robi by choc na chwile wiosna zagoscila na naszych talerzach... Wiosenne placuszki z cukini skladniki: 2 cukinie 2 marchewki 3 jajka 1 cebula 3 lyzki posiekanej natki pietruszki sol, pieprz szczypta galki muszkatalowej oliwa do smazenia wykonanie: Marszewke obieramy, cukinie dokladnie myjemy. Nastepnie warzywa scieramy na tartce z duzymi oczkami. Odciskamy z nich nadmiar wody. Do warzyw dodajemy jajka, posiekana
Przysmaki Karolkidokladke. Placuszki cukiniowo-ziemniaczane skladniki: 2 cukinie 2 duze ziemniaki okolo 1 szklanki maki 1 duza cebula 2 jajka 1/4 lyzeczki ostrej papryki mielonej 1 lyzka tymianku peczek pietruszki (ja zapomnialam dodac) 2 zabki czosnku 1 lyzka musztardy sol, pieprz wykonanie: Ziemniaki obieramy i scieramy na tarce o srednich oczkach, odciskamy z nich wode. Cukinie dokladnie mysjemy, osuszamy i scieramy
Przysmaki KarolkiZielone takie jak wiosna. Zielone puree skladniki dla 4 osob: okolo 500g brokula 400g ziemniakow 1 zabek czosnku mleko sol, pieprz 2 lyzki orzeszkow piniowych 2 lyzki posiekanej natki pietruszki 2 lyzki oliwy z oliwek wykonanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w kostke, brokul dzielimy na rozyczki. Do garnka z osolona, gotujaca sie woda wrzucamy rozgnieciony zabek czosnu i ziemniaki. Gotujemy
Przysmaki Karolkizielonego groszku - opcjonalnie (ja nie dodalam, ale w oryginalnym przepisie jest) 2 czubate lyzki mascarpone 2 lyzki oliwy z oliwek 1 lyzka posiekanej swiezej miety 1 lyzka posiekanej natki pietruszki sol, pieprz wykonanie: Pomidorki myjemy, kroimy na pol i ukladamy na blaszke wylozona papierem do pieczenia. Posypujemy odrobina soli i pieprzu. Wkladamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez okolo
Przysmaki Karolkipieczarkami skladniki: 500g pieczarek 100g startego parmezanu 2 jajka 1 cebula 2 zabki czosnku 2 bulki 200ml mleka 1 lyzeczka suszonej szalwi 150g wedzonego boczku w plasterkach peczek pietruszki sol, pieprz maslo do smazenia wykonanie: Pieczarki myjemy i kroimy na plasterki. Na patelni roztapiamy maslo i podsmazamy na nim posiekana cebule. Gdy sie lekko zeszkli dodajemy pieczarki i podsmazamy
Przysmaki Karolkidresing i mieszamy. Klopsiki z kurczaka skladniki: 2 piersi kurczaka 1 lyzka vegety 1 lyzka maki ziemniaczanej 1 cebulka posiekana i podsmazona 2 jajka pol peczka koperku i zielonej pietruszki 1 zabek czosnku drobno posiekany wykonanie: Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, a nastepnie kroimy w drobna kostke. Do miesa dodajemy pozostale skladniki i dokladnie mieszamy. Odstawiamy do lodowki na okolo
Przysmaki Karolkisosie pomidorowym. Goraco polecam. Cukiniowe rurki z nadzieniem skladniki: 250g miesa mielonego okolo 6 srednich cukini 1 jajko 30g parmezanu 1 zabek czosnku sol, pieprz 1 lyzka natki pietruszki puszka pomidorow 2 lyzki koncentratu pomidorwego 300ml bulionu maka do zageszczenia sosu 1 lyzka oregano oliwa z oliwek wykonanie: Cukinie myjemy i po osuszeniu jedna scieramy na tarce o duzych oczkach
Przysmaki Karolkijednak radosc dziecka i to jak bardzo chce pomagac. Penne z dynia i boczkiem skladniki: makaron penne dla 3 osob 250g dyni 150g wedzonego boczku 1 mala cebula natka pietruszki 150ml smietany sol, pieprz galka muszkatalowa oliwa z oliwek 100ml bulionu wykonanie: Makaron gotujemy w osolonym wrzatku al dente. W tym czasie scieramy na tarce o duzych oczkach dynie. Boczek
Przysmaki Karolkijarzynowa z koperkiem i pulpecikami składniki: wszystkie warzywa mają być młode 250g mielonego mięsa pieprz ziołowy pęczek koperku 1 kalarepa garść żółtej fasolki 1 mały seler 6 marchewek 2 pietruszki 6-8 ziemniaków sól, pieprz 1,5l wody wykonanie: Wszystkie warzywa kroimy w kostkę mniejszą lub większą w zależności od upodobań. Przekładamy je do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy
Przysmaki Karolkipieczarek 300 ml bulionu wołowego 3 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno 2 goździki 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka mąki sól, pieprz bouquet garni (3 gałązki natki pietruszki, 1 liść laurowy, 1 gałązka tymianku - związane nitką) Mięso kroimy na kawałki jak na gulasz, marchew na plasterki. Wkładamy do miski i zalewamy winem. Doprawiamy pieprzem, dokładamy też goździki. Pod przykryciem
Przysmaki Karolkiskórkę z cytryny oraz posiekany szczypiorek. Gotujemy przez 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Upieczonego łososia przekładamy na talerz wraz z brokułami i polewamy gorącym sosem. Danie posypujemy natką pietruszki
Przysmaki Karolkitaboule w szynce, tak jak to było dziś u mnie? Taboule w szynce składniki: 150 g kaszy kuskus 1 czerwona papryka szczypior z 2 dymek pęczek mięty pęczek natki pietruszki około 10 czarnych oliwek pokrojonych w plasterki sól, pieprz sok z połowy cytryny oliwa z oliwek dodatkowo duże plastry szynki szczypior do związania wykonanie Kuskus zalewamy gorącą wodą około1
Przysmaki Karolkiwszystkich zapraszam i życzę smacznego :-) Omlet z cukinią na 4 osoby 6 jaj + 2 białka 1 mała cukinia 1 łyżka serka homogenizowanego szczypior z 1 dymki 1 łyżka pietruszki 1 ząbek czosnku sól i pieprz oliwa do smażenia wykonanie: Cukinie myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek siekamy. Cukinie i czosnek podsmażamy przez chwilę na 1 łyżce
Przysmaki KarolkiJulii i jej przepisu z ziemniakami w roli głównej. Tym razem popularne ziemniaki gratin, czyli surowe ziemniaki zapiekane w mleku z przyprawami. Ja wzbogaciłam danie o dodatek boczku i pietruszki, dzięki czemu danie było bardziej wyraziste. Przepis z książki "Francuski szef kuchni". Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpieczarki , plus 3-4 serki topione. Gotujemy ok 5-10 min. Na koniec mozna do smaku dodac ser starty , musztarde ( doprawiamy sos wedlug swojego smaku ) Posypujemy zielona pietruszka. Salatka : I obiad gotowy Smacznego
Smaki Edyty