pierogi - 9067 przepisów (strona:239/605)

Rogaliki drożdżowe z jagodami 161

część zamroziłam a z części postanowiłam zrobić rogaliki. Następne podejście do części jagód, która teraz jest w zamrażalniku skończy się pewnie ich przerobieniem na farsz na pierogi. Bo pierogi z jagodami to ja uwielbiam. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia

mecooks
Wegańskie pierogi z jarmużem i awokado 177

Dopraw solą i pieprzem. Mąkę wymieszaj z solą i olejem. Wlewaj gorącą wodę i zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkowuj cienko ciasto i wykrawaj kółka, nakładaj po łyżeczce farszu i zlepiaj pierogi. Wrzucaj(...)osolony wrzątek i gotuj 3-4 minuty od wypłynięcia na wierzch. Margarynę rozpuść i wrzuć do niej listki tymianku. Podgrzewaj przez 2-3 minuty i zdejmij z ognia. Pierogi podawaj polane margaryną z tymiankiem

Delicious Place
Kotlety z sorga - wegańskie i bezglutenowe 91

Dopraw solą i pieprzem. Mąkę wymieszaj z solą i olejem. Wlewaj gorącą wodę i zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkowuj cienko ciasto i wykrawaj kółka, nakładaj po łyżeczce farszu i zlepiaj pierogi. Wrzucaj(...)osolony wrzątek i gotuj 3-4 minuty od wypłynięcia na wierzch. Margarynę rozpuść i wrzuć do niej listki tymianku. Podgrzewaj przez 2-3 minuty i zdejmij z ognia. Pierogi podawaj polane margaryną z tymiankiem

Delicious Place
KROKIETY RUSKIE Z WAFLI 123

Krokiety w wersji uproszczonej... zwijane z wafli tortowych zamiast naleśników, z farszem podobnym jak do pierogów ruskich, czyli z ziemniaków i twarogu. Ten sposób na krokiety oszczędza nasz czas, gdyż nie musimy stać i godzinami smażyć naleśników 😉 Wystarczy tylko przygotować farsz, zawinąć go w wafel, a następnie panierować i smażyć. Szybkie i proste, prawda(...)tego pyszne! Do farszu ruskiego dodaję również tymianek, dzięki temu staje się on bardziej aromatyczny. Uwielbiam taki farsz i mogłabym jeść go na okrągło, czy to w pierogach, czy w krokietach... Składniki: ok. 600 g ziemniaków 250 g twarogu półtłustego 2 małe cebule 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz 3-4 wafle kwadratowe (tortowe) 2 jajka 1 szklanka bułki tartej

Kuchnia MagdaLeny
Pierogi z serem i sosem wiśniowym 95

czas,więc na pyszne przetwory. Zrobiłam ostatnio drylowane wiśnie w cukrze, które są wspaniałym dodatkiem do deserów i słodkich sosów. Dziś wykorzystam je do sosu, jako dodatek do słodkich pierogów z serem. SKŁADNIKI: Ciasto: 3 szkl. mąki (używa z młyna, ale może być tortowa 2 żółtka 25 g masła 3/4 szkl. gorącej wody szczypta soli WYKONANIE: wodę gotujemy, dodajemy(...)słoik 200ml wiśni drylowanych w cukrze, 2 łyżki mąki ziemniaczanej zagotować wiśnie w soku, mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 50ml zimnej wody, wlać do gotujących się wiśni, dokładnie mieszając. Pierogi podajemy polane sosem

Kuchnia Beaty
Pizza calzone z pysznym farszem 200

Witam Kochani Dziś przychodzę do Was z czymś bardzo pysznym, łatwym i sycącym :) Mowa o pizzy calzone, która charakteryzuje się oryginalnym kształtem pieroga. Ja przygotowuje  calzone z różnymi farszami i dziś chce Wam zaprezentować przepis na mój ulubiony :) Z mięsem drobiowym, warzywami i grzybkami :) Calzone to przede wszystkim farsz, ale i dobre ciasto. Polecam Wam mój przepis-ciasto(...)ciasto dzielimy na 12 równych części, każdą z nich wałkujemy na cienki krągły placek. Na jego połowę dajemy farsz i trochę startego żółtego sera. Placek składamy na pół jak pieroga i dokładnie zaklejamy brzeg. Można zrobić ozdobną falbankę -calzone wtedy pięknie wygląda. Tak przygotowane pizze układamy na blasze posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia (mi akurat się skończył

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Placuszki z kaszy gryczanej – kuchnia podkarpacka 184

sosów. Jednak równie często wykorzystuje się ją jako główny składnik farszu do gołąbków ( gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami , gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami ), czy pierogów ( dukielskie pierogi z kaszą gryczaną i mięsem ). Kaszą gryczaną nadziewa się również drób ( kaczka nadziewana po chłopsku ). Bywa ona także zapiekana ( kasza gryczana po gospodarsku ), a nawet podaje się

Trzeci talerz
Oszukane przepiórcze udka (vel „gruszki”) 139

farszem tak jakbyśmy lepili pierogi, po czym całość przekrawamy na pół. Powinniśmy otrzymać dwa pierożki, każdy z wystającym paluszkiem. Jajka roztrzepujemy ze szczyptą soli i pieprzu. Połówki pierogów maczamy w jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy najlepiej we frytkownicy na niezbyt mocno rozgrzanym oleju. Źródło

Smaki Na Talerzu
Zalipianki Ewy Wachowicz - czy warto tu wpaść? 179

jabłkiem i cebulą i w oleju z cebula i korniszonem - śledziem niestety jestem rozczarowana; jest wymoczony, niesłony i bez wyrazu, pierogi z twarogiem, ziemniakami i lubczykiem (25 zł) - pierogi smaczne, ciasto miękkie, farsz lekko pikantny, niepotrzebnie tylko zostały wykąpane w ogromnej ilości tłuszczu na talerzu, sałatka z krewetkami, jajkami i młodym szpinakiem (34 zł) - sałatka wygląda ładnie, lecz

Kulinarne przygody Gatity
Naleśniki 97

Komu komu, bo idę do domu?;) Dziś Zasmakuj Kuchni serwuje pyszne i cienkie naleśniki Generalnie naleśniki, placki, racuchy, pierogi, kluski i kopytka to jedne z moich ulubionych tematów w kuchni. Nasze polskie, mączne czy ziemniaczane dania górą! Wyniosłam tę miłość z domu, od Babci o której nieraz tu głośno Kocham jeść, gotować, próbować, cieszę się że w parze(...)bułką i jajkiem. Możecie wypróbować także farsz na bazie twarogu półtłustego, żółtka i posiekanej świeżej mięty – orzeźwiający hit mojej Mamy na letnie dni z tym że faszeruje nim pierogi Smacznego Składniki: 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody 4 łyżki oleju 2 całe jaja, u mnie rozm. L 2 szklanki mąki pszennej odrobina soli Przygotowanie: W misce mieszam

Zasmakuj Kuchni
Farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybów 173

Aromatyczny farsz grzybowy - doskonały do uszek, pierogów lub krokietów. Farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Składniki 250 ml wywaru grzybowego  (użyj 30 g suszonych grzybów i 700 ml wody, nie dodawaj przypraw) 300 g kapusty kiszonej, drobno posiekaj 1 cebula, obierz i drobno posiekaj ok. 2 łyżki masła sól, czarny pieprz Przygotowanie Suszone grzyby Wybór Ciśnienia Wysokie(...)cebuli z grzybami dodaj ugotowaną kapustę całość dopraw do smaku solą i pieprzem i podsmażaj chwilę do całkowitego odparowania płynu  gotowy farsz schłodź Farsz możesz wykorzystać do pierogów, pasztecików lub w innym celu. Podsmażona cebulka po dodaniu posiekanych grzybów. Dodana ugotowana kapusta. Farsz po odparowaniu płynu. Pyszny farsz z grzybów i kapusty. Przepisy ze składnikiem: Farsz grzybowy

Szybko Szybkowar
Grzebienie krucho-drożdżowe – kuchnia podkarpacka 171

kształtach. Często są to ruloniki lekko wygięte i ponacinane nożem, lub mają formę trójkątnych ciastek. Tym razem ciastka wycina się okrągłą foremką i składa się na pół, zlepiając jak pierogi. Mimo różnych kształtów wspólny jest dla nich doskonały smak i charakterystyczna cukrowa posypka. Przepis pochodzi z okolic Jarosławia, a udostępniły go panie z Koła Gospodyń Wiejskich Pawłosiów w publikacji(...)czekać na upieczenie – wyrastać mają dopiero w piekarniku). Ciasto rozwałkowujemy dość cienko (1/2 cm lub mniej) i wycinamy szklanką kółka. Na środek nakładamy marmoladę lub ulubioną konfiturę. Składamy jak pierogi mocno dociskając brzegi. Następnie brzegi nacinamy nożem, aby powstały widoczne ząbki (użyłam ostrych nożyczek). Wierzch ciastek smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Trzeci talerz
Moje calzone z suszonymi pomidorami 196

Calzone to nic innego jak zamknięta pizza w kształcie pieroga. Dlatego farsz można robić dowolnie. To, co mamy w lodówce i taki, jaki lubimy. Ważne jest, aby nadzienie było gęste. Dlatego pomidorów nie podsmażałam z farszem, aby nie puściły zbyt dużo soku. Puściły sok już w trakcie pieczenia i o to chodziło. Farszu jest(...)posypujemy delikatnie mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na jakieś 10minut. Temperatura piekarnika 190-200st. Pieczenie 20-25 minut do ładnego zrumienienia. Na jednej blasze nie zmieszczą się wszystkie pierogi, więc trzeba piec 2 razy. Farsz 2 duże cebule, 1 mała cukinia, 4 mięsiste i jędrne pomidory, około szklanki suszonych pomidorów z oleju, 100g szynki szwarcwaldzkiej, kawałeczek wędzonego boczku

Leśny Zakątek
Pierogi pieczone z pieczarkami 492

Przepyszne pierogi pieczone w piekarniku ! Ten przepis na pierożki drożdżowe z pieczarkami przygotowałam specjalnie dla moich dzieci. Puszyste i delikatne pierogi z pieczarkami to super pomysł na pyszny obiad. Do przestudzonego farszu pieczarkowego można też dodać tarty żółty ser lub kawałki sera mozzarella. Wówczas pierożki będą jeszcze lepsze

AniaGotuje.pl
Weganskie pieczone pierogi z ziemniakami i groszkiem 163

słońce świeci i grzeje, zimowe ubrania zapadły w sen szafowy. Dzieciaki chcą aktywnie spędzać czas na świeżym powietrzu, wraca do nas energia. Mam dla Was dzisiaj przepis na bajeczne pierogi prosto z pieca i prosto z książki Malki Kafki "God Food". Nie sa trudne w przygotowaniu, mają pyszny farsz(...)super ciasto. Dawno nie pracowałam z tak elastycznym i gładkim ciastem! polecam je Wam także jako przekąskę na zimno idealna na wycieczkę, biwak czy przejażdżkę rowerową :) Wegańskie pieczone pierogi z ziemniakami i groszkiem ciasto: 2-3 szkl maki pszennej 1 szkl. ciepłej wody 4 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli nadzienie

Dzieje kuchennej Wiewióry