kaczką – rosół z kaczki – ragu z kaczki – przepis na gnocchi – pad thai z kurczakiem – domowy makaron Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji : 2 porcje Składniki: – 2 piersi kacze – 4 łyżek świeżych lub mrożonych malin – 100 ml czerwonego wytrawnego wina – 1 łyżka płynnego miodu – 1 łyżeczka przyprawy piernikowej – sól i pieprz Przygotowanie : Rozgrzej piekarnik(...)dołu. Ze skóry wytopi się spora ilość tłuszczu. Kaczka powinna się smażyć od 12 do 15 minut w zależności o d wielkości kawałka i grubości skóry. Wtedy przełóż piersi na drugą stronę i smaż jedynie 2 minuty. Jeśli Twoja patelnia nadaje się do używania w piekarniku nie musisz zmieniać naczynia i wstawić kaczkę do piekarnika na patelni, a jeśli
nietylkopasta.plstronie (klik ). W oryginale jest to receptura Karola Okrasy. Pozwoliłam sobie nieco skopiować treść przepisu. Chyba rozumiecie, że perfekcyjne rzeczy nie ma sensu poprawiać ;) Składniki: 2 piersi kaczki ze skórą 2 jabłka 1 cebula 1 pomarańcza 2 ząbki czosnku sól, pieprz 100 g masła świeży rozmaryn (dodałam od siebie) Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Cebulę(...)obrać i pokroić w piórka. Pomarańczę dokładnie umyć i zetrzeć z niej skórkę, a następnie wycisnąć sok. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piersi od strony tłuszczu naciąć w kratkę. Os strony mięsa kaczkę posolić, oprószyć pieprzem i natrzeć startą skórką z pomarańczy. Mięso ułożyć na zimnej patelni skórką do dołu. Smażyć, aż tłuszcz ładnie się wytopi a skórka stanie się
My simple kitchenBardzo szybka i pyszna sałatka. Dzięki temu, że jest ułożona warstwami prezentuje się bardzo efektownie 😉 . Składniki : na jedną dużą szklaną salaterkę lub 2 mniejsze 35 dag piersi z kurczaka - pojedyncza 2 łyżki oleju sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki, ¼ łyżeczki czosnku granulowanego, ½ łyżeczki ziół prowansalskich, 3 szczypty curry 6 łyżek jogurtu naturalnego - gęstego 5 łyżki majonezu(...)sera fety lub cała 1 papryka czerwona pomidor opcjonalnie kukurydza z puszki 100 g ryżu parboiled 80 g żółtego sera 2 garści słonecznika garść pestek z dyni Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę, mieszamy z solą, pieprzem, papryką słodką, czosnkiem, ziołami oraz curry. Na patelni rozgrzewamy olej i przekładamy mięso. Smażymy do miękkości. Odstawiamy do ostygnięcia. Ryż
Gotuj z AgnesUwielbiam sos grzybowo – śmietanowy. Proste roladki z serem smakują wyśmienicie z tym sosem. Dodatek świeżej natki pietruszki wzbogaca smak całego dania. Na 6 roladek: 500 g fileta z piersi kurczaka (2 piersi) 6 plastrów sera radamer 6 łyżeczek świeżej natki pietruszki Przyprawa do mięsa Sól Pieprz Sos: 1 duża cebula 200 g pieczarek ¾ szklanki suszonych grzybów leśnych 1 ząbek(...)wody 200 g śmietany 18% 1 łyżeczka mąki ryżowej Sól Pieprz Czosnek granulowany 2 łyżki natki pietruszki Leśne grzyby zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 20 minut. Filet z piersi kurczaka kroimy na 6 płatów. Każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa. Na każdym kawałku układamy plaster sera i łyżeczkę natki pietruszki. Mięso zwijamy w ciasny rulon. Roladki
VioletoweKucharzeniepyszne :) Podaję składniki na 4 tortille. Składniki: Na placki: 7,5 łyżki mąki pszennej szczypta soli 0,5 szklanki gorącej wody 2 łyżki oleju Dodatki: majonez keczup 1 duża pierś z kurczaka kawałek sera żółtego (utarty) dowolna sałata (miałam mix) pomidor ogórek kiszony kawałek czerwonej papryki 1/2 czerwonej cebuli Wykonanie: Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wodę(...)razu, ale jeśli chcę mieć na później, to przekładam folią aluminiową lub spożywczą, żeby nie odparowały. Nawet jeśli zostawicie odkryty kawałek placka, to zrobi się twardy jak chips. Pierś pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą gyros i usmażyć. Na ciepły placek, wyłożyć majonez i keczup. Następnie wyłożyć sałatę, pierś, utarty ser żółty i resztę warzyw. Zawinąć, zaczynając od dołu, potem boki
Agusiowe smakołykilodówce zalegały mi 2 opakowania ciasta francuskiego i pierś z kurczaka. Z tego tez powodu na szybko powstał ten przepis. Patrząc na reakcję domowników okazał się on strzałem w 10! Kieszonki smakowały znakomicie i zniknęły w mgnieniu oka. Na pewno będą często gościć na naszym stole. SKŁADNIKI: 2 opakowania ciasta francuskiego keczup pikantny bądź sos pomidorowy 8 plasterków(...)sera żółtego 8 kawałków ogórków "krokodylków" bądź kiszonych 25/30 dag piersi z kurczaka oliwa z oliwek do marynaty kurczaka przyprawa do kurczaka sól pieprz WYKONANIE: 1. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, dodać ok. 2 łyżki oliwy z oliwek, odrobinę przyprawy do kurczaka, wszystko wymieszać i odstawić do lodówki na czas przygotowania reszty składników; 2. Jedno ciasto francuskie pokroić
Prosty przepis naSkładniki: pierś kurczaka podwójna 1 porcja duża, olej rzepakowy 1 szklanka, przyprawa do grilla karkówka 1 opakowanie, pieczarki 12 sztuk, papryka 2 sztuki, boczek wędzony 35 dag, cukinia 1 sztuka większa, cebula 5 sztuk mniejsze ryż 2 szklanki ogórki zielone 2 sztuki większe, jogurt gęsty 400 ml, cukier 2 łyżki, sól czosnkowa 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ocet jabłkowy(...)łyżka koperek 1 pęczek Piersi kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę 2,5 cm, olej wymieszać z przyprawą karkówka grill, włożyć kostki piersi i dobrze wymieszać, do lodówki na 2-3 godziny. W tym czasie przygotować pieczarki, cebule, papryki, cukinię, pokroić na kawałki, talarki. Na patyczki nadziewać na przemian mięsko, warzywa, układać na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem
W Mojej Kuchni Lubięzimno. To dość uniwersalny przepis na obiad czy przyjęcie. Możecie przyrządzić ją w wersji z kurczakiem, jak zrobiłam to ja lub w wersji bez mięsa. Tarta z piersią kurczaka będzie tylko bardziej pożywna, a smak praktycznie się nie zmieni. W tym daniu wyczuwalny jest przede wszystkim smak buraczków oraz wędzonego sera. To połączenie smaków doskonale ze sobą współgra. Podpatrzyłam(...)mąki pszennej 125 g masła 1 jajko Nadzienie: 2 średnie buraczki łyżka masła 2 ząbki czosnku 2 garście jarmużu łyżeczka gałki muszkatołowej łyżka soku z cytryny 150 g piersi z kurczaka olej do smażenia kurczaka 200-300 g wędzonego twarogu słodka śmietanka 18% do zup i sosów 2 jajka sól i pieprz do smaku Przepis 1 Mąkę przesiewamy przez sito
Kuchnia BazyliiCześć! Tym razem na obiad zrobiłam risotto z piersią z kurczaka i grzybami suszonymi. W miarę szybko je się przygotowuje, trzeba tylko poczekać aż grzyby namiękną. Może moja rodzina nie przepada za ryżem, ale takie wydanie ryżu bardzo wszystkim posmakowało. Składniki: * 30 dkg ryżu * 25 - 30 dkg piersi kurczaka * 1 papryka czerwona albo żółta * 40 g grzybów suszonych(...)pieczarek * 1/2 szklanki wina białego wytrawnego * 2 ząbki czosnku * 400 ml bulionu * masło * natka pietruszki * sól, pieprz Suszone grzyby opłukałam, namoczyłam w wodzie i pokroiłam na drobniejsze kawałki. Pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na maśle. Posoliłam odrobinę. Dodałam ryż, grzyby i wymieszałam. Dolałam bulion. Gotowałam ok. 10 minut. Pieczarki i paprykę pokroiłam drobno i dodałam
Pieprzyć z Fantazjączosnkiem .. Mmm .. pyszne , mega pyszne ! Moi chłopcy, przepadli bezgranicznie na punkcie tego dania , mogli by je jeść w nieskończoność składniki dla 4 osób : 4 pojedyńcze filety z piersi kurczaka 8 plastrów, sera topionego cheddar ( Hochland , Lactima itp ) 4 łyżeczki sosu BBQ 2 jajka 2 szklanki bułki tartej sól , ostra papryka ( lub łagodna , kwestia upodobań ) , granulowany czosnek do smaku Filety(...)piersi kurczaka , rozklepujemy cieńko , tłuczkiem do mięsa . Warto to zrobić, przez woreczek , nie będą się rozpadać i kleić Każdy solimy , posypujemy papryką i czosnkiem . Czosnku sypnijcie trochę więcej , kotlety będą wtedy smaczniejsze , bo ser tuszuje dużo jego aromatu Na mięsie układamy po 2 plastry , złożone w kostkę sera i łyżeczkę sosu BBQ . Zawijamy jak klasyczne de volaille , dociskamy rękami ,żeby
Ogrodnik w podróżyswojej zdrapce sprawdzić wygraną. Nic prostszego! Trzymam kciuki za Waszą wygraną! KOTLETY Z KURCZAKA Z MAJONEZEM Przygotowanie : 20 minut Ilość porcji : 8-10 kotlecików Składniki: – 450-500 g piersi z kurczaka (około 2 większych piersi) – 100 g sera gouda – 1 czubata łyżka majonezu Kieleckiego – 1/3 łyżeczki soli – 1/3 łyżeczki pieprzu – 1/3 łyżeczki słodkiej lub ostrej(...)jajko – 3 łyżki mąki pszennej – olej roślinny do smażenia – SOS: 3 łyżki majonezu Kielecki, 2 łyżki jogurtu greckiego, 1 nieduży ząbek czosnku, łyżeczka posiekanego koperku Przygotowanie : Piersi z kurczaka umyj, pozbaw je włókien i innych niechcianych elementów, a następnie bardzo drobno pokrój w małą kostkę. Włóż kurczaka do miski, dodaj do niego majonez Kielecki, jajko, starty
nietylkopasta.plTagietelle z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym... Potrzebne będą : 500 g piersi z kurczaka 200 g świeżego szpinaku baby 150 g makaronu tagietelle 3/4 szklanki śmietany 30% (można zastąpić jogurtem naturalnym wymieszanym z odrobiną mąki ziemniaczanej) 2 ząbki czosnku 1 cebula (opcjonalnie) sól, pieprz łyżka masła klarowanego lub oliwy parmezan do posypania Pierś myjemy, osuszamy i kroimy(...)kosteczke, obsmazamy na patelni z rozgrzanym masłem, przyprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do piersi, gdy się zeszkli dodajemy przecisniety przez praske czosnek. Szpinak lekko siekamy, dodajemy na patelnię, gdy opadnie dodajemy śmietanę i chwilę gotujemy. Na sam koniec na patelnię dorzucamy ugotowany al'dente w osolonej wodzie makaron , mieszamy, dajemy chwilę żeby się przeszło
Pelusiowa Kuchniadrugie danie. ZUPA DYNIOWA Z PULPECIKAMI SKŁADNIKI: 700g dyni pokrojonej w koskę, 4 dojrzałe pomidory, 2-3 ząbki czosnku 400ml bulionu warzywnego lub drobiowego, 400ml mleczka kokosowego, Podwójna pierś z kurczaka, 1 cebula szalotka, Mała garść orzechów włoskich, Świeży imbir, około 1cm Natka pietruszki, Sól, pieprz, kurkuma, paprka słodka w proszku, papryka ostra w proszku, oliwa ZUPA DYNIOWA Z PULPECIKAMI(...)oliwek i pieczemy w piekarniku ok 30 minut w temperaturze ok 190°C. W międzyczasie przygotowujemy pulpeciki drobiowe Orzechy włoskie prażymy na patelni następnie drobno siekamy, pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mielenia mięsa, szalotkę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie na złoty kolor. Zmieloną pierś z kurczaka mieszamy z pokrojoną natką pietruszki, uprażonymi orzechami włoskimi
Księga-Smaku