pikantne - 1194 przepisów (strona:4/80)

Pikantny kurczak 135

Składniki: 3 szt. udka kurczaka 1 op. marynaty płynnej pikantnej Prymat 2 łyżki oleju 0,5 kg ziemniaków 2 papryki 1 bakłażan Przepis: Kurczaka dokładnie obtaczamy w marynacie i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie  piekarnik nagrzewamy do 180C i pieczemy kurczaka w brytfance wysmarowanej olejem przez 45 minut pod przykryciem. 10 minut przed końcem(...)oregano, bazylią, solą i pieprzem. Paprykę kroimy w grube plastry i układamy obok ziemniaków, tak samo postępujemy z bakłażanem. Warzywa zapiekamy przez 25 minut w otwartej brytfance. Marynata pikantna nadaje ciekawego posmaku i pięknego koloru po upieczeniu. W sam raz dla osób, które nie mają czasu na samodzielne skomponowanie marynaty do mięska. insertCookd("964c2624b3fc322dfb9c36483256f1ab

Emcia Pichci
Marokańskie pulpety z pistacjami i wiśniami w pikantnym sosie pomidorowym 150

niezwykle aromatyczne , zaskakującego smaku nadają im orzechu oraz suszone wiśnie. Bardzo proste w wykonaniu, ciekawa alternatywa dla tradycyjnych klopsików. Marokańskie pulpety z pistacjami i wiśniami    w pikantnym sosie pomidorowym Składniki: Pulpety: 1/4 szklanki suche bułki tartej 1/4 szklanki suszonych wiśni 1/2 szklanki pistacji 1/2 drobno posiekanej czerwonej cebuli 1/4 łyżeczki sól 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego 1/3 łyżeczki suszone(...)pomidorów z puszki Kuskus: 2 szklanki kaszy kuskus wrząca woda ¼ czerwonej papryki ½ posiekanej cebuli dymki pieprz cytrynowy sól skórka starta w 1/3 limonki lub cytryny 1 łyżka sosu chili pikantnego lub słodkiego garść posiekanej mięty Przygotowanie: Pistację siekamy na drobniejsze kawałki. Mięso przekładamy do większej miski. Dodajemy orzechy, cebulę, wiśnie oraz przyprawy. Wszystko mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około

Mania Gotowania
Pikantne burrito z ziołami / tortilla z mięsem (kat. mięso) 220

Pyszny i sycący posiłek dla amatorów pikantnych potraw. Pierwszy raz przygotowałam burrito, ale z pewnością nie ostatni :) wyszło pyszne, dość pikantne a dodatek ziół sprawił, że farsz nie był mdły. Możecie dodać jeszcze małą puszkę kukurydzy, ja nie miałam a na pewno smakowałoby jeszcze lepiej. Składniki na 8 sztuk: 8 tortilli (u mnie z dodatkiem chilli) 500 g mięsa mielonego

Ze smakiem i z pasją
Pikantna zupa wielowarzywna 204

właśnie chodzi w gotowaniu. Podążaj za swoim smakiem - chciałoby się powiedzieć i dużo w tym racji. Ja staram się wyznawać tą prostą zasadę i właśnie w taki sposób powstała... Pikantna zupa wielowarzywna na żeberku przepis na duży, całorodzinny garnek Potrzebujemy: ok. 250 żeberka wieprzowego z kością 100 g rolady boczkowej lub parzonego, wieprzowego boczku w plastrach mix mrożonych warzyw(...)Całość gotujemy jeszcze ok. 5 min., ale trzeba pilnować, by nie rozgotować makaronu. Na koniec dodajemy fasolkę oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem (tak aby była lekko-średnio pikantna). Podajemy gorącą, posypaną żółtym serem. Lub bez sera, jeśli ktoś np. nie lubi albo się odchudza ;)   Miłego weekendu

Ratunku obiad
Kwaśno-pikantna wieprzowina z brązowym ryżem 238

tylko spróbowałam mojego dania, to wszystkie wątpliwości zniknęły :) Smakowało mi tak bardzo, że przestałam myśleć o jakichkolwiek modyfikacjach i po prostu cieszyłam się pysznym obiadkiem. Wam również polecam. Kwaśno-pikantna wieprzowina z brązowym ryżem, czyli chińszczyzna po polsku (porcja dla 4-5 osób) Potrzebujemy: ok. 60-70 dag wieprzowiny (ja miałam karczek, ale wyjątkowo chudy) 2 łyżki sosu sojowego(...)łyżki oleju sok z 1 małej limonki 4 ząbki czosnku 1 papryczkę piri-piri razem z ziarenkami (jeśli wolicie mniej pikantne potrawy, to koniecznie je wyjmijcie) kawałek imbiru (ok. 5 cm) 2 marchewki 0,5 puszki zielonego groszku (lub odpowiednią ilość mrożonego) 100 g minikolb kukurydzy z zalewy 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem mały pęczek natki pietruszki garść niesolonych orzeszków

Ratunku obiad
Pomarańczowa gruszka do mięs na pikantnie 157

stole od bardzo dawna. Najpierw były to gruszki w occie , potem gruszki z żurawiną , a teraz eksperymentuje z różnymi dodatkami do nich. Przekonałam się, że doskonale komponują sie z pikantnym marynowanym pieprzem. Czas: 15 minut Składniki: 2 gruszki 4 łyżki cukru szczypta brązowego cukru do smaku 2 goździki kawałek kory cynamonu sól 1 pomarańcza 1 plasterek cytryny 0,5 łyżeczki(...)marynowanego czerwonego pieprzu 0,5 łyżeczki zielonego marynowanego pieprzu szczypta mielonego pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki sosu słodko-kwaśnego chili lub innego pikantnego sosu ( ale bez dodatków np czosnku- może być z limonką ) Obrać gruszki , przekroić   i usunąć gniazda nasienne.   Zagotować   wodę z cukrem , goździkami ,cynamonem,   ćwiartką pomarańczy ze skórką i plasterkiem cytryny.. Włożyć połówki gruszek

Buniabaje w kuchni
Chuda pomidorowa z pikantną wrzutką 131

się po chorobie chciało czegoś mniej łagodnego niż ten bulionik z indyka który postawił mnie na nogi , że aż chodziło za mną coś pikantnego. Specjalnie logiczne to nie było bo w końcu tak na prawdę nie stwierdzono co mi było - ale organizm domagał się ostrości. O wyborze zadecydowało to , że Mama w końcu musi jeść normalni nie oglądając się(...)galaretki drobiowej. Po konsultacji doszłyśmy do wniosku , że wspólnymi siłami ugotujemy wywar- odlejemy część na galaretkę ( i zrobimy ją ), a na tym co zostanie zrobimy pomidorówkę podgotowując ją z pikantnymi przyprawami ( płatki paprykowe, pieprz syczuański ). Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Gorrrrąco jak w Meksyku! PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. 214

Patrzę w okno i zalewa mnie fala smutku.  Dodatkowo temperatura poniżej zera... A ja tu o Meksyku?! A no tak!  Dziś zapraszam na niesamowicie rozgrzewającą zupę, pikantną aż w nosie kręci! Z miseczką pełną tej ostrrej mikstury nawet mrozy syberyjskie to małe piwo. Kto ma ochotę na porządną rozgrzewkę? PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. /źródło: przepis autorski

W kuchni Karmel-itki
Słodko-pikantna surówka z kapusty pekińskiej 169

Post Słodko-pikantna surówka z kapusty pekińskiej pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Pikantne ziemniaki z chili, cebulą i marchewką 214

Pikantne ziemniaki z chili, cebulą i marchewką... Ostre, aromatyczne i delikatnie podsmażone ziemniaki. Oprószone kawałeczkami cebuli i wiórkami marchewki. Z dodatkiem ostrych papryczek chili i curry. Posypane koperkiem. Smacznego! Składniki: 1,5 kg ziemniaków; 1 duża marchewka; 2 duże cebule; 2 ząbki czosnku; 2 czerwone papryczki chili; 1/2 pęczka koperku; 1/2 łyżeczki chili; 1 i 1/2 łyżeczki curry; 1 łyżeczka

Gospodyni Miejska
Niesamowicie pikantny kurczak w pomidorach 203

Danie proste, smaczne i nieźle pikantne. Mizeria na tym talerzu nie pojawiła się przypadkowo zawarte w śmietanie związki to jedyny ratunek na kapsaicynę zawartą w papryczkach. Lecz swoją drogą powinniśmy jeść przynajmniej raz w tygodniu pikantniejsze danie to pozytywnie wpływa na działanie naszej tarczycy i całej reszty. Składniki: podwójna pierś kurczaka 1 cebula 1 większy ząbek czosnku

Mechanik w kuchni
Pikantny krem z czerwonej papryki czyli Zupowy Wtorek odc.49 161

chciały jeść. Córcia próbowała z garnka i jej smakował ale już w trakcie obiadu orzekła, że ją pali w gardło. I miała rację. Zupa ta jest dość pikantna dzięki imbirowi i nawet dodatek makaronu jaki miały dzieci nie przełamał

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pikantna, dyniowa zupa laksa, z ryzem czyli Zupowy Wtorek odc.54 156

się trafić z publikacją idealnie na wtorek. Żałuje, że nie została nawet jej ociupinka bo zimno mi dzisiaj jakoś a rozgrzałabym się nią z pewnością. Intensywna w smaku, dość pikantna i sycąca dzięki ryżowi. Przepis Jamiego z książki "Moje obiady". Smacznego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierogi ruskie z pikantnym farszem 175

Pewnie zdecydowana większość uwielbia pierogi ruskie, a czy ktoś jadł je z farszem pikantnym? Jeśli jeszcze nie, to nie ma się co zastanawiać, tylko zakasać rękawy i do roboty. Pierogi są pyszne. Przepis znalazłam u Peggi . Składniki: Ciasto: 500 g mąki 1 szklanka ciepłej wody sól do smaku Farsz: 500 g sera białego 500 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę

Kuchnia domowa Ani
Grillowana polędwiczka w lekko pikantnym sosie czekoladowym 148

średnim ogniu bez przykrycia, aż do redukcji płynu o połowę (około 10 minut). Wsypać cynamon, wrzucić czekoladę, masło i mieszać, aż do uzyskania gładkiego sosu. Smacznego! :) * jeżeli lubicie łagodnie pikantny smak, to wystarczy dodać 5-6 krążków papryczki, jeżeli jednak zależy Wam na pikantniejszym smaku, to należy zwiększyć ilość chili

Kraina Miodem Płynąca