czerwone cebule, pokrojone w kostkę, 4 ząbki czosnku, posiekany, 250 g pieczarek, pokrojonych w kostkę, 165 g czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki, 220 g startego sera żółtego, 550 g piersi z kurczaka ( dwie większe piersi pojedyncze), pokrojone w paski, 80 g pomidorów suszonych, odsączonych z oliwy i pokrojonych, oregano, przyprawa do gyrosa. Ponadto: 1 jajko, roztrzepane, kminek lub majeranek(...)dodawać przypraw). Na drugiej patelni podsmażyć piersi z kurczaka z czterema łyżkami oliwy z oliwek i przyprawą gyros (ja użyłam całej paczki, ale można dać mniej). Gdy piersi z kurczaka są już podsmażone dodać do nich podsmażone pieczarki i jeszcze przez chwilę razem smażyć. Zdjąć z ognia, dodać oliwki i pomidory suszone oraz oregano. Wymieszać. Spróbować czy nie ma potrzeby
W kuchni u Monikiwrap. Innowacyjną częścią wykonania było użycie papirusów firmy Winiary . Do wykonania wrapów potrzebowałam: - 2 tortille szpinakowe (można użyć dowolnej, ulubionej tortilli) - 200g piersi z kurczaka - 1 pomidora - kilku liści sałaty lodowej - 4 plasterków sera żółtego - sosu czosnkowego (1 część śmietany 18%, 1 część jogurtu naturalnego, 1 część majonezu, czosnek, sól, pieprz) Rozgrzałam patelnię teflonową nie dodając tłuszczu. Lekko rozbiłam(...)pierś kurczaka na grubość 1,5 – 2 cm. Umieściłam pierś na jednej połowie pergaminu, drugą połową przykryłam mięso od góry. Zawinięte w pergamin mięso położyłam na rozgrzanej wcześniej patelni bez dodatku tłuszczu. Smażyłam na średnim ogniu (50% mocy kuchenki gazowej) 5 minut z każdej strony. Ser ułożyłam na tortillach i lekko podgrzałam na gorącej patelni aby ser się rozpuścił
Z butelką mleczka w tleKotlety z kurczaka, pieczarek i sera Drobiowe kotleciki z dodatkiem pieczarek i sera to ciekawa i bardzo smaczna alternatywa dla smażonej piersi kurczaka. Mięso wychodzi kruche i soczyste. Polecam wypróbować! Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 łyżka majonezu 1 jajko 100g pieczarek 1 niewielka cebula 2 łyżki startego żółtego sera 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska
Blog z ApetytemJednym z nich bez wątpienia jest cordon bleu – szwajcarski kotlet w oryginale szykowany z cielęciny, klasycznie nadziewany gotowaną i wędzoną wieprzową szynką i twardym żółtym serem. W szybszej, tańszej i ogólnodostępnej formie – z piersi kurczaka. I nie do cholery, cordon bleu to nie żadna rolada! Cordon bleu to klasyk, który wyewoluował nie tak zupełnie dawno ze sznycla z serem(...)Lasa), innym razem – coś co przypomina przypalony kurzy ochłap z resztkami deski serów i wędliną-jaka-się-nawinie. Jedno w tym szaleństwie jest pewne – na 2/3 zamówień na bank ten kotlet zostanie podany Wam dokładnie w ten sam sposób jak kotlet de volaille albo kurczak po kijowsku – jako rolada. Z głębokiej frytury. Yummy! W domu robi się go naprawdę prosto
Karo in the KitchenSkładniki: 200 g makaronu świderki Czaniecki, podwójna pierś kurczaka, 1 czerwona papryka, 1 brokuł, kilka plasterków sera korycińskiego Czesławy Zarzeckiej , 400 ml kremówki, 2 łyżeczki suszonych pomidorów, 1 łyżeczka bazylii, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu, sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy. Następnie dodajemy do niej pokrojoną paprykę
Aga w kuchninadaje się na obiad. Będziemy potrzebować: 1 pęczek szparagów zielonych 500 g makaronu grubego 1 podwójna pierś kurczaka (około 600g) 1 strąk czerwonej papryki 1 szklanka bulionu drobiowego 1 garść świeżych listków bazylii 3 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia żółty ser do posypania makaronu na talerzu Link do filmu z przygotowania: Makaron ze szparagami https://www.youtube.com/watch?v=G6lUPz4DClk Przygotowanie(...)oczyszczam z gniazd nasiennych i białych błonek i kroję w paseczki o długości około 4 – 5 centymetrów. Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję w nie za dużą kostkę. Listki bazylii drobno siekam. Czosnek kroję w drobniutką kostkę. Żółty ser ścieram na tarce o grubych oczkach . Teraz gotuję makaron według przepisu na opakowaniu, tak żeby dodać gorący makaron do sosu
Uwaga Babcia Gotujedzieci jak i dorosłych. Polecam podanie ich z frytkami! 250 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 7 pieczarek 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki amarantusa ekspandowanego 1 łyżeczka koperku (świeżego) 2 łyżki tartego parmezanu 50 g sera feta Sól Pieprz Cząber Filet z piersi kurczak kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą
VioletoweKucharzeniepszennych, dużych tortilli 2 duże piersi z kurczaka po połówce zielonej, żółtej i czerwonej papryki 1 duży pomidor 1 ogórek szklarniowy połówka średniej kapusty pekińskiej 2 łyżki oleju sól, pieprz, słodka czerwona papryka, granulowany czosnek do oprószenia kurczaka Na sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu 1 ząbek czosnku 100g drobno startego sera(...)żółtego sól i pieprz do smaku Piersi z kurczaka oczyszczamy z błonek i przekrawamy na pół – proponuje przekroić je wzdłuż tak aby kawałki były cienkie i dopiekły się w środku. Każdy kawałek kurczaka oprószamy z obu stron solą, pieprzem, czerwoną papryką i czosnkiem. Na patelni rozgrzewamy olej, na gorący układamy kurczaka i smażymy na złocisto z obu stron
Smaczna Stronaprzygotowania sałatki będziemy potrzebowali: 200 g kaszy bulgur (przed gotowaniem), może być inna około 500 g piersi z kurczaka – gotowanej lub pieczonej 1 papryka czerwona 1 ogórek sałatkowy 1 cebula czerwona 1 usiekany pęczek natki pietruszki 1 kostka sera feta (favita) około 270 gramów 2 łyżki soku z cytryny 50 ml oliwy lub oleju sałatkowego 1 łyżeczka oregano sól, pieprz(...)paprykę kroję w kostkę i dodaję do kaszy. Ogórka dokładnie myję i kroję razem ze skórką. Ogórka kroję w ćwiartki. Cebulę kroję w piórka. Ser feta możemy pokruszyć lub pokroić w kostkę. Pierś z kurczaka drobno kroję. Do sałatki dodaję natkę pietruszki, sok z cytryny, oliwę, doprawiam przyprawami i dokładnie mieszam. Sałatka jest gotowa. Sałatka z kurczakiem i kaszą jest
Uwaga Babcia Gotujeefekt rewelacyjny. Dla 3 osób, foremka o wymiarach 20x30 cm 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 woreczki ryżu, czyli 200 g 3/4 papryki czerwonej lub 1 mała 4 ogórki konserwowe średniej wielkości 1 mała puszka mieszanki warzywnej meksykańskiej Bonduelle 1 szklanka startego na grubych oczkach żółtego sera 3 kopiaste łyżki majonezu 3 łyżki ketchupu pikantnego 3 łyżki śmietany(...)kroimy w kostkę. Majonez, ketchup i śmietanę mieszamy ze sobą. Mieszankę warzywną odcedzamy na sicie. Na dno naczynia żaroodpornego wysypujemy równomiernie ryż, na to wykładamy piersi z kurczaka, połowę mieszanki warzywnej i połowę sera, na to rozsmarowujemy połowę sosu, następnie drugi woreczek ryżu, mieszankę warzywną, ogórek z papryką i resztę sosu. Całość zapiekamy 30 minut w piekarniku nagrzanym
Jadło i czytadłokurczakiem i serem żółtym? Tak mi posmakowało to nadzienie, że tym razem zrobiłam z nim naleśniki (dorzuciłam tylko kukurydzę). Wyszło przepysznie! SKŁADNIKI: 1 pierś kurczaka 1 duży por 50 dag pieczarek 25 dag sera żółtego 2-3 łyżki sosu sweet chilli (można zastąpić pikantnym keczupem) 1. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić (u mnie przyprawa kebab-gyros), usmażyć
Kto ugości moich gości?jedzonko... mniam Takie danie dla dwóch osób można przygotować w czasie 18 min ( czyli w czasie gotowania się makaronu) Co jest potrzebne: pierś kurczaka 5 ząbków czosnku paczka świeżego szpinaku (może być mrożony, też jest dobry) 250g sera gouda ( może być Twój ulubiony) śmietana 18% olej do smażenia makaron (taki jak lubisz) Kroimy pierś kurczaka i obsmażamy na patelni
Niezły Młynekjeśli także macie w zanadrzu gotowane mięso. Składniki na ok 14 kotletów: 700g drobiowego mięsa gotowanego (u mnie "rosołowego") 1 większa pierś z kurczaka 300g pieczarek 1 łyżka masła 1 czerwona cebula 1 kajzerka 100g sera żółtego w kawałku 2 jajka 2 łyżki bułki tartej do farszu + do panierowania sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania: Pieczarki umyć(...)pokroić. Usmażyć na rozgrzanym maśle z odrobiną soli, a następnie zmielić wraz z mięsem drobiowym "rosołowym", cebulą i surową piersią z kurczaka. Kajzerkę moczymy w wodzie, odciskamy i dodajemy rozdrobnioną do farszu. Wbijamy jajka, dodajemy starty żółty ser,bułkę tartą i doprawiamy solą oraz pieprzem wedle uznania. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym
Kuchnia w czekoladzieEfektowna i smaczna sałatka, zadziwi nie jednego waszego gościa przy świątecznym stole. Składniki: 2 słoiki pieczarek marynowanych 3 marchewki ok. 300 g piersi z kurczaka 1/2 słoika kiszonych ogórków 5 jajek 3 ziemniaki 150 g sera żółtego ok. 3 łyżek majonezu 2 łyżeczki musztardy koperek (może być mrożony) sól, pieprz Wykonanie: Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy
IMPRESJA SMAKUbobu i serem korycińskim, który nie dość, że świetnie się topi, to również nadaje ciekawego smaku. Tak nafaszerowane mięso zapiekłam w aromatycznym sosie pomidorowym. 2 piersi z kurczaka 1 szklanka bobu ok 100 g sera korycińskiego naturalnego sól pieprz czarny 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego 1 cebula biała 1 ząbek czosnku garść świeżego tymianku Filety z kurczaka naciąć w połowie
https:KKuchniaMniam