 ząbki czosnku; kmin rzymski; koncentrat pomidorowy; masło; sól, pieprz; przepis na pilaw z warzywami Artykuł Pilaw z warzywami z kaszy pęczak robiony pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Kociołek z jagnięciną i warzywami 83

kruche, a całość niezwykle smaczna i aromatyczna.  Polecam również inne przepisy na pyszne dania jednogarnkowe: Wołowina z warzywami w stylu francuskim Ossobuco, czyli gicz cielęca z warzywami Pilaw z pęczaku  Pilaw z kurczakiem Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina   Chłopskie kaszotto Pilaw prawie uzbecki   pieczony gulasz z czekoladą Chili con carne z wołowiną Bigos z młodej

Obiad gotowy
Pilaw z pęczaku i test patelni WOLL Diamond 108

model: Patelnia WOLL Diamond głęboka 24 cm Przez trzy tygodnie dużo działo się w mojej kuchni za sprawą tej patelni: pojawiały się omlety i jajecznica na śniadanie, gulasz i pilaw z pęczaku na obiad (przepis znajdziecie na końcu tego wpisu), placuszki na kolację. I ciągle chcę więcej! Patelnia bardzo pożądana W czym tkwi sekret? Oczywiście w jakości. Patelnie tytanowe(...)również świetny prezent dla młodej pary na wesele lub na parapetówkę. Zresztą zobaczcie sami, bo na stronie sklepu jest duży wybór różnych patelni i garnków: https://www.patelnie-tytanowe.pl     Pilaw z pęczakiem Składniki: 4 ćwiartki kurczaka 200g pęczaku 2 duże cebule (ok 200g) 3 marchewki (ok 300g) 4 łyżki gęsiego smalcu (lub 100ml oleju) 1 główka czosnku łyżeczka nasion kuminu

Obiad gotowy
Proste obiady na 7 dni # 7 - Odbierz bezpłatny PDF! 158

letni obiad. Idąc tym tropem postanowiłam dodać różyczki kalafiora do arabskiej szakszuki, otrzymując smakowity i prosty pomysł na obiad lub kolację.  ➤ Kliknij - Przepis na szakszukę kalafiorową Sobota - Pilaw z dynią i suszoną śliwką Pilaw to arabskie danie na bazie ryżu lub kaszy bulgur z aromatycznymi przyprawami, tak więc świetnie nadaje się na okres jesienny. Ta wersja z dynią(...)suszoną śliwką jest słodkawa i naprawdę pyszna. Koniecznie musicie spróbować połączenia dyni i suszonej śliwki, bo jest nieoczywiste, a rewelacyjne zarazem!  ➤ Kliknij - Przepis na pilaw z dynią i suszoną śliwką Niedziela - Parmigiana selerowa  Parmigiana to włoska zapiekanka z bakłażana, przełożonego serem i sosem pomidorowym. Ja zrobiłam jej wersję na bazie selera korzeniowego. Plastry selera opanierowałam i usmażyłam

Chilli Czosnek i Oliwa
Pilaw z czarną fasolką i kukurydzą 148

Pilaw to danie kuchni Bliskiego Wschodu z ryżu z dodatkiem mięsa i warzyw. Popularne jest także na Bałkanach i Azji Środkowej. Ja dziś proponuję pilaw z czarną fasolką i kukurydzą, pyszne i sycące. Idealne na obiadowe danie. Pilaw z czarną fasolką i kukurydzą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pilaw z czarną fasolką i kukurydzą 157

Pilaw to danie kuchni Bliskiego Wschodu z ryżu z dodatkiem mięsa i warzyw. Popularne jest także na Bałkanach i Azji Środkowej. Ja dziś proponuję pilaw z czarną fasolką i kukurydzą, pyszne i sycące. Idealne na obiadowe danie. Pilaw z czarną fasolką i kukurydzą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pilaw z brukselką, żurawiną i orzechami pekan 142

danie główne lub fajny dodatek do mięsiwa, który można postawić na stole podczas rodzinnego obiadu. Przepis przygotowałem z myślą o Bożym Narodzeniu, ale myślę, że można spokojnie ugotować taki pilaw przy innej okazji, bo smakuje tak dobrze, że szkoda byłoby na niego czekać aż do Świąt. ;) Aromatyczny ryż inspirowany kuchnią perską pachnący kuminem, kolendrą i cynamonem ze słodką suszoną żurawiną(...)chrupiącymi orzechami pekan oraz brukselką tworzy kompozycję doskonałą i z pewnością posmakuje nawet tym, co nie przepadają za tymi mini kapustkami. Zachęcam do wypróbowania. * SKŁADNIKI na pilaw dla 6-8 osób 500 g brukselki 1 szklanka ryżu basmati ½ szkalnki czarnego ryżu (można zastąpić basmati) ½ szklanki suszonej żurawiny ½ szklanki orzechów pekan (lub włoskich) 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka słodkiej papryki

Food Square
Pilaw ze szpinakiem i kurczakiem 193

Pilaw to jedno z naszych ulubionych dań, bo wkłada się z ryżem do garnka ulubione warzywa i gotuje a potem cieszy znakomitą potrawą. Tym razem w pilawie wylądował szpinak a zwieńczeniem dania jest soczysty i aromatyczny kurczak. Polecam danie dla zapracowanych. Pilaw ze szpinakiem i kurczakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pilaw z marchewką, kukurydzą i mięsem mielonym 223

Pilaw to potrawa przygotowywana z ryżu, warzyw jak i mięsa. W oryginalnych przepisach używa się baraniny lub mięsa z ryb, a całe danie jest dosyć ostre w smaku.  Do tego dania użyłam mięsa wieprzowo-wołowego, które idealnie skomponowało się z ugotowanym ryżem, marchewką i kukurydzą. Ponadto pilaw to pomysł na szybkie i bardzo sycące danie obiadowe.  Składniki(...)przywarło do dna. Jak ryż wchłonie całą wodę to garnek zdjąć z ognia. Pozostawić na kilka minut pod przykryciem (ryż jeszcze lekko "dojdzie"). Na sam koniec wsypać curry. Ewentualnie pilaw mocniej doprawić.  * jeżeli będzie się Wam wydać, że jest za mało płynu to dolejcie pół szklanki wody

Ugotować