Pyszne danie kuchni włoskiej dziś na stole moim i Waszym. Zachęcam do spróbowania tych wspaniałych pierożków bo są pyszne, rozpływają się same w ustach. Robi się
Moje Małe CzarowanieOstatnie dni wakacji spędziliśmy w ulubionych Bieszczadach. Tam też, wierząc w zapewnienia właścicielki, że "Świeże" nabyłam trochę bundzu i serków, bo do oscypka jednak było im
Kuchnia w czekoladzielanym ciastem gotowana na kości, którą później obgryzałam ( ja czekałam zawsze na tę kość, nie na zupę! ). Słodkie różowe ptysie w kształcie łabędzi z kremem bezowym i wielkie pierogi z serem mojej babci. Ależ miło to powspominać! Dziś jednak nie o wspomnieniach będziemy gadać, ale do wspomnień nawiążemy! Zainspirowana genialnym konkursem na Durszlak.pl z okazji Dnia Mamy przygotowałam przepis
Ostra na SłodkoPodczas sobotnich warsztatów z Narodowym Centrum Edukacji Żywieniowej i Jagną Niedzielską przygotowałyśmy kilka świątecznych potrwa, w bardziej zdrowym wydaniu. Miałam możliwość przygotować gryczane pierogi z
Pasja Smakuprzepis na PIEROGI Z MIĘSEM przepis na PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ przepis na PIEROGI Z KURKAMI przepis na PIEROGI Z DYNIĄ I SEREM PLEŚNIOWYM przepis na PIEROGI Z MIĘSEM KACZKI przepis na PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ przepis na ZIELONE PIEROGI przepis na PIEROGI Z SOCZEWICĄ I PIECZARKAMI przepis na PIEROGI
nietylkopasta.plprzepis na PIEROGI Z MIĘSEM przepis na PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ przepis na PIEROGI Z KURKAMI przepis na PIEROGI Z DYNIĄ I SEREM PLEŚNIOWYM przepis na PIEROGI Z MIĘSEM KACZKI przepis na PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ przepis na ZIELONE PIEROGI przepis na PIEROGI Z SOCZEWICĄ I PIECZARKAMI przepis na PIEROGI
nietylkopasta.plPyszne i dość szybkie danie dziś przedstawiam. Pieróg z ciasta francuskiego jest idealny na obiad, czy wczesną kolację. To danie bardzo pożywne i bardzo aromatyczne, polecam
Moje Małe Czarowanietrudno dostępne i trzeba się nagimnastykować, by je dostać (albo zerwać samodzielnie)? A może po prostu to pyszny smak, który kojarzy się nam z babcinymi pierogami pełnymi sera i jagód... Cokolwiek to jest, sprawia, że jagody w sezonie są dla mnie bardzo pożądanym produktem i chcę wykorzystać je na wiele sposobów. Na blogu gościł sernik na zimno , nagie
Poezja Smaków - blog kulinarnyOch, długi majowy weekendzie. Dziękuję Ci za te urocze kilka dni, które mogłam spędzić w domu dzięki Twojej nieuprzejmości i zawianiu mnie wiatrem, deszczem i czymś
bistro mamaŚLIMAK, ŚLIMAK POKAŻ ROGI...DAM CI SERA NA PIEROGI... NALEŚNIKOWE ŚLIMAKI, czyli fantastyczne szpinakowo - serowe naleśniki z szynką, które idealnie sprawdzą się na kolację lub podwieczorek dla całej rodziny. Do przygotowania farszu polecam serek Almette ziołowy - idealnie skomponowane składniki serka nadają potrawie niezwykłego smaku i znacznie podnoszą walory smakowe potrawy. Naleśnikowe ślimaki będą również idealne na przyjęcie
Moja Książka Kucharskaniechętnie się dzieli, pisałam Wam już o tym tutaj. Dogadałyśmy się przez telefon, jak przyjadę chłodnik ma być. I owocowa z wiśniami i śmietaną. I naleśniki z białym serem. I pierogi z grzybami
dolcevitainmykitchenPierogi z farszem dyniowo – parmezanowym Pierogi każdy zna i prawie każdy lubi " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Tradycyjne są
Ogrodnik w podróżyTwaróg to bogactwo pełnowartościowego, łatwostrawnego i przyswajalnego białka. Dzięki jego wykorzystaniu możemy zróżnicować posiłki i za każdym razem otrzymywać „coś” pysznego. Kto nie lubi pierogów z serem lub ruskich, naleśników z serem, nie wspominając już o wyśmienitych sernikach? Te racuchy towarzyszą mi od dzieciństwa. W wersji tradycyjnej robi je moja Mama, u mnie tym razem trochę inaczej – racuchy
mojewypiekiinietylkonich ziemniaki. Ale niestety, to nie są pierogi leniwe. Leniwe to kluski robione z: mąki, jaj i twarogu. Nazwa pierogi pochodzi od składu takiego jak na pierogi z serem, a leniwe bo robione na szybciocha. I stąd cała ta zabawna nazwa. Jeśli dodamy ziemniaków, wtedy to już raczej będą kopytka. 200 g twarogu półtłustego jajko łyżka
Dieta moja pasjaZałożę się, że są wśród Was wielbiciele pierogów ruskich. Delikatne ciasto wypełnione po brzegi pysznym ziemniaczano -serowym farszem z dużą ilością cebulki i pieprzu. Prosto
Ostra na Słodkona ciasto 450 g mąki 300 ml wrzątku 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju 1 jajko nadzienie 1 kg bobu 200 g bundzu góralskiego słodkiego 50
Gotowanie jest łatwełatwiejszego wałkowania -silikon nie ściera się, jest odporny na wysokie temperatury -jest uniwersalny i stanowi element wystroju wnętrza kuchni -wymiary: długość 40 cm, średnica 5,5cm Do przygotowania pierogów z serem , polanych śmietanką z cukrem i posypanych cynamonem z rodzynkami , użyłam stolnicy silikonowej przyjemnegotowanie.pl i wałka silikonowego ze strony sklepu : przyjemnegotowanie.pl (function
Kuchnia DanusiPierogi są daniem uwielbianym zarówno przez dzieci jak i dorosłych, odkąd sięgam pamięcią w moim domu dość często na obiad była micha pierogów, zawsze
Wanilia i KardamonWbrew temu co mogłaby nam współczesnym sugerować nazwa tej potrawy, nie ma ona wiele wspólnego z Rosją, lecz pochodzi raczej z terenów Galicji Wschodniej i zachodniej
Kulinarna PokusaKuchnia włoska czyli spaghetti, pizza, lazania a także ravioli. Pyszne małe pierożki łatwe w wykonaniu i pyszne w zajadaniu. Tym razem dołożyłam do pierogów wraz
Moje Małe CzarowanieCytat z łódzkiego baru mlecznego: - Kto zamawiał ruskie? Głos z sali: - Nikt, sami przyszli! Tak jak z sałatką grecką i rybą po grecku, nikt nie wie
Przepysznik - BLW i nie tylkoNa takiego pierogi nachodziło mnie już od pewnego czasu, ale ciągle wypadało coś innego... Są jednak bardzo smaczne, więc na pewno jeszcze kiedyś je zrobię
Kuchnia w czekoladzieBrazylia daleko od nas co nie oznacza że potrawy tej kuchni mają nam być nieznane. Zapraszam na pierożki, nietypowe dla nas bo smażone w głębokim tłuszczu
Moje Małe Czarowanie.... pierogi! Tym razem ruskie, jedne z najbardziej ulubionych w mojej kategorii pierogów " na słono". Przepisów na te pierogi jest pewnie tyle, ile osób
KUCHARNIANa blogu małe przemeblowanie, trzeba wykorzystać zdobytą wiedzę :-) Dzisiaj chciałam podać przepis na pierogi mojej teściowej, najlepsze jakie jadłam, nie mogę się nigdy od nich
Na słodko lub wytrawniePierogi* z malinami i mascarpone polane jogurtem naturalnym i mleczkiem kokosowym *żytnie, drożdżowe Mistrzynią w lepieniu pierogów nie jestem, ale
More food, love and dreamsprzyjdą w wyznaczonym czasie, NA PEWNO! i NA PEWNO! spróbują. Przygotowałyśmy ich ponad 100... Niestety, pięć minut później ... W międzyczasie oglądałyśmy wystawy przygotowane przez mleczarnie i próbowałyśmy jogurtów, serów, twarogów... ...pierogów z Lazurem podanych z jogurtem greckim i miodem, pyszne! Na koniec tego owocnego dnia usłyszałyśmy także miłą wiadomość o tym, że firma Polmlek wyraziła chęć współpracy z nami
Symfonia Smakówbiałego sera na pierogi, ale mam białą kiełbasę i nie zawaham się jej użyć. Nie zawaham się także wpisem tym zainaugurować cyklu "Dziwne? Ale zjadliwe". No właśnie, dziwne połączenie? Na pierwszy rzut oka może i tak. Ale gwarantuję, że zjadliwe. I nawet chce się dokładkę. Początkowo miała być pizza, ale nie chciało mi się zagniatać ciasta. Więc poszłam
bastalenawarstwe chmur. W takie deszczowe dni slimaki ochoczo wypelzaja z kryjowek i zawsze gdy idziemy z Viki na spacer to wypatrujemy ich na chodniku. Nigdy nie dajemy im sera na pierogi, bo u nas twarog to rarytas. Ale one i tak chetnie pokazuja nam swoje rogi. Gdy zabieralam sie za pieczenie moich slimakow zastanawialam sie czy beda sliczne
Przysmaki Karolkitradycyjne pierogi ruskie mają w sobie tyle samo ziemniaków co białego sera. Oczywiście jeśli wolicie, aby ser był bardziej wyczuwalny możecie w dowolny sposób zwiększyć proporcje. Polecam Wam przygotowanie ich w większej ilości i zamrożenie ich. Dzięki temu w każdej chwili będziemy mogli przygotować błyskawiczny obiad. Pierogi ruskie (około 80 sztuk) Składniki: podwójna porcja ciasta na pierogi(...)tłustego lub półtłustego sera białego 500 g ziemniaków łyżka suszonego majeranku 2 ząbki czosnku pieprz sól Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy je i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę do ziemniaków (tak jak na kluski śląskie). Pozostawiamy je do wystudzenia. Do wystudzonych ziemniaków przeciskamy przez praskę biały ser. Następnie dodajemy przeciśnięty lub drobno posiekany czosnek, majeranek
PatiGotujemają boksery (opiekunowie bokserów znają temat doskonale i wiedzą, że te psy, słyszą tylko to, co mają ochotę usłyszeć). Tylko powiedzcie nam, jak tu nie usłyszeć pierogów... Z POMIDORAMI SUSZONYMI, SEREM PLEŚNIOWYM, ZIOŁAMI I CZOSNKIEM (i nie dać się uwieść zapachowi). Nie wykonalne. Brzmi nietypowo, smakuje rewelacyjnie! Musicie spróbować. Mówią Wam to, matka z córką, a więc uwierzyć musicie(...)miejscu: " PRZEPISY ", A jeśli o temat pierogowy chodzi, zapraszamy jeszcze na: 1. Pierogi ruskie (najlepszy farsz, idealne ciasto zwykłe, perfekcyjne ciasto bezglutenowe) 2. Pierogi ze szpinakiem i ciągnącym się serem pleśniowym . Miło nam będzie jeśli się wypowiesz, zostawisz mały ślad życia
Wypisz WymalujUwielbiam pierogi. Dzisiaj zrobiłam drożdżowe z serem na słodko, pieczone w piekarniku. Koniecznie musicie spróbować. Mięciutkie, puszyste, bardzo łatwe do zrobienia. Ser można zamienić na jabłka. Będą również bardzo smaczne. Taki rodzaj ciasteczek do podjadania. Jeśli macie ochotę na inne pierogi to zapraszam do zakładki Pierogi i Kluski. Znajdziecie tam przepisy na tradycyjne pierogi, pieczone(...)dwie części. Jedną rozwałkować na placek i szklanką (moja miała średnicę 9cm) wycinać kółka,. (Potem powtórzyć to z drugą częścią ciasta) Na każde kółko nałożyć ser i skleić ciasto. Układać pierogi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia,a następnie posmarować mlekiem każdego pieroga i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
O kuchni z uczuciemmąką blachy do pieczenia ;) Z podanego ciasta wyszło mi 30 pierogów ! Dzisiaj zapraszam na... Ruskie ! Składniki : Ciasto : 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłego mleka 0,5 szklanki ciepłej, przegotowanej wody 2 łyżki oleju szczypta soli Farsz : 5 ugotowanych ziemniaków 500g sera białego 4 cebule (+ 4na patelnię) sól, pieprz, przyprawa Maggi 2 łyżki masła(...)Mój teść jadł go z… chlebem i bardzo chwalił sobie smak ! Można też z kolei nagrzać piekarnik, do naczynia żaroodpornego wrzucić farsz, przykryć ziemniakami i serem i zapiekać. Mini gratin a’la pierogi ruskie ;) Pierogi to był ewidentny gwóźdź programu. Jednak zaopatrzona w inne rarytasy widziałam, że ona również sprawiły gościom przyjemność :) Na stole znalazły się
Kitchens Alphabetwody 1 jajko szczypta soli Farsz: 600 g ziemniaków 8 suszonych pomidorów (z zalewy oliwnej) 100 g sera grana padano 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka gęstej śmietany 18% 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek sól pieprz Dodatkowo: masło ser grana padano Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, dodać sól i stopniowo dolewać wodę, mieszając(...)wrzucać partiami do gotującej, osolonej wody. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, gotować do miękkości na małym gazie. Odcedzić. Na patelni roztopić łyżkę masła, wrzucić pierogi i wymieszać. Następnie przełożyć na talerz i posypać startym serem grana padano. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cie zainteresować: → Smażone pierogi z kaczką i masłem majerankowym → Pierogi ruskie → Smażone pierogi
Oryginalny smakRogaliki Z Budyniem Idealne Jagodzianki Bułki Drożdżowe Z Serem Paszteciki Z Kapustą I Grzybami Meksykańskie Pierożki Drożdżowe Drożdżowe Ślimaczki Z Serem Ciasto Drożdżowe Z Jagodami I Kruszonką Pierogi Drożdżowe Z Serem I Pieczarkami [caption id="attachment_8013" align="aligncenter" width="801"] Drożdżowe bułeczki odrywane z marmoladą[/caption] Artykuł Drożdżowe bułeczki odrywane z marmoladą pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnezarazem pierwszy produkt, który otrzymamy przygotowując labneh. Labneh czyli ser jogurtowy jest bardzo popularny w krajach Bliskiego Wschodu i jest to zarazem jeden z najbardziej uniwersalnych serów jakie znamy. Można go bez wysiłku przygotować z każdego dostępnego jogurtu , a w zależności od czasu odciekania serwatki uzyskamy ser o różnej konsystencji i różnym przeznaczeniu. Labneh można wykorzystać do przyrządzenia pasty(...)użytego jogurtu, dlatego podajemy go w przybliżeniu jogurt typu greckiego - 2-6 godzin ser przypominający nasze serki homogenizowane - 8-16 godzin średnio gęsty ser do przygotowywania past serowych lub smarowania pieczywa- 12-30 godzin gęsty ser do serników i wypieków - 36-48 godzin ser do pikantnych pierogów, fatayer lub do marynowania w oliwie (o konsystencji gęstego sera koziego) - powyżej
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasery do testowania (więcej informacji w tym poście). Dzisiaj chciałam Wam przedstawić krótkie podsumowanie tejże współpracy. Do tej pory sery Mońki wykorzystałam do takich dań jak: Pyszne pierogi z żółtym serem, cebulką i ziemniakami ( klik ) Piersi z kurczaka pod kremową kołderką ( klik ) Naleśniki ze szpinakiem, serem żółtym i pieczarkami ( klik ) Kiełbaski z grilla z ziołami i serem ( klik ) Pikantne
My simple kitchenskładniki na farsz: ok. 500 g białego sera 2 jabłka ok. 150 g rodzynek cukier do smaku opcjonalnie cynamon do smaku wykonanie: Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy ser, rodzynki, cynamon oraz cukier. Wszystko mieszamy. składniki na ciasto pierogowe: ok. 560 g mąki orkiszowej lub pszennej 200 ml wody 1 jajko 2 łyżki oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy(...)elastyczne ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone masełkiem lub śmietaną
Domowy Smak Jedzeniasoli farsz: 300g liści pokrzyw 3 ząbki czosnku 100g koziego sera sałatkowego (lub sera feta) 100g twarogu półtłustego gałka muszkatołowa, pół garści świeżej, posiekanej mięty (lub inne lubiane świeże zioła) , świeżo zmielona sól i pieprz oraz odrobina cukru do smaku roztopione masło do polania pierogów przed podaniem listki mięty do ozdoby Przygotowanie: Zagotowujemy 1,5l wody(...)przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą oraz cukrem. Odstawiamy do ostudzenia. Do ochłodzonego farszu dodajemy kosteczki sera koziego oraz twaróg, który to komponujemy w całość rozgniatając widelcem. Do farszu dodajemy świeżo posiekane listki mięty i finalnie doprawiamy ( pamiętajmy, że farsz do pierogów musi być zimny, sczególnie jeśli chcemy je zamrozić). Po przygotowaniu farszu z podanych składników zagniatamy elastyczne
Symfonia Smaków