łyżeczka kurkumy 0,5 łyżeczki ostrej papryki chili Sposób przygotowania sosu: Mieszamy ze sobą ser mascarpone z sosem słodkim chili, z 1łyżeczką czosnku i kurkumy oraz 0,5 łyżeczki ostrej papryki chili. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Sposób przygotowania kurczaka: Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i rozbijamy na średnio grube filety. Kurczaka przyprawiamy wedle uznania, ja przyprawiam swojego(...)niej układamy plastry czosnku i cytryny. Następnie kładziemy następną pierś i tak samo przyprawiamy , tworzymy warstwy. Jak zostanie mam cytryna to wyciskamy z niej sok do torebki z kurczakiem. Potem szczelnie zamykamy torebkę z kurczakiem i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na dobę. Później grilujemy kurczaka do zarumienia z obu stron. Sposób przygotowania dania
Projekty ze smakiemDelikatne filety z kurczaka w pysznym sosie śmietanowym z pesto. Przygotujecie je błyskawicznie, na jednej patelni, z kilku prostych składników. Filety najpierw obsmażamy z obu stron na patelni, a następnie zalewamy śmietanką wymieszaną z pesto. Krótko gotujemy pod przykryciem, w międzyczasie dodając plastry mozzarelli. Idealny posiłek na letni, słoneczny weekend, kiedy nie mamy chęci na długie stanie w kuchni(...)smażymy przez kolejne 3 minuty. Wylewamy olej, jeśli pozostał na patelni i dolewamy śmietanę z pesto. Zagotowujemy. Na każdej piersi kurczaka kładziemy plastry mozzarelli, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do małego. Gotujemy 3 minuty. Zdejmujemy pokrywkę i jeśli sos wydaje się za rzadki, chwilę gotujemy bez przykrycia, aż zredukuje się lekko i zagęści
cool and mintystrony jest również wersja bez mięsa, na samym bulionie warzywnym, również smakuje bosko, w tym momencie mamy również propozycję dla wegetarian. Składniki (na 3 litry): 1 duża pierś z kurczaka 3 średnie marchwie 1 duży por 2 pietruszki 1/2 selera 2 duże ząbki czosnku 3 średnie lub 2 duże szalotki 4 źdźbła trawy cytrynowej świeży imbir (ilość(...)pieprz, sól do smaku sok z 1 limonki kiełki fasoli mung pęczek szczypiorku 1 opakowanie makaronu Vermicelli sos sojowy jasny Wykonanie: Jeśli korzystamy z suszonych grzybów mun - należy je włożyć do miseczki, zalać wrzątkiem i namoczyć około 30 minut. Pierś z kurczaka umyć, przekroić na pół. Zalać 3 litrami zimnej wody, zagotować, odszumować. Dodać obraną włoszczyznę, przekrojone wzdłuż
Garniec MagalieMakaron z kurczakiem i porem w sosie śmietankowym to prosty i szybki obiadek. Dla podkręcenia smaku polecam dodać kilka kaparów. składniki: 400 g makaronu, u mnie tagliatelle nidi Malma 600 g piersi z kurczaka 1 cebula 150 g pora ( biała i jasnozielona część ) 300 ml śmietanki 30 % sól,pieprz olej kokosowy kapary świeżo zmielony kolorowy pieprz Pierś pokroić w średnią(...)samej patelni zeszklić cebulę. Następnie dodać pokrojonego pora. Smażyć chwilę aby por zmiękł. Gdy por już zmięknie dodać wcześniej podsmażonego kurczaka i całość zalać śmietanką. Zagotować i gotować aż sos zgęstnieje, do smaku doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al'dente i dobrze osączyć. Przełożyć do gorącego sosu i wymieszać. Nałożyć na talerze, oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i udekorować
Monia miesza i gotujeSoczyste roladki kurczaka z oliwkami w sosie śmietanowym na pewno przypadną do gustu wszystkim smakoszom dań z drobiu :) Soczyste roladki kurczaka z oliwkami w sosie śmietanowym
Kulinarne PrzebojeSkładniki: Marynata 1 białko jaja 3 ząbki czosnku 3-cm kawałek świeżego imbiru 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka pieprzu syczuańskiego 1 niepełna łyżka oleju sezamowego Potrawa: 2 pojedyncze piersi kurczaka 5-6 łyżek mąki kukurydzianej 2 łyżki oleju kukurydzianego 6 suszonych papryczek chili (koniecznie w całości!) 50 g orzechów cashew 1 łyżka(...)pokroić w niedużą kostkę. Pieprz syczuański rozetrzeć lekko w moździerzu. Przepuścić czosnek przez praskę, imbir zetrzeć na tarce na papkę. Przełożyć do niedużej, porcelanowej lub szklanej miski, dodać pieprz sos rybny, sojowy, olej sezamowy i białko. Wszystko dokładnie połączyć, ubijając lekko za pomocą widelca. Do tak przygotowanej marynaty włożyć kurczaka i wstawić do lodówki
Kuchnia Prezydentowejlimonki 1 litr bulionu drobiowego 400ml mleka kokosowego (u mnie obniżonej zawartości tłuszczu) 0,5kg piersi z kurczaka lub indyka 250g pieczarek 1 papryka czerwona lub żółta (ja użyłam 2 połówek obu dla dodatkowego koloru) 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczki sosu rybnego olej kokosowy lub sezamowy do smażenia marynowane tofu (opcjonalnie) świeża kolendra (opcjonalnie(...)jest wcześniejsze pokrojenie wszystkich składników. Imbir, czosnek, chilli, dymkę oraz trawę cytrynową drobno siekamy lub miksujemy w blenderze. Jeśli używacie gotowej pasty, to po prostu pomijacie ten krok. Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki. Pieczarki kroimy w półplasterki, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paski. Kukurydzę odsączamy z zalewy. W sporym garnku z nieprzywierającym dnem rozgrzewamy odrobinę
Cooking Monstergarnku i kruszymy do niej ser ,mieszamy ,aż się rozpuści ,doprawiamy. Nie gotować!!. Kurczaka umyć ,pokroić na paski wzdłuż piersi i doprawić . Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony ,do zezłocenia . Na tortilli kładziemy roszponkę ,gorącego kurczaka ,sos , ser tarty i awokado .Zwijamy i zapiekamy na opiekaczu . Smacznego
Ladylaura.piersi z kurczaka czerwona cebula 250 ml białego wytrawnego wina 4 duże pieczarki 5 suszonych pomidorów 120 ml słodkiej śmietanki łyżeczka skrobi ziemniaczanej rozrobionej w łyżce wody garść tartego parmezanu garść świeżej natki pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kroimy kurczaka w kostkę, doprawiamy ziołami prowansalskimi, słodką papryką i curry. Smażymy na patelni przez 3 minuty, mieszając co jakiś czas. Przekładamy kurczaka(...)pomidory w paseczki, przekładamy na patelnię i smażymy przez około 3 minuty. Dodajemy kurczaka i wlewamy wino. Doprawiamy bazylią, pieprzem solą i ostrą papryką. Gotujemy na średni ogniu do momentu aż wino się zagotuje. Dodajemy śmietanę i skrobię i gotujemy przez kolejne 3 minuty aż sos zacznie gęstnieć. Zdejmujemy całość z ognia i dodajemy parmezan i posiekaną natkę pietruszki, całość
Delusional Trinecynamon, kolendra, goździki, papryka chili, pieprz cayenne. Składniki: pierś z kurczaka 1 szt. cebuli 2 ząbki czosnku garść lub dwie kolendry lub natki pietruszki pół puszki 130 g kukurydzy złocistej z czerwoną i zieloną papryką od Bonduelle 125 g czerwonej fasoli gotowanej na parze od Bonduelle pomidor 300 g sosu pomidorowego a właściwie kawałki pokrojonych pomidorów domowej roboty(...)moździerzu i dodałam do cebuli. Wsypałam pozostałe przyprawy. Wymieszałam. Dodałam pokrojone w paseczki piersi kurczaka. Podsmażyłam go z przyprawami. Wsypałam kukurydzę z papryką. Wymieszałam. Kolej na czerwoną fasolę. Dodałam pokrojonego w kostkę pomidora i wlałam sos z kawałkami pomidorów. Wlałam sok z limonki. Przykryłam i dusiłam przez około 10 minut
potrawyregionalnekurczakiem. Składniki: 250 g makaronu 0,5 kg szpinaku (może być mrożony) podwójna pierś z kurczaka 500 ml śmietany 200 g sera 100 g serka topionego 3 ząbki czosnku gałka muszkatołowa sól i pieprz do smaku olej do smażenia Makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym Sposób przygotowania: Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody
Pani domowakurczakiem i krewetkami oraz mleczkiem kokosowym. Doprawiłam imbirem, curry i wyszła ostra i pożywna zupa, która pięknie prezentuje się na talerzu dzięki salatom :)Skład:2 piersi z kurczakaokoło 10 krewetek ( u mnie mrożone)250 g mix sałaty (albo pekińska sałata)200 g włoszczyzny pokrojonej w słupkipół szklanki bambusówpół szklanki kiełek fasoli mung1 por (zielona część)2 łyżki sosu(...)rybnego (można pominąć i ugotować wywar rybny)1 łyżeczka currypół łyżeczki kurkumy1 łyżka sosu chili1 łyżeczka tartego imbirułyżeczka granulowanego czosnku200 ml mleczka kokosowegosól, 3 łyżki posiekanej kolendrypieprz cytrynowysok z 1/4 limonkiszczypta płatków chilichiński makaron albo makaron ryżowyszczypiorekoliwa z oliwek do smażeniaGotujemy wywar z piersi kurczaka i włoszczyzny. Gdy piersi są ugotowane kroimy je w kostkę i podsmażamy na oliwie
Bon Appetit Małgorzatyzielonych (tapenada) ok 1 łyżka sól pieprz szczypta bazylii szczypta lubczyku szczypta majeranku pół cebuli 4 ząbki czosnku 200 ml śmietany 22% tłuszcz do smażenia 2 szkl rosołu Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, przeciąć na cieńsze plastry ale duże, posmarować wszystkie kawałki pastą z oliwek, lekko posolić i zrolować. Obwiązać sznureczkiem bawełnianym. W rondlu przyrumienić na tłuszczu przez chwilkę(...)kolor z surowego mięsa. Podlać rosołem , na początek jedną szklankę, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem, w przypadku szybkiego odparowania dolewać rosołu. Na koniec roladę wyjąć, dodać śmietanę i sos zmiksować przy pomocy blendera. Roladę lekko przestudzić, zdjąć z niej sznurek i pokroić na plastry. Podawać z ziemniakami z wody i sosem
Gotowanie jest łatwerewolucje kuchenne, to mamy do Was propozycję: Spaghetti lub makaron z brokułem, a dokładniej mówiąc sosem brokułowym. Jest zachwycająco pyszny. Dobrze doprawiony sos świetnie kontrastuje z makaronem. Można go także użyć do ziemniaków i piersi z kurczaka. Będzie tak samo pyszny. Wariantów jest dużo, wszystko zależy tylko od tego, co chcecie zrobić, na co macie ochotę i jakimi składnikami dysponujecie(...)makaronu do spaghetti (ja dałam kokardki, bo taki mi został) Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. 1 brokuł - rozdzielamy na różyczki i gotujemy 3-4 minuty w osolonej wodzie. Sos: 3-4 ząbki czosnku - kroimy w kosteczkę kawałeczek szynki - kroimy w kostkę 1 opakowanie serka mascarpone (250 gram) sól, pieprz, ziarenka smaku, kwasek cytrynowy lub cytryna 1 łyżka masła Czosnek
Kuchnia smakówprzepis na to co postanowiłam uwięzić tym razem. SKŁADNIKI NA 6 MAŁYCH PORCJI: 1 płat gotowego ciasta francuskiego 2 piersi z kurczaka 1/2 cebuli 10-12 średniej wielkości pieczarek ulubione przyprawy (w mojej wersji sól, pieprz, czosnek, sos sojowy) 1/2 czerwonej papryki szpinak (może być zarówno świeży jak i mrożony) żółty starty ser do posypania farszu 1 łyżeczka(...)ciasta francuskiego dzielimy na sześć równych kawałków.Każdy z powstałych prostokątów nacinamy z dwóch stron na mniej więcej równe paski ok 2-3 cm.,które będziemy później zaplatać. Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy i podsmażamy na oliwie z zeszkloną cebulką.Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i wszystko razem podduszamy. Gotowy farsz wykładamy na środek każdego z naszych przygotowanych
Kuchnia w opałach