Gęsie piersi upieczone do jedzenia na zimno. Można jeść oczywiście ciepłe, ale zimne, cienko pokrojone są pyszne. Przepis ze strony Ugotuj to składniki podwójna pierś z gęsi tymianek 3 łyżeczki startego imbiru 5 - 6 ząbków czosnku - startych sok wyciśnięty z limonki sól, pieprz przygotowanie Piersi umyć i osuszyć. Skórę ponacinać w kratkę, bez przecinania mięsa(...)minut. Mięso wyjąć i obsmażyć na patelni na małym ogniu, aż się zrumieni, zaczynając od strony skóry, by wytopić jak najwięcej tłuszczu ( docisnęłam żeliwną patelnią ). Przełożyć piersi do naczynia żaroodpornego, dodać wytopiony tłuszcz i wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 st. C. Piec ok. 1,5 godz. Temperatura wewnątrz mięsa powinna osiągnąć 78 - 80 st C. Wyjąć, odczekać
Stare Garykulinarnych blogerów… Nie wiem co przyniesie Nowy Rok ale wiem, że będę się dalej uczyć i dzielić swoimi kulinarnymi odkryciami… A oto jedno z nich – suszona pierś z kaczki (inspiracja od Bistro de Jenna). Serdecznie zapraszam. Suszona pierś z kaczki – składniki: 1-2 piersi z kaczki z jej tłuszczem 500 g grubej soli morskiej zmielony czarny(...)wyjęciu mięso wytrzeć z resztek soli i posypać pieprzem i ziołami prowansalskimi. Owinąć w czystą ściereczkę i wstawić do dolnej szuflady lodówki na trzy tygodnie. Smacznego Post Suszona pierś z kaczki pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plPierś z kurczaka w pomidorach Składniki: (na 4 porcje) - 4 duże piersi z kurczaka , przekrojone na pół (8 części) - 5/6 średnich pomidorów - 2 duże cebule - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki śmietany - sól, majeranek, oregano, papryka ostra Sposób przygotowania: 1. Kawałki piersi delikatnie solimy i smażymy na patelni. Przekładamy na talerz i zostawiamy. 2. Pomidory(...)woda mogła wyparowywać. W małej ilości wody rozrobić dwie łyżki śmietany i dodać do pomidorów. Następnie przyprawić do pożądanego smaku (dużo majeranku i oregano). 4. Kawałki piersi wkładamy do sosu , by się delikatnie zabarwiły i ogrzały. 5. Polecam podawać z ziemniakami dodając do nich łyżkę masła i śmietany ;) SMACZNEGO !!! Pozdrawiam
Gotuj Z MuzykąZapraszam na piersi z kurczaka zawijane z mieszanką ziół "Bruschetta" i parmezanem. Skończyło mi się trochę przypraw, więc ruszyłam do ulubionego sklepu, który w przyprawy jest rewelacyjnie zaopatrzony. Grzebiąc w półkach zauważyłam kilka nowych mieszanych ziołowych, a wśród nich: W skład mieszanki wchodzą: płatki suszonych pomidorów, czosnek, bazylia, oregano, papryka. Mieszankę tę można wykorzystać do przyrządzania spaghetti, jajecznicy, przyprawiania mięs(...)posypania świeżego chleba z masłem. Mieszanka nie zawiera konserwantów czy glutaminianu sodu. Kupując gotowe mieszanki przypraw unikam tych z "dopalaczami" ;) Wybieram to, co naturalne. Dzisiaj postanowiłam zrobić roladki z piersi kurczaka posypane obficie wspomnianą wyżej mieszanką. Składniki: piersi z kurczaka, mieszanka "Bruschetta", sól i pieprz, drobno utarty parmezan, jajko, mąka i bułka tarta - do panierki. Piersi z kurczaka zbić
Codzienna kuchnia niecodziennaJest to, myślę udana, próba odtworzenia dania z pewnej pysznej, łódzkiej restauracji. Serdecznie polecam! Składniki (na 4 porcje): 650 gram piersi kurczaka majeranek chili sól pieprz 200 gram sera gorgonzola 200 ml śmietanki 30% szczypta szafranu 800 gram batatów 300 gram dyni, obranej i pokrojonej w kostkę szczypta gałki muszkatołowej 500 gram brokuł 2 łyżki mleka Pierś kurczaka myjemy, odcinamy(...)błonki i kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą, pieprzem, chili i majerankiem. Pierś gotujemy na parze około 20-25 minut. W tym czasie gotujemy bataty i dynię do miękkości, odcedzamy, dodajemy mleko i ugniatamy warzywa na puree, pozostawiamy chwilę na ogniu by płyn całkowicie odparował- wtedy puree będzie kremowe. Doprawiamy solą i szczyptą gałki muszkatołowej. Brokuł dzielimy na różyczki
Mango PapajaSkładniki: 2 piersi z gęsi 2 jabłka 10 śliwek suszonych 10 moreli pieprz świeżo mielony kucharek 1 łyżka majeranek 1 łyżeczka rozmaryn 10 ziaren jałowca oliwa Wykonanie: Skórę gęsi naciąć w ukośną kratkę nożem i doprawić przyprawami. Odstawić na parę godzin w chłodne miejsce. Rozgrzać patelnię i na odrobinie oleju, przesmażyć piersi, zaczynając od strony skóry. Obsmażone(...)piersi przełożyć do rękawa do pieczenia, dodać owoce, związać końce i piec w piekarniku w temp. 180 stop. około 70 minut. Wyjąć z piekarnika, dać im chwilę odpocząć, pokroić w plastry i obłożyć owocami. Smacznego. Piersi z gęsi pieczone w rękawie
Kulinarny karnet ChristopheraKaczka ma swój niepowtarzalny smak. Nie wszystkim odpowiada, dlatego warto spróbować rożnych połączeń i dodatków. SKŁADNIKI 5-6 piersi z kaczki grzyby leśne np podgrzybki (używam mrożonych) Sól i pieprz majeranek, tymianek, liść laurowy, imbir WYKONANIE Z piersi kaczki usuwamy skórę i trochę rozbijamy. Obsypujemy solą, majerankiem i pieprzem. Odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki(...)Następnie układamy ok. trzy cztery grzyby małe lub duże przekrojone. Rolujemy związujemy nicią. Piersi wkładamy do żaroodpornego naczynia. Pieczemy ok 2 godz w temperaturze 200 st.C. Po ostudzeniu kroimy na mniejsze kawałki, tak żeby było widać grzybki. Tak przygotowaną pierś można podawać z sosem pieprzowym. Sos pieprzowy: trzy łyżki pieprzu zielonego w zalewie śmietana 36% 150 mililitrów
W kuchennym oknie Ewyspecjalne okazje, albo na rodzinny obiad....Pyszna rolada z piersi indyka, można podawać jako przekąskę, lub jako danie główne z sosem warzywnym. Po przyprawy zajrzyjcie na stronę Owocowego Raju . Mięso: 1 duża pojedyncza pierś z indyka lub złączona podwójna pierś z kurczaka 5 dag sera żółtego kilka liści świeżej szałwii 2 łyżki mąki 2 łyżki masła Pierś z indyka rozciąć
Apetyczna babeczkaPyszna, soczysta, mięciutka pierś z kurczaka owinięta w chrupiące ciasto francuskie, to idealnie danie na kolację lub obiad. Z całą rodziną bardzo polubiliśmy to danie, bo jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Gorąco polecam i zapraszam! Składniki: podwójna pierś z kurczaka płat ciasta francuskiego łyżka majonezu 50 g sera jajko sól, pieprz Przygotowanie: Piersi z kurczaka oprószamy solą(...)kawałeczek sera i dokładnie zwijamy, aby nie było dziurek. Smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25-30 min w zależności od rozmiaru piersi. Serwujemy z makaronem (przepis tutaj ) i salsą pomidorową. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaKurczak to wciąż jedno z najpopularniejszych mięs używanych do grillowania. Tym razem będzie to kurczak w paprykowej marynacie z grilla. Do przygotowania tego dania możecie użyć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!razem pod kulinarną lupę trafiają filety z kurczaka. To może być hit waszych obiadów – smażona pierś z kurczaka Sriracha. Przepis spodoba się dzieciom. Na razie kończymy z przepisami na śledzie . Temat mocno się wyczerpał w ostatnich tygodniach. Czas na mięso – pierś z kurczaka. Podamy je tym razem usmażone po wcześniejszej kąpieli w marynacie z sosu Sriracha. Smak(...)chilli , sałatkę makaronową z rukolą , czy zapiekankę makaronową z wołowiną . Zatem nie ma opcji, sos na pewno wam się nie zmarnuje, jeśli nie wykorzystacie w całości go do smażonej piersi z kurczaka. Zabieramy się do pracy. Zobacz mój film z przygotowania piersi z kurczaka Składniki – Smażona pierś z kurczaka Sriracha podwójna pierś z kurczaka sos Sriracha pół szklanki mąki
Kuchennyviral.plSoczysta pierś z kaczki z aromatycznym sosem z kaczki, podana z puree ziemniaczanym i brokułem ugotowanym al dente. Przepyszne danie, którego smak wspominany był, aż do końca dnia. Idealne danie na romantyczny obiad we dwoje, np. w Walentynki. Pierś z kaczki nie może być absolutnie przeciągnięta (wtedy jest sucha i gumowa), a sosu nie można absolutnie pominąć. Sos przyrządzić można(...)jest domowy bulion cielęcy, ale jeśli go nie macie, możecie użyć np. drobiowego). Sos jest intensywny, gęsty i co najważniejsze – naturalny (bez sztucznych dodatków, bez mąki, bez śmietany). Pierś z kaczki smażona jest od strony skóry, następnie bardzo krótko z drugiej strony, po czym trafia do rozgrzanego pieca. Następnie kilka minut odpoczynku pod folią (co jest konieczne, aby soki
Moja DelicjaZachęcam Was do przygotowania bardzo soczystej piersi z kurczaka, którą pieczemy w mleku. Robię ją teraz dość często do obiadu. Polecam serdecznie! Składniki: 2 piersi z kurczaka sól słodka mielona papryka zioła prowansalskie pieprz 2-3 ząbki czosnku (pominęłam) mleko Sposób wykonania: 1. Piersi myjemy, osuszamy, posypujemy solą, pieprzem, papryką i ziołami. 2. Przekładamy mięso do miski i zalewamy mlekiem
Kuchnia domowa Aniwrapy . Dziś mój sposób na wrap. Innowacyjną częścią wykonania było użycie papirusów firmy Winiary . Do wykonania wrapów potrzebowałam: - 2 tortille szpinakowe (można użyć dowolnej, ulubionej tortilli) - 200g piersi z kurczaka - 1 pomidora - kilku liści sałaty lodowej - 4 plasterków sera żółtego - sosu czosnkowego (1 część śmietany 18%, 1 część jogurtu naturalnego, 1 część majonezu, czosnek, sól, pieprz) Rozgrzałam patelnię teflonową(...)dodając tłuszczu. Lekko rozbiłam pierś kurczaka na grubość 1,5 – 2 cm. Umieściłam pierś na jednej połowie pergaminu, drugą połową przykryłam mięso od góry. Zawinięte w pergamin mięso położyłam na rozgrzanej wcześniej patelni bez dodatku tłuszczu. Smażyłam na średnim ogniu (50% mocy kuchenki gazowej) 5 minut z każdej strony. Ser ułożyłam na tortillach i lekko podgrzałam na gorącej patelni
Z butelką mleczka w tleZdjęcia gotowej potrawy brak..po prostu zapomniałam zrobić..a taką pierś z warzywami zrobiłam dla córki..zawekowałam w słoiczki..Taki słoiczek wystarczy otworzyć, podgrzać..ugotować ryż i danie gotowe. 1-2 piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka Knorr 1 paczka mieszanki warzyw po chińsku sos Salsa Mexicana Develey listek, ziele sól do smaku olej do duszenia Piersi
Moje domowe kucharzeniePierś z gęsi piekłam pierwszy raz i okazała się wielkim sukcesem. Nie pamiętam kiedy jakieś danie tak pozytywnie mnie zaskoczyło. Jak już kiedyś pisałam moja rodzina umiarkowanie lubi mięso. Troszkę się obawiałam, że gęsina może nie przypaść do gustu, szczególnie dziecku. Przygotowałam nawet alternatywny obiad;) Piekąc piersi gęsi wzorowałam się na przepisie Karola Okrasy, którego przepisy są zawsze perfekcyjnie(...)dopracowane. Troszkę odeszłam od pierwotnego przepisu, ale ideę pomysłu na pieczoną pierś zachowałam. Prawie wszystkie składniki, który znalazły się na talerzu, były słodkie, lekko słodkie lub słodko-pikantne oprócz ziemniaczanych kluseczek. Pierś gęsi była miękka, delikatna i miała korzenno-słodkawy smak. Dodatkiem do niej były buraczki w słodko-kwaskowej glazurze, pieczona gruszka z chutneyem porzeczkowym z chilli i delikatne
Codziennik KuchennyZdrowa, dietetyczna, domowa wędlina z piersi z kurczaka, z suszonymi pomidorami i szpinakiem, gotowana na parze. Wędlina szybka i łatwa do przygotowania. Piersi nadziewamy suszonymi pomidorami i listkami szpinaku z odrobiną tymianku, wiążemy sznurkiem wędliniarskim i wkładamy na 15 minut do marynaty zrobionej z przeciśniętych ząbków czosnku, soku z cytryny i oliwy z suszonych pomidorów. Pierś gotujemy około 15 minut(...)parze przy pomocy specjalnego sita do gotowania na parze lub zwykłego metalowego durszlaka. Domowa wędlina z piersi kurczaka jest świetna na kanapki, grzanki lub jako obiad z ulubioną sałatką. Składniki: (2-4 porcje) 2 pojedyncze piersi z kurczaka 10 pomidorów suszonych w oliwie garść świeżego szpinaku 6 gałązek świeżego tymianku (same listki – około 1 łyżki) 2 – 3 łyżki
Moja DelicjaSzybki i prosty sposób na piersi drobiowe. Składniki: 2 pojedyncze małe piersi z kurczaka dowolne przyprawy: u mnie słodka i ostra papryka, przyprawa do drobiu 2 ząbki czosnku Sposób przygotowania: 1. Piersi myjemy i osuszamy. Możemy je dodatkowo poporcjować . 2. Ząbki czos nku miażdżymy, nacieramy n i m mięso, nacieramy r ównież przyprawami . Jeśli nie zamierzamy od razu smażyć mięsa
Kuchnia domowa AniDanie wypróbowałam i jest doskonałe. Można podać na święta lub inne okazje. Polecam. SKŁADNIKI pierś z kurczaka podwójna 40 dag pieczarek 20 dag. sera żółtego - dowolny 1 cebula przyprawa do kurczak 2 opakowania ciasta francuskiego 1 łyżka masła sklarowanego 1 łyżka oleju sól , pieprz do smaku WYKONANIE Piersi płuczemy, suszymy ręcznikiem. Każda przekrawamy na połowę. Dodajemy przyprawę do kurczak(...)chwile smażymy,ąż woda odparuje, doprawiamy do smaku Mięso z kurczaka obsmażamy na gorącym tłuszczu. Gotowe płaty ciasta francuskiego kroimy na dwie części. Na każdej układamy pieczarki, na to pierś , na górę plaster sera. Nacinamy boki i zwijamy po skosie paski. Smarujemy rozmąconym jajkiem Pieczemy w piekarniku 220 st. około 30 min. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie
W kuchennym oknie Ewysoczyste mięsko z kurczaka marynowane w jogurcie a potem upieczone w chrupiącej panierce z krakersów. Jedzonko palce lizać. Mięsko podałam z surówką z nutą czosnku . składniki: 600 g piersi z kurczaka 200 g jogurtu naturalnego ok 30 krakersów 1 ząbek czosnku sól,pieprz Pierś kurczaka dowolnie pokroić, można na małe kawałki czy paseczki. Ja piersi rozkroiłam wzdłuż na cienkie
Monia miesza i gotujeSkładniki: 1 podwójna pierś z gęsi (u mnie 1kg mrożonej), 3 łyżki sosu sojowego, pieprz świeżo mielony, makaron świder Czaniecki, glazurowane marchewki- przepis tutaj . Przygotowanie: Pierś z gęsi rozmrażamy, najlepiej jak przez noc będzie w lodówce się rozmrażać. Następnie myjemy o osuszamy ręcznikiem papierowym. Skórę nacinamy w kratkę ostrym nożem, tak by nie uszkodzić mięsa. Oprószamy(...)mięso świeżo zmielonym pieprzem i polewamy sosem sojowym. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Na zimnej patelni grillowej podsmażamy pierś, na małym ogniu skórą do dołu w celu wytopienia trochę tłuszczu ze skóry (ja nie odkroiłam kości, więc podsmażamy tylko z jednej strony). Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z wytopionym tłuszczem i pieczemy ok. godziny w 170 stopniach. Podajemy
Aga w kuchnidomu jednego "niejadka" który za owocami i warzywami nie przepada, ale za to uwielbia ten przepis więc trochę witamin przyswoi chociaż w ten sposób... . SKŁADNIKI 500 g piersi drobiowej 1 cytryna ekologiczna sól 5 łyżek oliwy z oliwek mąka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Filet umyć i pokroić w plastry o szerokości około 1 cm. Każdy obtoczyć w mące(...)smaku, polać całość ( przez sitko, zeby nie wpadly pestki ) wciśniętym sokiem z 1 cytryny , przykryć patelnię przykrywką i wyłączyć gaz. Zostawić pod przykryciem przez następne 5 minut, żeby pierś doszła.Podawać z dodatkiem np zielonej sałaty. SMACZNEGO
zielonacukinkasię, i to bardzo. W grę nie wchodzą gotowce czy posiłki byle jakie. (Przy okazji i tata Kuby załapie się na coś pysznego ;)) Dzisiaj Coffee podesłała mi racuchy z piersi kurczaka - jutro ja zamierzam takie przygotować :) Składniki: pierś z kurczaka 2 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki majonezu sól, pieprz i inne przyprawy do smaku(...)lubi Pierś pokroić w drobną kosteczkę. Dodać jajka, mąkę i majonez - wymieszać. Dodać przyprawy i ponownie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć jak placki ziemniaczane. Smacznego życzy Coffee :) Jeśli chcesz, aby i Twój przepis pojawił się na moim blogu - napisz do mnie na adres blog@daylicooking.pl Przyślij zdjęcie (zdjęcia), listę składników i opis przygotowania. Zapraszam
Codzienna kuchnia niecodziennaDziś trochę inne wydanie kotleta z piersi kurczaka na niedzielny obiad. Zrobimy sobie faworki. Zawsze to jakieś urozmaicenie na talerzu. Składniki, to: -oczywiście pierś z kurczaka -2 jajka -płatki kukurydziane -przyprawa do kurczaka -przyprawa barbecue -olej Pierś dzielimy na plastry, układamy na folii, przykrywamy folią i lekko rozbijamy. Obsypujemy z obu stron przyprawą do kurczaka
Maminek kulinarnyJakiś czas temu robiłam taką pierś z warzywami dla córki..i córka poprosiła o jeszcze..i trza było znów zrobić...tym razem zrobiłam ciut inaczej...ale też smacznie..Ja zawekowałam .. potem wystarczy tylko podgrzać i gotowe.. 1-2 piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka Knorr 1 paczka mieszanki warzyw po chińsku listek, ziele sól do smaku bulionetka(...)drobiowa Knorr pomidory suszone Piątnica przyprawa chińska 5 smaków Piątnica olej do duszenia Piersi umyć, pokroić w kawałki małe, wymieszać z przyprawą i odstawić do lodówki.Następnie wyłożyć na rozgrzany olej i kilka minut smażyć.Dodać suszone pomidory -igiełki oraz mieszankę warzywną i przyprawy oraz bulionetkę. Dolać troszkę wody i dusić do miękkości
Moje domowe kucharzenietakże zachęcam żebyście spróbowali przygotować to danie a szczególnie tym osobom, które są fanami sera pleśniowego typu lazur. Życzę smacznego!! Składniki: torebka szpinaku świeżego 2 duże piersi z kurczaka 100 g sera pleśniowego lazur 1 łyżka masła 1 pomidor 2 ząbki czosnku sól, pieprz oliwa Sposób wykonania : Piersi natrzeć(...)solą, pieprzem zostawić na całą noc. Szpinak (bez ogonków ) zblanszować na maśle. Dodać pokrojonego w kosteczkę pomidora ( bez skórki) oraz pokrojony ser w plastry. Chwilę dusić pod przykryciem. Każdą pierś przeciąć wzdłuż na pół żeby powstały 4 płaty, które należy rozbić przez folię na cieniutkie plasterki. Na nich rozsmarowujemy wcześniej przygotowaną masę szpinakową. Zawijamy, jeden dłuższy
pieprzny smaczekidzie zaczniemy wrzucać na ruszt najróżniejsze smakołyki..nie tylko kiełbaski ale też mięsa które wymagaja marynat, dzis proponuję świeżą aromatyczną marynatę do drobiu Składniki: 70 dag piersi z kurczaka soł morska, pieprz mielony Kamis marynata: duzy kubek jogurtu greckiego ok.10 gałązek tymianku sok z połowy cytryny skórka otarta z jednej cytryny sól morska ziołowa Kamis ok. 2 łyżeczek pieprz(...)mielony Kamis ok. 2 łyżeczek Wykonanie: Pierś kurczaka przecinamy wzdłuż na pół na kotlety. Do miseczki wlewamy jogurt, kruszymy tymianek, dodajemy sok z cytryny i skórkę otartą z cytryny, dodajemy tez sól ziołową i pieprz. Każdą porcję piersi posypujemy solą i pieprzem, wkładamy do marynaty. Musi pobyć w niej ok. 2godzin- ja wkładam na całą noc do lodówki. Grilujemy
Z Majeczką w kuchniwspominałam nieraz drób często gości na moim stole. Dzisiaj pogoda dopisuje na tyle by móc wrzucić cos na ruszt, więc polecam te niezwykle smaczne piersi z kurczaka. Rewelacyjne w smaku, nawet moim synom bardzo posmakowały. Składniki: 500 g piersi z kurczaka 2 łyżeczki tymianku 2 łyżki miodu- ja użyłam miodu z mniszka lekarskiego 3 łyżki oleju rzepakowego łyżeczka mielonej ostrej(...)słodkiej papryki-wg upodobań sól,pieprz Wykonanie: Pierś z kurczaka przecinamy wzdłuż na pół, każdą oprószamy solą i pieprzem. Miód mieszamy z olejem, dodajemy tymianek, mieloną paprykę. Taką marynatą obtaczamy mięso. Zostawiamy najlepiej na całą noc w lodówce. Grilujemy an rumiano z obu stron. Mięsko wychodzi niezwykle soczyste
Z Majeczką w kuchniTaka mała pyszna improwizacja na napotkany sezam :) Co musiałam z nim zrobić,a że mam świeżą fasolkę i pierś kurczaka w lodówce wyszło to :) Składniki: 300 g piesi z kurczaka 4 łyżki sosu sojowego sól 3 gaście fasolki szparagowej 3 łyżki sezamu olej do smażenia Wykonanie: Piesi z kurczaka koimy w paseczki, oprószamy delikatnie solą, wkładamy do sosu sojowego(...)godz, co jaki czas mieszamy,zeby dobrze przeszły smakiem. Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wrzucamy piersi , przesmażamy. Wykładamy na talerz.Fasolkę szparagową obgotowujemy ok 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy, wykładamy na talerz, wykładamy na nią piersi z kurczaka. Na suchej patelni oprażamy sezam, posypujemy nim fasolkę i kurczaka
Z Majeczką w kuchniLubisz paprykę i drób? To koniecznie wypróbuj to danie, mozno paprykowe, mocno pomidorowe, mocno pyszne ! Składniki: pól kg piersi z kurczaka sól,pieprz słoiczek koncentratu pomidorowego 200 g szklanka wody pól papryki czerwonej pól papryki żóltej zioła prowansalskie tymianek rozmaryn papryka słodka papryczka chili- odrobinkę ząbek czosnku olej do smażenia Wykonanie: Piersi kurczaka kroimy na kotlety, oprószamy solą(...)dolewamy wodę, dodajemy zioła, paprykę, czosnek przecisnięty przez praskę i drobno posiekany kawałek papryczki chili. Wszystko mieszamy. Papryki kroimy w kosteczkę, dodajemy do sosu. Do sosu wkładamy kotlety z piersi. Przykrywamy, wstawiamy do piekarnika na ok 25 minut
Z Majeczką w kuchniryżem, jak podałam poniżej, albo z makaronem ryżowym (ilość makaronu podobna do ilości ryżu). Obie wersje bardzo lubię i polecam :) Składniki (porcja dla jednej osoby): 125 g piersi z kurczaka 200 g mrożonych warzyw chińskich 50 g ryżu trzy kolorowego 3 łyżeczki sosu sojowego łyżeczka oleju sól (ew. w międzyczasie można dodać szczyptę - mniej niż pół łyżeczki - cukru) Przygotowanie(...)wrzucamy na niego zamrożone warzywa, trzymamy na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając aż warzywa będą rozmrożone i ciepłe. 2. Do warzyw dokładamy pokrojoną w drobną kosteczkę pierś z kurczaka, solimy. Dodajemy sos sojowy, trzymamy pod przykryciem aż pierś będzie dobra do jedzenia. 3. W międzyczasie przygotowujemy ryż, według przepisu na opakowaniu albo jak ja w parowarze
Malowane smakiembłahymi sprawami :) Za rogiem czyha wiosna, słońce i godziny spędzone na świeżym powietrzu. Tymczasem nadal w duchu świąt przedstawiam moją propozycję na obiad w gronie rodziny. Składniki: 3 podwójne piersi z kurczaka lub jedna duża pierś z indyka 2 zupy cebulowe duże opakowanie śmietany Wykonanie: Pierś myjemy, oczyszczamy z tłuszczu i błon, przekładamy do naczynia żaroodpornego. I obsypujemy zupami cebulowymi
Taste Of My DaySkładniki: makaron świderki 2 szklanki, pierś z kurczaka 1 mała, masło 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek - do smaku, szpinak świeży lub mrożony 1/2 kg, jajko 2 sztuki, śmietana 1/2 szklanki pierś kurczaka podsmażyć na maśle, do smaku dodać pieprz, kucharka użyłam świeży szpinak - szpinak listki dobrze wypłukać i odcisnąć z wody jeśli listki są nieduże(...)całości dodać do piersi i mieszając podsmażać do odparowania nadmiaru wody całe jajka dobrze rózgą lub blenderem ubić z 12% słodką śmietaną wlać do szpinaku i mieszając zagęścić podać z ugotowanym makaronem w osolonej wodzie.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięindyk to suchy kawał mięcha lecz ja jestem odwrotnego zdania, bo jeżeli umieć go poprawnie zamarynować i upiec, to będzie niesamowicie soczysty i smaczny. Dziś właśnie prezentuję przepis na pierś z indyka zapiekaną w śmietanie, czosnku i rozmarynie, która może służyć jako pieczeń na kanapki lub jako danie główne. Zapraszam! Składniki: Pierś z indyka (1,5 kg) 400 g śmietany(...)ząbki czosnku 4 łyżki sosu sojowego łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu gałązka rozmaryny lub łyżeczka suszonego 1/4 łyżeczki oregano 100 g masła Przygotowanie: Pierś myjemy i osuszamy, nakłuwamy igłą lub nożem. Do śmietany dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i powstałą marynatą nacieramy indyka. Odstawiamy na 12 godzin do lodówki. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez
Kuchnia Łukasza