maślanek. Przepis podpatrzyliśmy u Marka Bittmana , mistrza kulinarnej prostej formy. Jego przepisy zazwyczaj są łatwe do zrobienia, zawierają niewiele składników, a ostateczny efekt jest doskonały. Składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka lub 3 mniejsze, pojedyncze filety Sól i pieprz do smaku Marynata ½ szklanki masła orzechowego 1 łyżeczka curry lub pasty curry ½ puszki mleka kokosowego 1 łyżka sosu sojowego
Niedzielny kucharzprzygotuj aromatyczne sosy. Menu na grill – przepisy na dania Szaszłyki Składniki: czerwona i żółta papryka cukinia cebula 10 średnich pieczarek przyprawy ziołowe i pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek pierś kurczaka lub indyka Przygotowanie: Umyte warzywa pokrój na cząstki, mięso na małe kawałki. Nabijaj warzywa i mięso na patyczki do szaszłyków, skrop je olejem i posyp przyprawami i ziołami. Grilluj
Strefa Zdrowego ŻywieniaHage "The Lebanese Kitchen" - mojej ukochanej biblii kuchni libańskiej. Uważam, że sałatka tabbouleh to świetna propozycja na letni lunch do pracy, np. w połączeniu z ugotowaną ciecierzycą czy grillowaną piersią z kurczaka, dzięki czemu będzie bardziej sycąca. Jest prosta, pożywna i bardzo zdrowa (pomyślcie o witaminie C pochodzącej z natki pietruszki!). Tabbouleh sprawdzi się także jako dodatek do dań
Chilli Czosnek i Oliwatakże w towarzystwie kotletów i kasz. POLECAM domowe leczo! Obiad dla każdego Wbrew pozorom szybkie i na długo starcza Leczo można urozmaicać – dodajcie inny rodzaj mięsa, np. posiekaną pierś kurczaka, chorizo, parówki, wersję bogatą wege – cukinia, bakłażany, marchew, seler, groszek, fasolę, kukurydzę, pietruszkę, bawcie się smakami, ja to uwielbiam! Danie serwuję ze świeżą pietruszką. SMACZNEGO Składniki: 3 czerwone
Zasmakuj Kuchniobiad. Do tego pyszne kurki z dodatkiem cukinii i mamy świetne danie. Zapraszamy na pysznego indyka z kurkami i cukinią :) Składniki na indyka z kurkami: – 350 g piersi z indyka – 150 g kurek – 1 cukinia (ok. 300g
Kuchenne WariacjeSkładniki na 8 sztuk: -5 pojedynczych piersi z kurczaka -ser żółty -żółtko z jajka -sól -pieprz -majeranek -mąka -jajko z mlekiem -bułka tarta -olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso myjemy, oczyszczamy z zanieczyszczeń. Osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w większe kostki i mielimy na małych oczkach. Do zmielonego mięsa dodajemy żółtko, sól, pieprz i majeranek. Dokładnie mieszamy. Następnie nabieramy łyżką mięso
Magia jedzenia.żółtego sera 1 pęczek świeżego koperku 5 pieczarek 1 biała cebula 4 duże jajka ¼ szklanki mleka 2 łyżki mąki ryżowej Sól Pieprz Czosnek granulowany Przyprawa do mięsa Filet z piersi kurczaka kroimy w bardzo mała kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa. Cukinię obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ser oraz pieczarki ścieramy również na tarce o średnich oczkach
VioletoweKucharzenieróżyczki kalafiora. Podsmażamy 2-3 minuty mieszając. Dodajemy kurkumę i przyprawę garam masala. Dolewamy wodę. Solimy, przykrywamy i dusimy do pożądanej miękkości kalafiora. Można podawać z osobno usmażoną piersią kurczaka. Smacznego
Maminek kulinarnyHummus to pasta z ziaren ciecierzycy. Bije rekordy popularności nie tylko w krajach Bliskiego Wschodu. Jej przygotowanie może wydawać się pracochłonne, ale wbrew pozorom jest to
Dieta bez mlekasosu zajmuje tylko tyle czasu, ile gotuje się makaron. Do przygotowania sosu wykorzystałam świeży szpinak, ale może być również mrożony. Danie będzie bardziej kaloryczne, jeśli dodamy do niego podsmażoną pierś z kurczaka. Makaron ze szpinakiem dobrze smakuje posypany odrobiną żółtego sera długodojrzewającego. Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 15 minut Składniki na makaron ze szpinakiem: 200 g świeżego szpinaku 3 ząbki
Kuchcik gotujezrobi swoje, a potem smażyć na dość dobrze rozgrzanej patelni. Jeśli filet jest gruby to 8 minut z każdej strony. Cieńszemu wystarczą dwie tury po 6 minut. Składniki: Podwójna pierś kurczaka 11/2 łyżki oliwy Marynata 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka zmiażdżonego czosnku (2-3 ząbki w zależności od wielkości ząbków) 1 łyżeczka soli (więcej lub mniej w zależności
Niedzielny kucharztakże w towarzystwie kotletów i kasz. POLECAM domowe leczo! Obiad dla każdego Wbrew pozorom szybkie i na długo starcza Leczo można urozmaicać – dodajcie inny rodzaj mięsa, np. posiekaną pierś kurczaka, chorizo, parówki, wersję bogatą wege – cukinia, bakłażany, marchew, seler, groszek, fasolę, kukurydzę, pietruszkę, bawcie się smakami, ja to uwielbiam! Danie serwuję ze świeżą pietruszką. SMACZNEGO Składniki: 3 czerwone
Zasmakuj Kuchnidaliśmy radę! Efekty i przepis znajdziecie poniżej. Kurczak curry z pieczonymi ziemniaczkami i sosem czosnkowym (Dokładnej ilości i proporcji nie podamy, gotujemy na "smak" i na "oko") Kurczak: Pierś z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Następnie kroimy w małą kostkę, przyprawiamy przyprawą curry, dodajemy koncentrat pomidorowy, wegetę, sproszkowaną słodką paprykę oraz odrobinę oleju. Całość mieszamy i wrzucamy na rozgrzany
Sprawni w smakuośrodku. Zabawcie się w kuchni tak jak my, a efekt przerośnie Wasze oczekiwania! Penne ze szpinakiem w sosie śmietanowym Składniki: • makaron penne • mrożony szpinak • cebula, czosnek • śmietana 30% • pierś z kurczaka • przyprawy: sól czosnkowa, pieprz ziołowy Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, najlepiej al dente, odcedzamy. Cebulę Bogusław pokroił w kostkę, a obrany czosnek starł na tarce
Sprawni w smakuSkładniki ( 4 porcje): podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia 1 łyżeczka czerwonej suszonej papryki słodkiej 0,5 łyżeczki ostrej suszonej papryki 0,5 łyżeczki kuminu 3 łyżki słodkiej śmietanki 30% 500 g pieczarek 1 cebula łyżka posiekanego koperku Przygotowanie: mięso umyj, oczyść z błon, pokrój na sporą kostkę, przełóż do miski, dodaj przyprawy + sól i pieprz
Oka w rosole czyli KaFka gotuje