piersi - 15384 przepisów (strona:335/1026)

Filet z kaczki w sosie wiśniowym z selerowym puree 205

Kaczka jest mięsem uwielbiającym towarzystwo owoców, a kwaśne wiśnie komponują się z nią rewelacyjnie. Podobnie jak dodatek delikatnego puree o selerowym aromacie. Do przygotowania dania użyłem: 4 filetów z piersi kaczki, 400 gram mrożonych wiśni, 100 gram białego cukru, 100 ml białego octu winnego, 500 gram ziemniaków, 1 dużego selera, 3 łyżek masła, 3 łyżek śmietany 18%, 100 ml mleka(...)świeżego rozmarynu, 10 goździków, 1 łyżeczki mielonego kardamonu, 1 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowania dania rozpocząłem od mięsa. Piersi kaczki ponacinałem od strony skóry ostrym nożem tworząc kratkę. Uważałem przy tym, aby nacinając skórę nie przeciąć mięsa, dzięki czemu tłuszcz znajdujący się pod skórą mógł łatwo się wytopić, natomiast mięso pozostało soczyste. Ponacinane filety

Wyprawy kulinarne
Kapsalon 220

pamiętam..Taką potrawę można zrobić i w jednej dużej formie, ale w takich małych każdy można sobie przyrządzić-poukładać warstwy jak chce, a nawet warzywa można wymieszać z sosem. pierś z kurczaka  przyprawa do gyrosa kapusta pekińska ogórek cebula  pomidory ser żółty  sosy (ketchup, sos czosnkowy itp.)  ziemniaki na frytki Ziemniaki obrać, pokroić w paski(...)usmażyć frytki.Pierś z kurczaka pokroić , wymieszać z przyprawą do gyrosa, następnie usmażyć. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Do pojemnika układać upieczone frytki, następnie usmażoną pierś , pokrojone warzywa i starty ser.Wstawić do piekarnika, wyciągnąć po roztopieniu się sera. .Na wierzch znów ułożyć warzywa i polać sosem

Moje domowe kucharzenie
Czerwona kapusta - duszona z pigwą 163

dodatkiem marmolady z pigwy. Okazuje się, że pigwa sprawdza się nie tylko na słodko, w wytrawnych potrawach jest równie ciekawa i bardzo smaczna. Pomysł nasunął się sam. Piekłam gęsią pierś z dodatkiem owocu pigwy i do gęsiny jako dodatek przewidziałam czerwoną kapustę. Dodatek marmolady do duszenia kapusty był świetnym pomysłem. Polecam! Składniki: mała czerwona kapusta 1 cebula słoiczek marmolady(...)bulion, przyprawy i marmoladę z pigwy. Dusić pod przykryciem około 1 godziny. Na koniec skorygować ilość soli i pieprzu,  na koniec doprawić do smaku octem winnym. Podałam z piersią gęsi pieczonej z dodatkiem owocu pigwy (przepis na blogu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kurczak w sosie mole poblano 171

przygotować tę potrawę. W głównej mierze dlatego, że bałam się smaku, co okazało się totalnie przesadzoną reakcją, bo sos jest bardzo smaczny, z mnóstwem aromatów. Potrzebne nam: - 500 g piersi kurczaka - 500 g czekoladowego makaronu - 3 szklanki bulionu - cebula - 2-3 ząbki czosnku - 2 gwiazdki anyżu - 1/2 szklanki passaty pomidorowej - 1 łyżka oliwy - 1/3 szklanki rodzynek - 2 papryczki pepperoni(...)chili oraz tabasco.  Gotować przez 30 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Jeśli sos jest za gesty, dodać bulionu. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, piersi pokroić w większą kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy z odrobiną pieprzu. Sezam podprażyć na suchej patelni. Mięso wyłożyć na makaron, polać sosem i posypać prażonym sezamem. Podawać gorące

W poszukiwaniu inspiracji
Kotlet drobiowy pod pierzynką 210

pieczarek i sera. Taki bogaty kotlecik razem z ziemniaczkami i surówką stanowią bardzo sycący obiadek. Ja podałam z surówką z czerownej kapusty, marchewki i jabłka . składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka 250 g pieczarek sól ziołowa oregano 1 cebula olej do smażenia 1-2 jajka bułka tarta ser żółty do posypania Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać patelnię z olejem i zeszkilć cebulę, następnie dodac pieczarki. Smażyć aż pieczarki opdarują wodę, do smaku doprawić solą ziołową i oregano. Każdą pierś rozkroić na dwa płaty mięsa i lekko roztłuc. Mięso oprószyć z obu stron solą ziołową. Następnie panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone

Monia miesza i gotuje
Kurczak pieczony na piwie z warzywami 201

miseczce wymieszałem 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 1 łyżeczkę suszonego oregano, 1 łyżeczkę suszonego tymianku, szczyptę soli i szczyptę czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Skórę kurczaka na jego piersiach przy użyciu palca oddzieliłem od mięsa - czyniąc to ostrożnie, aby nie przerwać skóry. W powstałą kieszonkę włożyłem masło czosnkowe. 2 łyżki oliwy wymieszałem z sokiem z jednej cytryny, dwoma przeciśniętymi przez(...)rozgrzanym do 180 stopni z włączonym termoobiegiem. Piekłem przez 2 godziny. Po tym czasie zdjąłem z kurczaka z puszki z piwem, powycinałem przy użyciu nożyc elementy kulinarne, to jest piersi, nogi i skrzydełka i nałożyłem na talerze wraz z upieczonymi warzywami. Podałem ze szklanką ciemnego piwa

Wyprawy kulinarne
#2 Pasztet drobiowy - smarowidło do chleba bez konserwantów ;) 151

właściwie nie chcę wiedzieć, co stanowi pozostałą część takiego paszeciku. Zapewne chemia, od której kiedyś wszyscy zaczniemy świecić ;). Porcja na jeden słoik po dżemie + jedną kanapkę ;) Składniki Spora pierś z kurczaka (ok. 250 g) Wątróbka z indyka (ok. 200 g) 1/4 kostki masła (50 g) Mała cebula Ząbek czosnku Trochę rosołu/wywaru Trochę mleka Sól, pieprz, słodka papryka, tymianek, zioła(...)olej Przygotowanie Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z błonek, zalewamy mlekiem i odstawiamy na pół godziny. W tym czasie kroimy cebulę w piórka, czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Pierś kroimy w kostkę, przesmażamy na odrobinie oliwy. Gdy będzie już obsmażona dodajemy masło i cebulę. Gdy masło rozpuści się, a cebula zeszkli, dodajemy odsączoną wątróbkę, czosnek i łyżeczkę tymianku. Smażymy

Kuchnia w szuwarach
Sałatka o smaku curry z makaronem "sznurki" 185

Sałatka, w której bazą jest makaron "sznurki" a smaku nadaje przyprawa curry.     Składniki: -10 dkg makaronu "sznurki" -pierś z kurczaka ( ok. 30 dkg ) -4 jajka -5 ogórków konserwowych -1 marchew -puszka groszku konserwowego -kawałek pora -przyprawa curry -sól, pieprz, majonez -kilka suszonych pomidorów ( opcjonalnie ) Pierś z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem suszu warzywnego i curry. Razem

Maminek kulinarny
Roladka z piersi kurczaka w sosie chrzanowym 182

podwójna pierś z kurczaka pasta z oliwek zielonych (tapenada) ok 1 łyżka sól pieprz szczypta bazylii szczypta lubczyku szczypta majeranku pół cebuli 4 ząbki czosnku 200 ml śmietany 22% tłuszcz do smażenia 2 szkl rosołu Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, przeciąć na cieńsze plastry ale duże, posmarować wszystkie kawałki pastą z oliwek, lekko posolić i zrolować. Obwiązać sznureczkiem bawełnianym

Gotowanie jest łatwe
Kaczka w galarecie 146

przez bawełnianą ściereczkę. Powinniśmy otrzymać klarowny płyn. Żelatynę namoczyć w letnim wywarze, dolać więcej wody a następnie wlać do gorącego wywaru, wymieszać, nie gotować. Z kaczki zdjąć skórę. Wykroić piersi i odłożyć, przykryć aby nie obsychały. Oddzielić resztę mięsa od kości. Zemleć mięso, dodać maderę, wlać 150 ml wywaru z żelatyną. Wymieszać, doprawić do smaku. Odstawić aby lekko stężało. Naczynie(...)wyjęcie jej po zastygnięciu. Na dno wlać trochę wywaru, odstawić do zastygnięcia. Na galarecie ułożyć połowę mielonego mięsa (nie kłaść mięsa przy brzegach!!), na nim ułożyć pokrojoną pierś kaczki, przykryć mielonym mięsem. Zalać wywarem. Odstawić do zastygnięcia.   zastawa

królestwo garów
Kurczak z brzoskwiniami, czyli obiad w kilka minut! 437

dodatku można go dowolnie modyfikować, np. dodając swoje ulubione przyprawy lub mleko kokosowe. Kurczak z brzoskwiniami – Składniki: 1 puszka brzoskwiń w syropie (470g po odsączeniu) 2 duże, pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 700g) 4 łyżeczki przyprawy do kurczaka Gyros 4 łyżeczki oliwy z oliwek 6 łyżek syropu z brzoskwiń (lub więcej jeśli chcemy uzyskać więcej sosu) 300g ryżu długoziarnistego

Kulinarne Przeboje
Sałatka z zupek chińskich 382

poniższego przepisu. Uprzedzam, że jakiekolwiek hejty są zbędne. Sałatkę zrobiłam z połowy proporcji składników i wyszła mi naprawdę spora micha (3 x większa niż ta na zdjęciu).   800g piersi z kurczaka (+ olej, słodka papryka w proszku, sól) 2 zupki chińskie (z przyprawami) (*) 1 kapusta pekińska (duża) 2 czerwone papryki 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki (pominęłam) Dodatkowo: majonez(...)sól, pieprz   Umyte piersi z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Mięso przełożyć do miski (dużej). Kapustę pekińską drobno posiekać, paprykę pokroić w kostkę, kukurydzę i fasolkę - odcedzić. Warzywa połączyć z mięsem. Dodać makaron (pokruszony, twardy) i przyprawy (również olejki, jeśli są) z zupek. Całość wymieszać z majonezem i doprawić do smaku. Sałatkę

Di gotuje
SZPINAKOWE NALEŚNIKI Z KURCZAKIEM I LAZUREM 144

ciasto naleśnikowe: 250 ml mleka 1 szklanka mąki 2 jajka 1 łyża oliwy z oliwek 200 g  rozdrobnionego, mrożonego szpinaku sól farsz: 500 g piersi z kurczaka 100g sera lazur z niebieską pleśnią 250 ml 30% śmietanki 1/2 łyżki masła 1/2 łyżki oleju sól pieprz Zaczynamy o zrobienia ciasta na naleśniki. Na patelni rozmrażamy szpinak i smażymy do momentu(...)rzadkie dodaj łyżkę mąki. Rozgrzewamy patelnię i smażymy naleśniki. Z ciasta powinno wyjść 8-9 naleśników. Kiedy będą usmażone, układamy jeden na drugim i przykrywamy talerzem- będą bardziej elastyczne. Pierś myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Kroimy na nieduże kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło i olej. Wrzucamy kurczaka i obsmażamy z każdej strony. Zalewamy całość śmietanką i dusimy

KuchcikoweLove
zapiekany w serowo śmietanowym sosie kurczak z kalafiorem 450

zapiekany kurczak z kalafiorem Delikatne kawałki piersi z kurczaka, przełożone różyczkami  kalafiora, to wprost idealna propozycja obiadu. Jeżeli dodatkowo całość oblejemy serowym sosem i zapieczemy, to możemy być pewni, że posiłek zniknie z talerzy, zaraz po podaniu go na stół. składniki  dla trzech osób 1 kalafior ( około 600 g) 450 g piersi z kurczaka 150 g  sera

Miód i pieprz