godzinę, aby mięso przesiąknęło przyprawami. Dno brytfanki wyłożyć obranymi marchewkami w całości i przekrojonymi na pół ziemniakami. Na warzywach ułożyć piersią do góry przyprawionego kurczaka i do brytfanki wlać wodę. Kurczaka piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 60 minut bez przykrycia. Po upieczeniu odczekać 5 minut, aby w mięsie zatrzymał się proces
Kuchcik gotujeobieram i ścieram na tarce o średnich oczkach , przesmażam na patelni ,doprawiam solą ,pieprzem i przesmażone pieczarki wykładam na wcześniej przesmażone kotlety z piersi kurczaka i na farsz wykładam starty ser żółty , wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 170 stopni na 10 minut w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem , po tym czasie kotlety gotowe do podania
Mój Smakprzez praskę czosnek, 1 łyżkę oliwy z oliwek oraz bardzo drobno posiekane orzechy włoskie (można utrzeć w moździerzu). Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Piersi z kurczaka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia filety obłożyć na wierzchu przygotowanym pesto z pietruszki i orzechów (lekko docisnąć
Oryginalny smakChcąc sobie przypomnieć lato i grillowanie na ogrodzie, robię na obiad szaszłyki ( w piekarniku ). Składniki: 2 x cukinia, czerwona i żółta papryka, 500g piersi z kurczaka, kilka średnich cebul, 400g pieczarek, gotowa przyprawa do szaszłyków, patyczki do szaszłyków, oliwa
W kuchni u MonikiPyszne danie prosto z piekarnika. Mięso i warzywa otulone delikatną sojową pierzynką doskonale nadają się na świąteczny obiad. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 1 szkl marchewki z groszkiem kilka różyczek brokuła przyprawa do kurczaka olej sojowa pierzynka 1 szkl ugotowanej soi firmy Targroch 1/2 szkl jogurtu naturalnego 1 gałązka selera naciowego 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki startego parmezanu(...)łyżka posiekanej świeżej lub suszonej kolendry 1 ząbek czosnku papryka słodka w proszku pieprz cytrynowy sok z cytryny sól 1. Mięso kroimy w kostkę. Marynujemy z przyprawie do kurczaka wymieszanej z odrobiną oleju. 2. Układamy je na dnie naczynia do zapiekania. 3. Pomiędzy kawałkami mięsa wkładamy różyczki brokuła i równomiernie rozsypujemy marchewkę z groszkiem.( Ja użyłam mrożonych warzyw.) 4. Soję
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyrazem jednak crumble z kurczakiem i papryką., czyli kurczak pod kruszonką. Świetna zapiekanka, sycące danie. Upały minęły, piekarnik można odpalać i aż jest chęć do gotowania. Jednak doba powinna być dłuższa, bo czasami brakuje czasu. Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 500 ml rosołu 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka pomarańczowa(...)szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich sól pieprz płatki chilli Piersi z kurczaka ugotować w rosole około 10 minut. Ugotowane pokroić w kostkę . W rondlu rozgrzać masło i podsmażyć cebulę pokrojoną w grubą kostkę. Dodać papryki pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kawałki. Wszystko przyrumienić, a następnie dodać pokrojonego kurczaka, ser i odrobinę bulionu, aby lekko rozrzedzić. (Dałam 1/4 szklanki
O kuchni z uczuciempieprz) Ziemniaki należy wyszorować razem ze skórką,pokroić je w ćwiartki, skropić oliwą i wstawić do piekarnika na około 20 minut (temp. 220 stopni C) lub zgrillować. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Następnie wcześniej zamarynowaną pierś kurczaka położyć na rozgrzanej patelni grillowej lub grillu elektrycznym i smażyć do rumianego koloru uważając by nie wysuszyć
noteskulinarnyfigaSerii z granatem ciąg dalszy - dziś propozycja na ciepło: Rozrywkowy kurczak - czyli pierś z kurczaka z mozzarellą i granatem Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 125 gram mozzarelli 1/2 granatu zioła prowansalskie przyprawy (sól, pieprz, curry) 4 łyżki ketchupu pikantnego 1/3 szklanki wody/bulionu Mięso natrzeć przyprawami, posypać ziołami prowansalskimi, odstawić na min. 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie(...)przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać odrobiną wody lub bulionu, posmarować ketchupem, przykryć i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 40 minut. Mozzarellę pokroić w plastry, granat wypestkować. Na gorące mięso wyłożyć ser i pestki i zapiekać razem około 3-5 minut
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDzisiaj bardziej kalorycznie niż zwykle, bo na oleju i z serem :) Myślę, że kotleciki wyszłyby też z piekarnika, może następnym razem zaryzykuje i sprawdzę :) Składniki (porcja - zdjęcie): 180 g mielonej piersi z kurczaka 45 g startego lub drobno pokrojonego sera żółtego 55 g posiekanych pieczarek 4 g mąki szymanowskiej (1 łyżeczka) 4 g bułki tartej (1 łyżeczka
Malowane smakiemmięsa i warzyw, to polecam to danie. Wystarczy pokroić warzywa, mięso posypać przyprawami, całość zapiec w piekarniku i gotowe :) Można oczywiście łączyć różne warzywa. Poniżej zapraszam po szczegóły. Przepis zmodyfikowałam, a pochodzi z gazetki Pieprz i sól (nr 10/2009). Składniki:1 duża pierś z kurczaka5-6 średnich ziemniaków1 cebula1 papryka2 marchewki50 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego)2-3 łyżki oleju2(...)suszony)świeży rozmarynSposób przygotowania:1. Ziemniaki obrać i pokroić w mniejsze kawałki.2. Marchewki obrać, pokroić w plastry.3. Paprykę pokroić w paski.4. Cebulę pokroić w grubsze półtalarki.5. Piersi z kurczaka pokroić w grubą kostkę, posypać słodką papryką, solą i pieprzem.6. Bulion wymieszać ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku i olejem.7. Warzywa i mięso wymieszać ze sobą, dodać bulion, tymianek i świeży
Kuchnia domowa Anirazem prezentuję przekąskę, którą możemy przygotować wcześniej, a potem wrzucić do piekarnika o podać na ciepło. Do wytrawnego alkoholu będą jak znalazł :) Składniki : pierś indycza (lub z kurczaka) ser żółty papryka konserwowa najlepiej czerwona dla koloru ciasto francuskie kozieradka pieprz czarny sól Pierś pokroić na paski szerokości ok. 3-4 cm. Posypać z obu stron przyprawami. Ser pokroić na paski(...)Zawijać na okrętkę paskami ciasta francuskiego. Ułożyć na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni C. przez 30-35 minut. Podawać ciepłe w całości lub pokrojone na mniejsze kawałki, które można nabierać wykałaczkami (po lekkim ostudzeniu zakrętasy staną się sztywniejsze). ----- Podobne: Kukurydziane kawałki kurczaka Pomidorowe pomysły na czerstwy chleb Roladki z kurczaka
Weekendy w domu i ogrodzieręcznikiem. Pod skórkę na piersiach i na udach kurczaka, delikatnie ją oddzielając od mięsa, powoli, tak żeby nie podziurawić skóry – wkładamy po kilka półplasterków cytryny, Kominek na formie zabezpieczamy nakładając na niego kawałek folii aluminiowej. Kurczaka smarujemy od środka rozpuszczonym masłem i nakładamy go na formę, sadzając go elegancko na kominie i ziemniakach. Całego kurczaka dokładnie smarujemy pędzelkiem masłem(...)czosnkiem, cytryną i ziołami. Lekko smarujemy z wierzchu warzywa pod spodem – będą na nie spływały soki i tłuszcz z kurczaka w trakcie pieczenia więc naprawdę – tylko odrobinę. Kurczaka wstawiamy na drugą od dołu półkę do nagrzanego już piekarnika i pieczemy w 170⁰C przez godzinę. Co 15-20 minut warto go obrócić żeby się równo piekł i posmarować pozostałym masłem
Karo in the Kitchenpiekarnika na stół. Upolujcie zagrodowego kurczaka. Naprawdę warto! SPATCHCOOK Technika pieczenia mięsa na płasko, tzw. ‘spatchcook’, jest szczególnie przydatna właśnie wtedy, gdy pieczemy drób. Pozwala skrócić czas pieczenia, a tym samym zachować soczyste mięso i wytworzyć na nim chrupiącą skórkę. Polega na wycięciu z mięsa całego kręgosłupa i spłaszczeniu kurczaka na poziomie mostka. W ten sposób można również kurczaka(...)włączamy w piekarniku termoobieg, znowu kurczaka smarujemy masłem i dopiekamy go kolejne 20-25 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiamy kurczaka na 5 minut żeby soki w mięsie przestały buzować. Odciągamy i odcinamy uda, resztę mięsa kroimy w poprzek przez piersi. Podajemy z sosem maślanym spod mięsa, z miękką skarmelizowaną cebulką i słodkimi pomarańczami. Idealny z bagietką lub lekką pszenną bułką, która
Karo in the Kitchenkasza jęczmienna pęczak idealnie wzbogaca to danie o zdrowe węglowodany złożone. Do tego moje ulubione zioła: natka pietruszki i świeża bazylia. Pychota! Składniki (na dwie porcje): 2 bakłażany 1 pierś kurczaka 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej pęczka marki Kupiec+ 1 szklanka wody garść bobu, obranego ze skórki garść fasolki szparagowej zielonej 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka świeżej bazylii(...)myjemy, kroimy wzdłuż na pół i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 35 minut. W tym czasie kaszę gotujemy w podanej ilości wody aż ta wchłonie ją całkowicie. Na patelnie, na oliwie smażymy drobno posiekaną cebulę oraz ząbek czosnku. Następnie dodajemy drobno pokrojoną pierś kurczaka. Smażymy chwilę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie na patelnię wrzucamy bób oraz
Mango Papajawtedy, kiedy mam dzień lenia. Naprawdę lubię to danie. Polecam i Wam. Składniki (3- 4 porcje): 2 duże piersi z kurczaka 3 marchewki kilka fioletowych ziemniaków świeży tymianek dobra oliwa z oliwek sól, świeżo zmielony pieprz 1/2 małej cebuli Wykonanie: Piekarnik rozgrzej do 200 C. Warzywa umyj, pokrój na mniejsze kawałki, w marchewkach poodcinaj końcówki. Cebulę pokrój w piórka(...)formy do pieczenia przełóż ziemniaki, marchewkę i cebulę. Polej odrobiną oliwy z oliwek, dopraw pieprzem, solą i listkami tymianku. Na wierzchu ułóż piersi z kurczaka, polej go oliwą z oliwek, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Piecz przez około 1 godzinę (do momentu aż warzywa będą miękkie). Smacznego! Artykuł Kurczak pieczony z fioletowymi ziemniakami, marchewką i świeżym tymiankiem pochodzi z serwisu
Moja pasja smaku