pierś kaczki z jabłkami Mięso kacze należy to tego rodzaju produktów, do których wielu podchodzi z dużą dozą rezerwy, by nie powiedzieć że z nieufnością. Wynika to z reguły z faktu, że pierwsze próby przyrządzenia kaczki zakończyły się, powiedzmy delikatnie, bardzo umiarkowanym powodzeniem ( zresztą podobnie było z moja skromną osobą). Przyczyną tego stanu rzeczy jest nieznajomość specyfiki kaczego mięsa(...)które zachowuje się podczas pieczenia w sposób zgoła odmienny, niż ten do którego przywykliśmy przy pieczeniu drobiu ( kurczaka czy indyka). Do przyrządzania kaczki musimy podejść z pewnym pietyzmem, inaczej bowiem drobiowe kawałki, zamiast rozkosznie pieścić nasze podniebienia, okażą się łykowate i mało zjadliwe. Generalnie w przyrządzaniu mięsa ciemnego drobiu (gęś, kaczka), obowiązują dwie fundamentalne zasady, mówiące( oczywiście w uproszczeniu
Miód i pieprzlunch do pracy: makaron z cukinii z indykiem Filet z indyka w sosie miodowym z cytryną Aromatyczny kurczak curry z imbirem i miodem Trudność Początkujący Czas przygotowania 15 min. Czas gotowania 20 min. Całkowity czas 35 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE) 300 g piersi z kurczaka 100 g makaronu "noodle" ryżowego 1 cukinia
A to pestkaPostanowiliśmy zatem przygotować risotto z krewetkami i zielonym groszkiem. Być może nie wszyscy lubią owoce morza, jednak my je uwielbiamy zwłaszcza krewetki :) Danie to jest delikatne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kibinai (Polacy mówią "kibiny") to potrawa uznawana za narodową na Litwie. Prawdą jest jednak, że to danie wywodzi się od litewskich Karaimów mieszkających w Trokach (lit
Weekendy w domu i ogrodzieEstragon zazwyczaj dodawałam tylko do wątróbki z cebulą i jabłkiem, ale okazało się, że mięso z indyczej piersi również smakuje z nim wybornie :) Czytaj więcej »
Kuchenne zapiski Edytynaszej tradycji jako danie świąteczne. Nie zastąpią jej żadne indyki, czy kurczaki. Tak więc wszystkim którzy kochają gęsi jak ja polecam, a każdemu kto się jeszcze nie przekonał zapraszam do wypróbowania, bo nie wiecie co tracicie. Tym razem tradycyjnie pieczoną gęś, a właściwie jej elementy , bo miałam pierś i nogę podałam z farszem z kaszotto w cydrze. Wyszło genialnie
Bernika - moj kulinarny pamietnikświątecznych wydarzeniach, jak ona to nazywa, gniazdka, czyli roladki z piersi indyczej, pieczone w pieczarkach i cebuli. Inspirowany tym daniem stworzyłem jedną dużą roladę, którą nadziałem pięcioma jajami, a cebulę i pieczarki wykorzystałem również do nadzienia. Samo mięso piekło się w lubczyku i warzywach.... Czego użyłem? -filet z indyka -15 pieczarek drobno posiekanych -2 cebule drobno posiekane
BaRepaskurczaka, kotletów z drobiu, mięs wieprzowych, wołowych, mielonych z indyka, rolad czy placków z ziemniaków. Wtedy traktuję je jako gulasz, dodaję surówkę z kapusty kiszonej lub colesław. PIECZARKI smażone smakują także z rozmaitymi kaszami, ryżem czy makaronem w wersji wege lub z dodatkiem mięsa, np. mielonego czy posiekanej piersi z kurczaka. Gotowe podaję z posiekaną natką lub koprem
Zasmakuj KuchniGulasze są bardzo często podstawą naszych obiadów, dlatego i w diecie nie może ich zabraknąć. A idealne na takie danie jest mięso indycze pierś albo udziec
Bernika - moj kulinarny pamietniksprawę można tutaj kombinować do woli: kurczaka zastąpić indykiem, ryż kaszą lub makaronem, żurawinę rodzynkami, zrezygnować z majonezu, dodać por i co tylko chcecie. Zresztą, co ja Wam tutaj – sami wiecie co lubicie najbardziej. A co do przyprawy do gyrosa, można dostać spokojnie z dobrym składem. Składniki: 1 pierś z kurczaka pół szklanki ryżu 1 mała czerwona
Kardamonovysprawę można tutaj kombinować do woli: kurczaka zastąpić indykiem, ryż kaszą lub makaronem, żurawinę rodzynkami, zrezygnować z majonezu, dodać por i co tylko chcecie. Zresztą, co ja Wam tutaj - sami wiecie co lubicie najbardziej. A co do przyprawy do gyrosa, można dostać spokojnie z dobrym składem. Składniki: 1 pierś z kurczaka pół szklanki ryżu 1 mała czerwona cebula
KardamonovyMam problem z kaczkami. Kiedyś kiedy piekłam całe nadziewane jabłkami smakowały mi bo tłuszcz się wytapiał , a kaczka była aromatyczna i wilgotna. Piersi z kaczki jakie
Buniabaje w kuchniJeśli nie mamy pomysłu na obiad (a wiem z doświadczenia, że często się tak zdarza) możemy w krótkim czasie przygotować naprawdę smaczne danie :) 3 podstawowe składniki
Walijskie Pichceniekolorowa zupa z piersi kurczaka od wielu lat gości w naszym domu, bo przygotowuje ją często Mama. I to właśnie od niej nauczyłam się jak prosto i szybko można ugotować smaczną i rozgrzewającą zupę. Kaloryczną ;) ale w okresie jesienno-zimowym dobrze jest się posilić czymś ciepłym, co doda nam sił i odpowiednio rozgrzeje, i nasyci. Dodatek topionych serków (których sporadycznie(...)przypraw tylko sól i biały pieprz. Duuużo białego pieprzu :) bo to właśnie ten pieprz nadaje całej zupie charakteru. Co więcej - zupę można przygotować nie tylko z kurczaka, ale też indyka (testowane wielokrotnie) oraz zamiast kroić mięso w kawałeczki możemy je zmielić (lub kupić gotowe, zmielone w sklepie) - z mielonym również testowane wielokrotnie (tak naprawdę częściej u nas gotowana jest
Kolorowy PrzepisownikAmerykanie mają swojego indyka na Dzień Dziękczynienia, my Polacy jednak nie jesteśmy gorsi i również mamy swoją własną smakowitą tradycję świąteczną, czyli gęś na Święto Niepodległości, czyli Św. Marcina. I to wcale nie jest nowy zwyczaj, bo o tradycji spożywania gęsiny w Polsce, mówi już stare przysłowie "Na świętego Marcina dobra gęsina". A XIX-wieczny polski etnograf(...)Oskar Kolberg pisał: “Zamożna gospodyni w jesieni, w dzień św. Marcina, zabija gęś i piecze w piecu, a gospodarz, obdzieliwszy swoją czeladkę cząstkami z tej gęsi, sam sobie zostawia piersi, ostrożnie mięso objada, oczyszcza kość piersiową, a jeżeli jest biała, rokuje zimę suchą i stałą; jeżeli jest sinawa i czerwona, zimę słotną; jeżeli pół biała od góry, a pół czerwona
Bernika - moj kulinarny pamietnik