aromatyczny szpinak z czosnkiem i fetą oraz ciągnący żółty ser. A atutem tego dania jest pomidorowy sos, który jest przepyszny! Jest gęsty bez grama mąki! 600 g fileta z piersi kurczaka Sól Pieprz 1 łyżka masła 300 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 100 g sera feta 10 czarnych oliwek 300 g żółtego sera (np. parmezan) 100 g szynki szwarcwaldzkiej
VioletoweKucharzeniekurkowy podawany z kurczakiem , ale i bez sosu jak w Kurczak w prażonej cebulce z fasolką szparagową. Dzisiaj do mojej kolekcji dojdzie kolejny kurczak – kurczak curry. Soczyste kawałki piersi z kurczaka, przyprawione curry, miodem oraz odrobiną imbiru świetnie wpasowują się do kremowego sosu na bazie niewielkiej ilości śmietany i mleczka kokosowego. Całość zwieńczamy ryżem bądź kaszą bulgur
A to pestkapierwszym przypadku danie jest gotowe w 20 minut. W drugim trzeba dwa razy więcej czasu. Wszystko zależy od rodzaju mięsa jakiego użyjemy: czy będą to filety czy udka. Piersi oczywiście smażą się krócej, za to nogi, wymagające więcej cierpliwości, mają więcej smaku, a wytopiony podczas długiego smażenia tłuszcz stanowi wspaniałą bazę sosu śmietanowego. Jeśli macie mało czasu, sięgnijcie po filety
Niedzielny kucharzPrzepis na domowe, soczyste nuggetsy w chrupiącej skorupce z płatków kukurydzianych. Smaczne i zdrowe danie, którym zachwyci się z pewnością każde dziecko i Wy sami :) Składniki:1/2 kg piersi z kurczaka2 szklanki płatków kukurydzianych2 jajkasól, pieprz1/3 łyżeczki ostrej papryki1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki4 łyżki oleju rzepakowegoPrzygotowanie:Kurczaka kroimy w nieduże
Krokusowy Dommogę się doczekać następnej porcji 😉 Przepisy na risotto w różnych wariantach znajdziecie pod TYM linkiem. Składniki: 200 g ryżu do risotto /ew. białego ryżu/ 1 pojedyncza pierś z kurczaka Czytaj dalej... Artykuł Zielone risotto z kurczakiem, szparagami i szpinakiem pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakumaślanek. Przepis podpatrzyliśmy u Marka Bittmana , mistrza kulinarnej prostej formy. Jego przepisy zazwyczaj są łatwe do zrobienia, zawierają niewiele składników, a ostateczny efekt jest doskonały. Składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka lub 3 mniejsze, pojedyncze filety Sól i pieprz do smaku Marynata ½ szklanki masła orzechowego 1 łyżeczka curry lub pasty curry ½ puszki mleka kokosowego 1 łyżka sosu sojowego
Niedzielny kucharzprzygotuj aromatyczne sosy. Menu na grill – przepisy na dania Szaszłyki Składniki: czerwona i żółta papryka cukinia cebula 10 średnich pieczarek przyprawy ziołowe i pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek pierś kurczaka lub indyka Przygotowanie: Umyte warzywa pokrój na cząstki, mięso na małe kawałki. Nabijaj warzywa i mięso na patyczki do szaszłyków, skrop je olejem i posyp przyprawami i ziołami. Grilluj
Strefa Zdrowego ŻywieniaHage "The Lebanese Kitchen" - mojej ukochanej biblii kuchni libańskiej. Uważam, że sałatka tabbouleh to świetna propozycja na letni lunch do pracy, np. w połączeniu z ugotowaną ciecierzycą czy grillowaną piersią z kurczaka, dzięki czemu będzie bardziej sycąca. Jest prosta, pożywna i bardzo zdrowa (pomyślcie o witaminie C pochodzącej z natki pietruszki!). Tabbouleh sprawdzi się także jako dodatek do dań
Chilli Czosnek i Oliwatakże w towarzystwie kotletów i kasz. POLECAM domowe leczo! Obiad dla każdego Wbrew pozorom szybkie i na długo starcza Leczo można urozmaicać – dodajcie inny rodzaj mięsa, np. posiekaną pierś kurczaka, chorizo, parówki, wersję bogatą wege – cukinia, bakłażany, marchew, seler, groszek, fasolę, kukurydzę, pietruszkę, bawcie się smakami, ja to uwielbiam! Danie serwuję ze świeżą pietruszką. SMACZNEGO Składniki: 3 czerwone
Zasmakuj Kuchniobiad. Do tego pyszne kurki z dodatkiem cukinii i mamy świetne danie. Zapraszamy na pysznego indyka z kurkami i cukinią :) Składniki na indyka z kurkami: – 350 g piersi z indyka – 150 g kurek – 1 cukinia (ok. 300g
Kuchenne WariacjeSkładniki na 8 sztuk: -5 pojedynczych piersi z kurczaka -ser żółty -żółtko z jajka -sól -pieprz -majeranek -mąka -jajko z mlekiem -bułka tarta -olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso myjemy, oczyszczamy z zanieczyszczeń. Osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w większe kostki i mielimy na małych oczkach. Do zmielonego mięsa dodajemy żółtko, sól, pieprz i majeranek. Dokładnie mieszamy. Następnie nabieramy łyżką mięso
Magia jedzenia.żółtego sera 1 pęczek świeżego koperku 5 pieczarek 1 biała cebula 4 duże jajka ¼ szklanki mleka 2 łyżki mąki ryżowej Sól Pieprz Czosnek granulowany Przyprawa do mięsa Filet z piersi kurczaka kroimy w bardzo mała kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa. Cukinię obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ser oraz pieczarki ścieramy również na tarce o średnich oczkach
VioletoweKucharzenieróżyczki kalafiora. Podsmażamy 2-3 minuty mieszając. Dodajemy kurkumę i przyprawę garam masala. Dolewamy wodę. Solimy, przykrywamy i dusimy do pożądanej miękkości kalafiora. Można podawać z osobno usmażoną piersią kurczaka. Smacznego
Maminek kulinarnyHummus to pasta z ziaren ciecierzycy. Bije rekordy popularności nie tylko w krajach Bliskiego Wschodu. Jej przygotowanie może wydawać się pracochłonne, ale wbrew pozorom jest to
Dieta bez mlekasosu zajmuje tylko tyle czasu, ile gotuje się makaron. Do przygotowania sosu wykorzystałam świeży szpinak, ale może być również mrożony. Danie będzie bardziej kaloryczne, jeśli dodamy do niego podsmażoną pierś z kurczaka. Makaron ze szpinakiem dobrze smakuje posypany odrobiną żółtego sera długodojrzewającego. Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 15 minut Składniki na makaron ze szpinakiem: 200 g świeżego szpinaku 3 ząbki
Kuchcik gotuje