smażenia Przygotowanie: Czosnek posiekać dość drobno, wymieszać ze śmietaną, odstawić, aby smaki się przeszły. Następnie pokroić w kostkę piersi z kurczaka. Kawałki kurczaka doprawić pieprzem i solą, tymiankiem i rozmarynem. Dodać łyżkę oleju. Wymieszać i smażyć na złoty kolor. Kurczaka zdjąć z patelni, a wrzucić na nią pokrojone pieczarki i szpinak. Smażyć do momentu, w którym mrożony się nie rozmrozi(...)świeży nie zmniejszy objętości. Wtedy należy dodać pokrojoną w kostkę paprykę, trochę posolić i smażyć chwilę do momentu aż odparuje woda. Następnie dodać do warzyw kurczaka, 2 łyżki wody i śmietanę z czosnkiem. Dusić chwilkę by smaki się połączyły. Ewentualnie posolić i popieprzyć jeszcze do smaku. Sos wymieszać z ugotowanym w osolonej wodzie i odcedzonym makaronem. Smacznego
Fabryka pomysłówUlubiona zapiekanka mojego męża. Bardzo smaczna i bardzo sycąca. SKŁADNIKI: (porcja dla 3-4 osób) 1 szkl suchego ryżu 50 dag piersi kurczaka 2 cebule 1 czerwona papryka 25 dag pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 2-3 łyżki keczupu 2-3 łyżki majonezu ser żółty do posypania 1. Ryż ugotować. 2. Mięso pokroić w kosteczkę i usmażyć w przyprawie gyros(...)Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paseczki. Poddusić. Dorzucić pokrojone w plasterki pieczarki i jeszcze chwilę dusić. 4. Ryż wymieszać z keczupem i majonezem, dodać wszystkie warzywa i mięso, wymieszać. 5. Zapiekać ok 25 min w 180 °C. Pod koniec pieczenia posypać serem żółtym. Zamiast mieszać wszystkie składniki możemy ułożyć je warstwowo: 1) Ryż posmarowany majonezem wymieszanym z keczupem
Kto ugości moich gości?Sylwester. Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra. Dania na Sylwestra. Menu na Sylwestra. Menu sylwestrowe, dania sylwestrowe, przekąski sylwestrowe. Drinki na Sylwestra. Finger Food. Koreczki. Grzanki
Kulinarne PrzebojePołączenie dla mnie i mojej rodziny idealne. Wyborne połączenie delikatności drobiu z sosem ..mniam..palce lizać!Składniki:70 dag filetu zpiersi kurczaka500 ml jogurtu greckiego2 cebule1
Z Majeczką w kuchnimiodu prawdziwego Duuużo zielonej natki pietruszki Ząbek czosnku Sól i pieprz do smaku Najpierw przygotowujemy marynatę. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku. Pierś kroimy w paski i wkładamy do marynaty. Wszystko zgotowujemy, po czym odstawiamy na bok przykrywając pokrywką. Kurczak musi ostygnąć w marynacie (dobrze, jeśli postoi kilka- kilkanaście godzin). Dressing: musztardę, oliwę, sok z cytryny i miód umieszczamy w miseczce(...)Natkę pietruszki drobno siekamy – im więcej tym lepiej! Ząbek czosnku także siekamy bardzo drobno i dodajemy wszystko do miseczki. Solimy, pieprzymy i odstawiamy na bok. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Ogórka kroimy w dowolny kształt – plastry, paski i marynujemy kilka minut w occie balsamicznym z solą i sezamem, aby zmiękły. Słonecznik podprażamy chwilę na suchej patelni. Rukolę osuszamy na ściereczce
Symfonia Smakówsię chyba moim ulubionym. Makaron z bakłażanem 1 nieduży bakłażan 1 papryka pierś z kurczaka olej sól, pieprz papryka słodka ulubiony makaron (u mnie Barilla bavette) Bakłażana przekrawamy na pół i kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy je na sito, solimy i odstawiamy na ok pół godziny. Kurczaka kroimy w paseczki. Posypujemy sola i pieprzem i smażymy aż będzie miękki. Paprykę(...)Bakłażana odciskamy i wrzucamy na patelnię smażymy aż woda z niego odparuje i będzie miękki. Dodajemy do niego paprykę i kurczaka i całość przyprawiamy solą, pieprzem i papryka słodką. Gdy makaron będzie al dente, odcedzamy go i mieszamy z warzywami z kurczakiem. Smacznego!!! Artykuł Makaron z bakłażanem pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni
sierotka maRysia w kuchniKurczak w sosie curry to od jakiegoś czasu ulubione danie moich dzieci. Sama też bardzo lubię i naprawdę bardzo często je przyrządzam. Danie jest szybkie i
kuchnia doskiLeczo z kurczakiem może być podane na obiad lub ciepłą kolację. Zdrowe, nie tuczące i bardzo szybkie do przygotowania. Ja podałam z ryżem jako danie obiadowe
kuchnia doskiSałatkę Cezara chyba każdy zna. Jest jedną z najbardziej popularnych i lubianych sałatek. Głównymi jej składnikami są grzanki, sałata rzymska i parmezan. W wersji z kurczakiem
Oryginalny smakgodzin wcześniej, piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić, pokroić w większą kostkę, polać sosem sojowym i posypać pieprzem. Wymieszać i wstawić do lodówki. Po zamarynowaniu mięsa, cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pora obrać z liści zewnętrznych, umyć i pokroić w talarki. Czosnek obrać i drobno pokroić. Na patelnię wok wlać odrobinę oleju. Dodać mięso z kurczaka. Smażyć na średnim(...)ogniu, aż do zmiany koloru mięsa. Następnie dodać posiekane warzywa (cebulę, czosnek i por). Całość smażyć, aż do zeszklenia się warzyw. Następnie wsypać suchą kaszę gryczaną. Smażyć około 2 minut, cały czas mieszając. Na sam koniec wlać wrzącą wodę. Całość przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dusić pod przykryciem, aż do miękkości kaszy (co jakiś czas mieszając). Na sam koniec
Ugotowaćidealna propozycja dla miłośników tajskiej kuchni. Tradycyjne połączenie delikatnych warzyw, kolb małej kukurydzy i pędów bambusa z nutą mleczka kokosowego i orientalnymi przyprawami. Sos idealnie pasuje do dań z drobiu i dobrze komponuje się z krewetkami oraz z ryżem jaśminowym Uncle Ben’s." Mój kurczak w sosie tajskim świetnie skomponował się z ryżem Basmati. Danie przygotowywałam na rodzinny 4 osobowy(...)obiad. Podobno było pyszne ;) Składniki: - 1 słoik sosu Uncle Ben's Tajski Curry - 800 gram piersi z kurczaka - 200 gram ryżu basmati Uncle Ben's - 3 łyżki oleju do podsmażenia kurczaka - sól, pieprz do smaku oraz świeża natka pietruszki Przygotowanie: Nastawiamy wodę na ryż, solimy 1 łyżeczką soli. Kurczaka myjemy i kroimy na małe kawałeczki. Solimy i pieprzymy
Życie zaczyna się w kuchniserek topiony z ziołami (można zastąpić gorgonzollą ale u nas akurat nie było) dwie łyżki śmietany 18% 4 spore ząbki czosnku sól pierś z kurczaka (nie koniecznie) przyprawa do kurczaka złocista, majeranek Wykonanie: 1.Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami, podsmażyć do miękkości. Odstawić. 2. Szpinak odmrozić na patelni, cukinię zetrzeć na plasterki i dodać do szpinaku, chwilkę(...)miękkości. 3. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. 4. Na oddzielnej patelni zeszklić czosnek na maśle, dodać ser, poczekać do rozpuszczenia, dodać śmietanę i wymieszać. Sos przelać do warzyw i doprawić solą. 5. Makaron odcedzić i dodać na patelnię z sosem i dobrze wymieszać. (Ja do zdjęcia mam nie wymieszany ale poza kadrem tak zrobiłam). Wyłożyć na talerz i według
Mama z miastapolubiła. SKŁADNIKI 1 duża pierś z kurczaka 350g mrożonej mieszanki chińskiej 1-1,5 l bulionu warzywnego 3-4 łyżki słodkiego sosu chili (u nas 4 i jest moc!) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 125g chińskiego makaronu (chow mein) sól, pieprz olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Pierś myjemy, usuwamy ewentualny tłuszcz i żyłki i kroimy(...)kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy w garnku na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy warzywa i sos sojowy i przesmażamy kilka minut. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy sos chili i ocet ryżowy. Gotujemy razem na małym ogniu około 5 minut, po czym wrzucamy chiński makaron i pozostawiamy jeszcze na 4-5 minut, aż zmięknie. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjebrokułowy, stały element mojej książki kucharskiej. Danie które zasmakuje nawet osobą które nie lubią brokułów, z doświadczenia już wiem że takie osoby potem zmieniają zdanie o tym warzywie ;) Jak już mówiłam danie szybkie w przygotowaniu, więc jest to dobre wyjście jak po przyjściu do domu z pracy nie mamy już siły na stanie przy kuchni a mąż narzeka(...)Bardzo lubię takie przepisy bo uważam że niema co stać pół dnia przy garach jak można dużo szybciej zrobić coś czym się potem wszyscy zajadają ;) Składniki: 1 duża pierś z kurczaka, przyprawa gyros, 1 duży brokuł, śmietana, serek topiony śmietankowy, kostka rosołowa drobiowa, sól, pieprz, zioła prowansalskie, 2 duże cebule, 3-4 żabki czosnku, pomidory, makaron. Przygotowanie: 1. Pierś
Kuchnia Pełna Pasji