Pyszne mięciutkie pierogi z jagodami ale nie wersji na słodko. Podałam je z serem blue,bazylią. Niebo w gębie że tak się wyrażę. Dla mnie 100 razy lepsze niż w słodkiej wersji. ciasto: 250 g mąki pszennej typ 500 1/3 łyżeczki soli 40 g masła 300 ml wody pozostałe: 500 truskawki 1 garść liści bazylii(...)robię wałek i odkrawam kawałki nożem na jedną porcję. Rozwałkowuję każdy kawałek, układam truskawkę i sklejam. Trzeba pamiętać że jedna strona ciasta klei się lepiej i to nią składamy pieroga. W garnku zagotowuję wodę. Do wrzącej wrzucam po kilka pierogów i gotuję dwie minuty od wypłynięcia na wierzch. Podaję z pokruszonym serem blue, listkami bazylii, posypuję przyprawą suszone
wesoła kuchniaPrzepis na te przepyszne pierogi pochodzi z książki "Stambuł do zjedzenia" Bartka Kieżuna. Te pierogi są mega delikatne i przepyszne, kremowe wnętrze, delikatne ciasto to razem pyszny obiad na talerzu. W książce Bartka Kieżuna jest mnóstwo przepisów na pyszne dania rodem z Turcji, polecam. Pierogi po turecku. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePierogi z dudkami (wieprzowymi płuckami) są rzadkością na naszym stole, a szkoda, bo to pierogi z bardzo smacznym i tanim … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Pierogi z dudkami</span> pochodzi z serwisu My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerktórą fajnie złapać w rękę i zjeść ze smakiem. Możecie je przygotować zarówno na święta jak i w każdy inny dzień w roku. Sprawdzą się w każdej sytuacji. Pieczone pierogi z kapustą i grzybami są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Na pewno posmakują wszystkim Waszym bliskim. PIECZONE PIEROŻKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI – PRZEPIS Składniki Ciasto(...)drożdży instant łyżeczka soli łyżeczka cukru Farsz: 300 g kapusty kiszonej 50 g suszonych grzybów 1 mała cebula sól pieprz Dodatkowo: 1 jajko i odrobina mleka do posmarowania pierogów suszone oregano Przygotowanie 1. Grzyby moczymy w gorącej wodzie przez całą noc. Następnie gotujemy je w wodzie przez około 15 minut aż zmiękną. 2. Cebulą kroimy w kosteczkę, kapustę
Alle Dobre!Kluski szlachcice – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Straszydle, gmina Lubenia, powiat rzeszowski Czy to kluski, czy może raczej pierogi? Szlachcice to oryginalna potrawa z gminy Lubenia, składająca się z ciasta pierogowego oraz farszu z podsmażonych startych ziemniaków. Jednak farszu nie zamyka się w cieście jak w pierogach, a zwija się całość w roladę i kroi na plastry. W takiej formie(...)ziemniaków. Mąkę przesiewamy na stolnicę, solimy dużą szczyptą soli i zaparzamy wrzącą wodą. Zaparzoną mąkę wyrabiamy na ciasto. Można dodać jajko. Ciasto ma być miękkie i elastyczne jak na pierogi. Gotowe ciasto rozwałkowujemy cienko (około 3 mm) na prostokąt szeroki na około 25 cm i długi „jak wyjdzie”. Masę ziemniaczaną rozsmarowujemy na cieście. Ciasto zwijamy w ścisłą roladę wzdłuż
Trzeci talerzZamiast truskawek możesz wybrać dowolne sezonowe owoce, równie pysznie wychodzą z jagodami lub borówkami. Ciasto na pierogi robię bez dodatku jajek. CIasto jest elastyczne i dobrze się rozwałkowuje. Ciasto: 500 g mąki typ 500 125 ml ciepłej, przegotowanej wody szczypta soli Farsz: 300 g truskawek 200 g chudego twarogu Mąkę wsyp do dużej miski. Dolej połowę wody i wymieszaj(...)elastyczna, podsyp blat mąką i rozwałkuj ciasto. Wycinaj okręgi foremką lub szklanką o szerokim rancie. Truskawki posiekaj drobno, wymieszaj dokładnie z twarogiem. Nakładaj po łyżeczce, dwóch farszu na każdego pieroga. Zaklej dokładnie brzegi ciasta. Pierogi gotuj w lekko osolonej wodzie. Wrzuć na wrzątek i zamieszaj delikatnie. Gdy wypłyną na wierzch są gotowe do podania. Ja podałam z miodem
KucharzycaTeraz akurat kaszanka najsmaczniejsza z grilla, ale pierogi z kaszanką to również pyszności :-) Szczególnie dla miłośników kaszanki oczywiście 😂 Polecam serdecznie! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka wody 1 jajko 2 łyżki oleju sól Farsz: 500-600g dobrej jakości kaszanki 1 cebula sól, pieprz, majeranek (wedle uznania) Sposób wykonania: 1. Zacząć od farszu. Na niewielkiej ilości oleju lekko(...)smaku (wszystko zależy od kaszanki, akurat ja dodałam tylko odrobinę pieprzu). Farsz wystudzić. 2. Zrobić ciasto: Ze składników zagnieść gładkie elastyczne ciasto, rozwałkować, wyciąć kółka, nałożyć farsz i zlepić pierogi. Pierogi wrzucić na osolony wrzątek, gotować na małym ogniu do wypłynięcia. Podawać ze zrumienioną cebulką,skwarkami lub z topionym masełkiem. Bardzo dobrze smakują też odsmażane na patelni. Smacznego
Kuchnia domowa AniPierogi z jagodami w sezonie jagodowym to kolejna obowiązkowa pozycja. Robię je tak często jak mogę - bo cała rodzina je uwielbia
Prosty przepis naChińskie pierożki z mięsem to przepis, który dziś chciałabym wam polecić i zaprosić do jego wypróbowania. Polacy bardzo lubią pierogi , dlatego chciałam was namówić do przygotowania pierożków w stylu azjatyckim. Do ich przygotowania i oczywiście jedzenia można zaprosić całą rodzinę. Przy wspólnym lepieniu czas mija szybciej i atrakcyjniej a Wspomnienia powstają w domu. Pierogi te są faszerowane mięsem(...)mięsa dodajemy sos sojowy jasny i ciemny, imbir, olej sezamowy oraz jajko. Zaraz potem wszystko dokładnie mieszamy. Następnie ciasto rozwałkowujemy cienko, wycinamy kółka. Potem każde kółeczko faszerujemy, zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku 7-8 minut od momentu kiedy wypłyną. Następnie wszystkie składniki sosu mieszamy. Finalnie gorące pierożki podajemy w towarzystwie sosu. Partnerem wpisu jest firma
Dorota SmakujePodsmażamy, aż będzie szklista. Dodajemy pokrojone pieczarki, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy, aż odparuje nadmiar wody. Ziemniaki mieszamy z pieczarkami. ZAPRASZAM NA FILM KROK PO KROKU JAK ZROBIĆ PIEROGI
Domowy Smak Jedzenia