pierogi - 9067 przepisów (strona:148/605)

Pierogi z wiśniami 145

Dzisiejszy obiad to pierogi z wiśniami . Smakują obłędnie i z pewnością posmakują całej rodzinie. Składniki: 0,5 kg mąki 2 szklanki gorącej, prawie wrzącej wody 4 łyżki oleju 2 jajka szczypta soli Mąkę przesiewamy na blat stolnicy, robimy po środku dołek i wbijamy do niego jajka. Nastepnie dodajemy(...)olej i szczyptę soli. Wszystkie składniki zagniatamy dodając stopniowo gorącą wodę. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Stolnicę posypujemy delikatnie mąką i ciasto rozwałkowujemy. Szklanką lub specjalną foremką do pierogów wykrawamy kółka. Na środek nakładamy 2-3 wiśnie, posypujemy odrobiną cukru i sklejamy pierogi. W dużym garnku przygotowujemy osoloną wodę. Na gotującą wodę wkładamy pierogi i gotujemy

Salonik smaków
Pierogi z mięsem. 166

jego ulubione :-), a że ja staram się być dobrą żonką, to mu od czasu do czasu nalepię :-) Są mięciusie, soczyste, zniewalająco pachną i szybciutko znikają. Polecam!!! Składniki na pierogi z mięsem ciasto: około 500g mąki pszennej 350 ml ciepłego mleka farsz: 500g ugotowanego mięsa np.z rosołu lub z innej zupy(ja użyłam wieprzowiny, ale może być również drób(...)sposobem babci, czyli odkrawam część ciasta, roluję w wałeczek, kroję na równe cząstki, które rozwałkowuję tworząc podobnej wielkości okrągłe placuszki. Na powstałe krążki nakładamy łyżką farsz i zlepiamy, formując pierogi.  Ciasto jest na tyle plastyczne, że się pięknie zlepia bez żadnych dodatków. Porcję przygotowanych pierogów wrzucamy na wrzątek, często mieszamy, wyciągamy po upływie 2 minut od momentu

Rozpustne gotowanie
Pierogi z truskawkami. 127

jest użycie mrożonych owoców, które w trakcie gotowania się rozmrażają i tylko delikatnie obgotowują, w rezultacie czego uzyskujemy niesamowity efekt. Toteż nawet w sezonie na truskawki dzień przed gotowaniem pierogów mrożę świeże owoce, by następnego dnia ugotować z nich pyszne pierożki. Polecam ten sposób, bo naprawdę warto. Składniki na pierogi z truskawkami CIASTO: 500g mąki poznańskiej lub wrocławskiej(...)równe cząstki, które rozwałkowuję tworząc podobnej wielkości okrągłe placuszki. Na powstałe krążki nakładamy truskawkę, zlepiamy brzegi, delikatnie obsypujemy mąką, układamy na ściereczce i lepimy dalej :-) Porcję przygotowanych pierogów wrzucamy na wrzątek, często mieszamy aż wypłyną na wierzch, wyciągamy po upływie 1-2 minut od momentu zagotowania. Wykładamy na talerze, czekamy minutkę, żeby trochę odparowały, posypujemy cukrem, polewamy śmietaną

Rozpustne gotowanie
Pierogi z kapustą i grzybami 189

byłoby klejące to podsypać odrobinę mąki i zagnieść jeszcze. Odkroić kawałek ciasta – ułożyć na leciutko oprószonej mąką stolnicy – wałkować niezbyt cienkie placki – wykrawać szklanką kółka – kłaść farsz i zlepiać pierogi. W garnku zagotować wodę z solą – na wrzątek kłaść pierogi – zagotować i od razu wyjmować. Ciasto jest delikatne /mąkę zaparzaliśmy wrzątkiem/ i nie gotujemy długo. Końcowy efekt(...)super, bo pierogi zaspokoiłyby nawet królewskie podniebienie

Tradycyjna kuchnia inaczej
Pierogi serowo ryżowe z jagodami 142

było tak...ser w lodówce, jagody w koszyku, no to trzeba pierogi zrobić... :D uwielbiamy też ryż jaśminowy :D Pierogi w każdej postaci pyszne są, a z owocami...MMM! <3 Drodzy, korzystajmy póki są świeże, pachnące...megaowocowe <3 Zimą tego nie będzie :/ Składniki Ciasto: 500 g mąki jajko szklanka gorącej wody Farsz: 250 g sera białego(...)Dodajemy do sera, mieszamy i gotujemy razem do miękkości ryżu (w razie potrzeby dolewamy wodę). Śmietanę mieszamy z syropem. Odstawiamy do lodówki. Na środek każdego kółka ciasta nakładamy farsz, pierogi zlepiamy. Wrzucamy na wrzątek, gotujemy 3-4 min, od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Polewamy śmietaną z syropem waniliowym

R'n'G Kitchen
Pierogi z farszem jarmużowo-jaglanym 144

jaglaną i przyprawami. Średnio to wygląda, ale zapewniam że jest pyszne. Z ciasta wycinać krążki, nałożyć farsz, zlepiać w pierogi, albo ułatwić sobie życie „maszynką” do pierogów. Ostatnio w Lidlu kupiłam zestaw trzech w różnych wielkościach, i właśnie wypróbowałam tą największą. Przygotowane pierogi wrzucać do wrzątku i gotować około 3 minut od wypłynięcia. Ja ugotowane(...)zawsze jeszcze podsmażam albo podpiekam w piekarniku. Pierogi były taak dobre, że nawet Miśka jadła, co prawda delikatnie nagięłam prawdę, bo powiedziałam Jej, że są z jej ulubionym szpinakiem, ale liczy się to, że zrobiłam to w dobrej wierze, bo przecież jarmuż jest bardzo zdrowy, co nie ? Smacznego

greenscarf
Przepisy na knedle i pierogi 144

Kokosowe knedle z truskawkami Knedle serowe z jabłkami i cebulką Pierogi z jagodami Pierogi z serem i cynamonem Derelye-wegierskie pierogi z dżemem Pierogi z farszem mięsno-gryczanym Knedle ziemniaczane ze śliwkami Knedle serowe ze sliwkami Ziołowe knedle z anchois i pesto z rukoli Pełnoziarniste knedle serowe z konfiturą porzeczkową Owsiane leniwe z syropem klonowym

Wiem co jem
Surówka z białej i czerwonej kapusty z kolendrą 162

Zaplanowaliśmy sobie na obiad pierogi, mieliśmy trochę zamrożonych, od babci. A Madzia wymyśliła, że do tych pierogów zrobi surówkę. Tak, wiem, surówka z kapusty (czy też w ogóle jakakolwiek surówka) tak w konwencjonalny sposób nie pasuje do pierogów. Ale w niekonwencjonalny pasować może :) No bo tak: pierogi dobre, surówka dobra, więc jedno i drugie razem też

Marder&Marder Manufacture
Pierogi z wątróbką 112

Coś dla wielbicieli wątróbki. Pierogi są pyszne i bardzo syte. Składniki (ok 30 pierogów): Ciasto: • 350 g mąki pszennej • duża szczypta soli • 180 ml ciepłej wody • łyżka oleju Farsz: 350 g wątróbek drobiowych 2 cebule zioła prowansalskie sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy i smażymy na patelni z posiekaną cebulą. Przyprawiamy i odstawiamy do wystygnięcia(...)stolnicę mąką. Z ciasta szklanką wykrawamy kółka. Na środek każdego nakładamy farsz, następnie brzegi dokładnie zlepiamy (ja dla pewności dociskam je jeszcze widelcem) W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Pierogi wkładamy do wrzątku partiami i gotujemy około minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię (chyba, że zrobiliśmy je z grubego ciasta, wtedy trochę dłużej). Odławiamy je łyżką cedzakową. Gotowe pierogi

e-PrzepisyKulinarne
Nova Pierogova- Gdańsk 122

prawda  do Nowej Pierogovej wybrałyśmy się z koleżanką wieczorkiem, gdy nie było już praktycznie innych klientów, więc rozmiary knajpki nie były aż tak znaczące. Co do samych pierogów w ofercie znajdziemy pierogi klasyczne, mniej klasyczne, słodkie i wytrawne- myślę, że każdy znajdzie coś co mu się spodoba. My zamówiłyśmy sobie : Zaczęłyśmy od tych ze szpinakiem  Następnie(...)nasze serce. Podsumowując: Szybko, sprawnie i smacznie- co do tego nie mam żadnych wątpliwości. Porcje są takie, że bez problemu się nimi najemy. Mam malusie zastrzeżenie co do cen pierogów, bo faktycznie za tą cenę możemy zjeść klasyczny obiad, ale tak jak pisałam porcje spore, więc jeśli tak jak ja jesteś kluchożercom jedna porcja zdecydowanie cię nasyci. Smacznego! Restaurację

Wielki apetyt
Pierogi z pieczarkami 172

Najszybsze pierogi świata... Dzięki wykorzystaniu ciasta francuskiego omija nas przygotowanie ciasta na pierogi. Dodatkowo ciasto francuskie sprawia, że pierogi są bardzo delikatne. Danie może być podane na obiad, ciepłą kolacją lub jako przekąska na imprezie.  Dla 2 osób Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego 500g pieczarek 1 duża cebula szczypiorek natka pietruszki 1/2 łyżeczki tymianku (lub świeży(...)kubkiem, miseczką, szklanką - kółka. Nakładamy farsz i sklejamy. Dodatkowo możemy łączenia poprzecinać widelcem aby ciasto się nie rozwarstwiło. Piekarnik nagrzewamy do 180C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy pierogi, a następnie smarujemy je białkiem. Pieczemy około 20min. aż się zrumienią. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Kaczka z jabłkami i trawą żubrową 119

jabłka wokół kaczki. Piec kolejne 1,5 godziny. Po tym czasie wyjąć jabłka, można przygotować z nich pierogi lub po prostu podać je z kaczką (przygotowałam ciasto na pierogi z żółtkami , do jednego pieroga wkładałam cząstkę jabłka), podnieść temperaturę w piekarniku do 180 stopni i piec 30 minut. Podałam kaczkę z pierogami z jabłkami

królestwo garów
Zamiast przękąski smakowita kolacja, czyli pełnoziarnista pizza - pieróg z nadzieniem na winie 201

przypadło zadanie podzielić ciasto na trzy średnio-równe części. Rozwałkować każdą z nich i posmarować sosem pomidorowym, a następnie usypać na środku górkę nadzienia, by na koniec zlepić zgrabne pierogi. Pierogi piekliśmy naszą standardową metodą pizzową - w piekarniku rozgrzanym do 215 stopni. 8-9 minut na dolnym ruszcie i kolejne 5 na środkowym. Efekt fantastyczny. Spontaniczna kolacja przepyszna(...)oddadzą. Wykonane zostały aparatem w moim telefonie (bez lampy). Nasz aparat pożyczyła Emilka na swoją imprezkę. Wszystkiego najlepszego z okazji pierwszych urodzin droga Mącilko.  A pizzę zaklętą w pieroga jeszcze nie raz przyrządzę i udokumentuję jak należy

Kuchnia po mojemu
Pieczony pieróg pełnoziarnisty II z mięsnym nadzieniem, czyli ciepła kolacja dla spracowanego Męża 159

powspominać pizzę - pieroga , którą robiłam jakiś czas temu. Już w niedzielę wieczorem wiedziałam jak i czym Go następnego dnia przywitam po pracy. Przedstawiam kolejną odsłonę pizzy zaklętej w pieroga. Składniki (ciasto): 100 gram mąki pszennej 100 gram mąki pełnoziarnistej Trzy ziarna 1 niecała łyżka oleju 2 gramy drożdzy w proszku 1/2 łyżeczki soli pieprz i zioła prowansalskie trochę(...)drobne różyczki i zasypałam chili. Cebulę drobno posiekałam. Resztę składników starłam na grubej tarce. Podzieliłam wyrośnięte ciasto na 2 części. Wywałkowałam. Posmarowałam pastą pomidorową i wyłożyłam nadzienie. Zalepiłam pierogi.  Znowu wyszły gigantyczne. Jeśli chodzi o sos pomidorowy i czosnkowy to odsyłam do poprzednich pizzowych wpisów , jako że nic się w ich względzie nie zmieniło. Również jeśli chodzi

Kuchnia po mojemu
Naleśniki a la pierogi z jagodami 165

tego łyżka śmietanki i ta chwila, kiedy z rozłupanego widelcem piroga wydostaje się aromatyczny, jagodowy sok barwiąc na różowo białą śmietankę.... po prostu smak dzieciństwa. Na lepienie upragnionych pierogów niestety nie mam czasu, ale wpadłam na pomysł, żeby z tego, co akurat mam w domu przygotować naleśniki w taki sposób, aby maksymalnie odzwierciedliły smak pierogów z jagodami(...)Udało się! Pierogów mamy nic nie zastąpi, ale moje naleśniki z borówkami pysznie mnie usatysfakcjonowały. Składniki: 3 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 1/3 łyżeczki soli olej 250 g borówek 2 serki waniliowe łyżeczka cukru waniliowego łyżka cukru kilka kropli soku z cytryny Przygotowanie Borówki opłukać, wrzucić do rondelka zasypać cukrem i cukrem waniliowym. Gotować na wolnym

Kulinarne Inspiracje