Rysku zostało tylko albo aż 16 dni W domu mamy zatrzęsienie grzybowe. Już 3 razy byliśmy na grzybobraniu i te trzy razy skończyły się na pełnych
sierotka maRysia w kuchniRyż – ziarna, które podbiły świat. Jada go na co dzień połowa ludzkości. W mojej kuchni najczęściej używam ryżu jaśminowego, ale nie tylko. Ostatnio, za sprawą mojej
mojewypiekiinietylkośrednia pierś kurczaka 2 średnie cebule lub 4 dymki 1 cytryna 1 średnia pietruszka 1 duża marchew 1 mały korzeń selera 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz kilka kostek rosołowych olej rzepakowy Mięso i myjemy i osuszamy, po czym kroimy w niedużą kostkę. Zasypujemy je równomiernie solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Pokrojone i przyprawione cząstki kurczaka można odstawić(...)ugotowanym oddzielnie makaronem spaghetti lub ryżowym, posypaną natką pietruszki, bądź otartą skórką cytryny. Jak mówiłam, jest to dość wyjątkowy wynalazek, nie polecam więc go, jako dania na rodzinny obiad... Zawsze lepiej wcześniej upewnić się, czy goście są przygotowani na coś udziwnionego. Dla mnie jest to jednak pewnego rodzaju odskocznia, od typowego domowego jedzenia. Jest lekka, nienachalna, choć również sycąca
Kuchenna Kontrrewolucyaniewielu rzeczy, które przynosi mi... satysfakcję? warto? Post tak jak obiecałam zawiera przepisy na posiłki, które najczęściej nosiłam do pracy. Jednak nie zawsze mogę pochwalić się takimi śniadaniami i obiadami. W ekstremalnych sytuacjach posiłkuję się waflami ryżowymi, serkiem wiejskim czy też szybką owsianką z suszonymi owocami. Makaron z tuńczykiem - szybki i prosty, zostałam zainspirowana przez koleżankę z pracy ;) Składniki (około(...)sera feta sos musztardowo-miodowy: 1 łyżeczka oliwy z oliwek + 1 łyżeczka octu balsamicznego + 1 łyżeczka musztardy Dijon + 1 łyżka miodu Makaron z pomidorami Składniki: wędzona pierś z kurczaka puszka pomidorów 1/2 puszki kukurydzy spora garść makaronu niskowęglowodanowego dostępnego w sklepie CENTRUM SYLWETKI sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, bazylia wg. smaku Sposób przygotowania: Pomidory kroimy i wrzucamy wraz
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćWszystko za jednym zamachem – prosto z piekarnika, z jednej blachy. To mój zdecydowanie ulubiony sposób na pieczenie kurczaka – na płasko. Skórka po upieczeniu jest idealnie chrupiąca
Karo in the Kitchen- 5 na dworze a miała być wiosna! jeżeli na Wielkanoc spadnie śnieg to się załamię. Tak być nie może, człowiek ma ochotę rozjaśnić sobie jakoś życie
sierotka maRysia w kuchniZMIANY! Od dzisiaj już nie idę na łatwiznę. Koniec wstawiania zdjęć robionych telefonem, aczkolwiek nie były tragicznej jakości. Wczoraj pękła miesięcznica istnienia bloga i o dziwo
Be Fit Be StrongLektura jednej książki a zmiany duże. Dostałam w prezencie od męża książkę
Pan i Pani Smith w kuchniobiad miała być kaczka po pekińsku. Ale kaczka ze sklepu wyszła, zostały „do wyboru” zagrodowe kurczaki. Marynata już była naszykowana, no cóż… Takim kurczakiem nigdy nie pogardzę, wymaga też krótszego marynowania niż kaczka. Smak ? Wiadomo, kaczka to nie jest, więc i końcowy smak jest trochę inny. Ale dalej wschodni i egzotyczny – a samo mięso pozostaje ultrasoczyste. Kurczaka okrawamy ze zbędnych(...)pora). Imbir razem ze skórką kroimy w plastry. Kurczaka od wewnątrz osypujemy pozostałą łyżeczką przyprawy pięć smaków. Wlewamy marynatę do zamykanego worka z grubej folii, do kurczaka wkładamy 1/3 plasterków imbiru, resztę dodajemy do worka. Do worka wkładamy kurczaka, zamykamy i obracamy torbą w każdą możliwą stronę, aż marynata całkowicie kurczaka otoczy i oklei. Zostawiamy go w takiej formie
Karo in the KitchenPerliczka to szlachetny gatunek drobiu, ceniony ze względu na szczególne walory smakowe i odżywcze. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu powszechnie hodowane były w wiejskich gospodarstwach. Ceniono łatwość
Smakowity Blog KulinarnyNa upieczenia kurczaka, w całości, w dodatku na piwie dotychczas nigdy nie miałam ochoty. Zawsze wolałam obrabiać pojedyncze części drobiu takie jak filet, skrzydełka, itd. i
Taste Of My DayUwielbiane przez moje dzieci (i chyba nie tylko moje) kurczaczki mcnuggets. Poprzednią wersję kurczaczków troszkę wzbogaciłam, dodałam suszony czosnek i do płatków dosypałam złociste
Smaczne Zdroweowsiane i do tego luzem na wagę dodatki według uznania (np. suszona żurawina, orzechy itp.) 7. Mięso - bez kości, bez skóry piersi z kurczaka są oczywiście wygodne i praktycznie bez tłuszczu, ale są zazwyczaj dużo droższe. Kup całego kurczaka i podziel go własnoręcznie, a kości użyj np. jako bazę do zupy. Dotyczy to również innych rodzajów mięs. 8. Domowy zielnik- zasadź(...)przeliczaj na jedną miarę- większość sklepów przy cenie podaje cenę jednostkową za np. 100 gram. 16. Planowanie- Poświęć czas na początku tygodnia, aby zaplanować, co masz zamiar zrobić na obiad w nadchodzących dniach. 17. Porównywanie- Zanim wybierzesz się do sklepu to sprawdź oferty w gazetkach online. Porównaj ceny różnych produktów spożywczych w różnych sklepach. UWAGA na oszustwa przy przecenie. Często
Tradycyjna KuchniaJeżeli lubicie jeść buraki, ale nie macie ochoty obierać ich przed gotowaniem, a także pilnować wody podczas gotowania, to zachęcam do przygotowania buraków w nieco inny
Ugotowaćkilkudziesięcioma gabinetami i bogatą ofertą zabiegów kosmetycznych, masaży i kuracji SPA. Z nowoczesnego i przestronnego Centrum SPA, tak jak prawie z każdej innej przestrzeni, rozpościera się zapierający dech w piersiach widok na Jaworzynę. Bajecznie położony hotel zapewnia swoim gościom liczne atrakcje. Na każdy dzień przygotowywany jest program animacji dla dzieci i dorosłych, zabawy w wodzie, nauka pływania, gimnastyka z trenerem(...)widokiem na Jaworzynę Krynicką z wyjściem na taras, gdzie w promieniach słońca lub w cieniu parasola można zjeść nieśpieszne śniadanie lub poczytać książkę z hotelowej biblioteczki, zamówić kilkudaniowy obiad, a wieczorem delektować się romantyczną kolacją. Cudowne widoki, słońce pieszczące skórę i górskie powietrze wymieszane z wyjątkowymi aromatami serwowanych potraw i trunków ;) W menu, które zmienia się wraz z porami roku
SzczyptaSmaQ