PRZYGOTOWANIA: 60 MIN CZAS CHŁODZENIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Piersi z kurczaka nacinamy po grubości, ale tak, żeby ich nie rozciąć. Rozkładamy jak książkę i delikatnie rozbijamy. Posypujemy pieprzem, nacieramy olejem i sosem sojowym, odkładamy na bok. 2. Przygotowujemy nadzienie. Na suchą patelnię wrzucamy posiekane pieczarki. Smażymy, aż ich objętość zmniejszy się o połowę. Dodajemy łyżkę masła klarowanego(...)solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia. W misce łączymy mięso mielone, łyżkę śmietany i majonezu, 80 g żółtego sera i podsmażone pieczarki. Dokładnie mieszamy. 3. Na naleśniki wykładamy nadzienie i zawijamy w rulon (zdjęcie poniżej). Rulony kładziemy na piersiach z kurczaka i ponownie zawijamy. Roladki zawijamy szczelnie w papier do pieczenia jak cukierek i wkładamy do lodówki na 2 godziny
My Culinary Artsól i pieprz. Dziś z dodatkiem sosu sojowego i małej szczypty papryk: ostrej i słodkiej. Cóż: z prostych składników: brokuła, cebuli, papryki, pieczarek, czosnku i pora - powstało danie - jak dla mnie idealne. Pierś z indyka z warzywami z woka kuchniasmakow.blogspot.com filet z piersi indyka ( może być też kurczak) - pokroić w kostkę 3 cebule - obrać, pokroić w kostkę
Kuchnia smakówstole. Jeśli lubicie orientalne klimaty, to polecam także zupę tajską z krewetkami i łososiem z mojego przepisu . Składniki – zupa tajska z kurczakiem: 500 g piersi z kurczaka 150 g papryki czerwonej 150 g pieczarek 50 g cebuli 20 g świeżego imbiru 1 papryczka chilli 1 limonka lub 20 ml (2 łyżki) soku z limonki 10 ml (1 łyżka) sosu(...)oliwek extra virgin 1 l bulionu z przepisu na rosół 400 ml mleka kokosowego sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony 1 pęczek (ok 30 g posiekanego) szczypiorku Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić w kostkę lub cienkie paseczki. Skropić połową soku z limonki a następnie doprawić solą i pieprzem. Papryczkę chili umyć, osuszyć, wydrążyć i drobno
Ola la LCHFpodwójne filety z piersi kurczaka Sól czosnkowa Biały pieprz Oregano Liść lubczyku Zioła prowansalskie 2 jajka Bułka tarta do panierowania 10 pieczarek 1 cebula 1 czerwona papryka 100 g żółtego sera Olej do smażenia Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Z każdej strony doprawiamy solą czosnkową i białym pieprzem. Z jednej strony obsypujemy oregano
VioletoweKucharzeniedużej cukinii 1/2 główki kalafiora cały mały por kawałek kapusty pekińskiej ja odcięłam tą część końcową 25g. suszonych grzybków mun 5 pieczarek szklanka fasolki zielonej sos Dragon Blue ja użyłam Hoisin & Garlic 2 piersi z kurczaka 2 łyżki sosu słodko- ostrego 0,5 szkl. bulionu warzywnego Bulion warzywny wlewamy do woku...por, kapustę pekińska szatkujemy i dodajemy(...)nadmiar wody.. Grzybki mun jeśli były suszone to przyrządzamy z przepisu zamieszczonego na opakowaniu... Pieczarki i grzybki mun dodajemy do woku i wszystko razem do woku i mieszamy z uduszonym wcześniej farszem...Dodajemy sos Blue Dragon i pod koniec smażenia sos słodko- ostry Piersi kroimy w mniejsze i cieńsze filety...maczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu...Kładziemy
NaKońcuJęzykadużej puszka całych pomidorów (mogą być świeże ale dla mnie w zimie nie mają smaku) cebula 2 ząbki czosnku pierś z kurczaka 4 łyżki oleju kostka rosołowa majeranek, sól ziołowa, zioła prowansalskie, papryka słodka, przyprawa do kurczaka Wykonanie: 1. Obieramy pieczarki i kroimy (niezbyt drobno). Wykrawamy z papryki gniazdo nasienne, obieramy (opcjonalnie- ja obieram) i kroimy. Cukinię kroimy w kostkę(...)siekamy cebulę i szklimy na patelni na łyżce oleju. Do cebuli dodajemy pieczarki, paprykę i cukinię. Chwilę podsmażamy. 3. Gdy warzywa puszczą sok przesypujemy wszystko do garnka, wlewamy szklankę wody i dodajemy kostkę rosołową. Dusimy na wolnym ogniu aż warzywa zmiekną. 4. W tym czasie doprawiamy pierś kurczaka, kroimy na małe kawałki i podsmażamy na oleju. Gdy zmięknie przekładamy
Mama z miastamięsa, na imprezę, na drugie śniadanie, obiad czy kolację... Dobra do wszystkiego. Pycha:-) Składniki: 1 kalafior 1/2 kg mięsa z udek kurczaka (bez kości) lub piersi kurczaka 1 puszka kukurydzy ok. 200 g pieczarek pęczek szczypiorku lub koperku 1 op. jogurtu naturalnego ok 150 - 190 ml. 3 - 4 łyżki majonezu Wykonanie: Kalafiora gotujemy al dente i dzielimy na małe
IMPRESJA SMAKUprzygotować. Hmmm.... co mogę powiedzieć, w smaku bardzo przypomina znaną już sałatkę gyros, więc dla mnie bomba! Idealna na imprezy. Składniki; 1 duży słoik marynowanych pieczarek 1 słoik majonezu kilka łyżek ketchupu 1 podwójna pierś z kurczaka 1 puszka kukurydzy 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach 3 marchewki ugotowane 3 ogórki konserwowe sól, pieprz, przyprawa do gyrosa zielona pietruszka i koperek
Radość kipiąca uśmiechem.mamy ochotę spędzać zbyt wiele czasu przy garach . Do kurczaka wykorzystałam ugotowany wcześniej ryż. Smażony ryż z kurczakiem Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 cebula 1/2 małej papryczki chili 5 pieczarek 1 marchewka 200 g mrożonego groszku 1 duże jajko 1 szklanka ugotowanego ryżu ok 1/2 łyżeczki kurkumy olej do smażenia Wykonanie: Na rozgrzanym oleju(...)się zeszkli dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę i w plasterki pieczarki. Chwilę przesmażamy i dodajemy mrożony groszek. Zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy i gotujemy, aż groszek będzie miękki. Równocześnie na drugiej patelni smażymy pokrojone w kostkę i oprószone solą i pieprzem piersi kurczaka. Gdy mięso będzie złociste dodajemy je do przesmażonych warzyw, dodajemy ryż
Kulinarne przygody GatityJednego dnia podać z ryżem, drugiego z kaszą, makaronem czy ziemniakami, prawda że fajnie? ;) Składniki na ok. 4-6 porcji: ok. 700 g piersi z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku ok. 400 g pieczarek 2 czerwone papryki 1 żółta papryka 2 puszki krojonych pomidorów (w sezonie można użyć świeżych, sparzonych i obranych) 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki(...)pietruszki Piersi z kurczaka oczyścić, umyć i pokroić w dużą kostkę. Na patelni rozgrzać olej wrzucić mięso. Oprószyć solą i pieprzem, smażyć, aż zrobi się białe, a płyn odparuje. Dorzucić pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć do delikatnego zrumienienia mięsa i cebuli. Następnie wrzucić pokrojone w plasterki lub półplasterki pieczarki, oprószyć solą, przykryć
Simply Foodwodzi na pokuszenie kolejnej porcji (i to nie małej!) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten* Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 1h Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 5 ziemniaków 2 marchewki 200g pieczarek cebula Około 1 szklanki czerwonego wytrawnego wina 2-3 łyżki mąki 2-3 łyżki śmietany łyżka przecieru pomidorowego olej rzepakowy do smażenia Przyprawy: świeżo mielony pieprz
Kolizje SmakówSzkoda, że smaku nie da się tak idealnie opowiedzieć ;) Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu :) Porcja dla 3-4 osób. Składniki: pierś z kurczaka 2 torebki ryżu nieduży brokuł czerwona papryka 200g pieczarek puszka kukurydzy cebula curry sól, pieprz ostra papryka przyprawa gyros szklanka bulionu szklanka mleka łyżka masła łyżka mąki serek topiony śmietankowy (100g) masło do smażenia żółty(...)Studzimy. Pierś z kurczaka posypujemy curry i przyprawą gyros. Smażymy, ale dość krótko, staramy się nie doprowadzić do nadmiernego zarumienienia mięsa. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Dodajemy ryż i zalewamy bulionem. Dusimy aż nadmiar wody odparuje, co jakiś czas mieszając, żeby ryż nie przywarł do patelni. Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy al dente. Pieczarki kroimy
Czerwona Porzeczkamargarynie aż będą miękkie. W między czasie przygotowujemy piersi. Myjemy je, oczyszczamy z błon a następnie kroimy na płaty. Mi z jednej piersi wychodzą 3. Żeby wyrównać grubość płatów używamy tłuczka. Mięso oprószamy kucharkiem. Kiedy pieczarki będą już gotowe przygotowujemy miejsce do panierowania. Na 3/4 płatu układamy pieczarki i zwijamy od strony zapełnionej. Następnie obtaczamy w mące i formujemy
Magia jedzenia.kurczaka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml bulionu drobiowego 4 cebule 3 duże ziemniaki 1 marchew 1 czerwona papryka 4 pieczarki 1,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki wędzonej 2 łyżeczki przyprawy węgierskiej Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka kroimy w większą kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka i obsypujemy mąką. Cebulę kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, szklimy cebulę
VioletoweKucharzenieposmarowania ciasta: 80 ml oliwy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę łyżeczka przyprawy gyros Składniki na pizze: pierś z kurczaka (około 40 dag) przyprawa gyros 3 ogórki kwaszone lub korniszony słodka papryka nieduża puszka kukurydzy konserwowej 250 g pieczarek 40 dag sera mozzarella sól oliwa do podsmażenia. Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto włożyć do dużego naczynia i zagnieść na gładką(...)Składniki na sos połączyć ze sobą i zostawić, aby przeszły swoimi zapachami. W czasie, gdy ciasto będzie rosło, przygotowujemy pozostałe składniki. Pierś kroimy w drobną kostkę, z dodatkiem przyprawy smażymy do miękkości - musi być pikantne. Pieczarki kroimy w plastry i także podsmażamy z dodatkiem soli, by straciły smak surowizny, a następnie odsączamy. Ogórki i paprykę odsączamy z zalewy
Poezja Smaków - blog kulinarny