pierś z kurczaka z papryką - 5150 przepisów (strona:238/344)

Risotto z kurczakiem, białymi szparagami i cukinią 246

BIAŁYMI SZPARAGAMI I CUKINIĄ (składniki na 4 porcje) - pęczek białych szparagów- 350 gram piersi z kurczaka- 1 marchew- 1 cukinia- 1 cebula- pół puszki kukurydzy- 250 gram ryżu arborio (szklanka)- pół litra bulionu- kieliszek białego wina- łyżeczka masła- 2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego- sól, pieprz- papryka słodka, chilli, przyprawa do mięs, imbir- oliwa z oliwek do smażenia- szczypta cukruSzparagi obrać

Zgrabne Gotowanie
Pierś z kurczaka po francusku 412

komponował się z kaszą oraz ulubioną surówką. Składniki na 4 porcje: 45 dag piersi z kurczaka 2 średnie cebule 30 dag pieczarek ½ litra bulionu drobiowego Łyżka przecieru pomidorowego Mąka do obtoczenia Olej do smażenia 1 papryczka chili Ulubione przyprawy (u mnie: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, majranek) Przygotowanie: Mięso pokroić na małe kotleciki. Przyprawić z obu stron solą

Fabryka pomysłów
Stripsy z frytkami i chipsami z jarmużu. 212

łyżeczki mielonych nasion chilli 1/2 łyżeczki mielonego imbiru i musztardy w proszku Dodatkowo do smażenia 1 litr oleju rzepakowego. Smażyłam w garnuszku o pojemności 2 litrów. PRZYGOTOWANIE: Pierś z kurczaka należy umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie pokroić wzdłuż na paski. Pokrojoną pierś z kurczaka przełożyć do miski i doprawić.W osobnym naczyniu należy przygotować ciasto podobne do tego jakie(...)naleśników. Łączymy składniki i dokładnie je mieszamy. Kawałki piersi z kurczaka zalewamy ciastem. Do miski wsypujemy mąkę i obtaczamy w niej po kawałku paski piersi z kurczaka (każdy kawałek musi być dokładnie oblany ciastem). Kawałki kurczaka smażymy w głębokim tłuszczu do czasu aż osiągną złoty kolor. Po wysmażeniu przekładamy je na papierowy ręcznik aby odsączyć tłuszcz. Na gorące stripsy położyłam

ClauditteMissCooking
Salsa paprykowo pomidorowa, dla kurczaka alternatywa czadowa ! 276

kurczaka pieprz cytrynowy, sól przyprawa do kurczaka oregano  1/2 pomidorów z puszki Piersi marynujemy w przyprawach. W naczyniu żaroodpornym wykładamy pomidory z puszki, posypujemy solą i pieprzem. Na pomidorach układamy piersi i  pieczemy w piekarniku 20 minut w temp. 180 st. SALSA 1/2 pomidorów z puszki 1 żółta papryka 1/2 czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili(...)ugotowany ryż. Wszystko przyprawiamy curry, solą i pieprzem. PODANIE Do filiżanki wkładamy ryż z warzywami, a następnie filiżankę odwracamy na talerz. W ten sposób utworzą nam się "górki" ryżowe :) Kurczaka kroimy w paseczki, układamy je obok siebie i po środku polewamy salsą

Mój Smak na Życie
Filety z kurczaka nadziewane camembertem w sosie z pora 209

jest zbyt skomplikowane. Niepozorny sos nadaje  mu szczególnego smaku. Można nim zaskoczyć nie tylko domowników, ale i gości.  Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka Ser camembert z grzybami leśnymi Sól Czerwona papryka słodka Wykałaczki Sznurek wędliniarski Olej Sos 1 por Vegeta Pieprz Oliwa woda Śmietana 18% słodka Sól Wykonanie: Z sera camembert odkrawamy 2 trójkąty ( z połowy sera(...)przygotowane filety przyprawiamy, solą i czerwoną papryką. Pozostawiamy do zamarynowania. W tym czasie myjemy pora i drobno go kroimy. Na patelnię nalewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy pora , przyprawiamy vegetą i chwilę smażymy. Pod koniec dojemy ok 150 ml wody i dusimy pod przykryciem. Na drugiej patelni obsmażamy nadziane piersi z kurczaka. Po obsmażeniu dokładamy je do pora i dusimy razem

Smaki Ewy
Jak zrobić tabbouleh - libańską sałatkę z natki pietruszki i kaszy bulgur? (PRZEPIS + FILM) 176

przepisy bogatsze, uzupełnione choćby o świeży ogórek czy paprykę. Ja bazuję właśnie na takiej recepturze pochodzącej z książki Salmy Hage "The Lebanese Kitchen" - mojej ukochanej biblii kuchni libańskiej. Uważam, że sałatka tabbouleh to świetna propozycja na letni lunch do pracy, np. w połączeniu z ugotowaną ciecierzycą czy grillowaną piersią z kurczaka, dzięki czemu będzie bardziej sycąca. Jest prosta, pożywna(...)pietruszki (lub 2, a nawet 3 mniejsze) 3 średnie pomidory (najlepiej Roma) 1/2 szklanki kaszy bulgur 3 gałązki mięty, posiekane 1/2 średniego ogórka, pokrojony w drobną kostkę 1/2 zielonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę 1 mała biała cebula lub 4 cebulki dymki, pokrojone w drobną kostkę sok z 1 cytryny 1/2 szklanki oliwy sól, pieprz opcjonalnie: sumak do podania: licie

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa tajska z kurczakiem i krewetkami 227

garnka wlać oliwę obsmażyć cebulkę na złoty kolor. Dodać piersi kurze pokrojone w małe kawałki. Dodać posiekane ząbki czosnku, chilli oczyszczoną z pestek i pokrojoną drobno, paprykę wędzoną, curry pastę,kurkumę, trawę cytrynową, pieczarki pokrojone w plasterki. Wymieszać i smażyć chwilkę. Do garnka wlać pomidory z puszki, wywar z kurczaka. Dodać bambusa pokrojonego w paski, kukurydzę. Gotować zupę 10 minut

Kuchnia Pokoleń
Placuszki z piersi z kurczaka 381

  60 dag filetów z kurczaka 2 średnie cebule 2 jajka 1 łyżka maggi 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka ostrej papryki 4 łyżki skrobi

Humanistka w kuchni
Kurczak po tajsku z makaronem ryżowym i curry 265

kurczakapiersi lub udka 400 ml mleka kokosowego House of Asia 120 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 60 ml sosu rybnego House of Asia 40 ml soku z limonki 2-3 papryczki chili 60 g masła orzechowego, naturalnego, czyli niesłodzonego i niesolonego 2 łyżki cukru brązowego 2 łyżki oleju, najlepiej sezamowego, orzechowego lub kokosowego sól, pieprz 1 zielona papryka(...)albo sitr and fry 2 łyżeczki czerwonej pasty curry House of Asia 1 łyżka startego świeżego imbiru 2 duże ząbki czosnku 300g tajskiego makaronu ryżowego House of Asia Wykonanie: Kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę (na 1 kęs). Chili poszatkować, cebulę pokroić w talarki, paprykę w cienkie paski. Szczypior pokroić w jak najwęższe paski, włożyć do miski z lodowatą wodą

Pociąg Do Kuchni
Zupa z kurczakiem, soczewicą i batatem 210

łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki kolendry 1.Cebulę i batata obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, batata i czosnek przepuszczony przez praskę. Podsmażamy około 5 minut.  2.Dodajemy suchą, przepłukaną soczewicę i przyprawy podsmażamy około minutę.  3. Wlewamy gorący bulion i gotujemy. Pierś kurczaka kroimy

kruche babeczki
Filety z kurczaka w glazurze miodowej i nie tylko 264

marynaty może również czynić cuda. Dlatego skorzystałam z przepisu Asi z Kwestii Smaku, na filety z kurczaka w glazurze miodowej z sosem sojowym i powidłami śliwkowymi. Przepis dopasowałam do potrzeb, ale sam pomysł na marynatę i pieczenie pozostał.  Składniki: - 2 duże piersi i 2 udka (bez skóry)Marynata:- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego- 4 łyżki miodu lipowego- 4 łyżki(...)również udka.Filety z kurczaka w glazurze miodowej i nie tylko, to  kompozycja smaków –  słodkiego, kwaśnego, słonego i ostrego. Smaki jednak na  tyle się równoważą, by wydobyć ich wspaniałą kwintesencję. Kurczak przygotowany w ten sposób na stałe zagości w moim jadłospisie. Mięso jest soczyste, ostre, idealne i… przepyszne. Podałam z kaszą gryczaną i surówką z papryki. Warto dodać

mojewypiekiinietylko
Sałatka makaronowa z pesto, pomidorami i papryką zamknięte w słoiku. 180

wymieszaj z pesto. Makaron włóż na dno słoika. Dodaj pomidory, botwinkę i paprykę, zakończ liśćmi botwinki, koperkiem i kawałkami sera. Do każdego słoika wlej łyżkę oliwy z oliwek. Słoik zakręć i wstaw do lodówki. Danie gotowe na wynos! Danie możesz wzbogacić o grillowane piersi z kurczaka lub o tuńczyk z zalewy! Książka jest bardzo przydatna i zawiera szereg

Z Kuchni Do Kuchni
Kurczak w cieście francuski 265

Składniki/4 porcje: – duża pierś z kurczaka (ok.500g) – 5-6 suszonych pomidorów – 80 sera feta – 100 g szpinaku świeżego lub mrożonego w liściach – suszone oregano, sól i pieprz – ząbek czosnku – 375 g ciasta francuskiego – gałka muszkatołowa, ostra papryka – 1 jajko do posmarowania ciasta Przygotowanie: Szpinak płukamy, wrzucamy na patelnię i podgrzewamy aż zmiękną liście. Jeśli mamy

I LOVE LIFE
Zupa z kurczakiem, soczewicą i marchewką 193

wyglądu:) cieszy nie tylko podniebienie, ale także oko. Smacznego już dziś! Składniki: pierś z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka 1 średnia cebula 0,5 szklanki soczewicy zielonej ok. 4 szklanki (250 ml) wody – ewentualnie możecie dolać więcej 1 liść laurowy 3 ziela angielskie pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra, vegeta i lubczyk – do smaku natka pietruszki tarty parmezan

Zasmakuj Kuchni
sznycelki drobiowe smażone w chrupiącej panierce 173

czterech osób 800 g filetów drobiowych ( ja użyłem piersi z kurczaka) 200 ml naturalnego jogurtu sól, pieprz dobry olej do smażenia panierka 1 szklanka płatków kukurydzianych 1,5 łyżki  mąki pszennej 1/2 łyżeczki pieprzu  1/2 łyżeczki suszonego czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki  1 łyżeczka soli selerowej szczypta bazylii szczypta oregano sposób przyrządzenia  Filety

Miód i pieprz