piknik, do pracy lub przygotować z nich pyszną kanapkę. SKŁADNIKI / 2 porcje NUGGETSY 2 małe piersi kurczaka 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/5 łyżeczki chili w proszku 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę 2 szklanki panierki panko lub mąki pszennej 1/3 szklanki mleka SŁODKI MAJONEZ CHILI 4 łyżki słodkiego sosu chili(...)kostek. Każdą pierś kroimy wzdłuż na pół, a następnie w poprzek na cienkie plasterki. Przekładamy na półmisek, doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Nacieramy rozdrobnionym czosnkiem, zalewamy mlekiem. Mieszamy, odstawiamy na mnimum 20 minut do zamarynowania. Na drugi półmisek wysypujemy panierkę panko lub mąkę i obtaczamy w niej wyjęte z mleka kawałki kurczaka ( jeden po drugim
cool and mintydobre! Ahhh jak sobie przypomnę tylko jej smak... ;) Jadłam ją z sałatką z dużą ilości rukoli. Mięso pomimo braku panierki i smażenia go na głębokim oleju nie jest suche. A słonawy smak sera, przebija słodkawa gruszka. Polecam! 'pierś z kurczaka z błękitnym serem Lazur, owinięta w szynkę parmeńską podana z karmelizowaną gruszką' Składniki (na 2 porcje): - 1 podwójna pierś
CookYourselfKolejny pomysł na pyszne roladki z piersi kurczaka. Szybko się je robi a w środku można skryć różne smakołyki i zrobić ciekawą panierkę. W środku tych pysznych roladek ukryłam ser żółty i szpinak. Podałam je z pesso pszenno-gryczanym i sałatką z pomidorków koktajlowych.składniki:1 duża podwójna pierś z kurczakakilka liści szpinakukawałek żółtego sera ok 100 gsezam(...)bułka tarta do panierowania1-2 jajkaolej do smażeniasól,pieprzdodatki300 g pomidorków koktajlowych1 mała cebula1 łyżka posiekanego koperkuolej sezamowy do skropieniapesso pszenno-gryczane WodzisławPierś kurczaka pokroić wzdłuż w niezbyt cienkie paski. Następnie lekko rozbić i oprószyć solą z pieprzem. Ser żółty pokroić na małe kawałki (aby można było zawinąć je w mięso). Każdy kawałek sera zawinąć w 1-2 liście szpinaku
Monia miesza i gotujePieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych to doskonała alternatywa dla smażonych kotletów z kurczaka. Po pierwsze, poprzez przygotowywanie w piekarniku jest mniej kaloryczna, bo panierka nie chłonie tak dużo tłuszczu, a po drugie jest bardziej chrupiąca, właśnie poprzez użycie płatków kukurydzianych. Ostatnio pierś w płatkach serwowałam z domowymi frytkami z piekarnika , sosem czosnkowym oraz sałatką z pomidorami i cebulką. Uważam
Kuchnia Bazyliiporcje)Devolay:- 2 duże piersi z kurczaka- 2 paski sera żółtego (6cm-1cm.-1cm)- 2 paski masła (6cm-1cm-0,5cm)- jajko - bułka tarta - pieprz i sól Puree Ziemniaczane:- 4-5 ziemniaków-1 duża cebula - 2-3 łyżki śmietany - 2 łyżki masła Sposób przygotowania:1.Pierś z kurczaka delikatnie rozbijamy na duży płaski(...)czynność powtórzyć po dwa razy na każdego Devolaya. Rób to bardzo ostrożnie , tak aby kawałki po prostu się nie rozleciały.Gotowe mięso w panierce smaż na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Jest to pierś z kurczaka i nie powinna się długo smażyć ok 10 minut.(na obrazku widać 4 devolaye , ponieważ mam 5 osobową rodzinę , a jeden się nie zmieścił
Gotuj Z Muzyką„Cordon Bleu” szwajcarski klasyk Klasyczny Cordon Bleu mi osobiście , w zasadzie nie wiem czemu , kojarzył się jakoś zawsze z kuchnią francuską Pewnie dlatego, iż
Ogrodnik w podróżypierś panierujemy wkładając ją po kolei do mąki, jajka oraz bułki tartej. Przygotowane przez nas mięso smażymy na rozgrzanym oleju na patelni, aż panierka zyska piękny, złoty kolor. Po odwróceniu na drugą stronę na pierś z kurczaka nakładamy przygotowane wcześniej, usmażone pieczarki, które następnie posypujemy startym żółtym serem. Patelnię przykrywamy pokrywką, dzięki czemu nasz ser bez trudu się roztopi. Pierś
Programista w kuchnipierś panierujemy wkładając ją po kolei do mąki, jajka oraz bułki tartej. Przygotowane przez nas mięso smażymy na rozgrzanym oleju na patelni, aż panierka zyska piękny, złoty kolor. Po odwróceniu na drugą stronę na pierś z kurczaka nakładamy przygotowane wcześniej, usmażone pieczarki, które następnie posypujemy startym żółtym serem. Patelnię przykrywamy pokrywką, dzięki czemu nasz ser bez trudu się roztopi. Pierś
Programista w kuchniBanalnie prosty przepis na domowe kotlety w serowej panierce. Idealnie smakują z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i startym ogórkiem. 2 filety z piersi kurczaka Sól Pieprz 300 g żółtego sera Gouda 6 jajek 2 szklanki bułki tartej Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy z każdej strony solą i pieprzem. Ser ścieramy na bardzo
VioletoweKucharzenieMuszę przyznać, że pieczenie piersi kurczaka na różne sposoby stało się ostatnio moją obsesją. Ochota na kotlety drobiowe w panierce przeszła mi z chwilą, gdy zaczęłam chodzić na obu nogach (w okresie zagipsowanej nogi i tuż po takie kotlety śniły mi się po nocach, ale ich zrobienie graniczyło z cudem wtedy). Teraz większość czasu spędzam na dworze, zmuszając nogę(...)prawidłowego chodzenia (niestety wciąż utykam). Dlatego daniom obiadowym poświęcam niewiele czasu, zrzucając większą część pracy na piekarnik. Do takich dań należą proponowane dzisiaj kieszonki. Składniki (1-2 porcje): pierś kurczaka 2 słupki sera typu feta kilka liści szpinaku sól pieprz olej Ułożyć pierś ładniejszą stroną do dołu i ostrym nożem zrobić wgłębienie wzdłuż piersi. Trzonkiem noża obiadowego powiększyć "kieszonkę
Weekendy w domu i ogrodziepolecam ich podania z domowymi frytkami, najlepiej z piekarnika. Moja rodzina uwielbia je z mnóstwem warzyw. Polecam! 2 pojedyncze piersi z kurczaka (około 500g) 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki ostrej (lub wg smaku) sól ziołowa pieprz Panierka: 1-2 jajka mąka pszenna płatki gryczane (użyłam płatki z kaszy białej ) 2 łyżki otrębów (opcjonalnie; u mnie otręby
Di gotujeczasu, do czasu. Jednak warto spróbować nieco inaczej. Tak też proponuję. Filet z kurczaka w sezamowej panierce. Sezam doskonale smakuje podprażony, a tak się dzieje właśnie w przypadku tego dania. Zapraszam na bloga. SKŁADNIKI: 1 pierś z kurczaka 1 jako 2 łyżki mleka szklanka sezamu sol , pieprz zioła do drobiu olej do smażenia WYKONANIE: filet płuczemy , osuszamy ręcznikiem
W kuchennym oknie Ewydwie porcje (czyli z podwójnej ilości składników) – jedną porcję wykorzystać do zamarynowania mięsa, a drugą porcję odłożyć na potem do polania kotletów już po upieczeniu. Każdy filet z piersi kurczaka oczyścić z ewentualnych kostek i błonek, a następnie przekroić wzdłuż na 2 plastry (razem uzyska się wtedy 4 cienkie filety). W jednej porcji sosu farmerskiego zanurzyć plastry mięsa, szczelnie(...)przez ok. 20 minut (do lekkiego zarumienienia), następnie obrócić kotlety na drugą stronę i piec przez kolejne 15-20 minut (do zarumienienia panierki i czasu, gdy mięso w środku będzie upieczone). W przypadku większych filetów z piersi kurczaka czas pieczenia należy odpowiednio wydłużyć, by kotlety nie były surowe w środku. Podawać z domowymi frytkami i np. polane sosem farmerskim
Kulinarne PrzebojeLekkie i smaczne kąski z kurczaka w chrupiącej panierce z ciasta graham i sezamu. Alternatywa dla domowego fast foodu. Tym razem w zdrowej wersji. 600 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do gyrosa Ostra czerwona papryka Cząber Ciasto: 2 jajka 3 łyżki mąki graham Sól Pieprz Sezam do obtoczenia Filet z piersi kurczaka kroimy w większe kawałki. Przyprawiamy przyprawą
VioletoweKucharzenienuggetsy w płatkach kukurydzianych i migdałach Składniki: pierś z kurczaka 1 jajko 1 szklanka mąki 1/2 szklanki wody garść pokruszonych płatków kukurydzianych + płatki owsiane przyprawa do kurczaka, sól i pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Mięso myjemy, oczyszczamy z tłuszczu, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Jajko, wodę, mąkę i przyprawę do kurczaka miksujemy lub mieszamy dobrze kuchenną trzepaczką do uzyskania(...)jednolitego ciasta. W razie potrzeby dodajemy więcej wody lub mąki. Kąski kurczaka najpierw moczymy w cieście, następnie panierujemy w panierce, wymieszanych płatkach kukurydzianych z owsianymi. Tak postępujemy z każdym kawałkiem mięsa. Nuggetsy, każdy kawałek smarujemy olejem, dobrze z każdej strony, pędzelkiem. Podczas pieczenia, w razie potrzeby można dodać jeszcze niewielką ilość oleju. Pieczemy do uzyskania złotego koloru około
Zasmakuj Kuchni