danie wymaga trochę pracy, ale warto poświęcić pół godzinki na przygotowanie (kolejne pół godziny zajmie pieczenie). Jest pyszne, zawiera minimalną ilość tłuszczu, chude mięso z piersi kurczaka i aromatyczne warzywa. Duże makaronowe muszle nadziałam mieszanką mielonego mięsa, papryki, selera naciowego, zanurzyłam w pomidorowym sosie i posypałam kawałkami mozarelli. Wyszło pysznie. Musicie spróbować! Składniki: 250 g makaronowych muszli(...)można użyć także canelloni) pierś kurczaka (nieduża) - zmielona jajko łyżeczka oliwy z oliwek ząbek czosnku pół papryki czerwonej pół papryki pomarańczowej papryczka chili do smaku gałązka selera naciowego łyżka posiekanej natki pietruszki pół kulki mozarelli na sos: 2-3 szklanki passaty pomidorowej gałązka selera naciowego ząbek czosnku łyżeczka oliwy z oliwek sól łyżeczka oregano Przygotowanie: Muszle makaronowe
Kulinarne InspiracjeDzisiaj ulubiona wersja butter chickena mojego Brata. Koniecznie wypróbujcie bo naprawdę warto. Porcja dla 6 osób Składniki: 600 g piersi kurczaka pokrojone w 3-4 cm paski 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka nasion kolendry 1/2 łyżeczki płaskiej cynamonu, curry, kardamonu oraz słodkiej papryki 1 liść laurowy 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka soku(...)Dodaj pomidory z puszki, mleko kokosowe i odrobinę soli, smaż już bez przykrycia aby sos lekko się zredukował ok 5 min. Dodaj zmielony czosnek z imbirem. Następnie dodaj zamarynowane piersi kurczaka, orzechy i smaż ok 20 min. Podawaj danie z ryżem Smacznego
Niezły MłynekPyszny obiad w 25 minut? Możliwe? Możliwe! Aromatyczny sos z dużą ilością pieczarek i świeżego koperku. Do tego rozpływająca się pod wpływem ciepła mozzarella! Pyszności! 500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 250 g pieczarek 2 łyżki śmietany 18% 1,5 szklanki wody 100 g serka topionego śmietankowego 3 łyżki świeżego koperku 100 g mozzarelli w kulkach(...)Sól Pieprz Natka pietruszki do posypania Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę lub paseczki. Doprawiamy przyprawą do kurczaka. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Gdy mięso delikatnie zmięknie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki oraz posiekany koperek. Całość podlewamy wodą. Dusimy na wolnym ogniu przez kilka minut (aż zmiękną pieczarki). Na końcu dodajemy śmietankę oraz kawałki topionego serka. Doprawiamy
VioletoweKucharzeniekuchni azjatyckiej pisałam już nie raz. Czasami trzeba zjeść coś innego niż bigos, pierogi i rosół….no właśnie rosół…. Zerknęłam do lodówki a tam pół piersi z kurczaka, papryka, sos sojowy(...)Ugotowałam zupę na wzór chińskiej. Przyznaję nieskromnie, że proste potrawy zawsze się sprawdzają. Nie prosiłam o żadne pochwały, ale domownikom bardzo smakowało Składniki (porcja dla 3 osób): * 1/2 piersi kurczaka * 1/2 małej papryki czerwonej * 1 marchew średniej wielkości * 2 -3 pieczarki * 1 cebula * 1 gałązka selera naciowego * 1-2 liście kapusty pekińskiej * dowolny makaron chiński * 1-2 łyżki ciemnego
Pieprzyć z Fantazjąwięc zapiekankę pasterską na bazie mielonego mięsa kurczaka z przepyszną, kremową, kalafiorową pierzynką. Spróbujcie sami! {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","recipeIngredient":["Na nadzienie:\r","600g mielonego mi\u0119sa z piersi kurczaka\r","1 \u015brednia cebula\r","2 \u0142odygi selera naciowego\r","2 \u015brednie marchewki\r","1\/2 szkl. groszku\r","3 z\u0105bki czosnku\r","3 \u0142y\u017cki przecieru pomidorowego(...)studzimy zapiekank\u0119 ok. 20 minut przed pokrojeniem, inaczej rozpadnie si\u0119. Gotowe!"],"recipeYield":"6"} Zapiekanka pasterska w wersji FIT Yield: 6 Składniki Na nadzienie: 600g mielonego mięsa z piersi kurczaka 1 średnia cebula 2 łodygi selera naciowego 2 średnie marchewki 1/2 szkl. groszku 3 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego skórka i sok z połowy pomarańczy 1/2 łyżeczki oregano
Mostek w kuchnischabowe są świetną alternatywą do zwykłych tradycyjnych schabowych. Rewelacyjnie pachną i smakują czosnkiem, oregano, ziołami prowansalskimi i lubczykiem. Dzięki wkładce serowo warzywnej są niezwykle syte. 2 podwójne filety z piersi kurczaka Sól czosnkowa Biały pieprz Oregano Liść lubczyku Zioła prowansalskie 2 jajka Bułka tarta do panierowania 10 pieczarek 1 cebula 1 czerwona papryka 100 g żółtego sera Olej do smażenia(...)Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Z każdej strony doprawiamy solą czosnkową i białym pieprzem. Z jednej strony obsypujemy oregano, ziołami prowansalskimi i liściem lubczyku. Każdy plaster mięsa maczamy w rozmąconym jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę oraz paprykę
VioletoweKucharzeniemięciutki kurczak. Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju 15 g świeżych drożdży ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki cukru 0,5 szklanki letniej wody Dodatkowo: 300 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka Słodka czerwona papryka Kilka suszonych pomidorów z oleju 1/3 szklanki zielonych greckich oliwek 1 łyżka natki pietruszki 7 pieczarek 150 g żółtego sera 3 łyżki passaty(...)olej. Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do mąki. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Ciasto przykrywamy suchą ściereczką. Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do kurczaka i słodką czerwoną papryką. Smażymy do miękkości na patelni. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Pieczarki oraz zielone oliwki kroimy
VioletoweKucharzenieDania z makaronem słyną ze swej prostoty i pysznego smaku. Jest to szybki i smaczny obiad. Fajnego smaku daniu nadają malinowe pomidory. 250 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 5 pieczarek 2 malinowe pomidory 1 szklanka bulionu 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka mąki pszennej 150 g makaronu penne Sól Pieprz Sól czosnkowa(...)Szczypta chilli Suszony koperek Liść lubczyku Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Cebulę oraz paprykę również kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Na patelni podsmażamy warzywa. Gdy zmniejszą objętość dokładamy mięso. Dolewamy bulion wymieszany z mąką i śmietaną, dusimy do miękkości. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Całość doprawiamy przyprawami, solą, pieprzem, solą czosnkową
VioletoweKucharzeniekurczak w asyście grzybów, cebuli, natki pietruszki i szczypiorku. Całość podana z żółtym serem. Jednakże pierwsze skrzypce grają grzybowe naleśniki. Polecam na pyszny obiad. Farsz: 400 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 2 cebule 150 g pieczarek 100 g podgrzybków, borowików 2 łyżki natki pietruszki (świeżej) 2 łyżki szczypiorku (świeżego) ¼ szklanki wody 150 g żółtego sera Sól Pieprz(...)mąki pszennej 3 łyżki zupy grzybowej 1 jajko ¼ szklanki wody gazowanej ¾ szklanki mleka Sól Pieprz Dodatkowo: 2 jajka (do panierowania) Bułka tarta (do panierowania) Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do mięsa. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w pół plasterki. Podgrzybki oraz borowiki dokładnie oczyszczamy, myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy
VioletoweKucharzenienapisaliśmy przepisu. :-O Sylwester to dobra okazja, aby ponownie zrobić sałatkę gyros , uwiecznić ją na zdjęciach i uzupełnić blogowe katalogi. Udostępnij Sałatka gyros – składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 3 łyżki przyprawy do gyrosa 1 / 2 białej cebuli 1 / 2 czerwonej cebuli 1 puszka kukurydzy 5 średnich ogórków konserwowych 1 czerwona papryka 1 mała kapusta pekińska lub sałata lodowa(...)ząbek czosnku sól, pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Obie cebule obrać, pokroić w kostkę, przesypać do naczynia, w którym sałatka będzie podawana. Pierś kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę. Mięso wymieszać z przyprawą do gyrosa, odstawić na 20 minut. Po tym czasie usmażyć je na rozgrzanym oleju na złoty kolor
niecodziennikparyObiad, w którym mamy mięso i sos. Mięso jest kruche i soczyste, z serowym środkiem. Sos dzięki papryce i cebuli jest aromatyczny i wyrazisty. 600 g fileta z piersi kurczaka Słodka czerwona papryka Sól Pieprz 8 plastrów chudej szynki 8 plastrów sera edamskiego 1 czerwona papryka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1,5 szklanki bulionu warzywnego ½ pęczka natki pietruszki(...)łyżki śmietany 18% Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty (jak na schabowe), rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy sola i pieprzem. Na każdym płacie układamy po plasterku szynki i sera. Zwijamy na kształt roladki, wierzch obsypujemy słodką papryką. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę, natkę pietruszki siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy mięso. Gdy lekko się zarumieni dokładamy cebulę oraz paprykę
VioletoweKucharzenieSoczyste kawałki z piersi kurczaka w aromatycznym koperkowym sosie z jogurtu greckiego. Według mnie najlepiej smakują z ryżem oraz brokułami lub kalafiorem. mięso z piersi kurczaka (ok. 400 g) 1 pęczek koperku 250 g jogurtu greckiego 1/2 szklanki bulionu sól i pierz do smaku 2 łyżeczki majonezu olej do smażenia Dodatkowo: ugotowany ryż i brokuły lub kalafior W małym garnku
Bullioprzygotowanie "małego Conieco" na wynos możemy zaangażować całe towarzystwo. Będzie to fajny wstęp do wspólnego wyjścia, taki spacerowy biforek;) Moje przekąski przygotowałam z gotowych orkiszowo-owsianych wrapów, pikantnych piersi kurczaka i pysznych chrupiących warzyw. Świetnie smakują zaraz po przyrządzeniu, kiedy kurczak jest jeszcze ciepły, ale sprawdzą się także jako danie na wynos. Składniki: 4 wrapy orkiszowo owsiane(...)ziarnami) pierś kurczaka sałata rzymska papryka czerwona awokado (plus sok z cytryny do skropienia) szczypiorek ogórek oliwa do smażenia Na marynatę do kurczaka: 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny skórka otarta z połowy cytryny 1 ząbek czosnku - przeciśnięty przez praskę łyżeczka pasty z ostrej papryki (można zamiast tego użyć posiekanej chilli
Kulinarne InspiracjePieprz pomarańczowy można zrobić samemu. Podaję jego skład: pieprz czarny (grubo mielony), cebula, skórka pomarańczy, sól, cukier. Ja jednak kupiłam gotową mieszankę Składniki: 2 piersi kurczaka pieprz pomarańczowy olej rzepakowy (Rapso) Składniki na mizerię: 2 ogórki 5 rzodkiewek 200 ml jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Piersi kurczaka obtaczamy w pieprzu pomarańczowym i smażymy na oleju, aż będą gotowe Ogórki
IMPRESJA SMAKUSkładniki: 250 g makaronu rurka ukośna Czaniecki, 300 ml kremówki, 1 puszka kukurydzy, 1 podwójna pierś kurczaka, 20 g startego żółtego sera, sól, pieprz, suszone pomidory z czosnkiem. Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Pierś kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy w kostkę, przyprawiamy pieprzem i solą i podsmażamy na niewielkiej ilości
Aga w kuchni