była z niego zadowolona. Zawsze pierś z kurczaka była sucha i pozbawiona smaku. Wystarczy, jednak kilka trików, aby nasze “cycki” wyszły smacznie Po pierwsze: dobrze dobrane przyprawy, po drugie, odpowiednia temperatura patelni, a po trzecie… patelnia grillowa. Wierzcie lub nie, ale rzeczywiście od niej bardzo wiele zależy. Jeżeli często przygotowujecie smażonego kurczaka, sugeruję, aby zainwestować(...)sami się przekonacie, że warto. Oczywiście na zwykłej patelni także przygotujecie smacznego kurczaka, ale… pamiętajcie, aby była dobrze rozgrzana i wykonana z materiałów, do których mięso nie przywiera. Zobacz też: Kotlety z kurczaka Kotleciki z kurczaka z serem i majonezem Wrapy z kurczakiem Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych Przepis na smażoną pierś z kurczaka Drukuj przepis Czas
Kuchnia Bazyliiziemniakami, ale można też podać z podpieczoną bagietką lub frytkami, co kto lubi. Przepis wzięłam z gazetki "Tina" i oczywiście trochę go zmodyfikowałam :-). Zapraszam serdecznie i polecam. PIERŚ KURCZAKA PIECZONA Z WARZYWAMI. Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 puszka groszku konserwowego 1 czerwona papryka 1 mała cukinia sól 1 płaska łyżka suszonego(...)przełożyć do dużej blaszki, ułożyć na nich piersi z kurczaka, posmarować mięso resztą marynaty i posypać całość suszonym oregano. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez około 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć blaszkę z piekarnika i odczekać chwilę, aż mięso "odpocznie". Podawać z podpieczoną bagietką, frytkami lub pieczonymi ziemniakami. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychsami! Dla miłośników sosów (nie tylko pomidorowych) polecam: Sos z maślaków – przepis ze świeżych grzybów Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese Kremowy sos kurkowy podawany z kurczakiem Pieczona pierś kurczaka z domowym pesto Trudność Początkujący Czas przygotowania 10 min. Czas gotowania 15 min. Całkowity czas 25 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE) 4 duże
A to pestkamasła, delikatnie solimy, lekko pieprzymy, mocno kropimy sokiem z cytryny, mieszamy. Podajemy jako dodatek do ryb, pieczonego drobiu, lekkich mięs. Będą świetnym uzupełnieniem dla soczystej pieczonej piersi z kurczaka , pieczonego łososia, kaczej piersi. Jeśli nie jecie mięsa, super pasuje do nich pikantny humus, np. z dodatkiem sera feta. PIECZONE MARCHEWKI 400g pęczek młodej marchwi
Karo in the Kitchenprzepisu Pieczona pierś z kurczaka w oliwie z oliwek i pieprzu ziołowym . Najpierw na patelni usmaż cukinię wraz z rozdrobnionym czosnkiem. Przygotowaną wcześniej pierś pokrój na kawałki i jedynie podgrzej na patelni wraz z cukinią. Na koniec dodaj suszone pomidory, przypraw solą oraz pieprzem i wymieszaj. Podsmaż wszystko razem jeszcze przez kilka minut. Spróbuj także: Pieczona pierś
Fit&Fast KitchenDzisiaj będzie kolejny post w pewnym sensie recyklingowy, bo o tym jak zagospodarować pozostałego z obiadu pieczonego kurczaka. Mamy długi weekend, a to oznacza, że wielu z nas piecze i grilluje. Czasem z takiego kurczaka zostają nam na przykład kawałki piersi. Jeśli nie zjemy tego od razu, to najczęściej ląduje w lodówce, a potem przekładane jest z kąta(...)wyrzucenia. A można pozostałe mięso użyć do przygotowania pysznej gorącej kanapki. Nie trzeba udziwnionych dodatków, gwarantuję, ze każdy z Was znajdzie co potrzeba w swojej lodówce :) Składniki: pierś z pieczonego kurczaka , 4 kromki chleba tostowego - najlepiej pełnoziarnistego, pomidor , dymka wraz ze szczypiorem , majonez , ząbek czosnku , opcjonalnie ketchup. Pierś pokroić na plastry. Chleb krótko opiec na patelni grillowej
Codzienna kuchnia niecodziennaolelek marynowane jalapeno w plasterkach pszenne tortille WYKONANIE Mięso: Piersi z kurczaka myjemy, czyścimy z błonek, kroimy wzdłuż na cieńsze kawałki. Dokładnie nacieramy piersi wszystkimi przyprawami i odstawiamy w chłodne miejsce na 1-2 godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Mięso o temperaturze pokojowej umieszczamy w specjalnym woreczku do pieczenia bez użycia tłuszczu. Pieczemy mięso ok. 30 minut (bez termoobiegu). Sałatka
OstryKęsminutach gotowe. Pierś wcześniej zamarynowana w przyprawie gyros z odrobiną oliwy, po upieczeniu jest bardzo soczysta. Soczystości dodają jej również cienkie plastry boczku wędzonego, którymi przykrywam kurczaka podczas pieczenia. Dużym plusem jest również to, że cały obiad przygotowuję w jednej formie, gdyż razem z kurczakiem piekę ziemniaki. Ziemniaki robię z tego przepis: Pieczone ziemniaki , zmniejszam jedynie ilość oliwy(...)rozłożyć na nim przyprawioną pierś z kurczaka wymieszaną z drobno pokrojonym czosnkiem. Oprószyć ją pieprzem i na wierzchu rozłożyć plastry boczku. Na wierzchu ułożyć przyprawione ziemniaki. Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku 35- 45 minut, w zależności jak duże mamy ziemniaki. Stan upieczenia ziemniaków sprawdzić widelcem przed wyjęciem z piekarnika. Zobacz również: Pieczone ziemniaki
Kuchcik gotujeprzypraw je do smaku. Rozprowadź olej lub oliwę z oliwek w naczyniu żaroodpornym, następnie ułóż por i na niego pierś z kurczaka . Lekko polej oliwą z oliwek lub olejem. Piecz pod nakryciem 25 minut. Dolej śmietankę do pieczonej piersi z kurczaka z porem i piecz kolejne 20-25 minut bez przykrycia. Gotowe! :) Ja najczęściej podaję pierś z kurczaka
RozdomowionaKrewetkowy stir fry z sosem z masła orzechowego, zapiekana pierś z kurczaka, pieczona polędwiczka, burgery z indyka, krem pomidorowy z ravioli szpinakowym, do tego mnóstwo warzyw – to nasza propozycja na tygodniowe menu. Na końcu wpisu znajdziecie listę składników do wszystkich dań i łączny koszt wszystkich produktów. Już dawno gotowanie nie sprawiło nam tyle przyjemności. Po pierwsze dlatego, że pięć(...)wysokiej temperaturze Próbowaliśmy różnych sposobów pieczenia filetów z kurczaka z różnym efektem, bo upieczenie piersi, żeby nie była sucha, albo spieczona to nie lada sztuka. Wreszcie trafiliśmy na przepis doskonały: filety trzeba najpierw pomoczyć w solance, później polać masłem i zapiec w wysokiej temperaturze. Efekt? Przypieczone z wierchu mięso, soczyste w środku. Środa: Pieczone burgery z indyka Doskonały patent
Niedzielny kucharztego, co akurat mamy pod ręką. Nieprzeładowane ilością składników, proste i szybkie. Taka własnie jest sałatka, na którą dzisiaj zapraszam. Wykorzystałam niewielki kawałek wędzonego boczku i piersi z pieczonego kurczaka, pozostałe z obiadu. Ta sałatka jest dość sycąca, nada się na przykład do zabrania w pojemniczku jako drugie śniadanie do pracy. Składniki: 1 średnia sałata rzymska (lub 2 mniejsze
Codzienna kuchnia niecodziennakurczaka układamy na patelni, podlewamy – ostrożnie, nie spłukując z mięsa przypraw – bulionem lub rosołem. Wystarczy go 6-7mm na dnie. Będzie parował i nawilżał mięso. Wkładamy mięso do piekarnika nagrzanego na 165⁰C. Pieczemy. Po 20-30 minutach pieczenia polewamy mięso po wierzchu sokami z patelni. Nie przewracamy go, to zupełnie niepotrzebne. Pieczemy dalej. Po 50 minutach pieczenia sprawdzamy(...)termometrem, wbijając go w najgrubsze miejsce, temperaturę jaką osiągnęło mięso w środku. Optymalna temperatura mięsa upieczonego kurczaka to 75-80⁰C. Jeśli tyle zobaczycie na skali termometru – kurczaka wyjmujemy. Jeśli nie – pieczemy dalej i sprawdzamy za 10 minut. Gdy mięso osiągnie wewnątrz wymaganą temperaturę wyjmujemy je z piekarnika na deskę, dajemy mu 5 minut odpocząć, żeby soki rozeszły się
Karo in the Kitchendobrym źródłem niacyny, selenu, witamin B6 i B12, a także cynku. W dietetycznym “rankingu” indyk zdecydowanie zwycięża z innymi rodzajami mięs, w tym także z popularnym kurczakiem. Pierś z indyka bardzo dobrze smakuje w połączeniu z miodem i chili – wbrew pozorom danie wcale nie jest za słodkie, a wręcz przeciwnie. W połączeniu z ryżem mamy bardzo pyszny(...)danie z miodem podrzucił mi mój znajomy – dzięki Paweł, Thousand Hi-Fives ! Polecam również: Sos z maślaków – przepis ze świeżych grzybów Kurczak tikka masala – prosty przepis Pieczona pierś kurczaka z domowym pesto Czas przygotowania 15 min. Czas gotowania 10 min. Całkowity czas 25 min. USTAW TIMER 400 g piersi z indyka 3 łyżki miodu
A to pestkapierś z obu stron pieprzem i solą. Z tą ostatnią uważajcie, bo feta jest słona. Pierś przełożyć na blachę polaną olejem. Piec w temperaturze 200 stopni (pieczenie z dołu i z góry) 30-40 minut. Podawać od razu po upieczeniu (u mnie z pieczonymi burakami i liśćmi świeżego szpinaku) - pierś jest wtedy bardzo soczysta. ----- Podobne: Szpinakowe roladki z kurczaka
Weekendy w domu i ogrodzieKurczak to wciąż jedno z najpopularniejszych mięs używanych do grillowania. Tym razem będzie to kurczak w paprykowej marynacie z grilla. Do przygotowania tego dania możecie użyć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!