Idealnie połączone smaki kurczaka, ziół, limonki i warzyw tworzą kolorowe i aromatyczne danie obiadowe. Po filet z piersi kurczaka sięgamy często i zwykły smażony w panierce przestał być atrakcyjny więc staram się tworzyć nowe kompozycje smakowo - wizualne. Składniki dla 4 osób: - 4 małe filety drobiowe - sok z połowy limonki - 1/2 czerwonej papryki - 1 duża cebula - 5 pieczarek - 2 kopiaste łyżki
Apetyczna babeczkakonkretna! Takie dania najbardziej uwielbiam :) Zamiast kapusty pekińskiej pojawia się tutaj żółty ser i szczypiorek. Jak dla mnie to bardzo udane połączenie. Zachęcam do wypróbowania przepisu :) Składniki:2 podwójne piersi
Krokusowy Domtymianek. Gołąbki włożyłam na patelnię z sosem. Chwilę jeszcze się dusiły. Można też gołąbki zapiec w naczyniu żaroodpornym i upiec polewając przed podaniem sosem. Moja rodzina jadła z piersią kaczki
AZgotuj!Pieczona noga z kaczki, purée z dyni, karmelizowana dynia z chili, topinambur, sos porzeczkowy Cena: 38 zł Bardzo lubię kaczkę, ale w większości łódzkich knajpek możemy zjeść raczej pierś niż nóżkę, więc ogromny plus za ten wybór, bo nóżka ma o wiele więcej smaku! Mięso było idealnie miękkie, odchodziło od kości, dobrze doprawione i smakowało kaczką, tak jak powinno
Cooking Monsterczosnek, sól, paprykę, pieprz, i zioła. Indyka umyć, osuszyć i obtoczyć w marynacie. Schłodzić w lodówce kilka godzin. Po tym czasie naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia i piec pierś z indyka ok 60-80 min w temperaturze 180 stopni (termoobieg). Pod koniec pieczenia można zmienić na podpiekanie góry. Do miski wrzucić sałatę, pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe, połówki suszonych
TrufelkowoSkładniki ( 1poracja): 200 g filetu z piersi kurczaka 1 cały brokuł 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego gęstego 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 łyżeczka olejku kokosowego 3 plastry serca żółtego, ja użyłam goudy sól i pieprz do smaku Przygotowanie: mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę, przełóż do miski dopraw solą i pieprzem zagotuj w sporym garnku wodę
Oka w rosole czyli KaFka gotujezalewamy winem . Odstawiamy na noc lub na przynajmniej 2-3 godziny .Po wyjęciu z wina , osuszamy papierowym ręcznikiem , solimy . Masło , musi być miękkie mieszamy z czosnkiem . Pod skórę na piersiach upychamy kawałki masła . Resztę mieszamy z miodem i smarujemy wierzch ptaszków .. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 C . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W międzyczasie przygotujcie
Ogrodnik w podróżywyrazistym, lekko ostrym smakiem niebieskiego sera pleśniowego. To wszystko idealnie współgra ze słodkością pieczonej śliwki, całość aromatycznie pachnie i wyśmienicie smakuje. Składniki: 750g fileta z kurczaka (3 połówki piersi) 200g sera pleśniowego lazur 10 śliwek węgierek 12 plastrów boczku wędzonego na surowo 3 ząbki czosnku 1 łyżka miodu 200ml bulionu drobiowego 2 łyżki maggi tymianek sól pieprz masło Wykonanie
Szalona Kuchnia EwelinyPrzepis Today Food . Składniki: (na zamarinowanie 2 pojedynczych piersi z kurczaka, czyli okolice 500g mięsa) 1/4 szklanki oliwy 1/4 szklanki octu balsamicznego 1 duży zabek czosnku, posiekany 1 łyżka posiekanej drobno świeżej pietruszki, lub 1 łyżeczka suszonej 1 łyżka posiekanej drobno świeżej bazylii, lub 1 łyżeczka suszonej 1/2 łyżeczki płatków chilli Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w sporej misce
Lejdi of the housepodzielić czymś smacznym. Od kiedy mam czas przygotować sobie normalny obiad czy kolację i jeszcze móc zaprosić kogoś bliskiego... jestem wniebowzięta! Składniki (na 2- 3 porcje): 1 duża pierś kurczaka 3/4 szklanki ryżu Arborio 1 mały batat garść żurawiny suszonej 1 szklanka zaparzonej czarnej herbaty świeży tymianek szalotka czosnek oliwa i masło
Mango Papajaobiad. Inspiracja: Danka pichci (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczak w jarzynach – Składniki: 1 duży kurczak – u mnie ok. 2kg (można też użyć poszczególnych części kurczaka – dowolnie: udka, piersi, podudzia – z tym, że ich wyjdzie wagowo mniej niż 2kg) 4 duże marchewki – ok. 600g 3 pietruszki 1 kawałek selera – ok. 200g 1 duży kawałek pora
Kulinarne Przebojerobi się on wtedy zbyt kwaśny, tym bardziej, że wytrawne wino już jest kwaskowe. Dlatego sugerujemy na koniec dodać do sosu odrobinę miodu. Przepis na podstawie cooking.nytimes.com Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 1/3 szklanki wytrawnego wina 1 cytryna 1/3 szklanki oleju 1 jajko 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki miodu (opcjonalnie) Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Wyszoruj cytrynę
Niedzielny kucharzbardziej nie można. Jeśli macie gotowany ryż zrobicie danie w 10 minut. Jeśli nie, po pół godzinie będzie gotowe. Przepis pochodzi z bloga FitmenCook . Składniki: 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka lub dwie małe, albo 2 polędwiczki z indyka 200 g ryżu (około szklanka) 150 g mrożonego groszku (około szklanka) 2 jajka 1 łyżka oleju Garść posiekanej kolendry Sezam
Niedzielny kucharzniebo zdrowszy i taka wędlinka domowej roboty wytrzyma dużo dłużej w lodówce no i oczywiście wiemy co jemy.... Po więcej pomysłów na domowe wędlinki zapraszam tutaj Składniki: 900g piersi z kurczaka 10 g soli 4 g soli peklowej(jeśli chcecie możecie pominąć dodajcie odrobinę więcej zwykłej soli) 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu 1/3 szkl.zimnej wody 1 łyżeczka suszonych
Swojskie jedzonko