podaję z frytkami z piekarnika lub ziemniaczkami z piekarnika oraz sałatką colesław . I obowiązkowo z jogurtowym sosem czosnkowym . Czasami trzeba zgrzeszyć :) Składniki marynaty do mięsa: duża pierś z kurczaka (moja ważyła 450 g) 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 2 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę(...)łyżeczki papryki ostrej 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej Dodatkowo: 60 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 litra - 1 litra oleju rzepakowego do smażenia Wykonanie: Piersi z kurczaka kroimy na plastry o grubości około 8 mm -1 cm. Mięso wkładamy do miski. Dodajemy wszystkie składniki marynaty i całość bardzo dokładnie mieszamy. Mięso przykrywamy i wkładamy na kilka
Smak mojego domusmaczny i szybki w wykonaniu. Idealnie smakuje np z sałatką wiosenną Sezon grillowy w pełni więc może Wam się przyda taki pomysł na kurczaka. Polecam! Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki soku z cytryny 100 g startego zółtego sera sól pieprz Piersi z kurczaka podzielić na kotlety. Każdy z nich skropić lekko sokiem z cytryny, oprószyć solą
O kuchni z uczuciemszorstka struktura makaronu pozwala na dokładne “obklejenie” wstążki sosem. SKŁADNIKI: Dla 2 - 3 osób. 200 g makaronu tagliatelle 1 łyżka oleju roślinnego 150 g piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 100 g pieczarek 150 ml białego wytrawnego wina 2 duże, dojrzałe pomidory 100 ml śmietanki 30% garść posiekanej natki pietruszki sól, pieprz do smaku SPOSÓB(...)PRZYGOTOWANIA: 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, według przepisu podanego na opakowaniu. W tym czasie na łyżce oleju smażymy pierś z kurczaka pokrojoną w cienkie paseczki. 2. Gdy się lekko zarumieni dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w plasterki pieczarki. 3. Delikatnie posypujemy solą i pieprzem. Chwilę smażymy, po czym zalewamy całość winem, odparowujemy nadmiar płynu
W kuchni KatieDzisiaj pomysł na rewelacyjną sałatkę - idealna dla osób, które lubią połączenia mięsa i słodkich dodatków. Młode liście sałaty podane z kawałkami piersi kurczaka, serem camembert, suszoną żurawiną i sezamem. Całość polana sosem miodowo-musztardowym. Proste i pyszne połączenie smaków. Składniki na porcję dla 2 osób: 2 spore garście młodych listków (ewetnualnie rukoli, mixu sałat) 1 opakowanie sera camembert (około
UgotowaćSkładniki: 1 cebula pokrojona w kostkę 3 posiekane ząbki czosnku 1 duża marchewka pokrojona w kostkę 1 łodyga selera naciowego drobno pokrojona 2 piersi z kurczaka 1 puszka ciemnej fasolki 250 ml przecieru pomidorowego 100 ml śmietany 30% 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka kminku mielonego Sól, pieprz Garść natki pietruszki 1 szklanka ryżu 2 łyżki(...)ok.15 minut, mieszając od czasu do czasu. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić marchewkę, seler, cebule i czosnek. Chwile smażyć a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i dusić 5 minut. Piersi z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać do warzyw. Dodać rownież przyprawy i dobrze wymieszać. Smażyć na średnim ogniu często mieszając. Gdy kurczak będzie dobry dodać przecier, odsączoną
Moja Delicjarozkoszy podsmażanych grzybów, suszonych owoców, gotującego się ryżu jaśminowego z dodatkiem krojonego koperku :) Składniki (na 4 porcje) - opakowanie boczniaków - opakowanie pieczarek - 8 sztuk suszonych śliwek - jedna podwójna pierś z kurczaka - 1/4 szklanki słodkiej śmietany 30% - koperek - 1 szklanka bulionu drobiowego (może być z kostki rosołowej rozpuszczonej w szklance wody) - olej rzepakowy do podsmażenia - 4 woreczki ryżu jaśminowego (jedna porcja(...)jeden woreczek) Na rozgrzaną oliwą patelnie wrzucamy umyte, oczyszczone, pokrojone w grube paski boczniaki i pieczarki, podsmażamy ok 3 minut, dorzucamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, podsmażamy kolejne 3 minuty. Całość zalewamy szklanką bulionu drobiowego, dodajemy przekrojone w pół suszone śliwki, podgotowujemy na małym ogniu ok 10 minut. Dolewamy śmietanę (w zależności od gustu nie musi być akurat
upichconadania. Składniki – sałatka Cobb 200 g sałaty lodowej 120 g dojrzałego awokado (waga bez pestki) 60 g boczku wędzonego w plastrach 100 g pomidorków koktajlowych/cherry 200 g piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka 50 g sera camembert 70 g cebuli czerwonej 3 jajka Przygotowanie Liście sałaty umyć, dobrze osuszyć, a następnie porwać na kawałki i rozłożyć na półmisku. Awokado(...)obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Plastry boczku wędzonego pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć na suchej patelni, wyłożyć na ręcznik papierowy by odsączyć z tłuszczu i wystudzić. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić i pokroić w kostkę. Następnie oprószyć przyprawą do kurczaka bądź mieszanką przypraw i usmażyć na tłuszczu pozostałym z boczku. Pomidorki umyć, wysuszyć i pokroić
Ola la LCHFsoli 300 ml mleka 3,2 % 100 ml wody 50 ml oleju rzepakowego 200 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej) Farsz: 500 g piersi z kurczaka oliwa 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 2 duże ząbki czosnku 2 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 kulki mozzarelli przyprawa w płynie Vegeta Natur świeżo mielony pieprz, sól, oregano(...)olej, wsypać obie mąki i całość zmiksować do jednolitej konsystencji. Patelnię rozgrzać. Wlewać po chochli ciasta naleśnikowego, rozlać je na całą patelnię i smażyć z obu stron. Farsz: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Następnie przełożyć na patelnię, polać oliwą i włączyć palnik. Mięso smażyć od czasu do czasu mieszając. Podsmażone mięso doprawić świeżo mielonym pieprzem
Passions hobbies lifePiersi z kurczaka w naszej kuchni nigdy nie są nudne – mam na nie wiele sposobów i pomysłów . Poza tymi, które wykorzystują drobiowe mięso jako główne danie, kurczak świetnie komponuje się w sałatkach w towarzystwie czegoś chrupkiego, słodkiego i pikantnego. Ta sałatka ma w sobie multum smaków – idealnie sprawdzi się na lunch albo na piknik, zamknięta w tortilli albo między dwoma(...)pomiędzy kromkami świeżego chleba, z liściem sałaty. Z tej ilości składników dostaniecie dwie solidne porcje na lunch lub obiad, dla dwóch dorosłych osób – warto zrobić więcej. SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka z wolnego wybiegu: usmażone, ugotowane a już najlepiej – wg TEGO PRZEPISU 3 spore łodygi selera naciowego 50g suszonej żurawiny wielkoowocowej 40g bekonu 1 cebulka szalotka DRESSING RANCZERSKI
Karo in the Kitchenpół średniej kapusty pekińskiej ćwiartka niewielkiej kapusty czerwonej + łyżeczka soli + pół łyżeczki cukru + 2 łyżki octu (albo około 200 g czerwonej kapusty ze słoika, odsączonej z zalewy) 2 piersi z kurczaka (około 400 g) 3 ogórki konserwowe puszka kukurydzy cebula czerwona łyżka przyprawy kebab-gyros Sos: 2 łyżki majonezu 180 ml jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy 3 ząbki czosnku sól(...)rozwiązaniem jest ponowne podgrzanie ich przed zawinięciem. Do przygotowania potrawy można też użyć gotowych placków kupionych w sklepie, ale zazwyczaj nie mają one dobrego składu. Przygotowujemy sałatkę kebab. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Oprószamy przyprawą do gyrosa i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wrzucamy je na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju i smażymy
e-PrzepisyKulinarnePost Sałatka z brokułami, kurczakiem i papryką pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojedzięki temu u wiele zdrowsze i śmiało mogę je podać dzieciom. A teraz czas na przepis. Aromatyczny kurczak i frytki z frytkownicy beztłuszczowej ZEEGMA Knapper Składniki: 1 większa pierś z kurczaka 3-4 ziemniaki + pół łyżeczki oleju (można pominąć) Na marynatę do kurczaka: 2 łyżki oleju 1 pełna łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku 1/3 łyżeczki soli(...)himalajskiej 1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy na 4 mniejsze kotlety (najpierw pierś kroimy wzdłuż na dwa cieńsze kotlety, a potem te dzielimy na pół). W miseczce mieszamy składniki marynaty. Wkładamy do niej przygotowane kotleciki i mieszamy tak, by marynata pokryła każdy kawałek mięsa. Miskę z mięsem warto włożyć na 30 minut do lodówki. Ziemniaki obieramy
Słodkie okruszkipodać na obiad albo jako przekąskę na imprezę. Uwielbiają je też dzieciaki. A w dodatku przepis jest naprawdę prosty. Przepis na kotleciki szu szu Składniki: 2 duże pojedyncze piersi z kurczaka , 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 1 jajko, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżka papryki w proszku, łyżeczka soli, pieprz, olej do smażenia. Jak zrobić kotleciki(...)widelca lub krawędzi noża. Do miski przełóż jogurt, wbij jajo, wsyp mąkę, dodaj pastę czosnkową, paprykę w proszku, sól oraz pieprz, wymieszaj trzepaczką na gładkie i gęste ciasto. Piersi z kurczaka pokrój w około 1,5 plastry, można lekko rozbić. Mięso przełóż do miski, wymieszaj z ciastem, odstaw do zamarynowania na minimum godzinę. Na patelni rozgrzej sporo oleju, pokryte ciastem
Kulinarna Polskaszybki i smaczny posiłek. Postanowiłam dodać do niego frytki z ukochanych batatów - chrupiące, lekko ostre i mega zdrowe. Zapraszam na fit obiad! :) Marynata do kurczaka: 0,5 k piersi z kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich pół łyżeczki chilli sok wyciśnięty z połowy cytryny sól i pieprz W zamykanym pojemniku umieszczamy oliwę(...)ubijamy dłonią i wrzucamy do pojemnika z marynatą. Dokładnie obtaczamy w niej mięso i odstawiamy je do lodówki na co najmniej 3 h lub najlepiej na całą noc. Pierś z kurczaka wyjmujemy z lodówki na co najmniej 30 minut przed przyrządzaniem. Rozgrzewamy grill lub patelnię grillową i obsmażamy mniej więcej po 4 minuty z każdej strony do uzyskania ładnego koloru
Cooking Monsterkotlety trafiły pod strzechy. Niedawno zrobiliśmy je po raz pierwszy i niezwykle zaskoczyło nas, że są aż tak pyszne. Przepis na kotlety pożarskie Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka (około 700 gramów), 3 kajzerki (mogą być czerstwe), 1 małe jajko, niecałe pół szklanki mleka, 1 duża cebula, sól, pieprz, olej do smażenia. Z podanych składników przygotujesz około 8 kotletów(...)zrobić kotlety pożarskie? 1,5 kajzerki porwij drobno, zalej mlekiem, wymieszaj. Pozostałe 1,5 kajzerki pokrój w bardzo małą kostkę, następnie razem z okruchami zrumień na suchej patelni. Piersi z kurczaka najpierw pokrój w małą kostkę, następnie dokładnie posiekaj – mięso ma przypominać mielone. Cebulę pokrój w drobną kostkę, lekko zrumień na odrobinie oleju. Posiekane mięso i cebulę dodaj
Kulinarna Polska