piersi kaczki, 150 ml przetartych mirabelek z nalewki , 2 pełne łyżki cukru, 50 g masła, Piersi umyć, osuszyć, usunąć resztki piór, naciąć skórę w kratkę nie rozcinając mięsa. Ułożyć skórą do dołu na zimnej patelni. Smażyć na małym ogniu, aby tłuszcz się wytopił, następnie zwiększyć ogień i smażyć do zrumienienia. Odwrócić na chwilę na drugą stronę, zrumienić. Wstawić do piekarnika(...)nagrzanego do 180 stopni na 10 -15 minut. Zależy od wielkości piersi. Wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut, aby „odpoczęły”. Na patelni skarmelizować cukier, dodać przecier z mirabelek, zagotować aż cały karmel się rozpuści. Następnie dodać zimne masło. Gotując mieszać aż całe masło się roztopi. Podałam z puree z ziemniaków z selerem, karmelizowaną marchewką z anyżem. zastawa
królestwo garówdanie przypomina w smaku spaghetti choć z całą pewnością nim nie jest . ;-) Mięso piersi kurczaka d ługo duszone w winie zyskuje wspaniałego aromat u. Jes t miękkie, rozpływa się w ustac h. Ważne by dobrać wino, które napra wdę nam smakuje (nie przy padkowe), bo całe danie zyskuje jego smak i aromat. 2 duże piersi z kurczaka(...)pieczarek puszka pomidorów (400g) 3 ząbki czosnku szklanka białego wytrawnego wina 2-3 łyżki mąki olej, masło sól, pieprz, papryka ostra, papryka ostra, zioła prowansalskie 1. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Wkładamy do miski, dolewamy trochę oleju i dosypujemy przypraw: soli, pieprzu, obie papryki. Odstawiamy miskę z mięsem na około 30 minut do lodówki. 2. Kroimy
Szefowa kuchniusprawnić sobie jej gotowanie wystarczy zacząć od pokrojenia warzyw i odmierzenia kaszy. Potem już tylko wrzucamy je w odpowiedniej kolejności, a w międzyczasie mamy… wolne :) Gotuję ją zazwyczaj na piersiach z kurczaka lub na cielęcinie. W domu dość często pojawia się na naszym stole, zwłaszcza podczas jesiennych i zimowych miesięcy. Jest bardzo pożywna i rozgrzewająca. A do tego zdrowa! Zamiast(...)kaszy pęczak możecie użyć drobniejszej kaszy jęczmiennej. Składniki: 2 piersi kurczaka lub kawałek cięlęciny (wystarczy ok. 300 g) 1 szklanka kaszy pęczak 3-4 ziemniaki średnie 4 niezbyt grube marchewki 1 pietruszka kawałek selera mały pęczek natki pietruszki 3 listki laurowe ok. 4-5 ziaren ziela angielskiego pieprz sól Wykonanie: Do garnka wlewamy ok. 2,5-3 litrów wody. Dokładamy
MyCookBook.plziołami i suszonymi grzybami. Znakomita przystawka lub dodatek do kanapek. Czas przygotowania: 3 godziny 30 minut / 3 godziny w thermomixie Porcje: forma 30x12x10 Składniki: 300 g filetów z piersi indyka 300 g wątróbki drobiowej, pokrojonej na większe kawałki 200 g wołowiny pokrojonej na kawałki 200 g karkówki, pokrojonej na kawałki 200 g warzyw (cebula, marchewka, seler, pietruszka(...)masę, piecz (grzanie góra-dół) 1 godzinę. Podaj po wystudzeniu. Wersja na Thermomix Składniki: 1000 g wody 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe suszone 300 g filetów z piersi indyka 300 g wątróbki drobiowej, pokrojonej na większe kawałki 200 g wołowiny pokrojonej na kawałki 200 g karkówki, pokrojonej na kawałki 200 g warzyw (cebula, marchewka, seler, pietruszka
SzczyptaSmaQDostałam od Rodziców spory kawałek indyczej piersi i tyle czekała w zamrażarce, aż w końcu się za nią zabrałam. W towarzystwie wędzonego sera, pieczarek i w boczku stanowiła pyszny dodatek do drugiego dania. Podana z ziemniaczkami, surówką i sosem pieczarkowym smakowała mi najbardziej. Składniki: ok 1 kg piersi z indyka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 6-8 pieczarek(...)kapelusze) 250g wędzonego sera ok 150-200g wędzonego boczku (w długich, cienkich plastrach) sól, pieprz do smaku 2 łyżki margaryny zwykłej (Palma, Kasia) Sposób przygotowania: 1. Pierś z indyka rozbijamy na cienki płat. Oprószamy solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki. Pieczarki smażymy na margarynie do zrumienienia. Przekładamy na mięso i układamy obok siebie. Ser kroimy w kostkę
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: 2 piersi z kurczaka 400 g fasoli czerwonej konserwowej papryka słodka mielona, sól, pieprz Piersi z kurczaka płuczemy i rozbijamy delikatnie tłuczkiem, żeby mięso nam się nie rozpadło. Solimy i pieprzymy z każdej strony i przekładamy na folię aluminiową (każda pierś na osobną). Fasolę odcedzamy z zalewy, przekładamy do miski, rozgniatamy i doprawiamy papryką i solą - dokładnie mieszamy
Moje-pitraszenieGrillowany kurczak, lekko ostra rukola, słodkawa papryka i pikantne pieczarki to świetne zestawienie na lekki obiad czy przystawkę. SKŁADNIKI: (na 4 porcje) 1 podwójna pierś z kurczaka sól, czarny pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie opakowanie rukoli ½ czerwonej papryki 200g pieczarek oliwa do smażenia dressing: 2 łyżki musztardy dijon 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka balsamico (opcjonalnie) sól, czarny pieprz(...)plasterki i przesmażamy aż odparują większą cześć wody. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i ostrą papryką. Pozostawiamy do przestudzenia. Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i każdą pierś rozkrawamy na dwie części. Doprawiamy z obu stron solą, czarnym pieprzem, ostrą papryka i ziołami prowansalskimi. Patelnie grillową smarujemy olejem i rozgrzewamy. Układamy kawałki kurczaka i grillujemy na złoto
Pyry na Gazdociera połączenie słodyczy banana i mięsa. Nic bardziej mylnego, ponieważ pasują do siebie idealnie, bynajmniej dla mnie.Ja dzisiaj przygotowałam właśnie takie szaszłyki. Spróbujcie sami Składniki: pół kg piersi z kurczaka 1 czerwona papryka 2 banany sól, pieprz, słodka papryka zioła prowansalskie Wykonanie: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawiamy na min godzinę do lodówki(...)Paprykę kroimy w średnie kostki, banany kroimy w grubsze plastry. Na patyczki szaszłykowe nabijamy na przemian piersi z kurczaka, paprykę i banana. posypujemy ziołami prowansalskimi. układamy na blasze, spryskujemy olejem. Zapiekamy ok 15 minut. Podajemy z dipami: czosnkowym i pomidorowym
Z Majeczką w kuchniTutaj prezentuję dania obiadowe, które publikowałam na swoim blogu.Zapraszam , może znajdziemy coś dla siebie. Miszmasz w cieście francuskim Pierś kurczaka z warzywami Mięsne kwiaty z farszem Indyk z jabłkiem w sosie curry Roladki ze szpinakiem Roladki ze szpinakiem Zapiekanka z cukinią i mięsem Pstrąg grillowany Udka pieczone z warzywami Kotlety mięsno - kalafiorowe Kotlety z piersi kurczaka z serem i pieczarkami(...)Pulpety z mięsa wołowego Filet z indyka w sosie grzybowym KNEDLE MIĘSNE GOŁĄBKI TRADYCYJNE KARKÓWKA W SOSIE WŁASNYM ROLADKI WIEPRZOWE PYSZNA KARKÓWKA ZAPIEKANKA Z RYBY ŁOSOŚ Z WARZYWAMI PIERŚ Z KURCZAKA FASZEROWANA GRZYBAMI LEŚNYMI PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI PULPETY Z KARKÓWKI W SOSIE MUSZTARDOWYM PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ MIELONE Z PIECZARKAMI ŻEBERKA W SOSIE SŁODKO- KWAŚNYM NADZIEWANY KALAFIOR
W kuchennym oknie Ewydniami. Taaak, zatęskniłam za latem. Zachęcam do wypróbowania, zapewniam was, że równie wspaniale smakuje w te mroźne, zimowe dni. składniki na 2 porcje: mix sałat 1 grillowana pierś z kurczaka 2 duże ziemniaki gruby plaster boczku parmezan garść pomidorków koktajlowych sos na bazie octu balsamicznego sos winegret (oliwa, cytryna,miód, sól,pieprz) Ziemniaki należy wyszorować razem(...)ćwiartki, skropić oliwą i wstawić do piekarnika na około 20 minut (temp. 220 stopni C) lub zgrillować. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Następnie wcześniej zamarynowaną pierś kurczaka położyć na rozgrzanej patelni grillowej lub grillu elektrycznym i smażyć do rumianego koloru uważając by nie wysuszyć mięsa.Zdjąć z patelni i odstawić na około 3 minuty by mięso
noteskulinarnyfigaSkładniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki szałwii 1/2 łyżeczki cząbru 3-4 plastry ananasa 200g sera żółtego startego na małych oczkach tarki sól kolorowy ryż: 200g ryżu (2 torebki po100g) ugotowanego 100g startego sera żółtego startego na małych oczkach tarki 3-4 kawałki szpinaku mrożonego 1 ząbek czosnku(...)łyżka koncentratu pomidorowego oliwa sól, pieprz Sposób wykonania: Pierś umyć, wysuszyć, podzielić na pół i oprószyć solą. Do miseczki wlać sos sojowy, wsypać wszystkie zioła i wymieszać. Piersi natrzeć powstałą mieszanką i odstawić na 1-2h. Po tym czasie mięso owinąć w folię aluminiową i piec w 200 stopniach ok. 1h. Pod koniec pieczenia folię odwinąć
Prosto i Smacznie z Anetąrazem z drobiowym gyrosem aby było do syta. A wy już taką jedliście czy dopiero zamierzacie ? :) Spisujcie przepis i do dzieła. Karnawałowa Zapiekanka z Gyrosem 1 podwójna pierś kurczaka Przyprawa gyros 2 torebki ryżu 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 4 średnie ogórki konserwowe 200g brokułów 300 g startego żółtego sera 3 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany(...)łyżki keczupu 1 łyżka oleju Sól, pieprz, jarzynka naturalna do smaku Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w paseczki, obsypujemy przyprawą gyros i mieszamy z łyżką oleju, odstawiamy na godzinę ( a najlepiej cała noc) aby mięso się zamarynowało. Smażymy na suchej patelni parę minut aż mięso się zetnie ale nadal będzie miękkie, ok. 3 min. Ryż
W kuchennej krainiedanie przy którym musimy wykazać się odrobiną kuchennej zręczności. Lecz gotowy efekt z pewnością jest tego wart. składniki 1 kurczak o wadze ok 1,5 kg 250 g piersi z kurczaka 250 g surowego boczku 200 g wątróbki drobiowej pieprz ziołowy, sól 1 łyżka majeranku 2 łyżki oleju sposób wykonania Tus zkę kurczaka luzujemy ( np tym sposobem), usuwamy(...)niej kości skrzydełek i udek. Teraz tuszkę solimy, oprószamy pieprzem, połową majeranku i odstawiamy w chłodne miejsce . Wątróbkę drobiową oczyszczamy z błon i dzielimy na mniejsze kawałki, pierś kurczaka, oraz boczek kroimy w kostkę o boku jednego centymetra. Następnie wkładamy do miski boczek, wątróbkę, oraz kawałki piersi z kurczaka, przyprawiamy pozostałym majerankiem, łyżką oleju, solą, oraz pieprzem c ałość
Miód i pieprzwspaniała gorąca przekąska, wymaga trochę pracy, jednak nie tylko cieszy zmysł smaku, ale zadowala oczy! Dobra na każdą okazję, polecam! SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej papryka marynowana(najlepiej domowa) przyprawa do drobiu pieprz masło klarowane wykałaczki WYKONANIE: pierś rozcinamy i rozbijamy bardzo cienko, posypujemy przyprawą do drobiu i pieprzem roztartym w moździerzu, paprykę kroimy(...)cienkie paski, kładziemy na rozbitej piersi, następnie układamy na tym plastry szynki, zwijamy(niektóre owinęłam dodatkowo szynką), kroimy na 1-1,5 cm paski i rolmopsy gotowe(spinamy je wykałaczką), na rozgrzaną patelnię kładziemy masło i smażymy rolmopsy z każdej strony, bezpośrednio przed podaniem wkładamy w naczyniu żaroodpornym, polane masłem z odrobiną bulionu przykryte folią aluminiową
Kuchnia BeatyNiby zwyczajna pierś z kurczaka, ale obtoczona w bardzo zaskakującej i niesamowicie smacznej panierce- mega chrupiącej i aromatycznej, a przy okazji bardziej wartościowej niż tradycyjna panierka z bułki tartej- a mianowicie w ziarnach słonecznika. Już sam zapach podczas smażenia jest cudowny, a po skosztowaniu jednego kęsa będziecie na pewno zachwyceni tym prażonym posmakiem oraz delikatnym i soczystym w środku mięsem(...)sosu , ale równie dobrze, można zaserwować w całości np. na obiad- jak Ilona z bloga Słodko-Słony Świat Ilony , od której zaczerpnęłam pomysł :) Porcja dla 2 osób * pierś z kurczaka- 2 szt. * jajko- 1 szt. * słonecznik- 1 szklanka * olej ryżowy- 1 łyżka * sól, pieprz, słodka papryka- do smaku Pierś z kurczaka p okroić na kawałki- takie na jeden
Kraina Miodem Płynąca