żdy krążek lekko rozwa łkowujemy i na środek każdego z nich wykładamy ok. łyżeczkę farszu, inne pokrojone dodatki oraz ok. pół łyżeczki startego sera. Krążki składamy i zlepiamy jak pierogi. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na ok. 15 minut do napuszenia. Następnie każdego "pierożka" smarujemy rozbełtanym jajkiem z ok. 2 łyżkami mleka. Calzone możemy posypać
Słodka Stronałkowujemy i na środek każdego z nich wykładamy ok. łyżeczkę farszu i ok. pół łyżeczki startego sera (oraz niewielką ilość pokrojonego brie - opcjonalnie). Krążki składamy i starannie zlepiamy jak pierogi. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na ok. 15 minut do napuszenia. Następnie każdego "pierożka" smarujemy rozbełtanym jajkiem z ok. 2 łyżkami mleka. Calzone możemy posypać
Słodka Stronasię stanie należy dolać trochę więcej wody. Ciasto dokładnie ugniatamy i dzielimy na mniejsze kawałki, tak na cztery części. Następnie każde podsypujemy maka i wałkujemy dość cienko (jak na pierogi), wycinamy kułak (najlepiej szerszą szklanką). Każde kółko nadziewamy łyżeczką masy i dokładnie zlepiamy. Gotowe kulki gotujemy we wrzątku. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze jakieś 2-3 minutki. Studzimy
Moje pyszne gotowaniejakieś 20 minut do lodówki. Potem każdą cześć rozwałkować na cienko i wykrawać za pomocą szklanki nieduże kółka. Na każdym krążku kłaść porcje marmolady i zalepiać jak pierogi. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec małe cudeńka ok. 15 minut. Smacznego :D Można ciastka po upieczeniu obsypać cukrem pudrem, ale ja nie przepadam, więc ubłagałam domowników, aby tego
Moje pyszne gotowanieliście laurowe i ugotować na średnim ogniu. Ja często do takich zup używam mięsa (najczęściej kawałka karkówki), które później wykorzystuję jako bazę do przygotowania farszu do pierogów, naleśników lub uduszenia w białym sosie śmietanowym. Marchew, pietruszkę i seler umyć, obrać i pokroić w kostkę. Por opłukać i pokroić w cienkie plasterki. Wszystko poddusić na połowie
Codzienna kuchnia niecodziennasuszonych grzybów . Dlaczego wyjmuję przedtem inne warzywa i mięso? Ano dlatego, że po pierwsze z tych warzyw można zrobić całkiem pyszną sałatkę, a z mięsa na przykład farsz do pierogów lub naleśników; po drugie, buraków jest dość sporo (garnek jest wypełniony nimi niemal w całości), żeby barszcz był intensywny w smaku i kolorze. Do buraków dorzucam jeszcze kilka ząbków
Codzienna kuchnia niecodziennazdjęć i zabytkowych przedmiotów codziennego użytku, znajdziesz doskonałą kuchnię polską – aromatyczną golonkę w piwie, delikatne polędwiczki w sosie kurkowym, staropolską kaczkę pieczoną w majeranku z jabłkami, czy pyszne, domowe pierogi. Zapraszamy na podróż w czasie i smaku... Wnętrza są naprawdę piękne. Bardzo klimatyczne, przytulne i oddające charakter pomieszczeń - tam naprawdę kiedyś była wozownia :) ...a w środku.... ...stylowo urządzony
Codzienna kuchnia niecodziennaczemu, bo to potrawa prosta i smaczna. Mnie kojarzy się z latami wczesnej młodości, kiedy miałam raz w tygodniu praktyki w szpitalu i robiliśmy na przemian: jeden tydzień pierogi, drugi tydzień zrazy. Były tego kosmiczne ilości, bo i szpital duży :) Skoro takim nowicjuszom jak my wtedy, powierzyli przygotowywanie zrazów, to nie może to być trudna
Codzienna kuchnia niecodziennapodawać bez zapiekania jako pastę do kanapek, ale można też ułożyć w foremce, wierzch przykryć na przykład plastrami boczku i zapiec w piekarniku. Jest doskonały również jako farsz do pierogów (tak tak) czy to tart :) Polecam :) Mała uwaga. Wybierając wątróbkę do pasztetu kierujcie swoim smakiem. Wątróbka drobiowa jest w swojej strukturze dużo
Codzienna kuchnia niecodziennaPlus: wszystkie zupy, gulasze, dania jednogarnkowe, mięsa duszone w ciemnym sosie, kaczka, bitki wołowe, gołąbki, warzywa na parze, warzywa gotowane na parze z duszonego mięsa, jajecznica, bigos, makarony i pierogi, chleby. Jednakże jak wszystko, także i ten zestaw posiada wady . Dla mnie wadą jest ciężar garnka . Aczkolwiek, jak zastanowić się, to jest i wadą, i zaletą. Z jednej strony
Codzienna kuchnia niecodziennaDomowy pasztet wykorzystać można nie tylko na kanapki. Może także służyć jako farsz do pierogów, krokietów czy zapiekanek. I nawet najprostsza potrawa z takim domowym, pachnącym i dobrze przyprawionym pasztetem może stać się przysmakiem. Tym razem domowy pasztet wykorzystałam do zrobienia mini tart. A jak przygotować domowy pasztet? Ten, którego użyłam do tarteletek możecie
Codzienna kuchnia niecodziennaświęta coraz bliżej, dlatego typowe potrawy na ten okres coraz bardziej nas interesują. Postanowiłam zrobić Rybę po grecku, która z Grecją nie ma nic wspólnego tak , jak pierogi ruskie z Rosją. Być może nazwa Grecji w potrawie nawiązuje do kuchni śródziemnomorskiej, w której dominuje duża ilość duszonych warzyw oraz ryb. Nazwa nazwą, a dla smakoszów najważniejsza jest potrawa
W kuchennym oknie EwyKluski śląskie z sosem pieczarkowym. Kilka składników i mamy pyszny obiad. A jeszcze jak zostają ziemniaki z poprzedniego dnia to pół godzinki i wszystko gotowe :) Uwielbiam wszelkiego typu kopytka, pierogi, kluski. Składniki: ( nie podaję ilości, bo robię na oko ) Kluski: ziemniaki mąka pszenna mąka ziemniaczana (2 łyżki) jajko sól sos: pieczarki woda śmietana serek topiony (śmietankowy/pieczarkowy) cebula natka
NA MOIM TALERZUzagnieść kruszonkę. Lekko ją schłodzić. Przygotowanie: Ciasto podzielić na 18 równych części. Każdy kawałek rozwałkować, formując okrąg. Na środek kłaść 2 łyżki jagód, a następnie skleić brzegi jak na pierogi. Dłonią uformować bułeczki i układać je sklejonymi brzegami do dołu na blasze pokrytej uprzednio papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Nagrzać piekarnik do 180 ºC. Każdą
Food Squaredodać więcej mąki lub wody. Dodatkowo: roztrzepane jajko otarty parmezan masło gałązki świeżego rozmarynu świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Ciasto rozwałkować na dwa duże, cienkie placki (trochę cieńsze niż na pierogi) tej samej wielkości (można je podzielić również na mniejsze części). Na pierwszym z nich, w równych odstępach, wykładać farsz łyżeczką. Odstępy na cieście posmarować jajkiem. Przykryć drugim kawałkiem ciasta
Food Square